Misteri kehilangan cik ngah dari blog....

2:48 PM Sue Izza 6 Comments

Assalamualaikummmmm...semuaaaa.....
wahhhh...rindunya ngan blog and kawan2 semuaaaa....
nak minta maaf banyak2 sebab tak sempat update sampai bersawang,berlumut dan berdaki blog puteri rimba di buatnya...tapiiiii....kan dah bagitau...bulan June ni bulan paling busy tuk cik ngah ye kawan-kawan...heeeee.....

mana cik ngah menghilang ek???...nak tau...tunggguuuuu....layan gambar2 ni dulu ye...next entry nanti kan catatan perjalanan cik ngah ye.....sayang korang semua...muaaaahhhhh....


v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v


v
v
v


v
v
v


v
v
v
v


v
v
v
v


v
v
v
v



bisik-bisik:
siyes rindu nak blogwalking,rindu nak update...
sabar ye...nak setelkan apa yang belum setel lagi....
jgn lupa my catatan perjalanan nanti ek...

6 singgah dan taip sket..:

Salam Allah....

8:00 PM Sue Izza 0 Comments




Tahukah anda....

Di saat-saat akhir tatkala sampai masa Saidatina Khadijah,isteri pertama Rasulullah s.a.w mengadap Allah,tiada lain yang diungkapkan oleh Saidatina Khadijah melainkan ucapan "Wahai rasul utusan Allah,tiada lagi harta dan hal lainnya yang bersamaku untuk aku sumbangkan demi dakwah.Andai selepas kematianku,tulang-tulangku mampu ditukar dengan dinar dan dirham,maka gunakanlah tulang-tulangku demi kepentingan dakwah yang panjang ini."

Ternyata,kata-kata akhir begitu menusuk ke jiwa Rasulullah dan betapa sayunya perasaan Rasulullah ketika itu.Hal itu turut di kongsi berama malaikat Jibril yang juga mendengar ungkapan itu.Jibril lalu naik ke langit bertemu Allah lalu bertanya,"Adakah Allah mendengar kata-kata Saidatina Khadijah itu?" Allah lalu menjawab "Bukan hanya kata-katanya sahaja Allah dengari malah bisikannya juga" lantas Allah berpesan kepada Jibril untuk menyampaikan salam kepada Saidatina Khadijah,wanita yang banyak menyumbang hartanya untuk menegakkan syiar Islam.

Jibril turun dan memberitahu Rsulullah s.a.w akan hal tersebut,lalu Rasulullah menyampaikan salam tersebut kepada isteri tercinta.Sebaik menerima salam itu,Saidatina Khadijah lantas melafazkan :

"Allahumma antas salaam0waminkas salaam,wa ilaika ya 'uudus salaam,fahayyina rabbana bissalaam,wa adkhilna janata daaras salaam,tabaa rakta rabbanaa wa ta 'aalaita yaa dzal jalaali wal ikraam"

bermaksud:

Ya Allah,engkaulah kesejahteraan,dari mu lah asal kesejahteraan dan kepadaMu pula kembali keejahteraan,maka hidupkanlah aku dengan kesejahteraan dan masukkanlah aku le dalam syurga negeri kesejahteraan.Maha Mulia Engkau Ya Allah yang memiliki kemegahan dan kemuliaan.

Subhanallahhhhhh....

bisik-bisik:
Contohilah....
semoga kita mampu menjadi sepertinya,usah berkira untuk bersedekah,terutama untuk menegakkan syiar Islam...
Jangan mudah lupa bila rezeki melimpah-ruah....

sumber : Al-Islam

0 singgah dan taip sket..:

Akhirnya setelah bertahun....

11:45 AM Sue Izza 2 Comments

Salam sayang.....


abaikan opisku yang bersepah....

Akhirnya setelah bertahun kain tuk baju kebaya ni berlapuk dalam almari,siap juga...pagi2 buta kiriman dari tukang jahit sampai kat opis...hermmm...ok la...not bad jahitannya...first time cuba ngan tukang jahit baru...kemas gak jahitannya....

bisik-bisik:
bila la agaknya nak pakai baju ni...meriah sangat la pulak...dah macam baju tunang pun ada...herrrmmm...jangan berlapuk plak dalam almari sudah la...
oh ya!..pakai buat raya pun ok gak kan?....

2 singgah dan taip sket..:

Spageti Goreng Malas

10:20 AM Sue Izza 6 Comments

Assalamualaikum kawan-kawan...salam keberkatan hari jumaat yang mulia...ceeewahhhh.....
dah sarapan?..harus la kan...dah kul berapa ni...apadaa cik ngah pun...heee
hari ni bangun pagi,rasa malassss sangat singgah gerai nasi lemak tu...muak pulak hari2 bekpes asyik beliiii je....so masuk dapur la pagi ni,dalam malas2 pun ha siap gak bekpes simple...bekpes orang malas.....

cincai je....main campak2 dalam kuali...cari apa je bahan yang sesuai dalam peti ais tu......
nak resepi ke?...ala reka2 je sendiri..he..he..he...ok la...ni resepi simple ye....untuk orang-orang malas cam cik ngah ok...

SPAGETI GORENG
bahan:

spageti-rebus bagi lembut
bawang putih n merah kisar
capsicum potong dadu
tomato potong dadu
daging burger potong dadu
fish cake potong dadu
sos tomato
cili kering kisar
garam n gula

cara:
tumis cili kisar,sos tomato,bawang kisar
masukkan daging burger,fish cake,biar masak dagingnya
masukkan sayur yang di potong dadu
tambahkan perasa
masukkan spageti,gaul rata
hidangkan


simple kan?...ok lah,cik ngah dah kekenyangan ni,banyak gak dapat,bleh la melantak sampai tengahari,jimat n tak payah nak kuar makan (sgt malas nak keluar ok....)


bekpes pagi ni...spageti malas n kopi pearl.....


bisik-bisik:
dah lama tak memasak,sangat busy dengan macam-macam hal...hermmm....





6 singgah dan taip sket..:

Kisah cincin dan kuku

4:19 PM Sue Izza 3 Comments

Assalamualaikum,salam sayang semua....

bila la ada orang nak sarungkan cincin..heeee...

UNTUK SI PEMAKAI CINCIN

Sekarang ni ramai yang pakai cincin....tapi ikut suka dia je..
sunnah nabi jarang nak ikut ..
Dikatakan bahawa menyimpan sebatang jari kuku yang panjang, dosanya sama seperti memelihara sekandang babi !!!! ..oppss khinzir lembut sikit , jika kesemua jejari kita menyimpan kuku yang panjang.... bayangkanlah dosa yang telah kita tanggung untuk
kesemua babi-babi tersebut..... potonglah kuku anda.


The Truth
Jangan ada niat simpan kuku panjang , walaupun hanya 1 mm atau pun hanya jari kelingking. Bagi orang Islam adalah tidak sesuai berkuku panjang atas apa alasan sekalipun kerana ia tidak
>> membayangkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagi menggunakan tangan untuk beristinjak.Orang Melayu yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang bodoh atau pun degil dan suka melepak sebab diberi makan bahan kotor yang berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan makanan seperti memerah santan kelapa, buat cokodok pisang, uli tepong,
dll. Apa ilmu pun yang di ajar pun tak akan boleh diterima masuk ke dalam kepala.
Percayalah.Untuk yang bujang beringat lah. Kalau hendak cari pasangan dan mahu anak yang pandai dan mendengar kata pilihlah wanita atau lelaki yang sentiasa berkuku pendek. Insya-Allah.


Additional info
Kuku panjang mempunyai sejenis kuman seperti yang terdapat dalam najis manusia, iaitu E-Coli. Kuman tersebut tidak akan hilang walaupun kita mencuci tangan dengan sabun. Oleh itu, sentiasalah berkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan diri sendiri. Ini
tak termasuk korek taik hidung, telinga dan sewaktu dengannya..

Nasihat Nabi Muhammad Saw. kepada Saidina Ali rhu. sesudah bernikah dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan , Nabi Muhammad Saw. berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai cincin pakailah di jari

1] jari manis
2] jari kelingking (anak jari)

dan jangan memakai pada jari
1] jari tengah
2] jari telunjuk

Nabi Muhammad saw. melarang kerana memakai cincin pada jari
telunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang
dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut a.s.

Perhatian
Cara memakai cincin adalah termasuk lelaki atau pun perempuan.

p/s: saudara dan saudari, sila nasihatkan kawan-kawan dan juga saudara-mara ataupun anak-anak tentang kaedah yang betul untuk berhias di dalam
syariat Islam, kalau tidak sia-sia saja kita mendapat laknat dari Allah Swt. Nabi saw. memakai cincin dan kalau kita memakai cincin dengan niat
mengikut sunnah Nabi saw. senang je kita dapat pahala.

sumber : email

bisik-bisik:

sangat tak suka berkuku panjang dan orang yang berkuku panjang...



3 singgah dan taip sket..:

Kala umur bertambah sehari lagi.....

11:44 AM Sue Izza 0 Comments

Assalamualaikum semua....
salam kasih sayang kawan-kawan semua,semoga terus dalam limpahan rahmatnya....

Alhamdulillah...semalam besday cik ngah...hermmmm...ekceli,tak ingat gak....tu pun sebab ada reminder dalam fb,kalau tak,cik ngah sendiri pun lupa...heee....heee....mesti ada yang kata poyo je kan tak ingat besday sendiri...tapi bagi cik ngah,memang dari kecik family tak amalkan sambut besday pun,ye la kecik2 dulu...hidup susah,yang ada dalam kepala belajar rajin-rajin,ma abah pun sibuk nak jaga kitaorang.....tak merasa la kek,tiup2 lilin atau parti besday cam budak-budak sekarang...tapi yang bestnyaaaa....bila time ingat tu,ma akan buat kek sendiri....sedapppppp....pastu makan ramai2 ngan family....best je time tu....


kak ngah sayanggggggggg ma......

kekadang abah akan sembelih ayam kampung yang di pelihara and buat bakar-bakar atau ma masak gulai darat makan satu family...syoknyaaaa.....


kak ngah sayanggggggggg abah....

tu semua kenangan zaman kecik-kecik,bila dok jauh-jauh cam ni...rindunyaaaa....
terima kasih abah ma untuk jasamu membesarkan kak ngah selama ni,ada ketika kak ngah sakit,susah,sedih,gembira...semoga Allah memelihara abah dan ma selamanya..aminnnn...

Ok,besday semalam?...thanks banyak2 kepada semua yang wish...kat fb,kat sms...terima kasih banyak2 untuk doa2 kalian...semoga Allah makbulkan....
awal pagi besday tu.cik ngah keluar makan ngan Mr D and My Lovely Cousin Cik Ajian kat Shah Alam,dia la orang pertama wish...thanks so muchhhhh....cayammmm mek ye...ha..ha..ha...
Mr. D???...ha..ha..ha...dia memang slow,tak tahu la plak dia saja2 buat lupa or memang lupa besday cik ngah kan....tapi ok la dia wish gak...hadiah??...oh no!....cik ngah tak harapkan semua tu...tak perlu pun,ingatan pun dah cukup....

Sepanjang hari besday cik ngah,kerja cam biasa,cumanya syukur sangat mood baik,cuaca pun ok and cik ngah senyum sampai malamnya...so tak de apa yang spoil kan mood cik ngah semalam,bestttttt sangat...(Mr. D pun tak cari pasal...heeeeee)
malamnya jalan-jalan kat Alamanda je...tak celebrate ok...just buat urusan kat maxis and prepare barang tuk ke Krabi ahad ni...then pegi makan and beli tiket wayang je....
tercapai gak harapan nak makan sizling mee...(cam ngidam lak....) teringin je la....
balik-balik umah lak,sempat ngemas (mood tgh baik....) bilik....suka sangat sebab dapat buat semua yang cik ngah nak dan rancang tanpa ada masalah dan dengan senyuman sepanjang hari....
anddddd dapat lak buat ni (dah lama tak buat,ada la 3 tahun dah....heee)


weeeee.....saya berinai....dah lama tak pakai...sukaaaaa...

so,hari ni gi kerja ngan tangan berinai heeee....
dengan usia yang makin bertambah ni,cik ngah berdoa semoga Allah beri kesihatan yang baik dan rezeki lebih sikit,dah sampai masa tuk perancangan hidup yang lebih teratur,dah habis masa nak galak-galak macam dulu,bukan remaja dah,zaman tu dah berlalu...
semoga Allah permudahkan urusan dan bukakan jalan yang lurus untuk cik ngah dalam menempuh hidup ni....
kahwin?...Insya allah,bohong la kalau kata cik ngah tak fikirkan tentang tu,berusaha tetap kena usaha,cuma ada atau tidak itu urusan Allah,kalau dia dah suratkan yang cik ngah lambat sampai jodoh,so sapalah diri ini untuk melawan takdir....Dia lebih tahu apa yang terbaik untuk hambanya...apa pun kita just berusaha.....


blogwalking and sarapan bertemankan kerepek pisang,
hadiah dari akak cleaner...sedapppp...





bisik-bisik:
Saya sayang ma abah
saya sayang family saya
saya sayang semua kawan-kawan saya
saya sayang semua orang di sekeliling saya
semoga hidup kita dalam rahmat dan berkat Nya...aminnnn
(saya pun sayang dia,tapi tak tahu la dia syang saya tak...wahahahahaaa....)


0 singgah dan taip sket..:

Kelebihan Garam...

8:30 AM Sue Izza 1 Comments






BERSIHKAN PASU HIASAN

Jika anda mempunyai pasu hiasan yg berbentuk tirus, pasti susah untuk
membersihkan bahagian dlmnya. Caranya mudah saja. Ambil beberapa camca
garam kasar, dicampur dgn air (anggaran satu mangkuk besar). Kacau hingga
garam agak larut & masukkan ke dl! m pasu tadi & goncang perlahan2.
Buang air
tadi & lihat hasilnya.


JARI MENCENGKAM

Kalau jari kaki atau tangan anda dicengkam, kuku akan terasa bisa. Cuba
tepek garam & juga kunyit di bahagian tersebut. Kemudian balut. Esoknya
buka & cuci. Ulangi hingga sembuh.

HILANGKAN GETAH BUAH2AN


Utk hilangkan tompok2 getah buah-buahan atau pokok, tumbuk sedikit garam.
Kemudian campurkan dgn sedikit kapur sirih. Lumur pada bahagian pakaian yg
bergetah itu. Biarkan ia selama 5 atau 10 minit. Kemudian jirus dgn air
suam & cucilah spt biasa.


PUTIHKAN GIGI


Campur sedikit garam halus pada ubat gigi yg hendak anda gosokkan pada
gigi setiap pagi. Gigi akan kelihatan putih berseri. Selain itu, ianya juga
dpt menghindarkan dpd penyakit gusi & mulut.

TUMIT KAKI PECAH

Jika tumit kaki pecah, ambil garam halus & campurkan dgn air perahan
limau kasturi/nipis. Kemudian sapukan larutan tersebut pada bhg tumit yg
pecah. Amalkan selalu.

ELAK POKOK DISERANG SEMUT

Biasanya pokok bunga & pokok hiasan lain akan menjadi sasaran semut. Cuba
taburkan garam disekeliling batangnya. Dgn cara ini dpt menghindarkan dpd
serangan semut tersebut.


ELAK TELUR REBUS PECAH

Sewaktu anda sedang menjerang air rebusan telur, masukkan sedikit garam
ke dlmnya. Kemudian masukkan telur berhati2 agar tidak berlaga antara satu
sama lain. Insya-allah telur yg sedang direbus tidak mudah pecah.

MENGATASI JARI PECAH


Untuk mengatasi jari pecah, bancuh sedikit garam bersama santan kelapa.
Apabila ia sebati, sapukan pd bahagian jari yg pecah.

MEMBERSIHKAN BUNGA TIRUAN


Mas! ukkkan bunga tiruan ke dlm plastik. Masukkan garam secukupnya.
Goncangkan dgn kuat. Anda akan dapati warna garam akan berubah & bunga
tiruan nampak berseri. Setelah itu, basuh pula dgn air bersih.

MEMATIKAN IKAN KELI


Caranya mudah, masukkan garam kedlm bekas ikan keli & biarkan selama
beberapa minit. Insya-allah ikan keli tersebut akan mati.

KUKU KAKI CANTIK


Rendam kaki dgn air suam yg bercampur garam. Biarkan kaki kering dgn
sendiri dan sapu minyak zaitun.


bisik-bisik:
jangan minum air garam lak...itu cari nahas namanya...he..he..he...

1 singgah dan taip sket..:

Syukur Alhamdulillah....

7:05 PM Sue Izza 0 Comments

Salam kasih sayang semua....
hai kawan2....pe kabar semua?
firstly nak minta maaf banyak2 lama sangat tak update blog...
kesibukan melanda....ni pun masih terasa kepenatannya....tapi tak pe janji puas hati....
sibuk menguruskan majlis kahwinkan...mesti la penat.....
ramai yang salah faham,ingat cik ngah yang kawin...opsssss....jangan la gitu,jangan buat spekulasi cam tu ok....
sebenarnya adik lelaki cik ngah yang kawin....so banyak gak la benda yang cik ngah tolong uruskan,terutama bab deko....hantaran,mini pelamin,bilik tidur,door gift....nanti la,kalau ada kesempatan cik ngah buat entry pasal tu ok...tak janji tau....
syukur Alhamdulillah,majlis berlangsung dengan lancar...penat tapi seronok gak,dapat berkumpul saudara mara...

so,jangan berteka-teki tau bila cik ngah lenyap sekejap dari blog ni (bajet cam org kesah je....heeee)
ok lah....nanti cik ngah upload entry sekitar majlis k...tengah tunggu gambar lagi sebenarnya ni
huh!.....dah macam cik ngah lak yang kawin...hu..hu..hu....
ok ok...nak balik rehat...badan dah rasa nak demam ni....see you next entry ok.....

bisik-bisik:
soalan yang dah memang ku agak masa majlis my brother:
"kakaknya bila lagi?"
"laaa...ingatkan ko yang kawin"
"yang ni bila plak?"
hermmmmm.....harap maklum...cik ngah tak de jawapan untuk soalan itu...bukan menolak jodoh,bukan tak mahu,kalau ada yang mahu,dan tu jugak cik ngah angguk kepala tau (ok..nampak gatalnya...haaaaa....)
tapi mungkin Allah nak beri sesuatu yang lebih baik untuk cik ngah kan?
belum masanya lagi untuk Allah bukakan jalan yang lurus untuk jodoh cik ngah tu...
so tak perlu pertikaikan atau asyik mempersoalkan...
bukan marah...cuma kadang kala ayat bertanya tu bisa mengguris hati kalau tak kena gaya...
fikir-fikirkan sikit perasaan orang lain bila berkata-kata...
peaceeeee.....

0 singgah dan taip sket..:

Kebajikan yang tak berakhir....

8:17 PM Sue Izza 3 Comments

Salah satu yang membantu kita di akhirat kelak adalah amal jariah kita ke jalan kebaikan,mari kita kongsikan bersama antara amal-amal jariah yang boleh memanjangkan ganjaran pahala kita....

Berikan al-Quran pada seseorang, dan setiap dibaca, Anda mendapatkan hasanah.

Sumbangkan kerusi roda ke hospital atau wad dan setiap orang sakit menggunakannya, Anda dapat hasanah.

Berbagi bahan bacaan yang membangun dengan seseorang.

Bantu mendidik seorang anak.

Ajarkan seseorang sebuah do'a. Pada setiap bacaan do'a itu, Anda
dapat hasanah.

Berbagi CD Quran atau Do'a.

Terlibat dalam pembangunan sebuah mesjid.

Tempatkan pendingin air di tempat umum.

Tanam sebuah pohon. Setiap seseorang atau binatang berlindung di bawahnya, Anda dapat hasanah.


bisik-bisik:
sumber dari email...kita cuba buat apa yang termampu ...seikhlas mungkin...insya Allah....

3 singgah dan taip sket..:

Ke mana menghilang ni?

6:58 PM Sue Izza 0 Comments

Hai semua...salam kasih sayang,salam ukhwah sesama insan....

Lama rasanya tak jenguk blog ni...ari ni baru ada masa....mentang2 cuti dari hari khamis minggu lepas kan...bukan melingkar kat umah tau...tapi ada urusan besarrrr..punya...heeeee...haaaa...jangan nak teka ngarut-ngarut okeh....

Sebelum tu nak ucap tima kasih banyak2 kat korang yang sudi baca blog cik ngah ni sepanjang ketiadaan cik ngah ye....terharu sangat...maaf la tak sempat nak balas komen anda...nanti dah setel urusan besar...cik ngah akan jegilkan biji mata ni kat pc dan layan korang ek?...sabar okey...

penat pun tak hilang lagi,khamis ni kena cuti lagi sampai ahad....isnin (20.06.2011) baru masuk kerja balik....pastu cuti lagi 27 and 28 hb nanti....aduiiiii...sumpah penat gilerrrr...badan dah sejuk panas sejuk panas nak demam...hu..hu..hu.....

apa la urusan yang besar sangat ni kan?...huuuu...suspen tak?....sebenarnya........
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v


adik lelaki cik ngah dah selamat jadi laki orang laaaa....

haaaaa....ini la bendanya....sibuk dok uruskan semua benda berkaitan kenduri dia la....dah tu ,ini je kakak yang dia ada,yang available boleh ke hulu ke hilir kan....harus la...nanti cik ngah kawin dia kena tolong plak....(insya allah kalau ada jodoh....huuuu...ayat sedih la plak)

ni minggu lepas...majlis belah pompuan kat Kuantan,so minggu kat Lipis lak belah family kitaorang plak,first time terlibat secara langsung handle majlis2 besar cam ni kan....betul2 mencabar emosi dan fizikal tau....memang penat....haduiiii...ni blum cik ngah lagi yang kahwin (ada orang nak ke....uwaaaaa......)

Tahniah la di ucapkan kat adik cik ngah ni semoga dia menjadi suami dan pemimpin keluarga yang baik la......

bisik-bisik:
tak pe...penat2 dulu,habis majlis ni cik ngah lak nak fly....mencari ketenangan hati dan jiwa yang bergelodak ni...(perggghhh....ayat tak leh blah kan...heeeee)....hurmmm cuti saja...tak pe la,masuk bulan 7 sampai akhir tahun ni...memang beku la cuti jawabnya....bagi orang lain lak....

0 singgah dan taip sket..:

Bila perpisahan itu terjadi....

10:00 AM Sue Izza 2 Comments


Salam kasih sayang semua.....




Tak perlu terlalu sedih dengan perpisahan,ia adalah pintu untuk pertemuan baru.....

Tidak mengapa bersedih dan menangis,tapi jangan keterlaluan,kerna bimbang di bauri syaitan.
Kerana kesedihan kau menjadi tidak redha dan kufur,sering persoalkan...
"mengapa Allah takdirkan begini?"
"mengapa aku yang di uji?"

Jangan pertikai kerja Allah,Dia lebih tahu apa yang terbaik untuk hambanya....

Jadikan pengalaman yang berharga dari kesedihan itu untuk menempuhi masa hadapan,kerna dari rasa susah dan terdesak,manusia akan berusaha untuk lebih senang kelak....
Tanpa manusia berasa susahnya berenang ke seberang tak mungkin jambatan di bina,kan?

Selaian bersedih,selitkan rasa gembira dengan perpisahan itu kerna anda akan memulakan satu lagi pertemuan yang baru,dan tetapkan dalam hati setiap yang bermula ada akhirnya....dan ada sebabnya....

bisik-bisik:
jangan keterlaluan dalam semua perkara,selalunya yang keterlaluan itu buruk...

sumber:
Majalah Mingguan Wanita,Dr. HM Tuah Iskandar.....



2 singgah dan taip sket..:

Hidup la dengan ego mu itu...

8:30 AM Sue Izza 2 Comments

Assalamualaikum semua.....


muka kekonon tenang,dalam hati?...tuhan je yang tahu...

Mengapa sukarnya melafazkan maaf atas salah sendiri?....tak pernah terfikir ke pedihnya hati orang yang kau sakiti...hermm....kerana ego sanggup korbankan persahabatan,sanggup korbankan perhubungan yang lama terjalin...

apa yang kau mahu pertahankan dengan ego mu itu? tak takut ke andai nyawa mu di ambil saat belum sempat memohon ampun atas kesalahan mu sesama insan?

hancurkah maruah mu andai merendahkan diri memohon maaf demi menjernihkan suasana,tambahan diri sendiri yang bersalah?

fikirkan lah,jangan sampai kau kehilangan mereka yang rapat dan kau sayang semata2 demi pertahankan egomu....

bisik-bisik:
cik ngah nak minta maaf kat semua andai ada salah silap dan terlanjur kata....saya tak sempurna.....

2 singgah dan taip sket..:

Cik Sylphy yang hot....

7:32 PM Sue Izza 2 Comments

Hai kawan-kawan,.....
really sorry...lama rasanya tak update (macam la ada orang kisah...huuuu)
busy sangat sudahkan kerja and every weekend dlm 3 kali weekend dok ot and standby tuk event yang berlangsung,lepas event JPM,Hari Belia lak....pastu terus sambung ngan sukan air tuk SUKMA lak...hadoihhhh...really tired la....
(aiiii...lepas perasaan nampakkkk....heeeee.)

ok2....ni nak cite pasal cik sylphy cik ngah ni ha...ari ni ingat nak dok opis je,sudahkan kerja yang terbengkalai...khamis ni nak cuti lak,kenduri adik nak kawin....herrrmmm..alih2,lunch tadi 2 org pak cik itu ajak keluar gi serdang,nak cari kanvas la,plug motor la....ingat nak suruh diorang je pegi....tak pasal2 kena paksa ikut...ishhhh....so redha je la....

bawa la sylphy,boleh lak 2 pakcik itu membebel si sylphy ni hot...terkejut gak...ingat diorang dah songsang...opsss..rupanya aircond dah tak kuat bila naik sylphy ni...so sebelum singgah makan,singgah dulu kat bengkel keta milik ayah kepada bos cik ngah ni ha...bos yang really sporting (dah puji ni,belanja aiskrim cepatttt...heeee...)

bos cik ngah ni ala2 mekanik dan penasihat pasal keta la kat cik ngah....


ni la bengkelnya.....kat area serdang..jgn tanya kat celah mana,tak tahu jalan okeyyy....


try topup gas dulu....




then baru check ada bocor or tidak...



sempat gak tu nak posing....huuu.....

so...tak de pun bocor or rosak apa2...nampaknya kena bawa cik sylphy jumpa doktor Perodua nya gak la ni...nanti la masa servis nanti lah....

then pegi makan nasi ayam....terus balik....

bisik-bisik:
tak suka keluar time tengahari or waktu lunch.....orang ramai and panas....
sebab tu suka bawa bekal or masak then makan waktu lunch je....huh!....



2 singgah dan taip sket..:

Menangislah.....

7:34 PM Sue Izza 1 Comments



Menangislah....
andai itu bisa alirkan kesedihanmu...
andai itu jadi luahan luka mu..
biarkan air mata itu mengalir....
jangan di tahan...
biarkan...
biarkan titisan air mata itu jatuh ke pipi mu...
moga ia bisa melepaskan segala sebal dan kebekuan hatimu....

Menangislah....
kerna ia bukan beerti kau lemah....
moga titisan air mata mu
menjadi titik mula
tumbuhnya ketabahan hati
dan semangat waja....

Menangislah.....

bisik-bisik:
orang yang lemah adalah yang tak mampu menahan amarahnya....

1 singgah dan taip sket..:

Bengang betul tengok Nur Kasih The Movie

7:18 PM Sue Izza 3 Comments



Assalamualaikum....hai kawan2 semua...sehat?...lama tak update cite cik ngah kan...busy sket la...
busy2 pun semalam sempat la spend time ngan Mr D and budak-budak rumah gi tengok Nur Kasih The Movie kat Alamanda....
tapiiiiiii...geram and bengang sangat....ada la 2 makhluk kat sebelah Mr D tu kan...orang tengah syok layan tacing2 and nak nangis....bleh plak dia berborak kuat2 and dok komen cite tu,pastu gelak2 la...haduiiiiii....awak kalau nak bising-bising beli cd tgk kat umah la...geram sangat rasa...sampai cik ngah bagi hint suruh diam lagi....menyampah tul rasa....
nak feel cite pun tak sampai...nak je sergah makhluk berdua tu...

apa pun cite memang best...pengakhirannya ok la...
cik ngah ngaku memang nangis la tengok cite ni terutama part :
-adam gi cari cincin kat tempat keretapi eksiden tu
-adam cakap dia dah bersedia....
-nur amina keguguran
-nur amina tabah sangat mencari suami yang hilang

satu yang berkesan sangat kat bagi cik ngah bila part ustaz yang adam jemput tak mau bagi ceramah tu....
siapa lagi nak bentuk remaja bermasalah kalau kita asyik berdakwah kat masjid dan surau je....
setuju sangat.....

apa pun Nur Kasih The Movie memang best....kalau jumpa nak gak beli cd buat koleksi....heeee...

bisik-bisik:
mampu ke kita jadi setabah nur amina dan adam??....
~cite melayu pertama yang cik ngah minat sangat~.....

3 singgah dan taip sket..:

Hikmah sujud.....

7:27 PM Sue Izza 1 Comments


gambaq curi dari google...



Hikmah sujud - Sujud lega sistem pernafasan

Mungkin ramai di kalangan umat Islam tidak sedar mengenai pelbagai hikmah yang tersembunyi ketika sujud. Pada hal, kita perlu sedar bahawa tiada suatu pun ciptaan dan suruhan Allah s.w.t. yang sia-sia, malahansetiap ciptaan itu mempunyai kelebihan yang selalunya tidak terjangkau akalmanusia. Manusia melakukan sujud dalam dua bentuk, iaitu sujud fizikal seperti ketika bersolat dan sujud spiritual berbentuk ketaatan kepada perintah Allah s.w.t. dan menjauhi larangannya.
Ulama mengatakan sujud ketika solat adalah waktu manusia paling hamper dengan Allah s.w.t. dan mereka menggalakkan kita bersujud lebih lama. Antara hikmah lain sujud adalah melegakan sistem pernafasan dan mengembalikan kedudukan organ ke tempat asalnya. Bernafas ketika sujud pula boleh:

- membetulkan kedudukan buah pinggang yang terkeluar sedikit dari tempat asalnya.
- membetulkan pundi peranakan yang jatuh.
- melegakan sakit hernia. (burut)
- mengurangkan sakit senggugut ketika haid.
- melegakan paru-paru daripada ketegangan.
- mengurangkan kesakitan bagi pesakit apendiks atau limpa.
- kedudukan sujud adalah paling baik untuk berehat dan mengimbangkan lingkungan bahagian belakang tubuh.
- meringankan bahagian pelvis.
- memberi dorongan supaya mudah tidur.
- menggerakkan otot bahu, dada, leher, perut serta punggung ketika akan sujud dan bangun daripada sujud.
- pergerakan otot itu menjadikan ototnya lebih kuat dan elastik,secara automatik memastikan kelicinan perjalanan darah yang baik.
- bagi wanita, pergerakan otot itu menjadikan buah dadanya lebih baik,mudah
berfungsi untuk menyusukan bayi dan terhindar daripada sakit buah dada.
- mengurangkan kegemukan.
- pergerakan bahagian otot memudahkan wanita bersalin, organ peranakan mudah
kembali ke tempat asal serta terhindar daripada sakit gelombang perut(convulsions) .
- organ terpenting iaitu otak manusia menerima banyak bekalan darah dan oksigen.
- mengelakkan pendarahan otak jika tiba-tiba menerima pengepaman darah ke
otak secara kuat dan mengejut serta terhindar penyakit salur darah dan sebagainya.

Dari segi psikologi pula, sujud membuatkan kita merasa rendah diri di hadapan Yang Maha Pencipta sekaligus mengikis sifat sombong, riak, takbur dan sebagainya.

Dari segi perubatan, kesan sujud yang lama akan menambahkan kekuatan aliran darah ke otak yang boleh mengelakkan pening kepala dan migrain, menyegarkan otak serta menajamkan akal fikiran sekali gus menguatkan mentality seseorang. Menurut kajian, terdapat beberapa urat saraf di dalam otak manusia yang tidak dimasuki darah sedangkan setiap inci otak manusia memerlukan darah yang cukup untuk berfungsi secara normal dan sempurna.

Tujuh kalimat
Sabda Rasulullah S.A.W
" Barang siapa hafal tujuh kalimat, ia terpandang mulia di sisi Allah dan Malaikat serta diampuni dosa-dosanya walau sebanyak busa/buih laut "

1. Mengucap Bismillah pada tiap-tiap hendak melakukan sesuatu.
2. Mengucap Alhamdulillah pada tiap-tiap selesai melakukan sesuatu.
3. Mengucap Astagfirullah jika lidah terselip perkataan yang tidak patut
4. Mengucap Insya Allah jika merencanakan berbuat sesuatu di hari esok.
5. Mengucap La haula wala kuwwata illa billah jika menghadapi sesuatu tak disukai dan tak diingini.
6. Mengucap inna lillahi wa inna ilaihi rajiun jika menghadapi dan menerima musibah.
7. Mengucap La ilaha illa Allah Muhammad Rasulullah sepanjang siang malam sehingga tak terpisah dari lidahnya dari tafsir hanafi,

mudah-mudahan ingat,
walau lambat-lambat mudah-mudahan selalu,
walau sambil lalu mudah-mudahan jadi bisa,
karena sudah biasa

bisik-bisik:
ceduk dari email zaman purbakala dulu2...
tak ingat dah sapa yang antaq...
kita kongsikan bersama....





1 singgah dan taip sket..:

Berpisah jua....

1:09 PM Sue Izza 0 Comments



PERTEMUAN DAN PERPISAHAN

ingat lah......
setiap kali bertemu dan memulakan sesuatu
pasti ada akhirnya....
pasti ada perpisahan
pasti ada tamatnya

ingatlah.....
perpisahan itu pelbagai bentuk
rela atau tidak....
setiap yang hidup pasti mati...

ingatlah.....
setiap kali memulakan...
bersedia lah untuk tamatnya
walau tiada rela dan amat menyakitkan
walau penuh redha dan pasrah....
dengan airmata pedih atau
sendu bersama senyum...

ingatlah.....
hakikat hidup
tiada yang kekal
kecuali
ALLAH



0 singgah dan taip sket..: