SUP URAT KETING

10:16 AM Sue Izza 3 Comments

Assalamualaikum semua.....sehat2 la hendaknya ye....

hurmmm...dua tiga ari tak update blog nih...ke'busy'an yang melanda...hu..hu..hu...biasa la akhir2 bulan ni...banyak lak report yang nak di hantar....sawan kertas jap (ada ke istilah ni?...heeee...Mr D je selalu nya yang sawan kertas ni....)

pagi ni masuk kerja dengan mata yang nak kena tongkat ngan batang mancis...aduhhhh...ni melayan bebudak ( and bapak budak) semalam la ni...(opsssss....jangan pikir kuning k....)
dah lama tak buat kerja gile.....sejak2 Papa Jamil dah dapat baby...hu..hu....
amik ko...kul 5.30 pg baru sampai rumah...ke mana?...ahaaa...mandi air panas la....
ok....ok...stop..bukan nak cite pasal tu k....itu kemudian...he..he..he...

ni nak cite pasal Sup Urat Ketin yang dah menawan tekak ku dan Mr D,restoran ni kat seksyen 7 bangi....aku tak tahu nak explain jalan nya...tapi aku boleh la drive sendiri nak pergi...yang aku tahu dekat ngan JPJ Bangi...heeeeeeeeee.......
lepas maghrib masih di office dan memandangkan tak makan tengahari...so perut ku dah menjerit mintak di isi...Mr D ajak kuar lepas dia swimming...so,ini la pilihan kami....

jom layan gambar ok.....


muka kelaparan....hu..hu..hu....



hidangan pertama-sate ngan nasi impit dalam daun pisang....


sup urat keting




kailan ikan masin......

pilihan Mr D....mee hailam....

banyaknyaaaaa....he...he..he...ni suma Mr D la...tak agak2....makan 2 orang,ordernya...hishhh....tak jadi aku nak diet...tapi supnya memang sedap ah....sate nya pun ok la....
restoran nya ok...bersih...dan service pun ok la,harga pun biasa2 jerrr....

ok itu saja tuk kali ni....

*kesibukan melanda....waaaa....need rest....:(

3 singgah dan taip sket..:

MASAK-MASAK : BEKAL KE OFIS

11:10 AM Sue Izza 2 Comments

Assalamualaikum semuaaa....
salam pagi sabtu...hari ni aku kerja...(setiap sabtu pun keje..appadaaaa....heeee...)
semalam balik kerja terus kuar ngan Mr D,pegi warta bandar baru bangi....tolong carikan hadiah tuk baby baru, anak abg sebelah umah Mr D....sambil2 tu aku usha2 kedai ubat cari minyak kelapa dara yang Bibik Yah suruh beli....tapi hampa...semua kedai tak jual yang jenama itu...(ishhh...ada gak gi cari kat kilang dia nih...kat Sg Besar nun...hu...hu..hu....)

lepas beli hadiah,dok berkira-kira nak makan ke tak?...Mr D plak tak selesa perut...so aku ajak gi Econsave baru kat Jalan Reko...ingat nak cari ikan...tapi terbeli ayam,murah plak RM5 je sekilo..promosi...heeee....
lepak minum jap kat area situ gak....balik,then pusing2 ngan Mr D....he..he..he...agak menyedihkan...elok2 happy tetiba jadi sesi luahan perasaan plak ngan Mr D...luahkan kesedihan...hu..hu..hu....opsss....ok2,tutup cite...tak mo sedih2....

balik dah kul 12 lebih sampai umah,so pagi ni terlewat sket bangun...tu pun Mr D call....
bangun2...iron baju,then terus ke dapur...semalam pun Mr D dok sibuk request nak makan lempeng pisang...alang2 dah beli ayam ,so masak terus la tuk lunch...dah kat opis,malas nak kuar makan....

so menu yang terhidang adalah......
-lempeng pisang
-ayam goreng tandoori
-kangkung goreng pedas
-mee bandung...(yang ni bukan aku masak,Mr D beli bungkus semalam,tak jadi makan so dia suruh panaskan then buat bekpes)....

LEMPENG PISANG


kupas kulit pisang,then lenyek sampai hancur


bancuh ngan tepung n air macam nak buat cekodok



then goreng je la....



ok....dah siap.....

AYAM GORENG TANDOORI



ayam yang dah siap rebus di perap dengan :
rempah tandoori maggi
bawang putih-ketuk2 je..
halia-ketuk2 gak
serai-pun ketuk2 je...
gaulkan sebati perapkan dalam 30 minit...
oh ya...saya tambah madu,lada sulah and sos tiram


then goreng dengan api yang kecik k...sampai agak garing...



tadaaaa.....rupa abaikan presentationnya ye...sedapppp(hoh!..puji diri sendiri)


KANGKUNG GORENG PEDAS


bahan :
kangkung
cili hijau besar
bawang putih cincang
cili kering -blend
bawang merah blend
bawang besar-potong bulat



tumis cili kisar,bawang putih,bawang merah.....
then masukkan bawang besar n cili hijau...
masukkan garam and kicap manis 2 sudu
then masukkan kangkung...
jgn layu sangat...tak sedap nanti...


tadaaaa.....dah siap pun.....
(p/s....abaikan phone itu..call Mr D sambil masak..hik..hik..hik...)


ok...da siap tapau suma....siap2 then gi opis...yessss...tak payah kuar2 cari makanan dah..heee....
cancel diet hari ni...ha..ha..ha...

bye bye.....selamat menjamu selera ok....

2 singgah dan taip sket..:

Khasiat Ulam-Ulaman

5:08 PM Sue Izza 0 Comments

Assalamualaikum semua...
sehat2 ye semua hari ni?....ok anak2 hari ni kita nak belajar tentang ulam-ulaman di Malaysia...ceewaaahhhh...dah macam cikgu plak kan..heeee....ok lah...sebenarnya hari nak cite pasal ulam...sebab nya...aku memang suka makan ulam...tak best wooo kalau makan nasi tak de ulam...oghe klate kato lecahhhh jah mulut...(cehhhhh...tubik doh bahaso german..kih..kih..kih...)
pengaruh besar makan ulam ni dapat dari abah la...asal makan je mesti nak ada ulam....Alhamdulillah la...abah masuk 50 lebih baru ada penyakit 3 serangkai tu (kencing manis,darah tinggi,jantung)...kecuali jantung la....tu pun tak teruk sangat macam orang lain yang seusia.....
dok putrajaya ni susah sket nak dapat ulam-ulam kampung...kalu ada pun kat pasar tani memang mahal la....4 helai daun ketereh dah singgit...cam no??...hu..hu...hu....

ok,ni la antara ulam-ulaman feveret aku....ada banyak lagi sebenarnya...tapi kita share yang ni dulu la k....

ok...yang ini adalah pucuk n bunga betik
khasiatnya :
-sedap di buat kerabu
-elok untuk turunkan darah tinggi
-untuk cuci buah pinggang



ni plak pucuk mengkudu....my feveret
khasiatnya:
-antioksida
-mengawal batuk dan demam
-elok untuk wanita bersalin
-mencuci darah kotor dalam badan
-segarkan tubu



pucuk ketereh...feveret gak
khasiatnya:
-membersihkan toksik dalam badan
-rendahkan tekanan darah
-mengubat luka dalaman
-mengawal kencing manis
-elok untuk kulit



yang ni mesti semua orang kenalkan....pegaga....
khasiatnya:
-segarkan badan
-merawat penyakit mudah pitam
-kurangkan berat badan
-mencuci darah kotor
-mencuci buah pinggang
-menpunyai bahan anti kedutan dan selulit



ni halia muda...hiris halus and cicah budu...walawehhh....
khasiatnya:
-of coz tuk buang angin
-menghadamkan makanan
-elok untuk demam,migrain dan senggugut
-mengurangkan sesak dada
-melancarkan usus

ni jantung pisang...celur or buat kerabu memang sedap
khasiatnya:
-untuk membersihkan organ dalaman
-elok untuk penyakit darah tinggi

daun selom
khasiatnya:
-awet muda
-cantikkan kulit
-membersihkan usus


okkkk...itulah dia sebahagian ulam2 yang menjadi kegemaran aku...
sebenarnya banyak khasiatnya makan ulam ni .....terutama kepada perokok2 tu...memang elok la....neutralkan balik racun yang korang sedut tu ye....

ok la..nanti lain kali aku masukkan lagi ye....

bye bye

*sangat sakit kepala...maybe nak migraine lagi...(kena banyak lagi makan ulam ni)..ok ...nak rehat and tidur....

0 singgah dan taip sket..:

Kunjungan Orang Lipis....

3:20 PM Sue Izza 2 Comments

Assalamualaikum....
salam hari rabu....
lunch tengahari tadi menerima kunjungan dari sahabat sekolah...jauhhhh datang dari Lipis...
he..he..he....lepas kuar lunch bawa dia jalan2 kat area tempat kerja ku.....



suka dapat bergambar...katanya permandangan kat sini cantik...:)


sahabat ku dari Kuala Lipis.....


suka dapat main air....


di jeti....berlatar belakang Pullman Resort & Hotel


seronok dapat jumpa...gosip2 cite terbaru...he...he..he....

Seronok dapat bawa kawan jalan2....he..he..he...Insya Allah,datang lagi ye....dok lama sket...bleh jalan2 lagi...masak2....borak2...he..he...

2 singgah dan taip sket..:

DIY : POT POURI DALAM SUDU

5:50 PM Sue Izza 0 Comments

Assalamuaalaikum semua....
last sunday night...dah siap solat maghrib,siap masak dan dah rilek2...teringat nak siapkan souvenir kenduri my brother nanti...dua tiga hari lepas dok merayau cari barang...tiba masa tuk bereksperimen dengan diy yang ini...(sambil layan Merlin di TV3)...



Bahan2 yang di perlukan :


pot pouri @ bunga kering (kat Nilai bersepah....)



sudu plastik ( beli kat klate ari tu...)



kain net yang di potong ikut kesesuaian....



dawai untuk mengikat....

ok....sesi menggubah pun bermula...di sebabkan buat kerja sorang2 so tak de sapa nak tolong amik gambar tengah buat...yang lain suma dah tidur...

so ini lah hasilnya.....
tak de la hebat mana pun....tapi bagi yang amatur macam aku ni ok la....



tu je la....tuk kali ni...tunggu kan DIY hantaran nya pula yerrr.....

bye bye....

0 singgah dan taip sket..:

PIKNIK DI HARI BEKERJA

4:39 PM Sue Izza 0 Comments

Salam hari Isnin.....

nape ye?..asal hari Isnin je mesti ramai yang tak de mood nak buat kerja...Monday Blues la...apa..la...heee....
aku pun sama gak...he..he..he....rasa malassss jerrr...napa ntah....mood cuti ari Ahad la ni...kena plak Ahad tu keluar berjalan-jalan....lagi la...penat,mood nak tidurrr je.....soooo....
sebab dah boring lunch kat kedai and office...ari ni aku lunch je kat tepi tasik...kebetulan lak bawa bekal...herrrmmmm...memandangkan Putrajaya mempunyai tasik dan landskap yang menarik,manfaat kan la....selari la kan ngan objektif Putrajaya sebagai bandar dalam taman...sebenarnya stress pun hilang bila kita tenangkan fikiran ngan alam semulajadi...tapi kena ingat...piknik2 juga tepi tasik or taman,kebersihan kena la jaga...nanti dah kotor kan,dah tak cantik....jom ramai2 kita jimat kan duit bawa bekal and lunch tepi tasik or taman....hilangkan stress kerja dengan kehijauan taman....heeeee........


bersama bekalan lunch....


taman di putrajaya yang bersih....


suasana yang redup dan angin sepoi2 bahasa...he..he..he...


Selamat makan tengah hari.....:)

0 singgah dan taip sket..:

Sekinchan Ikan Bakar

5:59 PM Sue Izza 0 Comments

Assalamualaikum....

hai semua...entry kali ni nak cite pasal makan2 ( my feveret)....
balik keje semalam,pujuk2 manj
a Mr D he..he..he...ajak temankan ke Kajang,nak beli barang2 nak buat deco majlis adik nanti....(padahal saja nak berjalan..hik..hik..hik...)


kat kedai bunga....heee....

pusing2 kat Jalan Reko (dekat Econsave baru Kajang).....nampak lak kedai Sekinchan Ikan Bakar kat situ...baru bukak 11 Mac lalu...penah gak tengok restoran ni dalam Jalan-Jalan Cari Makan....

Saja gurau2 ngan Mr D ajak try...alih2 terus dia parking...he..he...he...


ni la dia...cawangan yang baru buka di Jalan Reko,Kajang....


tertarik ngan lampu minyak tanah tu...klasik...teringat dok kg ngan ayah n arwah mek...

Mr D yang tak sabar....makanan belum sampai la...hish...

tu diaaa....ikan jenahak bakar and sotong bakar.....


kitaorang order nasi satu je...sebab....aku nak ratah ikan...n tak mau makan nasi malam2 (diet la konon....leh blah...ha..ha..ha...)....alah...ini pun dah cukup tuk membuntatkan perut kitaorg..... :)


ni lak pencicahnya...sedappppp....


hurmmmmm....bleh tahan sedapnya....licin semua...he..he..he...elok plak tgh lapar....ok la....tapi tak leh la nak hari2 makan sini sebab harganya.....boleh tahan laaaa....(agak mahal...hu..hu..hu...)

dah habis makan...mata pun dah layu....tercapai la target...barang2 dah dapat...n dapat makan lagi....he..he..he...so Mr D drive balik....aku plak bleh tertido kat sebelah,celik2 mata apasal la tak sampai2 lagi ni...rupanya dia dok pusing survey jalan area kampung2 kat Kajang,Semenyih and Bangi...hadoiiiiiiihhhh...dah malam laaaa....ishhhh....

