MASAK-MASAK : BEKAL KE OFIS

11:10 AM Sue Izza 2 Comments

Assalamualaikum semuaaa....
salam pagi sabtu...hari ni aku kerja...(setiap sabtu pun keje..appadaaaa....heeee...)
semalam balik kerja terus kuar ngan Mr D,pegi warta bandar baru bangi....tolong carikan hadiah tuk baby baru, anak abg sebelah umah Mr D....sambil2 tu aku usha2 kedai ubat cari minyak kelapa dara yang Bibik Yah suruh beli....tapi hampa...semua kedai tak jual yang jenama itu...(ishhh...ada gak gi cari kat kilang dia nih...kat Sg Besar nun...hu...hu..hu....)

lepas beli hadiah,dok berkira-kira nak makan ke tak?...Mr D plak tak selesa perut...so aku ajak gi Econsave baru kat Jalan Reko...ingat nak cari ikan...tapi terbeli ayam,murah plak RM5 je sekilo..promosi...heeee....
lepak minum jap kat area situ gak....balik,then pusing2 ngan Mr D....he..he..he...agak menyedihkan...elok2 happy tetiba jadi sesi luahan perasaan plak ngan Mr D...luahkan kesedihan...hu..hu..hu....opsss....ok2,tutup cite...tak mo sedih2....

balik dah kul 12 lebih sampai umah,so pagi ni terlewat sket bangun...tu pun Mr D call....
bangun2...iron baju,then terus ke dapur...semalam pun Mr D dok sibuk request nak makan lempeng pisang...alang2 dah beli ayam ,so masak terus la tuk lunch...dah kat opis,malas nak kuar makan....

so menu yang terhidang adalah......
-lempeng pisang
-ayam goreng tandoori
-kangkung goreng pedas
-mee bandung...(yang ni bukan aku masak,Mr D beli bungkus semalam,tak jadi makan so dia suruh panaskan then buat bekpes)....

LEMPENG PISANG


kupas kulit pisang,then lenyek sampai hancur


bancuh ngan tepung n air macam nak buat cekodok



then goreng je la....



ok....dah siap.....

AYAM GORENG TANDOORI



ayam yang dah siap rebus di perap dengan :
rempah tandoori maggi
bawang putih-ketuk2 je..
halia-ketuk2 gak
serai-pun ketuk2 je...
gaulkan sebati perapkan dalam 30 minit...
oh ya...saya tambah madu,lada sulah and sos tiram


then goreng dengan api yang kecik k...sampai agak garing...



tadaaaa.....rupa abaikan presentationnya ye...sedapppp(hoh!..puji diri sendiri)


KANGKUNG GORENG PEDAS


bahan :
kangkung
cili hijau besar
bawang putih cincang
cili kering -blend
bawang merah blend
bawang besar-potong bulat



tumis cili kisar,bawang putih,bawang merah.....
then masukkan bawang besar n cili hijau...
masukkan garam and kicap manis 2 sudu
then masukkan kangkung...
jgn layu sangat...tak sedap nanti...


tadaaaa.....dah siap pun.....
(p/s....abaikan phone itu..call Mr D sambil masak..hik..hik..hik...)


ok...da siap tapau suma....siap2 then gi opis...yessss...tak payah kuar2 cari makanan dah..heee....
cancel diet hari ni...ha..ha..ha...

bye bye.....selamat menjamu selera ok....

2 comments:

  1. yang mana?...he..he..try la buat ayam tandori tu..sedap tau..hee..promote la plak...:)

    ReplyDelete