Mengimbau Kenangan Lalu...

5:05 PM Sue Izza 3 Comments

Salam sayang semua....sehat-sehat ke semua?..yang sakit tu cepat2 makan ubat ye?...yang sakit hati?...bawa-bawa istighfar ye,nak tenang buat la solat di tengah malam,pesan mak angkat cik ngah....heeee...

ok lah,berbalik kepada tajuk...cewahhh...korang pernah naik keretapi tak?...alaaaa,bukan komuter kat area kl ni,keretapi yang dari utara ke selatan,timur ke barat tu (ada ke?...heeee...) kat semenanjung Malaysia ni?...

yang lebih kurang cam ni la...

Cik Ngah dengan keretapi ni banyakkkkkk sangat memorinya....dari kecik sampai la sekarang,memang tak dapat di pisahkan....mau taknya...dah abah kerja ngan KTMB...memang la...teringat kenangan zaman2 sekolah menengah,gi sekolah berulang dengan keretapi,maklum la...dok dalam hutan mana ada jalan raya,keretapi je jalan perhubungan...kul 5 pagi dah bangun,lepas solat subuh terus gi tunggu keretapi kat stesen depan rumah...selalu jadi orang yang paling awal sampai kat sekolah,dan akan jadi orang paling lewat kalau keretapi buat hal,selalunya cikgu2 pun dah faham sangat...and selalu time nak balik kampung time raya,keretapi juga la jadi pengangkutan yang di gemari...murah dan senang...siap ma bawakan bekal nasi lagi...heeee...seronok bila ingat balik time2 tu....itu time dok quarters kat Chegar Perah dulu la...sekarang dah pindah,dok kampung...perhentian yang dekat ngan umah pun just macam hentian bas je....ok lah...jom layan gambar ek...


ni la hentian yang paling dekat ngan rumah
biasa kalau nak naik ekspres,kami akan ke stesen Kuala Lipis,
sebab train ekspress tak berhenti di stesen kecil...


tu dia...sorang satu beg...dah macam nak balik setahun,
biasa sumbat je dlm keta,kali ni bawa la sendiri..heee...


my mom and sister...borak2 sambil tunggu keretapi...


my abah n brother....keboringan...

abaikan gadis berspek hitam tu....ha..ha..ha...

Dalam pukul 3 petang keretapi pun sampai dalam setengah jam je kami tunggu,di sebabkan abah pesara KTMB,so kami dapat potongan harga tiket....heaven tul Cik Ngah rasa,tak payah nak bersesak dalam jem,naik keretapi pun orang tak ramai,mungkin sebab dah raya kedua kan...

my brother...tak mau duduk kat seat,nak tengok permandangan...


pak cik apa ntah namanya...lupa dah...ketua stesen kat 
quarters kami dok dulu....

dah sampai stesen Gua Musang...hujan renyai2...
cantik permandangannya,ada gua dekat dengan stesen tu....


me in train....




dulu2 selalu tengok abah buat kerja dengan mesin ni,
kerja penyelenggaraan rail keretapi.


sampai kat stesen Manik Urai,kami selisih dengan satu lagi keretapi
dari kelantan yang menghala ke pahang....

sepanjang perjalanan memang tenang sangat,
lalu kawasan kampung,udara memang segar,hijauuuu je...

akhirnya dalam pukul 9 malam kami sampai di stesen Tumpat,Stesen terakhir 
di sebelah timur ni....


ni la peta rail keretapi di semenanjung,kami naik biasanya dari Kuala Lipis ke Tumpat

Betul-betul mengimbau kenangan,hampir 7 tahun tak naik keretapi sejak abah pencen.

bisik-bisik:
sebab tu kata raya paling rilek,tak payah susah2 drive
sampai stesen ada orang amik...heeee


3 comments:

  1. wah...best sgt2..mengimbau kembali zaman aku dulu2 blik kelantan naik ketapi tp stop kt wakaf baru jer....skang nie naik komuter n star je la...

    ReplyDelete
  2. best nye.saya pun xpernah naik kereta api lagi.:) salam kenal dari fyzal..jika sudi jmput la komen entri saya juga

    ReplyDelete
  3. x penah nek kereta api lgi..slalu lintas landasan die je..klu brnasib baik bleh la jmpa kereta api..waaa bestnye!!

    ReplyDelete