"SEGMEN: CITA-CITA AKU MASA KECIL"

2:18 PM Sue Izza 7 Comments

hai kawan-kawan....apa la cik ngah ni...asyik join segmen je...buat ar entry lain kan?...sori la...tapi dok teruja nak join gak segmen cik shera ni....tak kira,tak kira.....!!!...ha..ha..


ok dalam segmen ni...cik shera tanya apa cita-cita masa kecil.....

cik ngah ni dari kecik,dari pandai main guli,pandai selongkar barang kat umah,dari pandai main teng-teng dah bercita-cita nak jadi cikgu...cita-cita biasa budak pompuan kan...lagipun biala masuk sekolah suka sangat tengok cikgu-cikgu yang mengajar,teutama yang pompuan,bersifat keibuan...lembut,lagipun cik ngah ni sekolah kat hulu pahang nun ha...so kat sana mentaliti orang kampung sangat menghormati cikgu,kira orang kampung sanjung arrr...abah pun suka bila cik ngah cakap nak jadi cikgu,abah kata cikgu tu kerja mulia...pahala tak putus bila ajar sesuatu yang baik kat orang....

bila masuk sekolah menengah,cik ngah suka menulis,banyak cakap dan aktif bepersatuan bagai lak...macam-macam persatuan masuk,pernah jadi ketua pengawas library,pernah menang pertandingan menulis puisi sempena ramadhan sekolah....masa tu kawan-kawan and cikgu pun cakap cik ngah boleh jadi wartawan,dah la banyak mulut kat umah,dok pok pek pok pek...tak berenti bercakap kalau dah start.....tapi pengaruh persekitaran banyak la mempengaruhi cita-cita cik ngah ni...masa tu dok tengok pemberita kat tv,sibuk lak nak jadi pembaca berita...walaupun muka tak berapa nak cun...(ha..ha..ha...)

tapi,bila naik form 4,cikgu dah suruh pilih jurusan tuk amik elektif masa spm,dah jurusan tu biar kena ngan minat,supaya senang nak mintak course kat universiti and kerja nanti....masa ni cik ngah keliru sangat,siap jumpa kaunselor lagi...alih2 amik la subjek perdagangan,prinsip akaun,geografi....tetiba je terselit subjek pendidikan seni...padahal bukan pandai melukis pun...tapi cik ngah suka benda-benda kreatif...sebenarnya masa tu nak cukupkan subjek je....
masa tu mula la terpikir2 nak amik bussines management je nanti

alih-alih bila spm, meroyan apa ntah...pendidikan seni boleh lak dapat A1...ahhhh...sudahhhh...cam ne ni....tapi masa tu agregat cik ngah antara top ten sekolah la...ooohhh...yaaa..masa tu pakai agregat dan pangkat lagi...hermmm pangkat 1 17 agregat dah boleh kata tinggi tu....(padahal bukan study mana pun....,berkat kena rotan ngan ustaz la ni...hu..hu...)

so,nak tak nak masa isi borang tu,mintak la art and design kat UITM,tapi menjadi sesuatu yang bermakna la dalam hidup cik ngah bila dalam senarai top ten tu cik ngah sorang yang tak di terima ke universiti mana2,masa tu malu sangat ngan kawan-kawan...balik umah sampai bengkak2 mata nangis...3 hari tak kuar bilik....masa tu kecewa sangat...abah la orang yang banyak bagi sokongan dan nasihat...abah kata bukan rezeki cik ngah kat situ,tak semestinya tak masuk u tak leh berjaya....so cik ngah kuatkan semangat masuk form 6 je....lepas form 6 terus keje kat port klang....

ntah macam mana,pak cik cik ngah syorkan amik kemahiran dekat KKTM MARA je...mulanya cik ngah tak minat...sebab pak cik suruh amik pelukis pelan...tapi bila dia cakap ini program UTM,so cik ngah try la jugak....and di terima,so ini la bidang cik ngah amik Teknologi Senibina....

alih-alih bila sekarang kerja pun ngan company maintenance bangunan...ada la relate juga,tapi cik ngah lebih banyak buat kerja bahagian pengurusan...semua ni sebabkan bos masa pratikal yang banyak sedarkan cik ngah tentang potensi diri yang lebih kepada pengurusan dan pentadbiran.....bila pikir balik kan bagus kalau cik ngah amik mass com atau pentadbiran je masa pilih course dulu.....

tapi apa pun cik ngah bersyukur sangat sekarang....dengan apa yang ada....walau pun tak jadi apa yang cik ngah nak...hidup hari ni dah cukup baik dan tak susahkan sapa2....
itu je lah tuk soalan dalam segmen cik shera tu...waaahhhh,panjang lebar gitu...heee...kan dah kata kalau membebel tak reti stop....

pandangan tentang blog cik shera lak :
cik ngah sukaaaaa....sebab colournya hitam n merahhhh...my feveret colour gak.....
blog yang simple,senang loading...best2....
kekadang rasa cam ada persamaan lak...cewahhhh..ayat membodek..ha..ha..ha..
apa pun cik ngah suka blog cik shera ok....

bisik-bisik:
suka kerja sekarang,bos baik (dah puji ni naikkan gaji cepat....ha..ha..ha..)

7 comments:

  1. wah menarik lar.. thanks au join.. mcm tu sekali ea cerita nyerr.... anyway thanks ea.. shera hargai sgt2.. ^_^

    ReplyDelete
  2. whoaa , menarikk !
    followed :)
    dottsaja.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. jejalan sini sambil baca entri blog ni.. nice2,..^^

    jom la datang blog sy pula... nnti jgn lupa follow ya... sy follow balik..^^

    http://jomkongsistory.blogspot.com/2011/04/segmen-cita-cita-aku-masa-kecil.html

    ReplyDelete
  4. menarik..cm best je kalu nak join

    ReplyDelete
  5. Ms puteri rimba,
    Cita cita masa kecik, nak jadi polis...heheee
    Bila da besar, jgn harap nak jadi polis.x ingin. Heeee

    ReplyDelete
  6. tq semua....sayang korang....muah muah sikit..he..he..he...

    napa msred? ada pengalaman pahit ke?

    ReplyDelete