Cinta mu...

11:09 AM Sue Izza 2 Comments



CINTA MU....

Kadangkala bagai embunan
sejukkan bara di hati ku yang kian berapi
menitiskan kasih saat amarah kian memuncak
bisa melebarkan senyum kala hati bergelora
kerna embunan cinta mu
seringkali kau mampu lemahkan amukan jiwa ku
membuka seribu jalan kala kebuntuan menyinggah
dingin dan sejuknya titisan kasih dari mu
sungguh aku dambakan

CINTA MU.....
Kadangkala bagai matahari memancar
hangatnya merindingkan peluh ku
mengeringkan hati yang suatu ketika amat nyaman
bisa menerbitkan titisan air mataku
kerna sinaranmu,seringkali aku kaku
tersentap memikir di mana duduk asal aku di sisimu
panas api mu,menggeletarkan sendi dan detak jantungku
sungguh...
jangan bakar ku dengan hangat mu......



bisik-bisik :
mood : hati dan otak bercelaru...




2 singgah dan taip sket..:

Pagi-pagi dah cari pasal....

10:55 AM Sue Izza 2 Comments

Hai...selamat pagi semua....pagi ke?...dah nak masuk tengahari la....heeee....
pagi tadi gi kerja singgah umah kakak cik ngah sebab keta kak guna...
sampai2 je....si kecik tu dah bangun....herrrmmm dengan muka tak mandi dok sengih buka pintu...ada la tu...pantang jumpa cik ngah ni...siap la dia....

jom tengok kerenah dia...heeeee...geram tul la....



elok letak beg...dan dan je dia selongkar...ishhh...dengan muka tak mandinya...



dia start daaaahhhh...habis la jap lagi...



ooooo...dah dapat lipbalm mak ngah pergi dok kat umi ye...



amboiiii...dah siap mandi ko sengih2 haaaa...jap..mak ngah gomol nanti...



elok siap bekpes....adoiii...abis majalah dalam beg di selongkar...



kekonon nak baca la tu...eisyaaaaa....


bisik-bisik:
layan si kecik ni....hilang stress...weeeee....

2 singgah dan taip sket..:

Fikir-fikirkan ye....

4:57 PM Sue Izza 4 Comments

Salam sayang kawan-kawan semua....

mari renung kan....



Ambillah waktu untuk berfikir....


itu sumber kekuatan.


Luangkan masa untuk bermain.....



itu rahsia kekal muda berseri.



Jangan lupa waktu berdoa....



kerna itu sumber ketenangan.


Jangan abai waktu untuk belajar......



ia sumber membentuk kebijaksanaan.


Ambillah waktu untuk mencintai dan di cintai.....



itu adalah hak istimewa yang di berikan Tuhan


Ambillah masa untuk bersahabat.....



kerna itu jalan kebahagian.

Jangan lupa untuk terus tertawa.....


kerna ia penawar mujarab hati duka.


Ambillah masa untuk berbakti......


ia membuatkan hidup lebih beerti.

Jangan malas untuk bekerja.....



ia adalah nilai keberhasilan yang utama.

Pada masa yang sama jugak...
jangan lupa beramal....

kerna itu syarat utama ke

SYURGA.....

Aminnnnn....

bisik-bisik:
sentiasa bersyukur dengan hidup ini...
yang pahit jangan terus di luah
yang manis jangan terus di telan....
nanti kena kencing manis...wahahaha....


ada gaya "nur amina" tak?...wahahaha...perasan nak mampus...

4 singgah dan taip sket..:

Singgah sebentar di Bukit Tinggi

11:09 PM Sue Izza 0 Comments

Assalamualaikum semua....salam ari Isnin...monday blues?..sudah2 la tu...semangat sket arrr...pi minum ABC dulu ke....makan sate dulu ke...heeee....

kali ni cik ngah nak cite pasal Bukit Tinggi...ala on the way dari Pahang nak ke KL tu...
mulanya tak mau singgah...tapi dah gerak awal dari rumah...so songgah je la...walaupun cik ngah orang Pahang,tapi tak pernah sampai pun kat situ....

bleh tahan gak jalan ke situ...kalau cik ngah konpem tak lepas nak naik atas tu...hu..hu..hu...sib baik la ada driver berwibawa....ecehhhhh....

ok lah...layan gambar je k...


baru sampai...abaikan spek besar gedabak tu..panas weiii..



cuaca panas...tapi ok la..orang tak ramai....



pose bajet cun...heh!...


angsa 2 sejoli...cewaaaahhh...


skodeng budak gomukkkk...ha..ha..ha..


pakwe baru ku...heeeee



nama pun puteri rimba...wajib bergambar ngan rimba ok!..



erkkkk...macam dah gomukkk...uwaaaa...



pose tetap maintain...padahal dah ngamuk sakit kaki....


perasan model outdoor jap...he..he..he...



cakkkkk....


okkkkk...dah habis pusing..rehat jap...pastu jom balikkkk....


bisik-bisik:
hargailah alam sekitar,jangan rosakkan dengan tangan2 rakus yang gilakan kuasa....
Alam ini Allah pinjamkan,jaga baik2....

0 singgah dan taip sket..:

DIY : Hantaran Tema Ungu

10:28 PM Sue Izza 2 Comments

hai semua....
minggu lepas balik kampung,cik ngah ikut ma and abah gi kuantan umah adik cik ngah yang nak kawin tu...sambil2 tu tolong siapkan hantaran yang dia suruh cik ngah buat....bukan tolong dah...memang cik ngah yang buat pun....heeee....barang2 dah siap beli kat sini...just buat je kat sana...sampai sana tengahari ahad...malam tu terus buat.....tak sempat nak snap gambar bahan2 nya....snap yang dah siap je....tak de la lawa mana pun...biasa and simple je....amatur lagi kan....
lagipun adik mintak buat simple2 je....bakinya cik ngah akan siapkan masa nak pergi belarak nanti....bekas yang cik ngah guna ni adalah lekar yang cik ngah beli masa balik Kelantan dulu...nak tahu tgk kat SINI.....

so...inilah hasilnya...heeee...jangan la kutuk...memang tak setanding dengan yang professional...tapi cik ngah puas hati sebab adik suka.....



set perfume...



quran dan telekung



kasut




handbag


ni je la yang termampu cik ngah tolong dia....nanti mana tahu majlis cik ngah dia lak tolong kan...ye...itu harussss...heeee.....

bisik-bisik:
suka buat kerja2 DIY cam ni...kalau ada orang suka boleh la kalau nak tempah (perasannnnnnnnnn.......) sambil tolong kawan2...sebagai hobi,apa salahnya.....




2 singgah dan taip sket..:

Puteri Rimba Kembali ke Rimba....

9:04 PM Sue Izza 3 Comments

Assalamualaikum semuaaaa.....buat apa kawan2?...dah makan?...hu..hu...cik ngah gak yang lapar ni ha...tak makan malam lagi...sekarang cik ngah dah kurang makan makanan berat2 malam2 ni...bukan sebab diet k....tapi nasihat doktor...hu..hu..hu...perut ada problem sikit....
ehhhh...sudah! sudah!...bukan nak cite pasal tu...nak cite pasal balik kampung la....

minggu lepas sempena cuti wesak,cik ngah amik kesempatan la balik kampung ....dah lama tak balik woooo..(baru 3 bulan,poyo jerrrr.....)...heee....bukan apa...abah yang suruh balik nak bincang pasal majlis....majlis?...jeng jeng jeng...heeee...jgn nak pikir ngarut2 k...adik cik ngah yang lelaki tu nak kawin ok...cik ngah?....nanti la,bagi laluan kat dia dulu.....ada jodoh cik ngah nanti ...ada la.....(ayat pasrah...heeee....)

so lepas keje sabtu tu terus gerak balik....dari putrajaya ada la dalam 3 jam,kalau jalan tak jam....kalau jam, 10 jam pun boleh, tambah2 time raya...biasa la jalan ke Pantai Timur kan,standard la....jangan terkejut lak ea....kampung cik ngah memang dalam hutan rimba tempat jin bertendang ok...line telefon pun tak de,tepon rumah pun tak de....apatah lagi nak pakai broadband bagai...memang pedalaman....korang nak kata apa pun,kata lah....tapi ni la tempat asal usul cik ngah...dan cik ngah sayang tempat ni...sangat banyak memori suka dan duka.....

ok....jom kita layan gambar sepanjang perjalanan.....



ye...saya bersila dan kekadang tak pakai selipar masa drive...heeeee....




dah sampai terowong karak.....



susur keluar dari highway



sampai raub hujan la pulak....huuuurmmmm...



ni jalan nak masuk ke kampung cik ngah
jalan baru buat,masih dalam construction
nanti akan jadi jalan alternatif ke Kelantan....




yeaaayyyyy...dah sampai....this is my house....

dulu kitaorang dok quarters KTMB kat kg lain,bila abah dah pencen so buat rumah kat sini...betul2 tepi jalan....senang kan....nanti jalan dah siap,macam2 kitaorang plan...nak buat kedai la,tok ayah pun dah plan nak buat surau....best kan?...nanti orang bleh singgah sembahyang,rehat2....(moga impian tok ayah tercapai)

herrrrmmm,drive slow2 je..cuaca pun tak berapa baik...kejap hujan,kejap berangin...gerak kul 3 ptg...kul 6.30 dah sampai rumah....

bisik-bisik:
kadangkala kemajuan membinasakan nilai kenangan kita kan?....

3 singgah dan taip sket..:

Sah dah ting-tong :)

7:25 PM Sue Izza 0 Comments

Hai semua....

buat apa tu?...dah solat blum?..blum?..nak kena sebat?...pegi solat dulu...ishhhh degil ye...heee....
(dah lama tak marah terjerit2 anak tekak kat adik2...sekarang dah besar-besar tak perlu jerit2 dah...aku kan kakak...ha..ha...ha...)

aduiiii...penat tul 2 3 hari ni...mana taknya...masuk kerja ari rabu..ingat boleh la bersenang-lenang,sekali amik ko....bertimpa-timpa kerja datang,dengan event bagai lagi...ishhh...beg balik dari kampung pun tak berkemas lagi....elok je kat tepi dinding....sayur2 bawa balik dari kampung pun terus masuk peti ais je...hermmmmm

kena plak manager dari site lain datang mintak siapkan drawing projek diorang...hu..hu..hu...amik ko!...tetiba plak cik ngah boleh lupa skil AutoCAD (ala software tuk arkitek buat plan bangunan la...)

buka drawing je blurrrr...kosong je otak...memang sempoiiiii je...kawan tu plak tercongok menunggu...waaaaaa....memang ting tong ahhhh....nak refresh balik,walaupun cik ngah ni graduan ( cewahhhhh....) architecture,tapi major nya bila kerja ni buat management ...so dah jarang buat drawing....tak terer cam dulu dah (memang tak penah terer pun...wahahahaaa...)
setakat basic tu bleh la.....

at last...mintak tempoh nak siapkan,sabtu ni baru dia datang collect....so dengan gigihnya...cik dok mengadap la En AutoCAD tu....siap telefon segala kawan nak refresh balik...isk....isk...haru betul la.....



menatap dengan pandangan yang kosong...hu..hu...hu....




hu..hu..hu...pening dah....tolongggggg....



dah tak tau nak buat apa.....
(ada lak malaun mana ntah tumpang letak kabel.....ingat bleh jadi angel arrr...huh!...)


bisik-bisik:
dok usung la laptop manager tu bawa balik...malam ni pun berhempas lagi la nak siapkan...sib baik tak banyak nak edit...hu..hu..hu...
(hep...jangan mengeluh,tak baik....)

0 singgah dan taip sket..:

Jangan aibkan diri sendiri....

5:19 PM Sue Izza 0 Comments


muka menyampah...hu..hu..hu...

Hai semua...pehabaq?...akhirnya dapat gak curi masa update blog...walau dah tenggelam dalam kertas yang bertimbun ni...hu..hu..hu...

cite balik kampung?..okeh2...cik ngah tau...itu nanti k..tak de mood lagi nak cite pasal tu...keje tgh bersepah ni...kali ni just nak cite pasal benda ni je....benda apa?..ni haaaa...
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v



kenapa ngan benda ni?...tak de apa masalah pun...cuma nya sebab makhluk ni la penat cik ngah dengar tazkirah free dari Mr D pagi tadi...kes nya?
membuka aib sendiri di status facebook....tak paham?...ok ...contohnya :

-cite pasal sifat negatif diri
-cite pasal keburukan suami/isteri
-cite pasal keburukan anak2

tak paham gak?....
ok ni cik ngah ulang balik apa yang Mr D bebel tau...bukan dari cik ngah ni...

update status fb,dok cite pasal laki malas nak tolong kemas rumah,laki tak bagi kerjasama jaga anak,cite pasal suami lambat beli tv baru,cite pasal isteri malas masak,cite pasal isteri tak gosok baju kerja and macam2 lagi lah....walau nada bergurau dan tak berniat menyakitkan hati pasangan....apa kesannya bila orang yang tak rapat ngan kita or tak tahu sikap kita macam mana dok baca semua tu....orang akan pikir kita (kalau suami) tak pandai jaga bini,tak pandai ajar bini...paling2 pun mesti ada yang kata "ishhhh teruknya laki dia...ishhhh teruknya bini dia"
apa hukumnya membuka aib pasangan kepada orang asing?....

"apa punya bini la dia ni kan?....." mesti ada yang akan pikir buruk...kat situ pun dah betapa kita membuka aib sendiri....
buatnya la pasangan kita baca...sikit sebanyak mesti ada kecik ati...pastu simpannnnn je dalam hati...bila gaduh besar semua di ungkit kembali....so sapa yang rugi...bila dah gaduh...orang yang baca akan tolong gelak je tau.....Jangan la terlalu asyik dengan facebook tu sampai semua benda nak tulis....

kalau setakat tulis

-alamak aku terpecahkan pinggan la
-ari ni tak leh tengok drama,laki ajak keluar

ok la lagi kan?....ni semua benda yang berlaku dalam rumah tangga pun nak cite kat status fb...ni la agaknya yang jadi sebab perceraian...aduiii...plessss la....

ada jugak tu yang dok sibuk tulis perangai anak-nak yang suka buat hal....fine la kalau yang baca tu kenal kita and tahu situasi hidup kita cam mana kan?...kalau yang tak rapat n tak tahu...ntah apa yang di umpatnya....

haaaaaa.....itu la dia bebelan Mr D kat cik ngah pagi tadi...panjang lagi sebenarnya...tak larat nak taip...hu..hu..hu...sampai cik ngah pun kena warning...jangan dok 'batak' (excited terlebih) sangat ngan facebook sampai semua cite nak update...

hurrrrmm..sedikit sebanyak cik ngah setuju gak sebenarnya...kekadang terlalu excited nak share sampaikan semua benda nak update kat status tu...banyak bahayanya...facebook tu tak salah...orang yang menggunakannya yang kena pandai...

kekadang cik ngah tengok ada gak setiap apa yang di buat dalam sehari tu semua di tulisnya...mana pergi ,ngan sapa,buat apa,kat mana,berapa lama....tak terpikir ke?...bahayanya bila orang yang benci or berdendam ngan kita senang nak buat sesuatu yang buruk kat kita sebabbbb...dah ada maklumat...kita yang dedahkan diri....so cam ne?

pandai-pandai lah tentukan,masing-masing ada akal....

dahhhh...banyak pulak membebel..ishhhh....

bisik-bisik:
biarlah bersederhana dalam apa pun...jangan melampau-lampau...biasanya yang melampau tu buruk akibatnya...contoh:
banyak makan nanti gemuk....(waaaa...ada org kata cik ngah dah gemuk)
banyak tidur nanti badan lemah....
pikir2 kan dan selamat beramal......
chowwww....

0 singgah dan taip sket..:

i'm back but.....

10:39 AM Sue Izza 2 Comments

Salam kawan2...pe kabor korang...sehat?...bagussss...
rindu bangat sama ini blog...dah melepas rindu kat ma and abah di kampung...rindu lak kat blog nih...heee...tapiiiii...tak dapat nak update ngan cite balik kampung lagi....kerja bertimbun atas meja...datang lak projek lain yang nak kena siapkan,event plak bersepah....
cik ngah pulak in bad mood...biasa la pompuan....so tungguuuuuuu...cik ngah ada cite menarik nanti (ada orang kisah ke?...hu...hu..hu....)

anyway,thanks kepada yang sudi jenguk blog cik ngah,sewaktu ketiadaan cik ngah ye....(bapak la skema ayat)...ha..ha..ha..sayang korang...thanks gak kepada silent reader tu...(saya tahu anda baca...)

ok lah....nanti cik ngah update cite balik kampung tu...nak setelkan keje dulu....


tgh pening mengadap drawing...plus lagi sakit perut...huuuuu....

bisik-bisik:
seronok balik kampung kali ni.....hilang rindu,segar rasa dapat hirup udara segar pinggir hutan...
Puteri rimba kembali ke rimba,meraih semangat dari tualang dan deruan air sungai
membasuh luka dan kepenatan dengan sejuk embunan di hujung rumput...tenangnya....
Subhanallahhhhh.....

2 singgah dan taip sket..:

Merajuk ngan Blogspot....

1:24 PM Sue Izza 2 Comments

Kawan-kawan semua....
memandangkan semalam blog tak boleh bukak...so cik ngah pulak nak merajuk ari ni....ecehhhh...(ada orang kisah ke?)

tak de maknanya merajuk...ha..ha..ha...
cuma cik ngah tak kan update blog tuk 2 or 3 ari ni...sebabbbbbbbb
v
v
v
v
v
v
v
v
v
NAK BALIK KAMPUNGGGG...YEAHAAA....
KAMPUNG MANA?
v
v
v
v


keh nak balik lepeh wehhh...rasa lama dah tak balik....

tak dapat la nak update sebab cik ngah banyak program balik ni....busy sangat...ok lah dah nak gerak ni...nanti balik cik ngah cite pasal perjalanan ini k....

bisik-bisik:
rindu gulai tempoyak patin and gulai darat ayam kampung masakan ma...uissshhh..tetiba laporrr....




2 singgah dan taip sket..:

Kalau dah gila bola...

12:14 AM Sue Izza 0 Comments

Salam semua...ape ke hal nya la cik ngah update blog memalam buta nih?...hu..hu..hu...tak leh tido la....

korang minat bola tak?....cik ngah tak minat sangat tapi still gak mengikuti....kalau ajak tengok,tengok gak....terutama game yang best2 arrr...

Mr D plak bukan setakat minat tengok....dia minat main bola jugak...herrrrmmmm...dah lama dia tak main bola,kebetulan plak ari tu ankle dia terseliuh....padan muka (huh!...jahatnya....heeee....) biarkan...orang degil memang cam tu.....
dekat 3 bulan gak la dia berehat kat umah,kena lak kasut bolanya dah rosak...heeee.....
dekat 3 bulan gak la...cik ngah tahan hati dok meneman dia mencari kasut yang dia nak...biasa la dia kan?...cerewetttttttt sangat kalau nak beli barang...lagi teruk tau dari cik ngah bila pilih barang...hadoiiiiii...bleh hilang sabar tau....

selasa baru ni kitaorang terjah Mid Valley,sebab dengar2 cam ada sale....dahhhh...malas nak cite...layan gambar k....



apa lagi la yang di cari tu....



dalam ni ada sale...cik ngah dah tak larat...dok je depan kedai tu


cik ngah dah kepenatan...~abaikan muka sememeh tu,ngan baju kerja~..



belek bang jgn tak belek...nak tido kat kedai pombolehhh..grrrr..



yang dia berkenan...tapi tak de size...wahahaha...


akhirnya balik umah dengan hampa...hu..hu..hu...soknya terpaksa mc cik ngah ni...on the way balik tu tetiba je badan panas...huk..huk...malam tu terus demam...
petang esoknya,dia ajak terjah lagi akhirnya jumpa jugak..kat Al-Ikhsan Bandar Baru Bangi...hadoiiiii...padahal ari tu dah pegi pun sini.....tu la dia kalau dah namanya....cerewetttt...opsssss....boleh naik angin wooooo (ala...dia tak kan baca blog ni)


ni la yang berjaya di sambar akhirnya....huissshhh..cabaran tul la...


bisik-bisik :
kekadang tuk orang yang kita sayang,kita akan menyanggupi apa saja walaupun susah...so kena hargai orang tersayang ok....sma jugak ngan ibu bapa kita....tuk anak2,berlapar pun sanggup,so anak2 bila dah besar ni jangan cepat merungut ngan kerenah ibu bapa...apa yang dia orang buat tuk kita lebih berat tanggungannya tau.....

0 singgah dan taip sket..: