Pajeri terung si buah hati....

12:39 PM Sue Izza 2 Comments

 Assalamualaikum semua....
pe kabar semua di hari Khamis ni?...dah bekpes? konpem la dah kan?....
lama tak buat entry masak-masak kan?
semalam,balik-balik kerja je,teringat terung bibik yah kasi,dok pikir2 nak masak apa,anta mesej kat Mr D tanya nak masak apa....tetiba je dia sebut pajeri...hermmmm ok gak tu...dah lama nak buat tapi tak jadi2...
jenguk ke dapur,check bahan,macam cukup jer...apa lagi on la....


Pajeri Terung Simple

~dah masuk tupperware ,buat bekal gi opis~
tuk bekpes,cicah roti je

bahan2:
terung-cik ngah campur je terung bulat n panjang.ok gak
2 sudu serbuk kari
santan pekat-cik ngah pakai dlm kotak kecik
2 sudu kerisik
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
air asam jawa
bunga lawang
kulit kayu manis
biji pelaga

cara2:
-blend bawang,serbuk kari,kerisik n air asam jawa
-tumiskan kulit kayu manis,bunga lawang dan pelaga
-masukkan bahan blend,tumis sampai pecah minyak
-masukkan santan
-biar mendidih,masukkan terung
-masukkan garam dan gula
-cik ngah suka pekatkan kuahnya...

okkkkk...dah siap....
Mr D buat sarapan cicah roti...licinnnn pinggan...ha..ha..ha...

Untuk lengkapkan lagi menu bekal lunch ke opis ari ni,cik ngah buat jugak
Ayam/Ikan goreng mayonis
resepinya pun cik ngah google gak,pastu ejas sendiri arrr....

Ayam/Ikan Goreng Mayonis

~abaikan rupa yang tak berapa nak cantik itu okeyyy~
dalam resepi pakai ayam je,tapi cik ngah masukkan ikan sekali

bahan2:
4 ketul ikan atau ayam
2 sudu-mayonis-yang putih tu ye,bukan thousand island ok
2 sudu kicap manis
1 kiub ayam
serbuk lada hitam
sos tiram
3 ulas bawang putih dan halia-ketuk2 je...

cara2:
-gaulkan je bahan-bahan semua dengan ayam,perapkan 1 jam
cik ngah buat malam tadi,masuk frezer,pagi just goreng je...

okkkkk...itu je resepi tuk hari ni ye kakak2,mak cik2 semua...cewahhhh...ha..ha..ha...
lepas la tuk tekak cik ngah n Mr D....jangan pelik ok..cik ngah memang rajin bawa bekal gi opis ye...
sebabbbbbbbbb......tak de kedai makan yang dekat,semua jauh2,malas nak keluar okeh...heeee

bisik-bisik:
dah dapat request masak macam-macam dah tuk bulan puasa ni...hamboiiiiii!...ingat saya bibik awak ke?...ha..ha..ha...
rasa cam nak beli oven la start puasa ni,suka makan ikan bakar,senang sikit kan?

2 comments: