Masak-masak : Di sebalik Kek Coklat Kukus...

7:42 PM Sue Izza 3 Comments

Assalamualaikum kawan-kawan semua....
moga semua sihat dan happy ye.....lama gak Cik Ngahtak update blog ye (lama ke?...heeee)
mood tak berapa dalam keadaan yang mengizinkan,kebetulan plak ada event n kerja yang bersepah kan....
ok lah kali ni nak kongsi cite minggu lepas,semangat dan keterujaan yang menggunung nak mencuba pengukus yang beli kat Kelantan hari tu...google2 cari resepi kek kukus coklat akhirnya jumpa gak kat SINI.... senang je resepinya...Cik Ngah ni bukan boleh sangat kalau resepi banyak kerenah terutama bab-bab biskut n kek ni...kurang pandai sikit...lebih suka masak hidangan dan lauk-pauk...
So,dengan semangat nya mencari bahan,and dok membuat sepah kat dapur tu...ok,dah siap bancuh semua tinggal nak kukus,tengok jam dah kul 11 malam,masukkan bancuhan dalam kukusan,bukak api dapur slow and baring la kat sofa sementara tunggu masak.....alih-alih.....terkejut dari tidur tgk jam dah kul 1 pagi...meluru je ke dapur (cehhhh...cam ayat novel la plak...heeeee)...
Bukak tengok kek dah naik cantik,amik garpu and dengan gatal tangan nya gi cucuk kat tengah kek...amik ko...coklatnya cair lagi...heeee...dengan muka ngantuk dok pikir la ...apa la yang tak betul ni...sekali tengok api dapur dah padam...atoooooyaiiiiiiiii...gas abis rupanya....ha...ha..ha...apa la malang nasib...


ni la kukusan baru Cik Ngah....


akhirnya angkat loyang kek,letak kat luar,biarkan sejuk...then masukkan dalam peti ais...dengan harapan akan keras macam kek batik...huuuuu...

ni la rupa kek tak menjadi,bawa gi opis sikit


walaupun tak menjadi and rupa tak berapa nak jelita kan.tapiiiiiiiii....licin wooooo...abis budak opis bedal...heeeee...ternyata rupa tak penting okeh...haaaa....

bisik-bisik:
Insya Allah ada masa nak buat lagi sekali lah....

3 comments:

  1. caya lah puteri rimba..beli pengukus tu baper? kat area sini mahal la...

    ReplyDelete
  2. heee....pengukus tu RM45 jeeee...beli kat rantau panjang...

    ReplyDelete
  3. kt Meru harganyer kt RM80 tu pun kecik jer

    ReplyDelete