Ayam Sos Ala Thai

8:43 AM Sue Izza 3 Comments

Salam hari Isnin
ha!...tok sah dok buat muka pyo and tak de mood ye...Monday Blues la...
Cheer up!...ceria la sikit...senyum banyak2,mesti happy..heeee
Dari dapur Cik Ngah di persembahkan....Ayam Sos Ala Thai....ecehhhhh..ingat ni rancangan masakan ke?
heeeee...berangan la sekali sekala....ni Cik Ngah buat semalam...buat bekal lunch   


sorry gambar tak memuaskan...

Bahan:
ayam-di potong kecil,gaul garam kunyit dan
goreng separuh masak dan ketepikan
cili api-kalau suka pedas boleh masukkan banyak
bawang putih
bawang besar-potong bulat
sos cili-separuh cawan
daun limau purut
sedikit air
sos tiram
garam dan gula

Cara:
-tumis cili api dan bawang putih yang di tumbuk (blender tak sedap)
masukkan air dan sos cili serta sos tiram
sebatikan kuah,masukkan garam dan gula
masukkan ayam-gaul sebati
masukkan daun limau purut
hidangkan panas

Bisik-bisik:
First time try
ermmm...boleh tahan la..sedap gak...





3 singgah dan taip sket..:

Salad Sosej Tandori Dan Sambal Kentang Bilis

5:39 PM Sue Izza 2 Comments

Assalamualaikum kawan-kawan semua
apa aktiviti hari minggu ni?...Cik Ngah kena kerja lagi hari ni,memang macam ni la kalau ada even,padahal datang dok main internet and buka blog je...heeee...ok la dari asyik tidoooo je kat umah kan...
Ntah napa minggu ni rajin plak Cik Ngah asyik nak memasak je kan...


Salad Sosej Tandori


Bahan:
Sosej daging atau ayam
kubis di potong dadu
carrot di potong dadu
tomato di potong dadu
mentimun di potong dadu
serbuk black pepper
serbuk white pepper
serbuk tandoori (pakai Maggi punya pun ok)
mayonis kosong
air limau nipis

cara:
gaulkan semua bahan dan seimbangkan rasa


Sambal Kentang Bilis


Bahan:
Kentang-potong macam nak buat wedges
(goreng dengan api kecik dan tutup ngan tudung kuali tuk bagi cepat lembut)-ketepikan
ikan bilis-goreng garing dulu,ketepikan
bawang besar potong bulat
Cili kering blend -pakai cili boh pun boleh gak
blend dengan bawang putih,halia dan bawang merah
garam dan gula

Cara:
tumis bahan yang di blend
masukkan kentang
gaul sebati 
masukkan bawang besar yang di potong
masukkan ikan bilis goreng
perasakan....

Bisik-bisik:
Sambal kentang bilis...
feveret Mr D...menu bila dia tak mau makan berkuah sangat
ermmmm....



2 singgah dan taip sket..:

Cik Ngah ada kuda : Impian ku juga....

5:11 PM Sue Izza 0 Comments

 Bestnyaaaa....ni memang impian Cik Ngah dari kecik lagi,bestnya kalau dapat belajar and naik kuda...tak de ke tempat belajar yang murah-murah kan?
Ni masa jaga event tadi penguatkuasa Perbadanan Putrajaya ni kenalan Cik Ngah...boleh plak datang depan opis bawa kuda...ishhh...apa lagi,amik peluang la...tapi memang besarrrrr sangat...takut plak rasa nak dekat,nama kuda ni Nadim,ada seekor lagi kat belakang,namanya Teja...Cik Ngah jadi tukang amik gambor je la...heeee...

Aiman dan Nadim (kuda)


 Usap-usap dengan muka cuak...heeee...



Mr D,Nadim (kuda) and Aiman

bisik-bisik:
kalau tak dapat miliki 
dapat belajar pun dah ok
sunnah nabi tu
berenang,menunggang kuda dan memanah
satu pun Cik Ngah tak pandai lagi...huuuuu

0 singgah dan taip sket..:

Masak-masak : Bingka Roti Pandan

2:05 PM Sue Izza 2 Comments

Assalamualaikum semua....
Ada yang kerja ke hari ni? sama la kita...huuuu....
Macam biasa la...Cik Ngah akan bawa bekal gi opis...tambah2 lak opis lak jauh dengan kedai and tempat makan,so...jadilah Cik Ngah ni chef tak bergaji..heeee...
Kali ni dok usha resepi kat SINI and terasa lak nak try sebab rasa cam senang je...maklum la sekarangkan dah ada pengukus...jadi teruja pulak nak mencuba kuih-muih ni...heee...(memang kurang pandai nak buat kuih-muih dan desert2 nih)

roti yang dah siap rendam dalam adunan


 pakai daun pandan fresh,blend tuk dapatkan pati


baru keluar dari kukusan


So pagi ni bawa la gi opis...ramai yang kata ok,ada lak yang pelik...puding ke bingka?..apa2 je lahhhh...asal sedap masuk mulut dah la kan?...nak lebih2 buat sendiri...heeee...


dah tinggal separuh....

Bisik-bisik;
Nanti nak try buat kat kampung lak...
nak bagi ma and abah rasa...:)

2 singgah dan taip sket..:

Jom Priok Sedap Deli....Happy Besday My Dear

5:08 PM Sue Izza 2 Comments

Assalamualaikum....hai kawan-kawan semua...
lama rasa Cik Ngah tak bercerita aktiviti seharian kat sini kan...ermmm..asyik dok merepek ngan puisi merapu je kan...heeee...tak pe la...at least kita bebas buat apa yang kita suka selagi tak melampaui batas agama kan?...
Ok lah,kali ni nak cerita yang dah basi...heeee...
cerita sambut besday kawan baik / sahabat / penasihat / kawan bergaduh / kekasih hati/ abang yang garang heeee....cam ramai je kan...alaaaa...senang cite besday Mr D la...
sebenarnya tak official pun nak celebrate besday dia...kebetulan Cik Ngah ter"google" nama restoran ni kan..kena pulak hari tu besday dia...so rezeki la...tapi restoran ni ada dua cawangan je,kat Wangsa Maju dan Giant Kelana Jaya....jadi Cik Ngah pergi la kat Kelana Jaya sebab biasa ngan area situ...alang-alang dah dekat ajak la my sweetttt cousin join sekali...tuk maklumat lanjut klik banner retoran kat bawah ni ye...



Lepas kerja kitaorang pun gerak ke sana,Cik Yan plak dah tunggu kat sana...
Dalam kul 9 lebih la sampai kat situ.
Cik Ngah order set buffet steambot tuk sorang (bleh plak waiter tu cakap tak bleh kongsi makan ye...apaaaala.padahal Mr D and Cik Yan dah siap order ala carte...abis takkan la nak rasa pun tak bleh,bukan budak berdua tu bangun amik pun,Cik Ngah je amik tu pun tak penuh sepinggan...haih)
Cik Yan plak order Meehun Tom Yam
Mr D order Rice with beef an corn
Cik Ngah tambah order Prawn Dimsum and Nasi Ayam Kepek (macam ayam penyet gak...)

ok ...jom layan gambar ek...


periuk steambot...memang tak selesa nak makan
waiter nya siap dok perati kita makan...aduihhhh...potong tul la...




Prawn Dimsum-yang ni sedap,walaupun tak cicah sos nya...



Nasi Ayam Kepek...bolehlahhhh...


Steamboat..pun biasa2 jerr..



ni Mr D punya -Dragonfruit blended...-ok! sedap!


Rice With Beef And Corn
-sedap...macam nasi dagang sket,tapi sikit and mahal...



Steamboat Cik Ngah-banyak seafood yang tak de...


me-senyum tuk amik gambar je...orang sebelah tak mau di rekod
heeee.....


Flower tea yang tak sedap....

Keseluruhan Cik Ngah bagi 3/5 je la.....sebab kebanyakan menu banyak yang tak de,dalam laman web and buku menu kan main la..sekali tanya...itu takde ini takde..hishhhh..spoil tul la....
3 orang makan dalam RM50 -tak berbaloi kot dengan servis yang macam tu...ermmmm

bisik-bisik:
Happy Besday Lelaki ku....
Semoga sentiasa dalam lindungan Yang Maha Esa...
Di murahkan rezeki dan di permudahkan segala urusan...
Selagi di izinkan saya sentiasa di sisi awak...
Terima kasih kerna meminjamkan bahu tuk bersandar selama ini...

2 singgah dan taip sket..:

Tolong jangan musnahkan harta aku ini....

10:31 PM Sue Izza 1 Comments




Ye...ini harta aku...juga harta kalian,tanpa kalian sedar...tolong jangan musnahkan,kerana ia ada dalam diri ku...ia begitu dekat denganku...kata lah apa saja....
ye...aku anak kampung,asal aku dari rimba,bukan anak2 kota seperti kalian....
tak mengapa,aku tidak membesar dengan deru motokar atau gedung dan toko besar...
aku sayang harta ini,kerna dia beri aku nafasnya...ia segarkan aku dengan airmatanya...
ia menyimpan suka dan duka,jerih dan perih kisah hidupku...
ia memberi aku apa yang Allah anugerahkan padanya...dia sangat pemurah...
Ya Allah...lindungi hartaku ini....
Tolonglah..kalian yang rakus itu...jangan hancurkan hartaku yang satu ini....





Tolong wahai kalian yang lupa diri...
Tolonglah...jangan kau tega merodok dada hijaunya...
Kelak anak-anak mu nanti tidak kenal lagi
Cengkerik,belalang,rusa,kijang atau gajah.....



bisik-bisik:
Makin tak senang,bila pulang ke kampung...
Cuaca makin panas,berdebu...
Tiada lagi pokok rendang dengan pangkin tuk bersantai
Arggghhhh...tak sukaaaaa....


1 singgah dan taip sket..:

Aku Sebal.....Di Hari Minggu

11:21 AM Sue Izza 0 Comments


Malam tadi...kembali ke sarang
kala embun mula menitik
gara-gara Al Hijab
yang tiba-tiba buatkan aku jadi teringat
dan gigil...
namun menahan hati agar kuat....

Pagi ini,di hari minggu yang orang lain
berjimba sakan...
aku yang sebal...
sendirian di pejabat beku ini...
mengadap kertas-kertas
perancangan bodoh
sambil melayan lagu-lagu jiwa
sehabis volume dengan harap bisa segar...
yang rupanya makin sebal kan hati kala ini....
dengan kemengantukan yang belum habis....

Dengan pesanan yang berpuluh minit tidak berbalas
akhir ku terima "tiada mood jangan kacau"
wahhhh...ini ke give n take?...
susahnya menelah hati manusia?

haih....inikah hidup yang ku cari....

bisik-bisik:
Sebal,kecewa,bengang....sapa mau hulur tangan
ambil sikit rasa ini...

0 singgah dan taip sket..:

Petang yang mendung.....

4:50 PM Sue Izza 0 Comments

redup...
angin bukan lagi sepoi bahasa...
tapi sudah keluar maki hamun...
bersama gegar guruh...
tanda hujan air akan turun...
riak ombak kasar di muka air...
akibat desak dan tolak tujah angin 
yang makin menderu...
makin kuat gegar guruh...
titis air belum jugak menitis...
bagai tertahan di bendung awan yang memberat...
seperti juga aku...
berat membendung...
awan makin kelabu di hati...

bisik-bisik:
cuba berselindung dengan gelak hilai den sengih tawar,
sedang hati hanya mampu merintih...
sakit wehhhh...





0 singgah dan taip sket..:

Tahniah adik manja....:)

2:28 PM Sue Izza 0 Comments

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua....
update blog di kala hati merusuh sebab kena kerja 7 hari seminggu...uwaaaaa...penat tau...
mood lari tak terkejar....penat otak sebenarnya...
ni pun Cik Ngah baru punch in masuk kerja,half day...di  pagi hari "tetamu" tak di undang datang menyerang (migrain) bangun awal telan pain killer n teruskan tido sampai kul 11 pagi...then baru bangun siap2 gi kerja....
Rasa macam tubuh badan terabai sangat dah,tak sempat nak manja-manjakan,jangan merajuk ye..sangat banyak kerja dan hal yang perlu di siapkan (nak kata busynya...sampai dah 2 hari lupa makan supplement and vitamin semua...aduiiiihhhh...)
K lah,busy tu tak kan habis (nak hidup kena la kerja...) lupakan sekejap ye...ni nak wish congratulation tuk adik manja Cik Ngah ni...for Konvokesyen di PICC ahad lepas (cite minggu lepas,baru nak update...haihhhh..) tak ingat course apa tapi study kat UNIKL,kami dah lama kenal dari time diploma kat Kelantan lagi...tahniah Wan Shahrul Aishah....semoga terus berjaya dalam hidup....maaf akak tak dapat join hari konvo kamu walaupun dekat...ada event yang tak boleh nak tinggal...

hari jumaat 7 Oktober lepas amik jubah


abaikan pipi ku yang makin membulat okehhhh...
kerja banyak,makan pun banyak..huuu...


Malam jumaat tu bawa la dia belanja makan kat Restoran Chop and Steak kat Serdang tu,Mr D  and budak2 umah Cik Ngah pun join sekali...

Cik Jura yang teringin nak makan Chicken Chop


Cik Ros n Cik Dhia Comel....



Cik Ngah punya lamb chop...pinggan orang lain tak sempat nak snap...



Budak manja ni ha...heeeee

bisik-bisik:
dah pernah review pasal restoran ni...


0 singgah dan taip sket..:

Wonder why....

10:00 AM Sue Izza 4 Comments

Layan......


"Without love whats left in life,
without love a person is lonely
Love brings colour into your life
Love brings beauty into your life
People fall in love but hide it
Wonder why they fear expressing it openly
wonder why oh wonder why"......


Bisik-bisik:
Mereka sering berkata,cinta itu milik kita,
Tapi mengapa kau enggan,ucapkan cinta.....

(entry tak bermotif....)




4 singgah dan taip sket..:

Masak-masak : Di sebalik Kek Coklat Kukus...

7:42 PM Sue Izza 3 Comments

Assalamualaikum kawan-kawan semua....
moga semua sihat dan happy ye.....lama gak Cik Ngahtak update blog ye (lama ke?...heeee)
mood tak berapa dalam keadaan yang mengizinkan,kebetulan plak ada event n kerja yang bersepah kan....
ok lah kali ni nak kongsi cite minggu lepas,semangat dan keterujaan yang menggunung nak mencuba pengukus yang beli kat Kelantan hari tu...google2 cari resepi kek kukus coklat akhirnya jumpa gak kat SINI.... senang je resepinya...Cik Ngah ni bukan boleh sangat kalau resepi banyak kerenah terutama bab-bab biskut n kek ni...kurang pandai sikit...lebih suka masak hidangan dan lauk-pauk...
So,dengan semangat nya mencari bahan,and dok membuat sepah kat dapur tu...ok,dah siap bancuh semua tinggal nak kukus,tengok jam dah kul 11 malam,masukkan bancuhan dalam kukusan,bukak api dapur slow and baring la kat sofa sementara tunggu masak.....alih-alih.....terkejut dari tidur tgk jam dah kul 1 pagi...meluru je ke dapur (cehhhh...cam ayat novel la plak...heeeee)...
Bukak tengok kek dah naik cantik,amik garpu and dengan gatal tangan nya gi cucuk kat tengah kek...amik ko...coklatnya cair lagi...heeee...dengan muka ngantuk dok pikir la ...apa la yang tak betul ni...sekali tengok api dapur dah padam...atoooooyaiiiiiiiii...gas abis rupanya....ha...ha..ha...apa la malang nasib...


ni la kukusan baru Cik Ngah....


akhirnya angkat loyang kek,letak kat luar,biarkan sejuk...then masukkan dalam peti ais...dengan harapan akan keras macam kek batik...huuuuu...

ni la rupa kek tak menjadi,bawa gi opis sikit


walaupun tak menjadi and rupa tak berapa nak jelita kan.tapiiiiiiiii....licin wooooo...abis budak opis bedal...heeeee...ternyata rupa tak penting okeh...haaaa....

bisik-bisik:
Insya Allah ada masa nak buat lagi sekali lah....

3 singgah dan taip sket..:

Di Kala Ini...

1:57 PM Sue Izza 3 Comments


Di kala kesejukan mencengkam,
Ku perhati titis hujan yang jatuh di rumput,
Mengalir dan menyerap ke dasar tanah yang terlindung,
Subhanallah...
Titis air yang sejuk umpama ayat2 Allah di dalam
Al-Quran yang bisa menyuburkan tanah 
yang di umpamakan hati manusia....
Ya Allah,indahnya ciptaan Mu



Secawan "hot chocolate",
Bersama kerja yang bertimbun,
Akal dan hati berperang antara nafsu dan 
Tanggungjawab...
Jasmani dan rohani seolah tidak mahu bekerjasama,
Bekerjalah....
Seikhlasnya,kerna kerja juga satu ibadah...

bisik-bisik:
Beramal dan beribadatlah seolah-olah kau akan mati esok,
Bekerjalah seolah kau akan hidup seribu tahun.....

3 singgah dan taip sket..:

5 Perkara Rosakkan Akidah Muslimah

8:43 AM Sue Izza 3 Comments


"Jangan biarkan hatimu dihancurkan oleh tanganmu sendiri"


Bagaimana kita boleh menghancurkan diri sendiri?
Segala-galanya menerusi hati!

1) Jangan resah gelisah
Usah selalu mengeluh dengan keadaan kerna ramai lagi yang lebih malang berbanding kita.

2) Jangan sedih dan berasa derita
Hapuskan perasaan ini dengan beristighfar,berdoa dan mohonlah pertolongan dariNya.

3) Jangan lemah dan malas
Aktifkan diri dengan ibadat,berzikir,mencari ilmu,bekerja dan beriadah.

4) Jangan banyak berhutang
Nafsu jika di turuti kita tidak akan puas.Akibatnya hidup tidak akan tenteram jika terlalu mengejar harta,
pangkat dan duniawi.

5) Jangan kedekut dan pengecut
Rezeki yang Allah beri bukan milik peribadi kerana padanya ada hak orang miskin dan anak yatim.
Begitu juga dengan tanggungjawab terhadap ibu bapa kerana keredhaan Allah juga bergantung pada keredaan mereka.

Baginda s.a.w mengajarkan doa untuk selamatkan diri dari 5 perkara di atas :

"Ya Allah,aku berlindung kepadaMu daripada rasa resah gelisah,dari sedih dan derita,dari kelemahan dan kemalasan,dari sifat kedekut dan pengecut dan dari lilitan hutang dan tekanan orang"

bisik-bisik:
Jangan rosakkan hati kita....:)

3 singgah dan taip sket..:

Masak-masak : Laksa Lemak Kelantan

9:26 PM Sue Izza 2 Comments

Assalamualaikum dan salam sejahtera....
pe kabar semua? harap2 sihat dan segar-bugar la ye....buat apa korang?..dah solat? ok bagus...apa pun mesti solat dulu tau...
Dah lama tak buat entry masak-masak kan?..heeee...
Ni cite masak-masak hari Jumaat lepas,balik kerja je terus singgah pasar tani kat presint 2 tu,beli ulam2 and santan,tiba-tiba je teringin nak makan laksa lemak,teringat lak ikan rebus Cik Ros ada...ermmmm...menjadi la nampaknya....
sampai umah lepas solat isyak terus mulakan operasi..heeee...
maklumlahhh....tak mau makan nasi tuk dinner punya pasal la kan....kekonon la Cik Ngah ni nak diet...tak de maknanyaaaaa.....
so,tuntang-tuntang kat dapur dalam sejam,dah bleh makan...sedapppp...sampai 2 kali Cik Ngah tambah...heeee (tak agak2 puji diri sendiri...haaaa...)
sooooo...ni la hasilnya....


cara buat nya senang sangat...nak resepi ke?
Cik Ngah pun amik kat SINI ha....heeee....heeee..heee...
simple je resepi yang di bagi...

bisik-bisik:
balik kerja penat2 pun sempat masak....berbaloi...
makanan lebih bersih dan terjamin...dah makin kurang makan kat kedai..:)

2 singgah dan taip sket..: