Untuk mu gadis.....

7:22 PM Sue Izza 2 Comments

Assalamualaikum semua...sehat2 hendaknya ok...cik ngah (hu..hu...hu...ganti nama baru...ada org tegur sejak bila pandai guna 'aku-aku' nih...huuuuu).....sehat2 ajerrr....
gadis2 di luar sana tak sehat?...PMS?...sesunggut?...eh! silap..senggugut?...bulan tgh ngambang ek?...meh cik ngah bagi rawatan percuma...heeee...(berangan nak jadi doktor)
Selalu tengok kawan2 yang tergolek-golek sakit time period...kesiannn sangat...tak tahu cam ne diorang sabar...sebab cik ngah tak penah kena...hu..hu..hu...

Ok...ni salah satu ubatnya...yeeee..kenal tak daun apa ni?...(cik ngah pun mula2 tak kenal gak...ada ke kat pasar?...maybe kat pasaraya ada kot?)

Ok...ni namanya daun Oregano....banyak di tanam di kawasan Asia Tengah dan Selatan...
daun ni selalu orang letak dalam mushroom sup,pizza dan spageti,selalunya makanan western la yang banyak pakai daun ni....

ni la ghopanya daun Oregano



ni plak oregano yang di cincang dan di keringkan



ni yang kering...




ni plak minyak oregano...

Daun ni adalah sumber vitamin A dan zat besi,rutin memakan daunnya yang segar boleh membantu sistem tahan penyakit pada badan tau...
Ia juga melancarkan pencernaan dan mengubati gangguan perut.Try la minum segelas air dengan dua or tiga titis minyak oregano ni....Insya Allah...
Kalau time sakit perut period tu...cuba kunyah 3 helai daunnya and minum air masak banyak2....
Insya Allah ok...
Kepada gadis2 dan kawan2 ladies yang ada masalah macam tu try la...mana tahu serasi kan?
itu je la yang cik ngah boleh bantu...

p/s:
banyak2 sabar tau...sakit tu kan penghapus dosa kecil.... :)

bye.....

sumber : Majalah Wanita





2 comments:

  1. qaseh one n second day je sakit .. rasanya tak sakit sgt2 smpai perlu ubat .. xmo lah sakit sgt2 huhu..

    ReplyDelete
  2. tu la pasal...akak tak penah kena...ada kawan2 sampai guling2 sakitnya...

    ReplyDelete