15 April 2011

Assalamualaikum semua....okeh2 tau...ni entry tertangguh...ada idea tapi tak sempat nak mengarang....
okeh...cik ngah nak cite...tapi terlebih dahulu(aiyokkkk...skemanya....)...ini bukan nak syok sendiri ye...kalau nak baca,baca la...kalau nak kutuk pun cik ngah nak kata apa kan?...(tak leh blah...ayat pasrah....hik....)

kisahnya,cik ngah ni kan cam puran budu dan tempoyak...ish tak paham ke?...kalau tgk logo ni paham kot....




pahang + kelantan=apa erk???.....

heee....ma and abah,dua2 orang kelantan,cik ngah lak lahir dan membesar kat pahang,berkawan ngan orang dari berbagai negeri...so apa kisahnya?...okeh2 kisahnya pasal bahasa...ye la..kat umah dok cakap klate...ngan kawan2 lak cakap pahang...sambung study kawan dari berbagai negeri so cara dan dialek bercakap pun dah campur2...tapi masih ingat bahasa ibunda la....
nak jadi cite lak...datang keje kat kl kenal lak ngan Mr D yang berasal dari :


dia pulak ada keturunan jawa dan kurang sket pergaulan ngan orang-orang belah timur ni ha....

SITUASI 1

dalam 2 minggu lepas (cehhh...bleh plak imbas kembali) pegi la ngantar tok ayah (datuk sebelah mak) nak gi umrah...memandangkan kakak cik ngah ikut sekali ,maka naik la goldie....naik2 je keta...si kecik eisya ni ha

sibuk dia nak main belon yang cik ngah letak dalam keta Mr D......ala belon ni ha la....
haa....ingat tak?...dialog nya seperti di bawah ye....

mak ngah : eisya nak belon ye??
eisya pun sibuk tarik2 belon then picit2 ngan muka comelnya...aduiiii...kang meletop jugak kang....
mak ngah : eisya ....jangan la picit2...mak ngah dah tiup "terik" tu...nanti meletop.....

Mr D n Along (abg ipar) : wahahahahaaa....
Mr D: apa yang terik?...matahari ke?

waaaa....hampesssssss tul la.....

kalau dialek klate nya terik=tegang la...aduiiiii.....






SITUASI 2

kat kampung (Kuala Lipis)...baru sampai dari KL

cik ngah : ma,abah gi mana?
ma : abah gi merembat umah orang kenduri

Mr D :???...sapa yang gaduh?
cik ngah : gaduh? sapa gaduh?
Mr D : tu abah gi rembat (pukul atau curi)?
cik ngah : kat sini merembat tu =gotong royong kat umah orang kawin....ha..ha..ha..ha...

SITUASI 3

cik ngah : tolong "bela" kan balik pelapik kerusi tu boleh tak?
Mr D: ha?? bela apa??
cik ngah : bela =betulkan balik la....aduiiii....
Mr D : ha..ha..ha...(gelak guling2)....pelik2 la awak nih.....tu la dok lagi ulu tembeling.....
cik ngah : hampessssss.......

haaaaa....tu la cite nya...walaupun dok kl and putrajaya tapi cik ngah ni tak kan hilang bahasa ibunda ni...ha..ha...kekadang bila tersasul cakap dengan Mr D kaw-kaw dia gelakkan cik ngah...tak pe la....bangga apa ada loghat tersendiri...heee....kekadang situasi cam ni la yang menceriakan hubungan kami...ceewaaahhhh...he..he..he...berbeza tapi saya suka...cuma masih tak berkesempatan nak belajar bahasa jawa....tapi yang bagusnya Mr D ni dia tak minat sangat makan tempe...cik ngah plak yang lebih2 suka tempe....dia plak boleh makan budu dan tempoyak...bagus2....senang kerja memasak ku...heee....tak banyak kerenah....

bisik-bisik :
kadang-kala perbezaan tu yang melengkapkan sesuatu hubungan,jangan jadikan perbezaan sebagai penghalang dan punca nak bergaduh k...jadikan ia sesuatu yang positif....kadang-kala kekurangan tu dapat di sempurna kan dengan kelebihan...kan???....

ok,itu je...
thanks sudi baca.....

2 singgah dan taip sket..

Tertumpu dekat budak comel tu .hehehe

folo ^^

REPLY

tq...budak comel yang suka buat muka....

REPLY

Catatan Sue Izza . 2017 Copyright. All rights reserved. Blog Templates Designed by Blogger Template | Free Blogger Templates