Catatan Perjalanan : Krabi (part 1)

9:16 PM Sue Izza 7 Comments

Assalamualaikum...buat apa petang cam ni?..

cik ngah dok tunggu nak buka puasa,Mr D main bola plak...so tunggu la dia,nak berbuka sama2...ok..tak mau merepek-meraban,cik ngah nak bayar hutang...ni ha...entry yang cik ngah janji,pasal vacation cik ngah bersama Kelab Cuti-Cuti kami ke Krabi end of June ari tu...kami terbang pada 26 June 2011 dan balik 28 June 2011.

Antara yang follow trip kali ini adalah Ikin dan Din,Kak Ikin IT,Abg Nasrul (Mr.Presiden),Nurul,Kak Chik,Maro (kawan Kak Ikin),Mek Yan,Cik Ngah and Mr D.....
sebenarnya group ni adalah atas dasar friendship yang terbina masa kami sama-sama kerja di MPOB Kelana Jaya,so bila masing2 dah bawa haluan sendiri,kiranya aktiviti ni adalah sebagai reunion la...and untuk merapatkan kembali friendship juga supaya tak lost contact...ok2...sudahhhh....merepekkkk je...moh layan gambar....

First Day :

at LCCT,lepak2 sebelum check-in,layan McD...heee...



kitaorg memang giler kamera ok...heee...


ok..dah terbang...this is not my first time ok...heee..cantik awan nano ni..ha..ha..

sampai di International Airport Krabi,itu limosin van yang akan angkut
kitaorg ke hotel ye...

sepanjang perjalanan,permandangan biasa orang jual bunga di tepi jalan,maybe utk
diorang sembahyang di kuil...



kereta malaysia yang kami jumpa,tesco di sini di panggil tesco lotus.....

ni lah hotel tempat kami menginap...berbaloi,murah n cantik....
siap2 check-in just letak beg dalam bilik masing2,
ketua dah panggil turun,van tgh tunggu untuk ke destinasi pertama.....


ok...perjalanan di teruskan,13 km lagi,kami akan ke crystal pond,
dari maklumat yang cik ngah dapat dari internet,tempat ni terkenal untuk buat hajat
(bukan buang hajat ok!)

ok,dah sampai...tempat ni dalam hutan,macam nak gi air terjun la....
tapiiiiiii....tiket masuk mahallllll la....RM20 satu kepala ok...perghhhh...
dah la kena jalan kaki nak masuk dalam,dalam 10 minit gak la...

terpaksa jalan kaki (tak kan merangkak lak...cik ngah punnnn)
tapi permandangan kat sini memang cantik,sejukkkkk je..dengan hutan buluh (sangat sukaa)

okkkk....sampai pun...air nya tak de la sejuk sangat,tapi cantik tau,hijau je....kena cahaya
nampak berkilau,tak tahu la plak hijau tu sebab lumut atau dasarnya yang terdiri dari
tanah liat and pasir.....



dannnn...apa lagi,terjun arrrr...time ni la try kamera olympus kalis air Mr D tu..ha..ha..haa....

dekat2 maghrib kami naik and bersiap-siap nak balik,van tadi jugak yang ambik kitaorg,
on the way balik,driver tu bawa ke perkampungan muslim untuk solat kat masjid,kebetulan lak,
driver tu pun muslim,siap sediakan kain pelikat lagi dalam van.
Lepas solat,perjalanan di teruskan ke bandar Krabi tuk ke pasar malam yang ala2 downtown la kat KL.Macam-macam ada,dari makanan,pakaian,cenderamata,hiburan and banyak lagi la....

dah sampaiiiii.....


aktiviti mencari souvenir....cik ngah tak shopping sangat pun,
memang dah set nak gi jenjalan je...


brader ni berdiri kat area pintu masuk pasar malam,dah macam patung,
ingatkan patung,rupanya memang orang ok!...sesapa nak conteng dia silakan la....


siap ada budak2 main muzik...ala-ala cak lempong gitu....

ok.something yang pelik,traffic light kat sini,ada raksasa wooo...sapa langgar
lampu merah nanti kena makan ngan resaksa huuuu...ok tipu...ha..ha..ha...

Lepas dah puas merayau kat pasar malam,driver tu bawa kitaorg gi makan kat Restoran Muslim Thai,sib baik orang kat situ ada yang boleh cakap kelantan,kalau tak jadi ayam ngan itik ar...heee....diaorg tak paham sangat la English...atoiiiii.....

tgh membelek menu...sib baik ada translation English...

cik ngah makan pad thai...ala kuey tiaw goreng thai la...sedappppp....

Itu la,aktiviti kitaorang sepanjang hari pertama.....to be continue ok....part 2....

7 comments:

  1. ha'ah...dekat area phuket gak...tapi phuket atas lagi...

    ReplyDelete
  2. best tu...officemate lini penah g katanyer ader pantai cantik kt area situ

    ReplyDelete
  3. memang cantik sangat...dalam part 2 nanti saya letak gambar...tgh pilih2 lagi ni ada beribu gambar....

    ReplyDelete
  4. takyahla letak part 2... tgk yang ni pun dah jeles la cik ngah oiii ^_^ especially tang air ijau tu... sejuk je mata ni menengok ^_^ hehee...

    ReplyDelete
  5. ha..ha..ha...ok apa cik semah oiii..nanti ada masa korang gi la second honeymoon..memang syok woooo....

    ReplyDelete
  6. macam best je mandi...air hijauu..ho3...
    nway shida follower ke 100!!!
    xde ole2 dr krabi ke?hua3~~~~
    jmput sggah blog shida..tq
    http://luvabenbaby.blogspot.com/2011/07/kenapa-kita-pelupa-sambungan-entry-8.html

    ReplyDelete