"SEGMEN: CITA-CITA AKU MASA KECIL"

2:18 PM Sue Izza 7 Comments

hai kawan-kawan....apa la cik ngah ni...asyik join segmen je...buat ar entry lain kan?...sori la...tapi dok teruja nak join gak segmen cik shera ni....tak kira,tak kira.....!!!...ha..ha..


ok dalam segmen ni...cik shera tanya apa cita-cita masa kecil.....

cik ngah ni dari kecik,dari pandai main guli,pandai selongkar barang kat umah,dari pandai main teng-teng dah bercita-cita nak jadi cikgu...cita-cita biasa budak pompuan kan...lagipun biala masuk sekolah suka sangat tengok cikgu-cikgu yang mengajar,teutama yang pompuan,bersifat keibuan...lembut,lagipun cik ngah ni sekolah kat hulu pahang nun ha...so kat sana mentaliti orang kampung sangat menghormati cikgu,kira orang kampung sanjung arrr...abah pun suka bila cik ngah cakap nak jadi cikgu,abah kata cikgu tu kerja mulia...pahala tak putus bila ajar sesuatu yang baik kat orang....

bila masuk sekolah menengah,cik ngah suka menulis,banyak cakap dan aktif bepersatuan bagai lak...macam-macam persatuan masuk,pernah jadi ketua pengawas library,pernah menang pertandingan menulis puisi sempena ramadhan sekolah....masa tu kawan-kawan and cikgu pun cakap cik ngah boleh jadi wartawan,dah la banyak mulut kat umah,dok pok pek pok pek...tak berenti bercakap kalau dah start.....tapi pengaruh persekitaran banyak la mempengaruhi cita-cita cik ngah ni...masa tu dok tengok pemberita kat tv,sibuk lak nak jadi pembaca berita...walaupun muka tak berapa nak cun...(ha..ha..ha...)

tapi,bila naik form 4,cikgu dah suruh pilih jurusan tuk amik elektif masa spm,dah jurusan tu biar kena ngan minat,supaya senang nak mintak course kat universiti and kerja nanti....masa ni cik ngah keliru sangat,siap jumpa kaunselor lagi...alih2 amik la subjek perdagangan,prinsip akaun,geografi....tetiba je terselit subjek pendidikan seni...padahal bukan pandai melukis pun...tapi cik ngah suka benda-benda kreatif...sebenarnya masa tu nak cukupkan subjek je....
masa tu mula la terpikir2 nak amik bussines management je nanti

alih-alih bila spm, meroyan apa ntah...pendidikan seni boleh lak dapat A1...ahhhh...sudahhhh...cam ne ni....tapi masa tu agregat cik ngah antara top ten sekolah la...ooohhh...yaaa..masa tu pakai agregat dan pangkat lagi...hermmm pangkat 1 17 agregat dah boleh kata tinggi tu....(padahal bukan study mana pun....,berkat kena rotan ngan ustaz la ni...hu..hu...)

so,nak tak nak masa isi borang tu,mintak la art and design kat UITM,tapi menjadi sesuatu yang bermakna la dalam hidup cik ngah bila dalam senarai top ten tu cik ngah sorang yang tak di terima ke universiti mana2,masa tu malu sangat ngan kawan-kawan...balik umah sampai bengkak2 mata nangis...3 hari tak kuar bilik....masa tu kecewa sangat...abah la orang yang banyak bagi sokongan dan nasihat...abah kata bukan rezeki cik ngah kat situ,tak semestinya tak masuk u tak leh berjaya....so cik ngah kuatkan semangat masuk form 6 je....lepas form 6 terus keje kat port klang....

ntah macam mana,pak cik cik ngah syorkan amik kemahiran dekat KKTM MARA je...mulanya cik ngah tak minat...sebab pak cik suruh amik pelukis pelan...tapi bila dia cakap ini program UTM,so cik ngah try la jugak....and di terima,so ini la bidang cik ngah amik Teknologi Senibina....

alih-alih bila sekarang kerja pun ngan company maintenance bangunan...ada la relate juga,tapi cik ngah lebih banyak buat kerja bahagian pengurusan...semua ni sebabkan bos masa pratikal yang banyak sedarkan cik ngah tentang potensi diri yang lebih kepada pengurusan dan pentadbiran.....bila pikir balik kan bagus kalau cik ngah amik mass com atau pentadbiran je masa pilih course dulu.....

tapi apa pun cik ngah bersyukur sangat sekarang....dengan apa yang ada....walau pun tak jadi apa yang cik ngah nak...hidup hari ni dah cukup baik dan tak susahkan sapa2....
itu je lah tuk soalan dalam segmen cik shera tu...waaahhhh,panjang lebar gitu...heee...kan dah kata kalau membebel tak reti stop....

pandangan tentang blog cik shera lak :
cik ngah sukaaaaa....sebab colournya hitam n merahhhh...my feveret colour gak.....
blog yang simple,senang loading...best2....
kekadang rasa cam ada persamaan lak...cewahhhh..ayat membodek..ha..ha..ha..
apa pun cik ngah suka blog cik shera ok....

bisik-bisik:
suka kerja sekarang,bos baik (dah puji ni naikkan gaji cepat....ha..ha..ha..)

7 singgah dan taip sket..:

BEN ASHAARI GEGAR BLOGGER BARU

2:08 PM Sue Izza 31 Comments

Hai semua....salam sayang...buat apa cuti 3 ari nih?...aduiii cik ngah keje la pulak ari ni...ada event...tapi hari ni half day je...boring tul kat opis ari ni...so,dok blogwalking je la kejenya....
tertarik lak nak join abg ben punya segmen ni.....



boleh lagi kot memandangkan cik ngah ni blogger baru kan abg ben?...follower pun tak ramai lagi....ye la cik ngah kan baru belajar bertatih lagi dalam dunia blog ni...aku insan yang lemah....heee....

memang boring ar ari ni...harus gakkkk paksa Mr D kuar jalan-jalan ni...pegi pesta buku pun ok gak...cik ngah ni kategori ulat buku gak la...dah ada 8 kotak buku yang macam-macam kat umah tu.....

ok lah...thanks abg ben....
tegur-tegur la saya ni ek...hijau sangat lagi....:)

31 singgah dan taip sket..:

Kali pertama......

