06 May 2011

Salam sayang semua...aicehhh...bersayang-sayang pulakkkk..hee...he....lamanya tak update blog (lama ek?...) kawan-kawan semua sehat?...Alhamdulillahhhh..kalau tak sehat rajin-rajin la makan ubat and rest cukup-cukup tau...
maaf la ye tak update blog...minggu ni busy sangat,lepas satu,satu hal...tak sudah-sudah.....
cik ngah pun tengah sibuk siapkan hantaran...haaaa?...sapa yang nak kawin ni? cik ngah ke?...hu..hu..hu....tungguuuuu...hantaran tu cik ngah cadang nak pakai bunga orkid...temanya putih and purple...ok kan?....(ok...tak de kaitan...hik..hik)
pompuan memang tak leh di pisahkan dengan bunga kan?...sebenarnya bunga ada rahsia tersendiri tau untuk pompuan...jom kita tengok apa yang rahsia sangat bunga-bunga ni.....


BUNGA DANDELION


bunga ni memang cantik,tambah-tambah bila di tiup angin
bunga ni sebenarnya di gunakan untuk mengubati anemia dan
penyakit kuning serta boleh neutralkan darah...


BUNGA KEKWA


berguna untuk hilangkan sakit ketika PMS,sakit tekak dan tonsil
jus nya boleh dijadikan ubat demam,boleh juga di gunakan
untuk kurangkan bengkak dan kemerahan pada tubuh.

BUNGA MAWAR


bukan saja di gunakan untuk mengorat awek ye....heee....
di gunakan sebagai bahan dalam minuman
untuk penyakit iritasi usus,pundi hempedu dan masalah hati
ektraknya mempunyai aroma yang menenangkan
sangat elok di gunakan dalam mandian dan haruman.


BUNGA TAHI AYAM


walaupun busuk,tetap ada khasiatnya
boleh di gunakan sebagai ubat pencuci mata yang bagus
turut di gunakan sebagai slaap untuk luka dan sebgai antiseptik
(jangan menilai dari luaran ok....nilailah kualitinya..heee)

BUNGA MATAHARI


warna kuning terang yang boleh merehatkan dan menyegarkan mata
selain boleh meredakan sakit tekak.

BUNGA KAMOMIL


bunga kamomil (camomile) atau teh bunga dapat membantu
menyingkirkan gas atau angin pada usus
mengurangkan stress,dan hilangkan sun burn
boleh mengatasi sakit perut dan sakit otot
(jom minum teh bunga banyak-banyak.....)


bisik-bisik:
cik ngah suka bunga tapi tanam bunga tak pernah hidup subur...he..he..he...ma kata tangan panas...opssss...


Catatan Sue Izza . 2017 Copyright. All rights reserved. Blog Templates Designed by Blogger Template | Free Blogger Templates