Nasi Ayam Cinta Hati Cik Ngah...

6:27 PM Sue Izza 4 Comments

Hai kawan-kawan.....berjumpa kembali di laman Puteri Rimba ni ye...busy sikit la,banyak entry bersusun kat draft tu...tak sempat je nak publish...huuu..kerja plak bertimbun atas meja..belum sudah satu,yang lain plak datang..adoiiii...cam ni la makan gaji...kalau ada modal dah lama bisnes sendiri...heeee...impian tu...
ok lah,tak mau merepek-meraban lak kat sini...jom layan nasi ayam Cik Ngah buat masa cuti Deepavali hari tu :


ni dia hidangan lengkapnya...


salad,timun dan tomato


Sup Ayam Fishball

Bahan:
ayam yang di rebus dan air rebusan ayam
1 inci halia
1 paket rempah sup tulang
2 bungkus fish ball
daun sup
bawang putih
bawang merah

Cara:
tumbuk bawang merah,bawang putih
ketuk halia
tumis rempah sup bersama bahan tumbuk
tumis hingga naik bau
masukkan air rebusan ayam
masukkan ayam dan halia yang di ketuk
masukkan fishball
taburkan hirisan daun sup


Ayam Madu Goreng Berempah

Bahan:
ayam yang telah di rebus dan toskan dan di perap
bahan perapan ayam:
bawang putih dan halia tumbuk
serai ketuk separuh hancur
serbuk kari
sos tiram
serbuk masala (kat giant ada jual..timbang)
madu 
kicap pekat
garam

Cara:
gaulkan ayam dengan bahan perapan
perap dalam 30 minit
goreng dalam minyak banyak


Nasi Ayam :

Bahan:
air rebusan ayam
mentega buttercup
halia di ketuk

cara:
panaskan kuali panaskan mentega
masukkan air rebusan ayam dan halia

masukkan kedalam periuk nasi dan masukkan 
beras yang dah di basuh tadi...
pastikan air mengikut kuantiti beras ye...nanti keras lak...
masak nasi macam biasa

ok..itu la dia Nasi Ayam Cinta Hati Cik Ngah ni...heee...nak kata sedap,kena tengok selera dan tekak orang yang makan la kan...terpulang la pada citarasa masing-masing tau kalau nak ubahsuai resepi ni,Cik Ngah pun bukan pandai sangat...just memasak mengikut kata hati,sebenarnya memasak ni sesuatu yang kreatif...macam juga melukis,kalau kita pandai mengadunkan warna cantik la jadinya,kalau pandai adun bahan sedap la jadinya...kannn?...Cik Ngah memasak pun just tahu basic,yang lain semua pandai-pandai sendiri try and error orang kata...sambil-sambil tu tengok la resepi orang lain kemudian try ubah ikut selera sendiri...senangkan?....

bisik-bisik:
memasak dengan kasih sayang
rahsia senang tuk sedapkan makanan
di tambah dengan doa untuk orang yang makan
dan jaga kebersihan,mestiiiii sedappppp...






4 comments:

  1. pagiiiiiiii ^_^ pagi2 dah datang jengah cikngah, sepantas kilat cikngah punya blog terbuka hari ni ^_^ i sokong statement masak dengan kasih sayang tu, walaupon penat time nak masak tapi bila masak dengan kasih sayang,boleh tlupa pulak yang kita ni penat sebenarnya sebelum masak tu ^_^

    ReplyDelete
  2. btul tu as..wah sedapnya ayam tu..hihi boleh la cuba resepi ni next time..

    ReplyDelete
  3. Che semah : awalnyaaa...heee...tq..
    bairul : try la dulu...nanti review ek...ubah suai ikut citarasa sendiri ok...

    ReplyDelete