6:49 PM Sue Izza 3 Comments

"kali pertama akuuuu...mengenalimu...." ceeeewahhhh...nyanyi lagu drama king la plak...heee...
hai semua...selamat petang...busy betul cik ngah ari ni....ye arrr...dari kul 12 tengahari tadi keluar menguruskan urusan2 normal setiap kali dapat gaji..aduiii..ni bujang kalau dah kawin tak tau laaa....hambik ko...kul 5 petang baru balik..nasib baik la kerja tak banyak kat opis and tak de yang urgent...lagipun dah mintak kebenaran dengan manager...baik kan?...

keluar kul 12 terus pergi persint diplomatik...Mr D jadi driver hari ni..he..he...sesekali buli dia kan...asyik dia je buli cik ngah...sampai2 je nasib baik orang tak ramai...amik borang,isi and amik nombor.....

3 orang je lagi........

bagus gak...tak payah tunggu lama kan...staf yang buat kerja pun cepat...setengah tempat lain kalau takde orang lagi dia sambil lewa buat kerja..tapi kat sini..orang tak ramai pun pantas laaaa...bagus2....



suasana yang lengang...

maybe sebab dah rehat kot and hari jumaat...dah sampai giliran,cik ngah pun dengan lenggang kangkung pegi la kaunter,cepat sangat staf tu buat kerja...tak sampai 10 minit,dah siap...bayar kat kaunter juruwang,katanya sejam lagi datang amik...okey....

dengan sepantas kilat (tipu)...cik ngah ngan Mr D bergegas amik keta and gerak ke masjid area Sg Merab,Mr D nak solat...so cik ngah tunggu dalam keta je la....


ke'boring'an...perut dah bunyik2 ni...

siap Mr D solat jumaat,terus pegi makan kat lot 9 bangi....okey,dah mem'buntat'kan (ayat Mr D...ha..ha..ha...) perut masing-masing...gerak balik pegi ke Diplomatik....yeayyyy...dah siap...rasa nak joget-joget plak kat situ...sebab dah 2 bulan cik ngah tangguh nak buat benda ni...at last...dapat gak..

yeayyyyy...saya dah ada pasport...

Mr D siap ejek cik ngah batak lagi tau...so what?...he..he..he...ye arrr selalu nya balik kelantan lintas border secara haram je...(opsssss....) so...sekarang dah halal arrr...hik..hik....elok masuk dalam lif nak turun ke parking...selisih dengan cik kak sorang ni ha...cun wehhhhh...cik ngah yang pompuan ni cakap cun,Mr D pandang dah tak berkelip,katanya "putihnyaaaaa..."
simple dengan jeans n blouse...lepaskan rambut paras bahu...pandang kitaoramg tersenyum malu-malu...

jumpa akak ni la tadi...sweeettt je...

dah siap urusan terus pegi presint 16,bayar harga sylpy plak....Mr D pun dah bayar harga goldie tadi kat diplomatik tu....

Yang kelakarnya masa bayar hutang sylpy tu cik ngah masuk bank sorang2...Mr D pegi petronas kat sebelah,kebetulan lak cik ngah tak bawa phone,orang lak ramai gak arrr...dalam 30 minit gak la...elok dah siap...cik ngah pun pegi la petronas tu,cari Mr D,nampak la dia jalan ikut jalan belakang...dah agak mesti nak cari cik ngah kat bank tu...punya la kejar sambil panggil2 dia macam janda gila talak je...(uisssshhh....tak de ar gitu)....dia buat tak tahu je...geramnya...last-last terpaksa la cik ngah follow dia sampai dalam bank,nak panggil dah malu..dia pusing belakang...apa lagi,tergelak cik ngah di buatnya...risau gila muka dia...bila tengok cik ngah tak de dalam tu...ha..ha..ha...(risau gak eh?....takut i kena culik ke , ni yang sayang lebih ni)

huh!...setel pun...then,kitaorang pun nak gerak balik...alih-alih,bleh plak Mr D singgah parcel E,katanya nak gi tabung haji...aduiiii...dah la panas...(amboiiii...dah la dia jadi driver...banyak lak songeh cik ngah kan)...punya malas...tunggu je dalam keta....

dah setel suma,herrrmmm kul 5 lebih baru balik opis...cam tu la kitaorang kalau akhir bulan or dah dapat gaji...mesti amik separuh hari nak setel kan semua...sib baik bil-bil suma cik ngah paksa Mr D bayar online...kalau tak...masak laaaa....melayan dia...he..he..he...tak baiknya merungut...tak ikhlas...babap kang?....

penat rasa ari ni...ok lah...korang lak cam ne tiap-tiap bulan?...pakai online je ke?....or rajin berjalan-jalan cam cik ngah ni.....

bisik-bisik:
zaman-zaman :rakyat di dahulukan" ni...semua benda nak kena catu,perbelanjaan dan pengurusan kewangan sangat penting,kalau tak ikat perut la jawabnya....Alhamdulillah rezeki setakat ni cukup la makan,tak susahkan orang lain lagi....


3 singgah dan taip sket..:

Tak guna kaya...

11:23 AM Sue Izza 1 Comments

Assalamualaikum semua...
dah nak masuk tengahari...ntah kenapa cik ngah macam tak de mood je... :(
semalam balik semput lagi,Mr D dah bising2 ajak gi klinik....tapi takut ubat punya pasal,bergelen air suam di telan...bangun pagi tadi lak pening je kepala...Astaghfirullah hal azimmm...tak baiknya merungut,sakit tu kan penghapus dosa kecil.....

herrrmmm..tiba-tiba je nak tanya korang...mana penting kaya ke sihat?...kalau dapat dua2 pun best kan...tapi tak guna kan kaya kalau sakit je....duit banyak dok habis beli ubat,pastu tak leh nak menikmati kekayaan tu...ye la kalau asyik sakit je,bila nak gi melancong nya?...bila nak gi shopping nya?...tak guna gak kan duit banyak2,asyik terperuk je dalam rumah tak leh gi mana-mana....

Ingat kisah pak cik satu kampung ngan cik ngah...masa muda dia kerja kuat sangat,tak peduli pun pasal kesihatan,kebun getah,kebun sawit berpuluh-puluh ekar,dia buat sendiri,laki bini sama je...kalau upah orang pun tuk kerja-kerja yang berat sangat je...contoh..nak tebang pokok,atau bersihkan kebun,tapi bab tanam,membaja...suma buat sendiri,kekadang cik ngah takut tengok dia kerja,asal ada ruang orang bukak tanah hutan mesti dia join gak...
sah-sah la kalau tanah hutan tu berbukit - bukau bentuk mukabuminya...nak tanam getah nak tanam sawit...nak bawa naik atas lagi,cik ngah yang tolong abah membaja getah pun, balik terus pengsan 4 hari 4 malam tau....(ok...tipu...) tapi serius penat....pak cik ni plak boleh pikul baja and benih pokok getah tuk tanam atas bukit....penat wehhh....
mana datang la kan kudrat dia...

itu kisah 15 or 16 tahun dulu,sekarang?...balik baru-baru ni cik ngah dapat tahu dia terlantar sakit...macam-macam penyakitnya....itu la yang dia dapat atas usaha dia zaman muda dulu....ya...duit memang banyak,rumah besar,kebun berpuluh ekar...tapi apa guna dah...dia tak dapat nikmati semua tu...terlantar nak kena suap,nak kena cebuk orang lain yang buatkan...nasib baik la anak-anak semua ok...boleh jaga...

sepatutnya,masa-masa ni dia boleh nikmati hasil usaha keras dia zaman muda,sekurang-sekurangnya habiskan masa bermain dengan cucu,beribadat dan luangkan masa dengan keluarga....

tu lah kawan-kawan....segalanya perlu seimbang,mencari harta boleh tapi sayang2 kan la jugak badan kita kan....

dah jadi macam pak cik ni,apa pun dah tak guna,usia pun dah tua,badan dah lemah tambah lagi dengan penyakit pula....
bisik-bisik:
health is wealth
pesan untuk diri sendiri jugak...kesihatan tu penting!...

1 singgah dan taip sket..:

"MUMMYLOVERS MENCARI BLOG UTK DIREVIEW"

1:51 PM Sue Izza 2 Comments

Hai semua....
semangat nak join review blog yang mummylovers buat ni....heeee...tu pun terlambat baru terbaca tadi....
baru je kenal mummy ni...tapi best arrr...mummy ni happening gitu...suke..suke...

okeh,syarat pertama letak mummy punya header ni....



pastu letak gambar sendiri...(budget ayu arrr....wuekkkk...heeee)



okeh,komen tuk blog mummy:

best,banyak info...entrynya sempoi,santai,ada isi...colour pink...comelllllll rasa cute sangat masuk blog mummy...heeee...lagu best2...harap mummy dapat kekalkan entry berinformasi dan tips2 berguna tu....

okeh tu je kot....
thanks mummy.....

2 singgah dan taip sket..:

Puji bukan suka,Keji bukan benci

11:02 AM Sue Izza 0 Comments

Salam sayang semua....
hermmmm...cik ngah baru habis buat kerja...korang buat apa?...dah makan malam...cik ngah makan tengahari dah lewat tadi (kul 5 tu makan tengahari ke?...heeee...)

selera sungguh makan tadi,maklum lah ayam percik kasih sayang kan...ha..ha..ha..makan pun penuh kasih sayang gak la...(cam no tu?...)

nak citenya,tgh makan penuh khusyuk tu,cik ngah tanya la Mr D,ok tak ayam percik tu?....
nak tau dia jawab apa?.....dengan muka selamba nya....

"tak sedap,tak kena ngan selera i"......haaaa...hambik ko....tak sentap hati cik ngah ni...dan dan cik ngah sambung makan tanpa sepatah kata....dan habiskan nasi....
yang musykil ni,ayam percik tu licin dia bedal....tu nak kategorikan apa tu?...sebab lapar?...
siap2 makan dah kemas and basuh tangan,dok minum,dan dan dia tanya "awat senyap?...sentap?..."
cik ngah diam je la....so dia sambung...(cehhhh..dah cam novel lak...)

"lain kali orang tengah makan jangan tanya macam2,terbantut feel tau..."..hu..hu..hu...
"dah licin tu mesti la sedap...apa la"... waaaa...suka buat cik ngah cam ni la...pok kepala kang...

see...korang nampak tak apa maksud tersirat kat situ?....(x payah cakap cik ngah nak gedik2 ok...cik ngah pun dah naik geli...kami bukan pasangan romantik...gurau pun main sepak2 okeh...ha..ha..ha...)

kata-kata keji yang di bagi tu bukan semestinya tak suka...sebenarnya Mr D tak mau cik ngah cepat berpuashati kalau dia kata sedap and dia tak mau cik ngah ada riak takbur bila dia puji...
kat situ keji tu dah jadi something yang positif kan?..tul tak?...

pengajarannya jangan ingat orang puji tu dia suka,kadang kala sebab nak jaga hati je...tak pun nak membodek...haaa...nampak tak?..hati-hati tau...sebab kalau orang puji ikhlas kita boleh rasa tau..susah cik ngah nak describe...korang mesti paham kan?....
kadang kala yang puji melambung tinggi tu,kat depan je,belakang kita kutuk kaw2 punya...apa hal??...ada tau...tu la manusia kawan-kawan ku...macam-macam pesen...

so hati-hati la bila orang puji,bila kena keji jangan cepat melenting ok....


rasa nak senyum cam ni sampai tertidur malam ni heee... gambar dari sini



bisik-bisik:
pahit jangan terus di luah,manis jangan terus di telan....

Assalamualaikum,selamat malam semua

0 singgah dan taip sket..:

Ayam percik kasih sayang

9:47 AM Sue Izza 0 Comments


Assalamualaikum semua...selamat pagi....semoga semua ceria2 sekali hari ni...senyum2 selalu..bila kita senyum semua orang senyum sekali...cewaaaahhh..dah macam lagu malique plak...dah breakfast semua?...breakfast apa ye?...cik ngah pagi ni bangun awal...buat lempeng cicah sardin,pastu bertungkus lumus lak masak ayam percik tuk makan tengahari nanti,herrrmmm...Mr D sekarang dah pandai request macam-macam menu...mentang-mentang la cik ngah ni hobinya memasak...tak pe la...tuk mengeratkan kasih sayang gitu...(uwekkkkk...menyampah...)

ok lah...ni menu tuk makan tengahari nanti

AYAM PERCIK KASIH SAYANG



bahan:
ayam-potong kecik
cili kering
bawang merah
bawang putih
halia
jintan manis
biji ketumbar
serai
gula melaka
santan
tepung jagung
garam
gula

cara:

kuah-
blend bawang,halia,cili kering,ketumbar dan jintan
tumis bahan kisar sampai naik bau,masukkan santan dan serai
biar mendidih,masukkan bancuhan tepung jagung
masukkan gula melaka
biar mendidih,perasakan

ayam-
rebuskan dengan halia dan bawang putih ketuk
toskan,bakar dengan api kecik

dah siap masukkan ayam dalam bekas dan siram kuah...
ok,siap!....


itu la dia ayam percik kasih sayang...kuah tu cik ngah buat malamnya...pagi tadi panaskan je...ayam je masak pagi tadi....ok lah...dah sambung buat kerja,semoga ceria semua ye

bisik-bisik:
bila kita masak dengan ikhlas tuk orang tersayang,insya Allah,banyak berkatnya...
orang kata nak tawan hati lelaki,tawan perutnya dulu...he..he..he...(patutla Mr D dah boroi...wahahahahaaa....)

wsalam.







0 singgah dan taip sket..:

Jangan menagih kasih....

5:29 PM Sue Izza 2 Comments


gambar ehsan sini

"Mengasihi untuk di kasihi,Jangan menagih kasih,
kelak yang hadir hanya benci"

bisik-bisik:
jangan terhegeh-hegeh menagih kasih,menagih kasih Allah tak pe...... Selamat Petang

2 singgah dan taip sket..:

Sambal tempoyak terung pipit....

11:09 AM Sue Izza 3 Comments

Assalamualaikum semua....
haiiii...salam sayang semua...ada bagus tak hari ni?...kalau boleh jangan la bagus je...biar lah sangat bagus...walaupun kurang bagus....bagi motivasi sikit kat diri sendiri ye tak?....

semalam tak de entry so,ari ni cik ngah update la...semalam busy sikit....macam-macam hal,keje tak yah cakap la,orang lain pun busy gak...balik keje awal,sebab sayangku migraine datang menyerang....supaya mood terkawal dan tak menjadi punca berperang ngan Mr D baik balik awal2....
sampai2 rumah,housemate plak ajak makan nasi,tgk lauk tak de so bekerjasama la ngan cik ros comel memasak yang simple-simple je...so menunya malam tadi:



SAMBAL TEMPOYAK TERUNG PIPIT


eh!...korang kenal tak terung pipit tu cam ne? tak kenal...ok2 cik ngah bagi gambar dari abg google ni ha....
ni la ghopanya....



ni la masakan cik ngah semalam


bahan-bahannya:
terung pipit
cili api
kunyit hidup
ikan bilis
bawang merah
bawang putih
tempoyak

cara:
tumbuk cili api,bawang semua dan kunyit hidup
tumiskan dalam minyak panas...masukkan air setengan cawan
masukkan tempoyak dan terung pipit
biarkan mendidih,masukkan ikan bilis...
biarkan seketika bagi terung tu lembut
masukkan garam dan perasa
okehhh..makan ngan nasi panas2 ...walllahhhhh....


dah habis makan,dok lepak2 tgk tv ngan housemate...boleh plak semua balik awal hari ni,kalau tak susah tul nak jumpa muka kalau hari kerja...
alang-alang dok lepak terus mintak cik zura tome guntingkan rambut...dah bercabang2 hujungnya...sib baik tak jadi ranting pokok je...ringan sikit rasa kepala bila rambut pendek....

ok lah...itu saja..nak buat kerja jap..nanti sambung lagi buat entry...bye bye
wsalam



3 singgah dan taip sket..:

Dapatkan tidur yang berkualiti

5:38 PM Sue Izza 4 Comments



Salam sayang semua....ni entry ringkas cik ngah hari ni....
korang lena tak tidur semalam....tidur tu penting tau...tak cukup tidur nanti boleh sakit,wajah pun tak berseri tau....nak awet muda kena pastikan tidur cukup dan berkualiti ok...

ni cik ngah bagi tips untuk tidur berkualiti :

1)Tempat tidur hanya untuk tidur

Elakkan buat aktiviti tak sepatutnya di tempat tidur seperti makan,main guli,bawa laptop atas katil,dok lipat kain atas katil la....jangan tau...tu tempat khas tuk tidur ok...

2)Kebersihan itu penting

Bukan saja tempat tidur,tapi orang yang nak tidur tu pun kena bersih,kalaupun tak mau mandi sebelum tidur pastikan basuh kaki,basuh tangan,muka dan berus gigi ok,lagi bagus kalau amik wuduk...

3)Katakan tidak pada rokok

Jangan merokok sebelum tidur ok...dan kalau boleh jangan merokok di tempat tidur...huh..sangat tak sihat....

4)Meditasi

belajar teknik pernafasan dan rehatkan fikiran,maafkan semua orang dan doakan semua orang.

5)Tenangkan jiwa

Dengar muzik yang lembut,kalau dapat berselawat atau baca Al Quran lagi bagus,baca doa sebelum tidur atau pun pasang lilin aromaterapi

6)Elakkan kafein

Jangan minum kopi atau makan coklat sebelum tidur,minum air suam atau susu panas,untuk tidur lena juga di galakkan makan pisang.

okeh,itu dia tips untuk tidur yang berkualiti dari doktor cik ngah...ha..ha..ha....(perasan)
semoga kita dapat amalkan cara hidup yang sihat ye kawan-kawan semua

info dari majalah rapi

bisik-bisik :
selalu terbangun kul 2 atau 3 pagi...pastu susah nak tidur,mula la nak kacau orang...sapa mangsanya...he...he..he....

4 singgah dan taip sket..:

Ahad yang tak berprogram tapi busy...

4:49 PM Sue Izza 0 Comments

Assalamualaikum semua....

buat apa petang-petang ahad ni?...dah minum petang semua?...herrrmmm tido pun sedap gak nih...kena plak kat putrajaya ni hujan...ishhh...makin tembam la..asyik makan n tido je...bersenam malas...heee...

weekend yang tiada program untuk cik ngah...pagi-pagi bangun sibuk mengemas bilik yang dah macam gua tu...dengan habuk and sarang labah-labah bersepah (ingat ni bilik ko ke ha?)...aduiii padahal baru 2 minggu tak berkemas (pemalasnya...) bukan malas...tapi memang tak sempat sangat sebab weekend pun cik ngah keje okeh...standby event..hari ni la baru sempat nak mengemas....

so,sibuk la,dok sapu sana,mop sini,ubah layout bilik...ye la...asyik sama je kan,boring gak...(orang pompuan memang macam tu kot...he..he..he...)
habis mengemas,sibuk plak masak...hari minggu je la sempat cik ngah ke dapur and luahkan kreativiti di dapur...tak tau nak masak apa...ada ikan jelawat and sayur sikit dalam peti ais,keluarkan teringat lak saranan sorang kawan suruh masak lemak cili api je....

so....ni la hidangan tengahari tadi...menunya :
masak lemak cili api ikan jelawat
kangkung goreng belacan
telur dadar
ulam dan budu tempoyak (wajib...heeee...)




masak simple2 je....senang dan cepat...asalkan masuk perut and kenyang,sudah...
cik ngah bagi resepi masak lemak yang simple je la ek...

bahan:
ikan jelawat
bawang merah
cili api
kunyit hidup
daun kesum
serai
santan

cara:
-tumbuk kunyit,bawang and cili
-panaskan santan dalam periuk,masukkan bahan tumbuk,masukkan ikan,biar mendidih
-masukkan daun kesum dan serai,perasakan dengan garam...okeh...dah siap....

dah siap2 makan,kemas....siap2 cik ngah gi opis jap...nak setelkan kerja semalam....ingat balik nanti nak singgah umah kakak,nak kacau si kecik ni ha....dah lama tak nyakat dia....


eisya yang ngada-ngada

apa la cik ngah ni,...tak de program apanya?...banyak gak benda nak buat....malam nanti dah janji kalau sempat nak suruh budak umah guntingkan rambut lah....ye la hujung rambut kena trim,dah bercabang tak elok nanti...hu..hu....

ok lah....
selamat menikmati hari minggu anda ye....

bisik-bisik:
Seronok juga spend time untuk diri sendiri....sometimes we need to be alone...tul tak?

0 singgah dan taip sket..:

MO NAK BAGI HADIAH. HANYA BUAT ENTRY "AKU INGIN BERUBAH"

10:20 PM Sue Izza 2 Comments

Salam kasih sayang semua....
heee...apa la meroyan ari ni...rajin giler join segmen and contest....entah la...tetiba rasa excited lak...ok apa kan???

kali ni cik ngah join contest ini yang di anjurkan oleh MO....siap dapat jemputan lagi masa Mo berkunjung ke entry cik ngah...so,orang dah jemput..apa lagi,jangan la sombong kan...cuma lambat sikit..cik ngah siapkan kerja dulu.....








AKU INGIN BERUBAH

Bercakap tentang berubah ni,banyak sebenarnya....susah juga nak pikirkan untuk entry ni sebenarnya,bukan apa cik ngah ni susah sikit nak luahkan apa yang terbuku kat hati...
okeh,bagi cik ngah banyak benda yang cik ngah nak berubah sebenarnya....sesuai la kita semua kan tak sempurna...insya allah bila dah terniat dalam hati,sikit sebanyak dah ada matlamat dan tekad untuk berubah tu ada kan?....yang penting kena usaha la kan...

al kisahnya,cik ngah ni bukan lah gadis kampung yang sopan santun dan ayu lemah gemalai macam perempuan melayu terakhir tu...dari kecil lagi ma dan abah dah ajar cik ngah jadi lasak,ye la...orang susah,ikut arwah nenek ke kebun,dari kecil lagi dah banyak di ajar berdikari,tolong nenek jual sayur kat pekan Lipis tu ha...banyak lagi lah...bila dah sekolah cik ngah ni plak jenis yang "mesra alam"....tak kisah kawan ngan semua orang,tua muda ,lelaki pompuan....pendek kata,sikap peramah tu dari kecil lagi la...betul la abah cakap cik ngah ni mulut ringan....pantang jumpa orang,mudah sangat jadi kawan....

memandangkan berkawan dengan semua orang dan macam-macam orang zaman-zaman remaja...cik ngah ni mula la terpengaruh dengan kawan-lawan,terutamanya dari segi pakaian...padahal dari kecil lagi...darjah 2,abah dan ma dah ajar pakai tudung,nak keluar angkat kain jemuran pun kena pakai elok2 dan pakai tudung....Alhamdulillah la,tudung tu masih lekat lagi....walaupun kadang kala,boleh tahan singkatnya...bila masuk IPTA,dah berkawan ngan macam-macam orang punya perangai...cik ngah mula terikut,pakai jeans ketat,pakai t-shirt ketat,tudung still pakai lagi tu...Astagfirullah hal azimmmm..bila ingat balik..malunya tuhan je tahu...kekadang tengok balik gambar-gambar rasa nak koyak je....:( malu sangat....

padahal ingat lagi zaman-zaman arwah nenek ada...bila balik rumah nenek pakai seluar pun cik ngah dah kena bebel sebakul...ingat lagi kata-kata arwah...."pompuan nampak lagi manis kalau pakai kain,atau pakai baju kurung,nak pakai seluar pun biar la longgar sikit"tu la...bila arwah dah tak de baru nak ingat semua pesan dia....cik ngah ingat lagi masa kat hostel,nak keluar outing petang,kena tegur ngan budak lelaki yang alim la juga dan cik ngah kenal dia memang baik..."dah macam sarung nangka seluar ko nih"....Ya Allah,masa tu malu sangat...dah la depan kawan-kawan lain....sampai cik ngah lari setiap kali nak bertembung ngan dia.....

bila start kerja kat Shah Alam,umur pun dah makin meningkat,mula terasa tak sesuai dan rasa malu dah nak pakai macam tu....bila dah kerja mula bergaul dengan mereka yang banyak mendekatkan diri dengan cara hidup yang sebenarnya Islam...
banyak nasihatkan cik ngah untuk menjadi muslimah sejati...bersyukur sangat-sangat Allah membuka pintu hidayah pada cik ngah...sedikit demi sedikit cik ngah dah mula buat perubahan diri...dah mula kurangkan membeli tshirt2 adik...tudung2 singkat,baju2 jarang,jeans2 kecik....
namun cik ngah masih belum sempurna lagi sebagai muslimah sejati....masih dalam proses kata orang...namun syukur sangat sebab cik ngah dah nampak kemanisannya....sesuai dengan kematangan usia...ma abah pun suka sangat,katanya cik ngah nampak lebih matang dan boleh menjadi contoh untuk adik pompuan bongsu cik ngah sorang tu....semoga Allah terus membuka pintu hidayah tuk cik ngah jadi muslimah yang sejati,tabah menempuh cabaran dan kuat menahan diri dari hasutan syaitan.

lagipun cik ngah dah masuk kategori wanita dah rasanya,bukan lagi gadis sunti yang baru nak kenal dunia.cik ngah dah perlu pikul banyak tanggungjawab pada agama,keluarga,bakal suami dan anak-anak nanti.

sampai sekarang masih berusaha untuk jadi yang lebih baik...bak kata pujangga jadikan hari ini lebih baik dari semalam....heee....semoga Allah kekalkan Istiqamah cik ngah ini...hermmm itu je la yang cik ngah nak berubah untuk masa ni....

okeh...fuhhhh...panjang gak...tanpa sedar tertaip panjang-panjang...tu la pasal,cik ngah kalau dah meluahkan ni tak jumpa fullstop...heee....
harap MO puas hati la ye...heee....

bisik-bisik :
tambah-tambah bersyukur bila Allah kurniakan sahabat macam Mr D yang berani menegur salah silap cik ngah terutama dari segi pakaian,memang dia tegas,sebab didikan ibu nya seorang ustazah,ada je yang tak kena di matanya memang dia komplen habis-habisan,Mr D memang garang....sebab tu cik ngah sayang...opssss...heeee....


wsalam.....

2 singgah dan taip sket..:

SEGMEN : BEN ASHAARI CARI BLOG LAH !...

2:38 PM Sue Izza 16 Comments

Assalamualaikum semua...buat apa petang2 ni?...makan goreng pisang? sedapnyaaa...mintak sikitttt...heeee....cik ngah kat opis lagi ni ha...rehat jap..ada lagi kerja yang tak siap..nak kasi siap ari ni gak...alang2 tak de apa program kan weekend ni....so,habiskan kerja...(sementara tunggu Mr D swimming...he..he..he...)

ok lah...dok asyik blogwalking tetiba terjumpa entry ini dari blogger otai kita ni ha....teringin lak nak join...heeee....



ok,nak jawab soalan yang abang Ben bagi plak :

Siapa yang mempengaruhi anda untuk buat blog :

cik ngah ni dulunya just suka membaca blog orang...jadi silent reader je....ada gak la komen sket2 kat facebook diaorang...alih2 ada member sekolah lama dok suruh buat gak blog...katanya boleh kongsi perkembangan terbaru...maklum lah sekarang ni masing2 dok jauh susah plak nak jumpa...so sedikit sebanyak tahu la apa perkembangan rakan-rakan lama kan?
tima kasih la kat kak semah kita ni...he..he..he...dia yang sibuk ngan dak kakak dan adik pun sempat lagi buat blog...

Yang kedua plak cik ain kita ni ha...cik ngah selalu sangat baca entry dia kat facebook...terdetik lak hati nak ada blog juga...tengok dia ber'blog' bestttt je kan dapat ramai kawan lagi....di tamabah lak kawan-kawan kat rumah dan sekeliling yang sibuk suruh buat blog,katanya cik ngah kan suka membebel (huh!...)....heeee...

Siapakah sumber inspirasi anda?

ok...dalam penulisan blog ni...cik ngah banyak dapat inspirasi daripada :

encik zack-realiti konspirasi
abang ben semestinya
pn xora-dia terima nikahnya
si comel ni-cik qaseh
sunah-sunah suka sakura

ok diorang ni la inspirasi cik ngah bila ber'blog'....hari-hari dok terjah blog diorang....ternanti-nanti entry terbaru...kekadang baca sampai senyum-senyum sendiri pun ada,cara diaorang menulis memang best...cool and sempoi jerrr...(dahhhh...tak leh puji banyak2 nanti kembang lak)...he..he..he...

yessss...siap...tu je la....

thank you abang ben...
wsalam....

bisik-bisik:
makin best plak ber'blog' nih...dapat ramai kawan...cik ngah memang suka berkawan...



16 singgah dan taip sket..:

SEGMEN BK: SAYA BLOGGER BARU KURANG 100 FOLLOWERS

6:05 PM Sue Izza 19 Comments

Assalamualaikum semua....
hermmmm...hari lepas hujan.lebat sangat,masih di opis..nak balik tapi takut kilat dok berlawan..hu..hu..hu...so teruskan aktiviti blogwalking..he..he..he...
ok ni first time nak join segmen masa buka blog dan entry ini....tiba-tiba je terasa bersemangat nak join...ye la cik ngah ni kan blogger baru....tak sampai 2 bulan pun lagi ha...harus tau join segmen ni...heee....thanks En Bangku Kosong



ok...sekarang cik ngah bukak cite follower pertama cik ngah masa first time buat blog nih...ni dia orangnya....yaaaaa.....tepukan tuk cik ain kita ye....thanks ain....
sebenarnya dia la punca cik ngah buat blog...dia selalu kongsikan entry blognya kat facebook...asyik baca yang dia je...teringin lak nak buat blog sendiri....
at least boleh kongsikan apa2 hobi or cite2 yang menarik kan?...
lagipun bila mintak pendapat kawan2 ramai yang kata ok...and jadi la blog ni....

oh ya!...cik ain ni cik ngah kenal dia sebab dia tunang Encik Faizal...Encik Faizal tu plak rakan sekerja cik ngah masa kat Putrajaya...tu la kenal ngan cik ain ni...suka gak tengok cik ain ni...ada cara dan perwatakan tersendiri....kalau nak kenal dia bukak la blog dia kat sini....

semoga cik ain cepat kawin n jgn lupa jemput cik ngah ye....
ok...tu je pasal follower pertama cik ngah ye...(tak tau dah nak tulis apa...heee....)

ini entry tuk segmen ni....

ok bye bye....
wassalam...

19 singgah dan taip sket..:

Dilanda Kerinduan....

6:13 PM Sue Izza 0 Comments

Assalamualaikum semua....
sehat??...mesti la sehat kan? kalau tak mana larat nak buka blog kan?...lamanya tak update..busy ngan macam-macam hal....ada yang menganggu,ada yang menggembirakan,ada yang menyedihkan...itulah hidup namanya...kalau dah tahu apa akan berlaku,tak best la kan??....ishhh membebel plak...ekceli tak tau apa nak tulis sebenarnya...bukan tak de idea....tapi cik ngah ni tgh RINDUUUUU.....kat sapa ek?...sapa?...Mr D??...tak de makna nak rindu2 kat dia...ecehhhh...i miss someone...nun jauh di sana...dok termenung cam apa dah ni.....
hu..hu..hu...rindu nya.....

hermmm....tiba-tiba teringat kenangan dari kecik ngan dia...kalau boleh sekarang jugak nak terbang dapatkannya....iskkkk....seksanya...macam si dara tgh mabuk cinta lak...padahal 4 jam je perjalanan tak de la jauh sangat pun...ish ish ish...sapa?..oooo nak tau ye cik ngah tgh rindukan sapa...ni ha...rindu kat orang ni :

ni la dia orangnya....huk..huk...rindunya....

ni la ma and abah cik ngah....he..he..he...tetiba je rindu kat diaorang...kalau diaorang tahu ni mesti gelak...:) ye arrr bukan nya jauh pun nak balik...lagipun baru bulan lepas balik kampung...hik..hik..hik...ha!...jangan nak kata cik ngah anak manja okeh...anak manja tak de la nak dok jauh2 dan berdikari sendiri cam ni tau....

hanya orang yang merantau dan dok jauh dari family je tau rasanya cam ne...cik ngah ni tak de la sampai nak balik kampung tiap2 minggu...tak dapek la...just nak kabo nya tetiba je rasa teringat...terutama bila teringat masakan ma...hermmmm dapat gulai darat ayam kampung...walawehhh...bertambah nasi...kena lak acar timun...sambal iakan kering ngan buah pauh...aduhhhh...ada jugak balik kampung minggu ni....
teringat lak...borak-borak ngan abah lepas makan...macam-macam isu la keluar...pasal family la...politik la...pastu kalau dah lewat malam sket...minum kopi sambil abah buka cite hantu...sambil2 tu dia selit2 la nasihat tuk anak-anak...macam mana susah payah dia cari rezeki dari kecik...cite dia ke laut masa muda-muda...he..he..he..seronoknya...
rindunyaaaaa......okeh okeh...dah nak maghrib ni...ma kata tutup tingkap nanti setan masuk dalam rumah....

ok lah...nak solat maghrib dulu....nanti kita sambung ye....

bisik-bisik:
uwaaaaaa......nak balik kampung....Mr D,jom teman saya....sob...sob....

0 singgah dan taip sket..:

KITA BERBEZA......TAPI SAYA SUKA....

5:25 PM Sue Izza 2 Comments

Assalamualaikum semua....okeh2 tau...ni entry tertangguh...ada idea tapi tak sempat nak mengarang....
okeh...cik ngah nak cite...tapi terlebih dahulu(aiyokkkk...skemanya....)...ini bukan nak syok sendiri ye...kalau nak baca,baca la...kalau nak kutuk pun cik ngah nak kata apa kan?...(tak leh blah...ayat pasrah....hik....)

kisahnya,cik ngah ni kan cam puran budu dan tempoyak...ish tak paham ke?...kalau tgk logo ni paham kot....




pahang + kelantan=apa erk???.....

heee....ma and abah,dua2 orang kelantan,cik ngah lak lahir dan membesar kat pahang,berkawan ngan orang dari berbagai negeri...so apa kisahnya?...okeh2 kisahnya pasal bahasa...ye la..kat umah dok cakap klate...ngan kawan2 lak cakap pahang...sambung study kawan dari berbagai negeri so cara dan dialek bercakap pun dah campur2...tapi masih ingat bahasa ibunda la....
nak jadi cite lak...datang keje kat kl kenal lak ngan Mr D yang berasal dari :


dia pulak ada keturunan jawa dan kurang sket pergaulan ngan orang-orang belah timur ni ha....

SITUASI 1

dalam 2 minggu lepas (cehhh...bleh plak imbas kembali) pegi la ngantar tok ayah (datuk sebelah mak) nak gi umrah...memandangkan kakak cik ngah ikut sekali ,maka naik la goldie....naik2 je keta...si kecik eisya ni ha

sibuk dia nak main belon yang cik ngah letak dalam keta Mr D......ala belon ni ha la....
haa....ingat tak?...dialog nya seperti di bawah ye....

mak ngah : eisya nak belon ye??
eisya pun sibuk tarik2 belon then picit2 ngan muka comelnya...aduiiii...kang meletop jugak kang....
mak ngah : eisya ....jangan la picit2...mak ngah dah tiup "terik" tu...nanti meletop.....

Mr D n Along (abg ipar) : wahahahahaaa....
Mr D: apa yang terik?...matahari ke?

waaaa....hampesssssss tul la.....

kalau dialek klate nya terik=tegang la...aduiiiii.....






SITUASI 2

kat kampung (Kuala Lipis)...baru sampai dari KL

cik ngah : ma,abah gi mana?
ma : abah gi merembat umah orang kenduri

Mr D :???...sapa yang gaduh?
cik ngah : gaduh? sapa gaduh?
Mr D : tu abah gi rembat (pukul atau curi)?
cik ngah : kat sini merembat tu =gotong royong kat umah orang kawin....ha..ha..ha..ha...

SITUASI 3

cik ngah : tolong "bela" kan balik pelapik kerusi tu boleh tak?
Mr D: ha?? bela apa??
cik ngah : bela =betulkan balik la....aduiiii....
Mr D : ha..ha..ha...(gelak guling2)....pelik2 la awak nih.....tu la dok lagi ulu tembeling.....
cik ngah : hampessssss.......

haaaaa....tu la cite nya...walaupun dok kl and putrajaya tapi cik ngah ni tak kan hilang bahasa ibunda ni...ha..ha...kekadang bila tersasul cakap dengan Mr D kaw-kaw dia gelakkan cik ngah...tak pe la....bangga apa ada loghat tersendiri...heee....kekadang situasi cam ni la yang menceriakan hubungan kami...ceewaaahhhh...he..he..he...berbeza tapi saya suka...cuma masih tak berkesempatan nak belajar bahasa jawa....tapi yang bagusnya Mr D ni dia tak minat sangat makan tempe...cik ngah plak yang lebih2 suka tempe....dia plak boleh makan budu dan tempoyak...bagus2....senang kerja memasak ku...heee....tak banyak kerenah....

bisik-bisik :
kadang-kala perbezaan tu yang melengkapkan sesuatu hubungan,jangan jadikan perbezaan sebagai penghalang dan punca nak bergaduh k...jadikan ia sesuatu yang positif....kadang-kala kekurangan tu dapat di sempurna kan dengan kelebihan...kan???....

ok,itu je...
thanks sudi baca.....

2 singgah dan taip sket..:

Untuk mu gadis.....

7:22 PM Sue Izza 2 Comments

Assalamualaikum semua...sehat2 hendaknya ok...cik ngah (hu..hu...hu...ganti nama baru...ada org tegur sejak bila pandai guna 'aku-aku' nih...huuuuu).....sehat2 ajerrr....
gadis2 di luar sana tak sehat?...PMS?...sesunggut?...eh! silap..senggugut?...bulan tgh ngambang ek?...meh cik ngah bagi rawatan percuma...heeee...(berangan nak jadi doktor)
Selalu tengok kawan2 yang tergolek-golek sakit time period...kesiannn sangat...tak tahu cam ne diorang sabar...sebab cik ngah tak penah kena...hu..hu..hu...

Ok...ni salah satu ubatnya...yeeee..kenal tak daun apa ni?...(cik ngah pun mula2 tak kenal gak...ada ke kat pasar?...maybe kat pasaraya ada kot?)

Ok...ni namanya daun Oregano....banyak di tanam di kawasan Asia Tengah dan Selatan...
daun ni selalu orang letak dalam mushroom sup,pizza dan spageti,selalunya makanan western la yang banyak pakai daun ni....

ni la ghopanya daun Oregano



ni plak oregano yang di cincang dan di keringkan



ni yang kering...




ni plak minyak oregano...

Daun ni adalah sumber vitamin A dan zat besi,rutin memakan daunnya yang segar boleh membantu sistem tahan penyakit pada badan tau...
Ia juga melancarkan pencernaan dan mengubati gangguan perut.Try la minum segelas air dengan dua or tiga titis minyak oregano ni....Insya Allah...
Kalau time sakit perut period tu...cuba kunyah 3 helai daunnya and minum air masak banyak2....
Insya Allah ok...
Kepada gadis2 dan kawan2 ladies yang ada masalah macam tu try la...mana tahu serasi kan?
itu je la yang cik ngah boleh bantu...

p/s:
banyak2 sabar tau...sakit tu kan penghapus dosa kecil.... :)

bye.....

sumber : Majalah Wanita





2 singgah dan taip sket..:

KERABU SI JANTUNG HATI... :)

6:20 PM Sue Izza 4 Comments

Assalamualaikum semua....pe kabar korang suma?...
memandangkan minat aku lebih kepada makan2,jalan2,DIY....so jangan pelik la kalau banyak entry pasal semua benda ni ok...ada gak la psal lain tapi aku update pun tak selalu la...sebab :
-busy (ngan kerja n personal...aku ni banyak aktiviti....)
-tak banyak idea nak menaip...
-tunggu something yang menarik jer....
-blog ni just nak share ngan korang2 n kawan2 (baru n lama....)...bukan nak kaya or nama...kalau suka baca and follow...kalau tak,tak pe la....(hu...hu..hu....)

ecehhhh....apa aku ngarut nih....berbalik kepada tajuk ok....malam tadi tak gi jogging n swimming sebab cuaca mendung jeee...lagipun ada kerja perlu di siapkan coz pagi tadi ada meeting....balik je dari opis...padahal dah makan ngan Mr D...tapi still teringat pasal makanan lagi....aduyaiiiiii....
buka peti ais,nampak plak jantung pisang,then teringat penah janji nagn Mr D nak bagi dia rasa....

so?....misi bermula...menu hari ini :

KERABU JANTUNG PISANG

bahan2nya:


jantung pisang yang di belah dua dan
potong nipis,kemudia rebus sampai empuk dan
tos kan airnya......


ikan rebus yang di ambil isinya sahaja...



tumbuk lada hitam dan bawang merah


hirisan serai,bunga kantan,cili merah and carrot



santan....



opssss...lupa lak asam limau...

cara membuatnya :
~sorry tak de gambar arrr...tgh masak~
-panaskan santan,masukkan isi ikan ,bawang and lada hitam yang
di tumbuk tadi
-masukkan hirisan bunga kantan,cili,serao dan carrot
-gaul rata
-masukkan jantung pisang,biar mendidih.....
-masukkan garam dan gula
-perahkan asam limau
-gaul rata dan biar mendidih....ok....
tadaaaaa....


ni la kerabu si jantung hati...heee....heeee....

menu seterusnyaaa....:

SAMBAL SOTONG

sotong yang di potong bulat2...


bawang merah,bawang putih,halia dan hirisan bawang besar,serai


blend kan bersama cili boh dan sos tomato,
masukkan gula dan garam terus...(senang keje...heee....)


caranya :

-panaskan minyak,tumis bahan blend
-masukkan serai dan hirisan bawang
-masukkan sotong yang di goreng separuh masak
-tadaaaaa......



ok lah,,....tu je tuk kali ni...selamat menikmati gambar yang menyelerakan ini ye...he..he..

*nak cepat....cikgu jamil dah bising,nak start kelas renang (tunggu entry akan datang aku akan cite pasal ni ok.....)

4 singgah dan taip sket..:

AKU TERSENTAP....

5:07 PM Sue Izza 0 Comments

Assalamualaikum semua...
salam hari selasa,sentiasa mendoakan kawan2 dan anda semua sihat dan ceria ok....
tak sihat??...rajin2 la makan ubat dan rehat secukupnya ye...cuaca sekarang ni kan tak menentu sooo...pandai2 la seswai kan dengan tubuh badan anda ye....

ok...entry ari ni nak cite kisah ABPBH 2010 ari tu...actually bukan pasal anugerah tu...tapi kerana anugerah tu la yang buat aku tersentap dengan teguran dan kata2 dari seseorang....(hu...hu..hu...cam saspen je kan?.....).....

sedih ada,malu pun ada....

ishhh....malunya....


ishhhh....bila keluarkan isu then termalu sendiri....tak leh nak kata apa la...kisahnya cam ni.....
pada suatu hari....(cehhhhh...ingat ni story telling ke?.....)

malam masa tengok ABPBH tu...aku tgk kat umah,ngan budak2 umah...mulanya sibuk dok tunggu nak tengok cite yang ada pakwe hensem nih...he..he..he..


ensemnya.... :)

tapi tak de lak...rupanya ada anugerah la plak...so layan je la....tengah asyik dok layan anugerah and artis nyanyi2...dapat mesej :

mesej : tgk tv3 tak?
aku: tgk la....tapi tak de merlin...ada anugerah...
mesej : ok2 nak tgk gak ni....

selang 30 minit...(berbalas mesej lagi)

aku : lain lak tudung si Yuna ni.....hurmmm pembaharuan...


tudung baru yuna

mesej : huh!...baik tak yah pakai...buat semakkkk jerrr....
aku : apasal lak?...
mesej : tutup tapi nampak bentuk leher dan tengkuk,bahu,t**** tersembul tu wat pe?...pakai tudung tuk tutup semua tu...sooo...dah cam tu baik tak yah pakai...
aku : at least ada kesedaran kan...
mesej : cara tak menghalalkan niat ok!....tak kan tu pun tak tahu?...tak penah belajar ke?...
aku :...ishhhh...'pedas' nya ayat....terasa i tau...:(
mesej : padan muka....malas nak cakap 2 3 kali...bukan tak tahu..tapi still nak buat jugak...semua nak di tayang...habis apa yg tinggal tuk laki nanti?...dapat elaun agaknya kalau tayang2 cam tu....nak pakai biar betul2...sekarang tanggung sendiri....lepas ni orang lain yang tanggung...kesian la sket.....


ishhh.....


ho...ho..ho....tu diaaaaa....terdiam aku sekejap....tak tahu nak jawab apa....memang ayat yang pedas and aku terasa...sebab aku bukan la baik sangat...ada khilafnya.....tapi yang penting aku boleh terima tegurannya dan sentiasa berusaha untuk jadi yang lebih baik....doa2 kan lah ye...aminnnn....

*berasap jap rasa...tapi dah memang salah,terima je la teguran,jgn sombong...at least berterima kasih la bila ada yang mengingat kan...sekurangnya tu tanda kita di sayangi.....
~aku tak baik,tapi aku sentiasa berazam dan berusaha tuk jadi yang lebih baik~

0 singgah dan taip sket..: