24 March 2011

Assalamualaikum semua...
sehat2 ye semua hari ni?....ok anak2 hari ni kita nak belajar tentang ulam-ulaman di Malaysia...ceewaaahhhh...dah macam cikgu plak kan..heeee....ok lah...sebenarnya hari nak cite pasal ulam...sebab nya...aku memang suka makan ulam...tak best wooo kalau makan nasi tak de ulam...oghe klate kato lecahhhh jah mulut...(cehhhhh...tubik doh bahaso german..kih..kih..kih...)
pengaruh besar makan ulam ni dapat dari abah la...asal makan je mesti nak ada ulam....Alhamdulillah la...abah masuk 50 lebih baru ada penyakit 3 serangkai tu (kencing manis,darah tinggi,jantung)...kecuali jantung la....tu pun tak teruk sangat macam orang lain yang seusia.....
dok putrajaya ni susah sket nak dapat ulam-ulam kampung...kalu ada pun kat pasar tani memang mahal la....4 helai daun ketereh dah singgit...cam no??...hu..hu...hu....

ok,ni la antara ulam-ulaman feveret aku....ada banyak lagi sebenarnya...tapi kita share yang ni dulu la k....

ok...yang ini adalah pucuk n bunga betik
khasiatnya :
-sedap di buat kerabu
-elok untuk turunkan darah tinggi
-untuk cuci buah pinggang



ni plak pucuk mengkudu....my feveret
khasiatnya:
-antioksida
-mengawal batuk dan demam
-elok untuk wanita bersalin
-mencuci darah kotor dalam badan
-segarkan tubu



pucuk ketereh...feveret gak
khasiatnya:
-membersihkan toksik dalam badan
-rendahkan tekanan darah
-mengubat luka dalaman
-mengawal kencing manis
-elok untuk kulit



yang ni mesti semua orang kenalkan....pegaga....
khasiatnya:
-segarkan badan
-merawat penyakit mudah pitam
-kurangkan berat badan
-mencuci darah kotor
-mencuci buah pinggang
-menpunyai bahan anti kedutan dan selulit



ni halia muda...hiris halus and cicah budu...walawehhh....
khasiatnya:
-of coz tuk buang angin
-menghadamkan makanan
-elok untuk demam,migrain dan senggugut
-mengurangkan sesak dada
-melancarkan usus

ni jantung pisang...celur or buat kerabu memang sedap
khasiatnya:
-untuk membersihkan organ dalaman
-elok untuk penyakit darah tinggi

daun selom
khasiatnya:
-awet muda
-cantikkan kulit
-membersihkan usus


okkkk...itulah dia sebahagian ulam2 yang menjadi kegemaran aku...
sebenarnya banyak khasiatnya makan ulam ni .....terutama kepada perokok2 tu...memang elok la....neutralkan balik racun yang korang sedut tu ye....

ok la..nanti lain kali aku masukkan lagi ye....

bye bye

*sangat sakit kepala...maybe nak migraine lagi...(kena banyak lagi makan ulam ni)..ok ...nak rehat and tidur....

Catatan Sue Izza . 2017 Copyright. All rights reserved. Blog Templates Designed by Blogger Template | Free Blogger Templates