0 singgah dan taip sket..:

Silpy masuk wad....hu..hu..hu...

2:42 PM Sue Izza 0 Comments

bangun awal hari ni....nak antar si Silpy ada appointment ngan doktornya...
*Silpy = My Viva
*Doktornya = Perodua Service Center...he..he..he...

dah setel suma urusan pendaftaran,so,tinggalkan si Silpy kat situ....dok elok2 ye..he...he..he...
Mr D datang amik ngan Goldie (he...he..he...)
pegi mandikan Goldie and bekpes...then baru masuk opis...
harap2....tak siyes la sakit si Silpy ni...nak tukar part je kata doktornya...
moga lepas ni Silpy dapat beaksi dengan lebih baik....


me and Silpy :)

0 singgah dan taip sket..:

MERAIKAN CINTA MEREKA....

5:33 PM Sue Izza 0 Comments

Hari ni mood tak berapa nak elok....geram tak bleh nak cakap banyak...heeee...(i kan memang suka membebel...ha...ha..ha...) semua nya di sebab kan :

from mr google
nak makan pun susah...hu...hu...hu....

ok lah.....
Double story in one entry...he..he..he...
ok la kan....walau pun dah berlalu...masih panas lagi....

perjalanan 2 minggu ini yang memenatkan tapi seronok.....

5-6 Mac 2011-Kg Melayu Majidee,JB
Meraikan cinta Hafiz & Sofia
-hafiz ni kawan Mr D....so dah penah kenal masa teman Mr D main futsal dan di jemput...so pegi je la...merasa gak tengok adat dan kenduri belah selatan...ni kenduri belah pengantin pompuan.


kendurinya meriah sangat....ada live band,ada dj yang sangat2 happening...
deco majlisnya pun sangat cantik.....
pengantin nya pun cantikkkk....he...he..he...
kami tidur di rumah saudara pengantin pompuan...dalam 5 minit ke umah pengantin....tuan rumahnya baik sangat...pegi ngan kawan2 Mr D yang happening gitu...asyik nak tergelak je....

ok...jom layan gambar.....
sarung cincin...hu...hu..hu...tak sempat tgk akad nikah...

kat stulang laut....sementara tunggu nak belarak...


rombongan pengantin lelaki


dj yang sangat happening...ha..ha..ha...waaahhh gitu kak senah...ha..ha..ha...


buku tetamu yang cantik....


dan saya menulis di situ...heee....



hiasan kek yang comel sangatttt....


banner yang coolllll...


gambar ramai2 sebelum balik ....


buah tangan...~sukaaa..bleh buat koleksi~...


semoga korang bahagia.....


lepas majlis terus balik...ingat nak singgah ayer hitam tapi drebar dah penat...hu./.hu..hu...

11-14 Mac 2011-Kota Bharu,Kelantan
meraikan majlis Elane & Hakim

sambil2 beli barang tuk hantaran my brother...sambil nyelam minum air....



jalan-jalan at pengkalan kubur waktu hujan tak berhenti...hu..hu..hu...


lapik periuk @ lekar.....untuk di deco for my brother wedding



my best friend wedding.......

kami terlambat sampai....coz jem dalam bandar Kota Bharu...tak pe la..at least...sempat berjumpa dan raikan pengantin....

majlisnya meriah gak...sangat tertarik ngan idea makan dalam talam buluh saiz sebesar pinggan yang di lapik ngan daun pisang...really nice...katanya sewa je dalam 50 biji...bagus gak tak yah nak basuh pinggan


contoh dari Mr Google
-tapi sori la tak de gambar sebab sibuk dok rasa kerabu nipah (pun tak de gambar..hu..hu..hu...)


ann,elane and me.....


me and Mr D amik berkat..wahahahaaaa....(berangan!)



hantaran pihak lelaki



hantaran pihak perempuan


souvenir yang sangat comel


congratulation for you my friends....semoga bahagia menempuh alam baru....

ok lah...itu je...sangat penat sebenarnya..2 weekend tak dok umah...adoiii...minggu ni nak rehat secukupnya....heeee.....

0 singgah dan taip sket..: