KERABU SI JANTUNG HATI... :)

6:20 PM Sue Izza 4 Comments

Assalamualaikum semua....pe kabar korang suma?...
memandangkan minat aku lebih kepada makan2,jalan2,DIY....so jangan pelik la kalau banyak entry pasal semua benda ni ok...ada gak la psal lain tapi aku update pun tak selalu la...sebab :
-busy (ngan kerja n personal...aku ni banyak aktiviti....)
-tak banyak idea nak menaip...
-tunggu something yang menarik jer....
-blog ni just nak share ngan korang2 n kawan2 (baru n lama....)...bukan nak kaya or nama...kalau suka baca and follow...kalau tak,tak pe la....(hu...hu..hu....)

ecehhhh....apa aku ngarut nih....berbalik kepada tajuk ok....malam tadi tak gi jogging n swimming sebab cuaca mendung jeee...lagipun ada kerja perlu di siapkan coz pagi tadi ada meeting....balik je dari opis...padahal dah makan ngan Mr D...tapi still teringat pasal makanan lagi....aduyaiiiiii....
buka peti ais,nampak plak jantung pisang,then teringat penah janji nagn Mr D nak bagi dia rasa....

so?....misi bermula...menu hari ini :

KERABU JANTUNG PISANG

bahan2nya:


jantung pisang yang di belah dua dan
potong nipis,kemudia rebus sampai empuk dan
tos kan airnya......


ikan rebus yang di ambil isinya sahaja...



tumbuk lada hitam dan bawang merah


hirisan serai,bunga kantan,cili merah and carrot



santan....



opssss...lupa lak asam limau...

cara membuatnya :
~sorry tak de gambar arrr...tgh masak~
-panaskan santan,masukkan isi ikan ,bawang and lada hitam yang
di tumbuk tadi
-masukkan hirisan bunga kantan,cili,serao dan carrot
-gaul rata
-masukkan jantung pisang,biar mendidih.....
-masukkan garam dan gula
-perahkan asam limau
-gaul rata dan biar mendidih....ok....
tadaaaaa....


ni la kerabu si jantung hati...heee....heeee....

menu seterusnyaaa....:

SAMBAL SOTONG

sotong yang di potong bulat2...


bawang merah,bawang putih,halia dan hirisan bawang besar,serai


blend kan bersama cili boh dan sos tomato,
masukkan gula dan garam terus...(senang keje...heee....)


caranya :

-panaskan minyak,tumis bahan blend
-masukkan serai dan hirisan bawang
-masukkan sotong yang di goreng separuh masak
-tadaaaaa......



ok lah,,....tu je tuk kali ni...selamat menikmati gambar yang menyelerakan ini ye...he..he..

*nak cepat....cikgu jamil dah bising,nak start kelas renang (tunggu entry akan datang aku akan cite pasal ni ok.....)

4 comments:

  1. uishhh sedapnye...aku tak pandai la nak masak yg hebat2 mcm kerabu tu tapi suka makan...heheee.. hebatla ko suhaiza...dah lulus dah tu, dah boleh wat mesjid tu... hehee..

    ReplyDelete
  2. kontraktor tak masuk tender...cam ne nak buat masjid?...ha..ha..ha...ala biasa je as...mula2 dulu memang tak pandai..dok jauh ngan ma..so terpaksa buat sendiri..nak beli kat kedai sikit sangat...

    ReplyDelete
  3. mak suka sgt buat kerabu jantung .. qaseh tak suka makan hehe

    ReplyDelete
  4. nanti akak buatkan special punya..mesti qaseh suka bila try...he..he..he...

    ReplyDelete