20 May 2011


muka menyampah...hu..hu..hu...

Hai semua...pehabaq?...akhirnya dapat gak curi masa update blog...walau dah tenggelam dalam kertas yang bertimbun ni...hu..hu..hu...

cite balik kampung?..okeh2...cik ngah tau...itu nanti k..tak de mood lagi nak cite pasal tu...keje tgh bersepah ni...kali ni just nak cite pasal benda ni je....benda apa?..ni haaaa...
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v



kenapa ngan benda ni?...tak de apa masalah pun...cuma nya sebab makhluk ni la penat cik ngah dengar tazkirah free dari Mr D pagi tadi...kes nya?
membuka aib sendiri di status facebook....tak paham?...ok ...contohnya :

-cite pasal sifat negatif diri
-cite pasal keburukan suami/isteri
-cite pasal keburukan anak2

tak paham gak?....
ok ni cik ngah ulang balik apa yang Mr D bebel tau...bukan dari cik ngah ni...

update status fb,dok cite pasal laki malas nak tolong kemas rumah,laki tak bagi kerjasama jaga anak,cite pasal suami lambat beli tv baru,cite pasal isteri malas masak,cite pasal isteri tak gosok baju kerja and macam2 lagi lah....walau nada bergurau dan tak berniat menyakitkan hati pasangan....apa kesannya bila orang yang tak rapat ngan kita or tak tahu sikap kita macam mana dok baca semua tu....orang akan pikir kita (kalau suami) tak pandai jaga bini,tak pandai ajar bini...paling2 pun mesti ada yang kata "ishhhh teruknya laki dia...ishhhh teruknya bini dia"
apa hukumnya membuka aib pasangan kepada orang asing?....

"apa punya bini la dia ni kan?....." mesti ada yang akan pikir buruk...kat situ pun dah betapa kita membuka aib sendiri....
buatnya la pasangan kita baca...sikit sebanyak mesti ada kecik ati...pastu simpannnnn je dalam hati...bila gaduh besar semua di ungkit kembali....so sapa yang rugi...bila dah gaduh...orang yang baca akan tolong gelak je tau.....Jangan la terlalu asyik dengan facebook tu sampai semua benda nak tulis....

kalau setakat tulis

-alamak aku terpecahkan pinggan la
-ari ni tak leh tengok drama,laki ajak keluar

ok la lagi kan?....ni semua benda yang berlaku dalam rumah tangga pun nak cite kat status fb...ni la agaknya yang jadi sebab perceraian...aduiii...plessss la....

ada jugak tu yang dok sibuk tulis perangai anak-nak yang suka buat hal....fine la kalau yang baca tu kenal kita and tahu situasi hidup kita cam mana kan?...kalau yang tak rapat n tak tahu...ntah apa yang di umpatnya....

haaaaaa.....itu la dia bebelan Mr D kat cik ngah pagi tadi...panjang lagi sebenarnya...tak larat nak taip...hu..hu..hu...sampai cik ngah pun kena warning...jangan dok 'batak' (excited terlebih) sangat ngan facebook sampai semua cite nak update...

hurrrrmm..sedikit sebanyak cik ngah setuju gak sebenarnya...kekadang terlalu excited nak share sampaikan semua benda nak update kat status tu...banyak bahayanya...facebook tu tak salah...orang yang menggunakannya yang kena pandai...

kekadang cik ngah tengok ada gak setiap apa yang di buat dalam sehari tu semua di tulisnya...mana pergi ,ngan sapa,buat apa,kat mana,berapa lama....tak terpikir ke?...bahayanya bila orang yang benci or berdendam ngan kita senang nak buat sesuatu yang buruk kat kita sebabbbb...dah ada maklumat...kita yang dedahkan diri....so cam ne?

pandai-pandai lah tentukan,masing-masing ada akal....

dahhhh...banyak pulak membebel..ishhhh....

bisik-bisik:
biarlah bersederhana dalam apa pun...jangan melampau-lampau...biasanya yang melampau tu buruk akibatnya...contoh:
banyak makan nanti gemuk....(waaaa...ada org kata cik ngah dah gemuk)
banyak tidur nanti badan lemah....
pikir2 kan dan selamat beramal......
chowwww....

Catatan Sue Izza . 2017 Copyright. All rights reserved. Blog Templates Designed by Blogger Template | Free Blogger Templates