Ahad yang tak berprogram tapi busy...

4:49 PM Sue Izza 0 Comments

Assalamualaikum semua....

buat apa petang-petang ahad ni?...dah minum petang semua?...herrrmmm tido pun sedap gak nih...kena plak kat putrajaya ni hujan...ishhh...makin tembam la..asyik makan n tido je...bersenam malas...heee...

weekend yang tiada program untuk cik ngah...pagi-pagi bangun sibuk mengemas bilik yang dah macam gua tu...dengan habuk and sarang labah-labah bersepah (ingat ni bilik ko ke ha?)...aduiii padahal baru 2 minggu tak berkemas (pemalasnya...) bukan malas...tapi memang tak sempat sangat sebab weekend pun cik ngah keje okeh...standby event..hari ni la baru sempat nak mengemas....

so,sibuk la,dok sapu sana,mop sini,ubah layout bilik...ye la...asyik sama je kan,boring gak...(orang pompuan memang macam tu kot...he..he..he...)
habis mengemas,sibuk plak masak...hari minggu je la sempat cik ngah ke dapur and luahkan kreativiti di dapur...tak tau nak masak apa...ada ikan jelawat and sayur sikit dalam peti ais,keluarkan teringat lak saranan sorang kawan suruh masak lemak cili api je....

so....ni la hidangan tengahari tadi...menunya :
masak lemak cili api ikan jelawat
kangkung goreng belacan
telur dadar
ulam dan budu tempoyak (wajib...heeee...)




masak simple2 je....senang dan cepat...asalkan masuk perut and kenyang,sudah...
cik ngah bagi resepi masak lemak yang simple je la ek...

bahan:
ikan jelawat
bawang merah
cili api
kunyit hidup
daun kesum
serai
santan

cara:
-tumbuk kunyit,bawang and cili
-panaskan santan dalam periuk,masukkan bahan tumbuk,masukkan ikan,biar mendidih
-masukkan daun kesum dan serai,perasakan dengan garam...okeh...dah siap....

dah siap2 makan,kemas....siap2 cik ngah gi opis jap...nak setelkan kerja semalam....ingat balik nanti nak singgah umah kakak,nak kacau si kecik ni ha....dah lama tak nyakat dia....


eisya yang ngada-ngada

apa la cik ngah ni,...tak de program apanya?...banyak gak benda nak buat....malam nanti dah janji kalau sempat nak suruh budak umah guntingkan rambut lah....ye la hujung rambut kena trim,dah bercabang tak elok nanti...hu..hu....

ok lah....
selamat menikmati hari minggu anda ye....

bisik-bisik:
Seronok juga spend time untuk diri sendiri....sometimes we need to be alone...tul tak?

0 singgah dan taip sket..: