Manjakan perut sebelum puasa...

1:41 PM Sue Izza 2 Comments

Assalamualaikum semua kawan2...buat apa hari minggu ni,mesti ramai yang balik kampung kan,ye la nak sambut puasa...hermmmm anyway,Selamat berpuasa cik ngah ucapkan kepada semua ye...puasa betul2 tau,semoga ramadhan ini kita dapat merebut pahala yang berganda kan....sesama la kita....rebutlah peluang keemasan ini kan...

ok2,ni entry dah draf lama sebenarnya....terlupa nak post plak...ni kisah malam jumaat ari tu...cik ngah ngan Mr D di jemput untuk makan2,...ada cik adik sorang ni nak belanja kitaorang...moga murahhhh la rezkinya lagi....kitaorg di jamu kat Restoran Murni kat Taipan USJ,restoran ni ada cawangan kat SS2 PJ,yang kat situ cik ngah pernah gi makan ngan Mr D.....

Yang penting restoran ini,makanannya memang banyak,kalau tak berapa lapar,memang tak habis la...(cik ngah la tu..heeee....) and terkenal ngan masakan westernnya....memang puashati la...service pun cepat....ok2,tak mau bebel bvanyak2,jom layan gambar ek....
~yes,i love you sayang~
walawehhhhh...ha..ha..ha...
ni air yang cik ngah order ye
campuran lemon,mint and ribena
sedapppppp


~ha??? u want kiss me?~
ha..ha...ha...ni plak air yang Mr D order
campuran strawberry,ribena and lemon
pun sedappppp....

 
 Mr D yang kelaparan....

2 sahabat bersama air masing2...ha..ha..ha...


cik ngah punya pilihan
me emperor special
~siyes...tak habis pun,sangat banyak tau~

mek yan punya menu chicken chop sizzling
sosnya sedapppp...

dak kecik punya menu
chicken napolean
~sosej and kepingan daging di salut dengan kepingan 
ayam,celup serbuk roti and goreng~
cik ngah suka yang ni...ranguppppp....


cik nurul punya
spagheti arabiata
~ada tirammmmm...sedapppp~


Mr D punya makanan
spagheti chicken chop
spaghetinya kurenggg sket

tu dia...berasap-asap lagi
abg nasrul punya menu
lamb chop....
ok lah...lembut gak lamb nya...

menu sampingan la konon2
tak termakan,just tapau
roti beckham
dalamnya ada kepingan daging n ayam

tgk tu....
penuh meja....hu..hu..hu...
memang membuntat arrr perut masing2

menikmati hidangan....
khusyuknya abg nasrulll....

dak kechik yang menjamu kitaorg
semoga bertambah rezki ye kak chik....
tima kasihhhhh.....

chaiyok chaiyok....
abiskan kak chik semua tu...ha..ha..ha...


heeeeee...kacau Mr D makan..


fuyooooo....licin
abg nasrul dah kekenyangan la tu....heeee...

  
 ok..yang tak habis tu cik ngah punya...heeee...
banyak sangat la....
(alasannnnnn.....)

Memang kenyang lah...on the way balik...cik ngah siap tertidur lagi..kekenyangan....Alhamdulillahhhhh,rezki sebelum puasa....
ok lah...Selamat berpuasa kepada semua kawan-kawan ye....

bisik-bisik:
nak kuar gi giant,cari lauk nak buat sahur....

2 singgah dan taip sket..:

Nak sangat-sangat benda ni....

6:27 PM Sue Izza 6 Comments

Salam sayang semua.....
Uhuk uhuk...ada sapa2 tak nak bagi hadiah benda ni kat cik ngah,sempena bulan puasa ni....nakkkkkkk sangat.....huuuuu...harap2 murah la rezki awal puasa ni...dapat la beli benda ni...atau agak2 ada yang bermurah hati nak belanja ok gak.....(Mr D helpppppp meeeee.....uwaaaaaa~mampus tak layan...ha..ha..ha,...)

benda apa cik ngah ni??
ala benda alah ni la....
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v


yeeeeeee......saya mahu benda ni....

6 singgah dan taip sket..:

Pajeri terung si buah hati....

12:39 PM Sue Izza 2 Comments

 Assalamualaikum semua....
pe kabar semua di hari Khamis ni?...dah bekpes? konpem la dah kan?....
lama tak buat entry masak-masak kan?
semalam,balik-balik kerja je,teringat terung bibik yah kasi,dok pikir2 nak masak apa,anta mesej kat Mr D tanya nak masak apa....tetiba je dia sebut pajeri...hermmmm ok gak tu...dah lama nak buat tapi tak jadi2...
jenguk ke dapur,check bahan,macam cukup jer...apa lagi on la....


Pajeri Terung Simple

~dah masuk tupperware ,buat bekal gi opis~
tuk bekpes,cicah roti je

bahan2:
terung-cik ngah campur je terung bulat n panjang.ok gak
2 sudu serbuk kari
santan pekat-cik ngah pakai dlm kotak kecik
2 sudu kerisik
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
air asam jawa
bunga lawang
kulit kayu manis
biji pelaga

cara2:
-blend bawang,serbuk kari,kerisik n air asam jawa
-tumiskan kulit kayu manis,bunga lawang dan pelaga
-masukkan bahan blend,tumis sampai pecah minyak
-masukkan santan
-biar mendidih,masukkan terung
-masukkan garam dan gula
-cik ngah suka pekatkan kuahnya...

okkkkk...dah siap....
Mr D buat sarapan cicah roti...licinnnn pinggan...ha..ha..ha...

Untuk lengkapkan lagi menu bekal lunch ke opis ari ni,cik ngah buat jugak
Ayam/Ikan goreng mayonis
resepinya pun cik ngah google gak,pastu ejas sendiri arrr....

Ayam/Ikan Goreng Mayonis

~abaikan rupa yang tak berapa nak cantik itu okeyyy~
dalam resepi pakai ayam je,tapi cik ngah masukkan ikan sekali

bahan2:
4 ketul ikan atau ayam
2 sudu-mayonis-yang putih tu ye,bukan thousand island ok
2 sudu kicap manis
1 kiub ayam
serbuk lada hitam
sos tiram
3 ulas bawang putih dan halia-ketuk2 je...

cara2:
-gaulkan je bahan-bahan semua dengan ayam,perapkan 1 jam
cik ngah buat malam tadi,masuk frezer,pagi just goreng je...

okkkkk...itu je resepi tuk hari ni ye kakak2,mak cik2 semua...cewahhhh...ha..ha..ha...
lepas la tuk tekak cik ngah n Mr D....jangan pelik ok..cik ngah memang rajin bawa bekal gi opis ye...
sebabbbbbbbbb......tak de kedai makan yang dekat,semua jauh2,malas nak keluar okeh...heeee

bisik-bisik:
dah dapat request masak macam-macam dah tuk bulan puasa ni...hamboiiiiii!...ingat saya bibik awak ke?...ha..ha..ha...
rasa cam nak beli oven la start puasa ni,suka makan ikan bakar,senang sikit kan?

2 singgah dan taip sket..:

Hidup ini......

9:10 PM Sue Izza 6 Comments



Hidup ini susah kita nak duga,
Kadangkala kita rasa DEKAT dengan SESEORANG tu,
Tapi sebenarnya JAUH,
Walaupun kita dapat GENGGAM TANGAN dia,
Belum tentu HATI dia kita dapat SELAMI,
Mungkin kita boleh buat dia KETAWA
tapi kita tidak tahu apa makna SENYUMANNYA,
Bila dia MENANGIS,kita sangka kita dapat MEMUJUKNYA....
Walhal,KEHADIRAN kita LANGSUNG TAK DI SENANGI....
Rencah dunia kita takkan tahu siapa KAWAN dan LAWAN,
Sehingga sampai saat kita JATUH TERSUNGKUR,
Adakah tangan DI HULURKAN.....


bisik-bisik:
hadapi hidup dengan hati yang terbuka...terima ketentuan dengan redha
setiap yang berlaku ada hikmahnya,jangan persoalkan kerja Allah....

6 singgah dan taip sket..:

Rezeki di tengahari.....

8:05 PM Sue Izza 2 Comments

 Assalamualaikum kawan-kawan semua....sorry la agak beberapa hari cik ngah tak update blog,Alhamdulillah kesihatan dah bertambah baik...thanks banyak2 kat Mr D yang ambil berat,carikan ubat segala...ke hulu-ke hilir dia,siannnn cayang cik ngah ek...heeeee...moga Allah membalasnya....

Ok2,bukan nak cite pasal tu la....hermmmm,pejam celik tak lama lagi dah nak puasa kan,macam biasa la,bos cik ngah akan buat makan2 sempena menyambut Ramadhan ni...so,tengahari tadi ada majlis makan2 kat site satu lagi yang satu jajahan ngan site cik ngah ni...tak sampai 10 minit pun dari opis cik ngah....semua staf di jemput la,tiga2 bos cik ngah tu pun ada gak...client pun di jemput sama....menunya best gak,tapi cik ngah tak makan banyak,baru sehat so tak membuak-buak sangat la selera makan tu..heee...sayangnya tak sempat lak nak snap gambar masa majlis,just curi gambar pak cik gogel tuk menu nya iaitu :


 rebung gulai kuning dengan perut....
 (rindu gulai rebung mak nurul)


 ikan kering goreng


 brokoli goreng


 sambal belacan
(tapi tak de ar dalam lesung)

 sambal udang petai
(memang sedappppp.....)

 ayam goreng rempah
(ini saya sangat sukaaaaa....)


Best gak la makan-makan cam ni,walaupun bukan majlis rasmi....terima kasih banyak la ye bos,moga di murahkan lagi rezeki di masa akan datang,bos cik ngah ni pun ada restoran,pernah dengar tak restoran ayam penyet wong solo tu...haaaa...tu family dia punya la tu...itu pun cik ngah suka...kekadang majlis buka puasa pun buat gak kat situ.....

Dah makan kenyang2,cik ngah pun balik la,kebetulan lepas tu ada meeting plak kan,yang best nya,kakak kat opis situ siap bungkuskan lagi lauk-pauk tuk cik ngah,kebetulan lak banyak gak lebih,dari membazir baik bawa balik kan?....


 siap bungkus tu...cam pergi kenduri lak kan?



muka kenyang....heeeeeee....

bisik-bisik:
Cik ngah pun suka buat makan-makan ajak kawan2...ingat puasa ni pun nak masak something spesel tuk makan2,kalau berkesempatan la....

2 singgah dan taip sket..:

Berehat seketika....

1:04 PM Sue Izza 2 Comments




Salam sayang kawan-kawan....
cik ngah terpaksa berehat seketika dari blog
kesihatan mental dan fizikal yang tak mengizinkan.
bertemu di entry akan datang ok...
tolong bagi makan DIDI N ZAZA cik ngah ye 
ala...si tortoise kat bawah tu ek...heeee






2 singgah dan taip sket..:

Kenangan.....

10:38 AM Sue Izza 2 Comments

 
TIGA GENERASI
Kenangan Aidilfitri terakhir 
Al-Fatihah buat arwah nenek...
Saya rindu dan sayang mereka berdua...

2 singgah dan taip sket..:

Tak perlu kata apa-apa.....

4:13 PM Sue Izza 0 Comments

Senyum....
Sedekah paling murah....
Membawa seribu erti
Antara senyum sinis
Senyum dengan titisan airmata
Senyum riang
Senyum penuh kesyukurann
Senyum kesayuan
Senyum kebahagian.....

Senyumlah.....
Semoga ia membawa segala kedukaan pergi,
Semoga ia menghadirkan segala kegembiraan,

Apakah aku akan masih mampu tersenyum lagi...
Selepas ini?

Bisik-bisik:
Tak sihat....:(...Ya Allah tabahkan aku dalam melalui ujianMu...

0 singgah dan taip sket..:

Ya Allah...terlalu banyak rasanya khilafku...

5:02 PM Sue Izza 2 Comments

Assalamualaikum...semoga sejahtera dan berkahNya bersama saudara/saudari sekalian....
Kekadang kita lupa nikmat sihat sebelum sakit,nikmat senang sebelum susah....
Kadangkala kita lupa dan tak sedar setiap musibah yang hadir adalah kifarah atau ingatan atas kelalaian mengingati Allah di waktu senang dulu...Ya Allah,ampuni aku....
Bila dah di landa musibah,bukan sahaja sakit pening,malah ujian dari segi kewangan,kesusahan dapat mencapai cita-cita,kesusahan dan kesulitan hidup...itulah cara Allah memberi ingatan kepada hambanya atas kelalaian dan sifat lupa kita....
Allahuakbar...Ya Allah...tetapkan lah hambamu ini di atas jalan keredhaan mu....



Muhasabah Cinta

Wahai pemilik nyawaku
Betapa lemah diriku ini
Berat ujian dariMu
Ku pasrahkan semua pada-Mu
Tuhan baru ku sedar
Indah nikmat sihat itu
Tak pandai aku bersyukur
Kini ku harapkan cintaMu

Kata-kata cinta terucap indah
Mengalir berzikir di kidung doaku
Sakit yang ku rasa biar jadi penawar dosaku
Butir-butir cinta air mataku
Teringat semua yang Kau beri untukku
Ampuni khilaf dan salah selama ini

Ya Ilahi muhasabah cintaku
Tuhan kuatkan aku
Lindungiku dari putus asa
Jika ku harus mati
Pertemukan aku denganMu
*nak dengar lagunya klik SINI....


bisik-bisik:
menitis air mata seharian mengulang lagu ini...di kala kesakitan ini,ku tahu ini ingatan mu Ya Allah...ampuni aku,permudahkan ujian mu ini Ya Allah...ku pasti kesakitan ini untuk meneguhkan keimanan ku kepadamu...


2 singgah dan taip sket..:

Catatan Perjalanan : Krabi (part 3)

3:32 PM Sue Izza 4 Comments

Assalamualaikum...ok..dah sampai hari ke 3 di Krabi..last day sebelum balik...flight balik dalam kul 2...so paginya sempat la jalan2 lagi kan....

sebelum keluar jalan-jalan,kami dah siap packing semua beg-beg supaya senang balik nanti amik beg terus gerak ke airport....


lepak-lepak tunggu yang lain siap...
apasal asyik muka diorang je dok makan roti pagi2...ha.ha..ha...


gambar yang paling cik ngah suka...kenangan nih..ngan korang semua...

one more my feveret picture....sayang ah korang..bestttt....

dah puas bergambar dan pusing-pusing kedai,singgah gerai muslim,ala sebelah
yang jual pancake tu,cik ngah beli laksa siam,penah gak makan kat Kota Bharu,
tapi kat sini punya lagi sedap la...siyesss....laksa lemak ok...

sedappppp.......

then sambung jalan2...



ya ampunnnn...berselirat tu...ishhh...



amaran tsunami...ishhh...sedih lak rasa....



di apit bidadari2 cun...ha..ha..ha...



geng gadis2 yang mengikuti trip ini...heeee....




canggih arrr teksinya...he..he..he...

dah habis jalan-jalan,dalam kul 12 lebih balik bilik n ambik segala mak nika beg,
terus gerak ke airport,dalam 40 minit gitu nak sampai airport....



ok...check beg masing-masing,jgn ada yang tertinggal ok...



ketua projek sedang stelkan apa yang patut tuk pulang .....



ni la orangnya ketua projek yang sudi menjemput cik ngah dan mr d join trip kali ni....
encem tak??....heeee.....kembang arrr tu org puji dia...
~apapun...trip kali ni paling best tau Abg Nasrul...siyessss~

lepas check in semua,kitaorg dok lepak2 la kat situ,then bleh plak flight delay dalam
sejam rasanya.....

*atas permintaan tuan empunya badan,cik ngah edit letak gambo
terang sket...ha..ha..ha...cepat2..single lagi ni....


ni la dia Mr Nasrul....ha..ha..ha...
(amacam...puas hati bro wahahaha...)

nak hilangkan boring...heeee..


sempat lagi jawab survey question kat airport...heee....



kebosanan yang amat,letih dan nak tido..heee....

last picture.....


awek cun kat airport...sporting tu..heeee....

Itu je la perjalanan kami...memang tak puas,tapi tu je la masa yang ada tuk kami berlibur...cewahhhh...dah fresh kan otak so,balik dengan kesegaran fikiran..ha...ha..ha...

cik ngah nak ucapkan tahniah dan terima kasih banyak2 kepada semua yang terlibat dengan trip ni,walaupun ada sikit cacat cela kan...biasa la...nothing perfect ok....
thanks banyak2 mat Mr Nasrul yang sudi ajak cik ngah...yeeeaaa trip yang best dan happening sangat.....

Thanks kat kat Mr D yang sudi ikut trip ni,kalau tak cik ngah pun mungkin tak pegi,abah tak bagi...hu..hu..hu...thanks awak....cayang banyakkkkkkkkkkkkk2222....heeeee(opssss.....)
(and thanks sudi amik berat time saya sakit....sob..sob..sob..terharu....heeeee....~ala dia bukan baca pun :(....)

ok lah...semoga kita dapat teruskan aktiviti yang sehat ini ok...tak pegi jauh2 pun dekat2 pun bolehhhh...kannnnn korang?...heee....

sayang korang semua....muaaaahhhhhh.....


Krabi part 1
Krabi part 2

4 singgah dan taip sket..: