Hurt...

5:15 PM Sue Izza 4 Comments


kalaupun tak mampu menggembirakan,janganlah melukakan...


bisik-bisik:
tengah bersiap nak balik kampung
mak saudara yang agak rapat
baru menghembuskan nafas terakhir
doakan perjalanan saya...






4 singgah dan taip sket..:

Assalamualaikum...WW 2

12:38 PM Sue Izza 1 Comments


Salam for all muslim in the world


bisik-bisik:
Wordless Wednesday pakai video bleh?
sangat busy...
berusaha betulkan kesilapan akibat buat kerja main2...
ples la Cik Ngahhhh...fokus ok...haihhh...





1 singgah dan taip sket..:

Siakap stim lemon....

5:49 PM Sue Izza 5 Comments

Assalamualaikum semua kawan-kawan...buat apa tu?...moga semua happy2 je ek...
kali ni nak kongsi gambar yang menyelerakan ini,yang mampu menggugat selera korang....sampai meleleh air liur dan termimpi-mimpi gitu...wahhhh..heeee...
Ini resepi yang Cik Ngah try 2 3 ari lepas..lupa dah ari apa...ngeeee...resepi ni Cik Ngah amik dari SINI...
tapi ada tambahan sikit la..Cik Ngah tambah carrot dan mempelam muda di parut,and tomato potong dadu...
memang menjadi la resepi ni sedappppp...kena pulak dengan ikan yang fresh..terasa manisnya....yummy...



bisik-bisik:
masak kat umah putrajaya,so budak2 umah je rasa
kali ni macam nak masak tuk my sweet cousin plak
sian dia,Cik Ngah asyik tayang makanan sedap2
tapi dia tak sempat rasa...heeee
wait aaa cik yan comel..heee



5 singgah dan taip sket..:

Makanan eksotik time raya haji

11:01 AM Sue Izza 2 Comments

Assalamualaikum dan hai semua...Salam hari Isnin...
Masih dalam mood 'makan daging' lagi ke?...Cik Ngah tak makan banyak sangat tahun ni,walaupun abah buat korban...jadi tukang tolong masakkan je...Cerita pasal sembelih lembu ni,kat sesetengah tempat ada bahagian badan lembu yang tak di makan tapi bagi kebanyakan orang belah pantai timur hampir semua boleh di makan contohnya sup kaki lembu,sup lidah,kerabu otak lembu,sup ekor dan macam2 lagi lah.
Dalam family campur Cik Ngah pulak,ada pak cik berketurunan Jawa,dan katanya kulit atau belulang tu pun boleh makan,buat keropok,tapi Cik Ngah tak penah makan lagi la....heeee...

Ok lah kali ni nak kongsikan resepi Kerabu Perut Lembu dan Perut Rebus Cicah Air Asam
Cik Ngah buat masa raya yang lepas,licinnnnn....heeee....


Perut Rebus Cicah Air Asam


Bahan:
Perut lembu yang telah di bersihkan
rebus sampai empuk
Cik Ngah masukkan sekali hati dan paru lembu
dah empuk,toskan dan hiris nipis (jangan la nipis sangat ye)



Pencicah / Air Asam


Bahan :
1 inci Belacan -bakar(kalau alergik tak yah letak)
2 ulas bawang putih-bakar dengan kulit-dah sejuk,kupas
3 ulas bawang merah-bakar dengan kulit--dah sejuk,kupas
cili padi-nak pedas letak la banyak
air limau kasturi
tomato-potong dadu
garam dan gula

Cara :
-blend belacan,bawang dan cili padi
-perah asam limau dan masukkan tomato
-gaul sebati
-perasakan dengan garam dan gula



Kerabu Perut Lembu

gambar pinjam dari majalah rasa (tak sempat amik gambar dah licin)

Bahan :
Perut yang dah di rebus dan potong nipis
(sama macam resepi di atas)
kacang panjang-potong 1 inci
tomato -potong dadu
cili api-hiris atau tumbuk pecah2
bawang merah-hiris
daun kesum-hiris halus
serai- hiris halus
kerisik-Cik Ngah jarang letak
air limau kasturi atau limau nipis
garam dan gula

Cara:
gaulkan semua bahan
sebatikan
perasakan dengan garam dan gula

makan dengan nasi panas2...walawehhh..tak angkat kepala la
jawabnya...heeee....

bisik-bisik:
menu daging korban je la sebulan ni...
macam2 resepi try dengan daging yang penuh dalam peti ais..huuuu....







2 singgah dan taip sket..:

Chezzy Wedges ala Cik Ngah yang termalu...

9:10 PM Sue Izza 5 Comments

Assalamualaikum and hai semua kawan2...harap kawan2 semua happy dan ceria hari ni ok...errmmm...ari ni Cik Ngah bekerja dengan kepala yang ting tong...huuuu...nak kata migrain tak jugak,tapi rasa hanyutttt je...macam2 perkara yang termalu sendiri hari ni...heeee...tersalah lif la...tersalah tegur orang la..tumpang cermin orang alih2 ada orang kat dalam keta...maluuuuuu...heeeee....
ok lah,malu2 jugak tapi ni nak kongsi resepi chezzy wedges yang Cik Ngah buat sebelum raya hari tu...nak resepinya kat SINI ye...Mr D makan sampai licin tu..ok lah,ada rasa gak la cam KFC punya...heeee..pasni tak yah gi kfc dah la..(kononnyaaaaa.....heeeee,....)




Bisik-bisik:
Dah ada pembantu pun masih sakit kepala
cuma dah tak teruk la...ermmm..

5 singgah dan taip sket..:

Selamat Hari Raya Korban...1432H

5:06 PM Sue Izza 4 Comments

 Salam dan hai kawan-kawan...
Selamat menyambut hari raya korban,terlambat sampaikan ucapan...dah habis cuti and dah balik kerja pun ha...heee...walau sekejap tapi puas hati,tenang dapat tengok muka ma dan abah...

sabtu,gerak dari putrajaya lepas zohor....keseorangan...
sampai rumah elok2 maghrib




isnin -gerak dari lipis kul 5.30 ptg sampai putrajaya 
kul 12 mlm....keseorangan juga...
huuuuuu...krem kaki...

bisik-bisik:
tabah tul sorang2...tak pe...dah ada pembantu
dah tak sakit sangat kepala kalau drive malam..heee




4 singgah dan taip sket..:

Sandwich sardin berkeju dan Salad kulit roti

1:52 PM Sue Izza 1 Comments

Selamat pagi kawan-kawan...pagi???...erkkkk...pagi apa lagi Cik Ngah oiiii...matahari dah segalah dah ni...heeee....opsssss...Cik Ngah baru bangun???...tolong sket ye...pagi2 lagi dah punch kad kat opis,bangun seawal mungkin....biasa la Cik Ngah ni kan tipikal gadis melayu yang menjaga adab susila gadis melayu (okeh...pengsan jap...ha..ha,,ha....),dengan tabahnya setiap hari bangun,bersengkang mata mengadap periuk belanga masak breakfast tuk menjimatkan belanja....(okeh...tipu!...padahal ofis jauh dari kedai...nak gi tumpang makan kat Cafe kementerian perlancongan...maluuuuuu)....heeee...
Dahhhhhh....jangan nak merepek tengahari buta ni....(napa orang selalu sebut cam tu ek...malam-malam buta la,pagi-pagi buta la...malam tu buta ke?...musykil nih)
Ni resepi breakfast Cik Ngah pagi semalam....buat bekal gi ofis...sesuai gak buat tuk bekal anak-anak gi sekolah tau...buatnya pun simple tapi berkhasiat ok...try la...


Sandwich Sardin Berkeju

sedap...ada keju melting kat dalamnya...yummyyyyy...

Resipi nya Cik Ngah try dari Cik Rai tapi ubah sikit ikut selera sendiri

Ni resepi versi Cik Ngah :

Bahan:
roti gardenia 10 keping
cheese cheddar-dapat yang perisa bbq pun best gak
cik ngah pakai yang ni...
isi ikan sardin yang di hancurkan
telur -dipukul
buttercup

Cara:
potong kulit roti 
letakkan cheese di atasnya
letakkan isi ikan sardin hancur
lapiskan satu lagi roti
potong empat atau 2 (ikut suka korang lah)
celup (jgn rendam) dalam telur yg dah dipukul
goreng dalam kuali yang dah di panaskan bersama 2 sudu buttercup
goreng dengan api kecil,hidang panas2...sedapppp



ini kulit roti lebihan dari resepi di atas (tapi ni gambar en google ye)


So,sebab tak mau membazir Cik Ngah buat bahan tuk resepi salad lak:

Salad Kulit Roti


Bahan:
kulit roti potong dadu
telur-pukul dan masukkan garam dan lada sulah
buttercup
mayonis putih
serbuk kari
daun salad
tomato potong dadu
carrot potong dadu


Cara:
gaulkan kulit roti dengan telur yang di pukul tadi
panaskan kuali dengan buttercup 
masukkan kulit roti dan telur tadi...
goreng sampai agak garing
angkat dan toskan
gaul dengan semua bahan lain dalam mangkuk
perasakan dengan garam
hidangkan
(kalau nak boleh juga tambah isi ayam yang dah direbus
just siat2 kan dan gaul)

Ok lah...itu je buat kali ni....
cubalah..mana tahu kena dengan selera korang kan,bawa gi piknik pun ok gak ni...heeee

bisik-bisik;
berusaha keras siapkan kerja..nak balik kampung dengan tenang hati
tapi rasa macam dah tak cukup tangan ni...huuuuu...
helpppp meeee....





1 singgah dan taip sket..:

Nasi Ayam Cinta Hati Cik Ngah...

6:27 PM Sue Izza 4 Comments

Hai kawan-kawan.....berjumpa kembali di laman Puteri Rimba ni ye...busy sikit la,banyak entry bersusun kat draft tu...tak sempat je nak publish...huuu..kerja plak bertimbun atas meja..belum sudah satu,yang lain plak datang..adoiiii...cam ni la makan gaji...kalau ada modal dah lama bisnes sendiri...heeee...impian tu...
ok lah,tak mau merepek-meraban lak kat sini...jom layan nasi ayam Cik Ngah buat masa cuti Deepavali hari tu :


ni dia hidangan lengkapnya...


salad,timun dan tomato


Sup Ayam Fishball

Bahan:
ayam yang di rebus dan air rebusan ayam
1 inci halia
1 paket rempah sup tulang
2 bungkus fish ball
daun sup
bawang putih
bawang merah

Cara:
tumbuk bawang merah,bawang putih
ketuk halia
tumis rempah sup bersama bahan tumbuk
tumis hingga naik bau
masukkan air rebusan ayam
masukkan ayam dan halia yang di ketuk
masukkan fishball
taburkan hirisan daun sup


Ayam Madu Goreng Berempah

Bahan:
ayam yang telah di rebus dan toskan dan di perap
bahan perapan ayam:
bawang putih dan halia tumbuk
serai ketuk separuh hancur
serbuk kari
sos tiram
serbuk masala (kat giant ada jual..timbang)
madu 
kicap pekat
garam

Cara:
gaulkan ayam dengan bahan perapan
perap dalam 30 minit
goreng dalam minyak banyak


Nasi Ayam :

Bahan:
air rebusan ayam
mentega buttercup
halia di ketuk

cara:
panaskan kuali panaskan mentega
masukkan air rebusan ayam dan halia

masukkan kedalam periuk nasi dan masukkan 
beras yang dah di basuh tadi...
pastikan air mengikut kuantiti beras ye...nanti keras lak...
masak nasi macam biasa

ok..itu la dia Nasi Ayam Cinta Hati Cik Ngah ni...heee...nak kata sedap,kena tengok selera dan tekak orang yang makan la kan...terpulang la pada citarasa masing-masing tau kalau nak ubahsuai resepi ni,Cik Ngah pun bukan pandai sangat...just memasak mengikut kata hati,sebenarnya memasak ni sesuatu yang kreatif...macam juga melukis,kalau kita pandai mengadunkan warna cantik la jadinya,kalau pandai adun bahan sedap la jadinya...kannn?...Cik Ngah memasak pun just tahu basic,yang lain semua pandai-pandai sendiri try and error orang kata...sambil-sambil tu tengok la resepi orang lain kemudian try ubah ikut selera sendiri...senangkan?....

bisik-bisik:
memasak dengan kasih sayang
rahsia senang tuk sedapkan makanan
di tambah dengan doa untuk orang yang makan
dan jaga kebersihan,mestiiiii sedappppp...






4 singgah dan taip sket..:

Gara-gara sup...

11:20 PM Sue Izza 4 Comments

Assalamualaikum semua...Cik Ngah harap semua happy selalu dan ceria sentiasa ok...
time ni menaip entry dengan senyum lebar...senyum pertama hari ni lepas penat nangis (opssss...biasa la musim hujan ni...hati pun nak hujan gak)

tapiiiiiii......kejap tadi buka blog..terkejut jap...mau taknya tetiba je kan jadi cam ni...sapa tak senyum lebar kan...heeee...terubat la sikit hati Cik Ngah yang gundah-gulana ni...ya ya semua ni gara-gara Sup Urat Keting..

nak tahu cite ni sila terjah entry INI milik blogger otai ni ye...segan lak rasanya,dapat review dari dia,ye la Cik Ngah ni baru lagi nak berjinak-jinak ngan blog-blog ni...malu aiiii...


tengok ni...kalau sebelum ni secoet je yang sudi jenguk blog Cik Ngah ni...


thanks banyak2 untuk semua yang follow blog Cik Ngah ye...



Thanks korang sudi terima Cik Ngah dalam dunia blog ni...heee
(jom group hug...sayang korang ketat2 ah...heee)

Ok lah,terima kasih banyak la yang sudi terjah blog Cik Ngah di sebabkan entry Abang Ben tu...Cik Ngah ni selalu jadi silent reader blog Abang Ben je,padahal duduk satu putrajaya gak...heee...segan plak...heee...thanks again Abang Ben ye...nanti kalau ada rezeki jumpa Cik Ngah bagi gulai tempoyak ikan patin...tanda salam kenal dari orang Pahang yang merantau.....

bisik-bisik:
at least ada something yang menggembirakan hari ni.....



4 singgah dan taip sket..:

Geram dan tension....

10:09 AM Sue Izza 4 Comments

Assalamualaikum semua...harap2 pembaca Puteri Rimba semua sihat dan ceria ye...
dah 2 3 hari tak update rindu lak...bukan tak mau,cuma tension dah ni and geram ngan memory kad phone lak tak leh baca...aduiiiii...dah la gambar banyak kat dalam tu...sorry ye kawan2...

Kena pulak memang mood tengah tak elok kan...lagilah...rasa nak ngamukkkk je...asyik nak marahhhh je...
ok lah tak mau cite banyak...tunggu ye...nak godek memory card ni...mintak2 la boleh...haihhhh...

bisik-bisik:
murah betul air mata 2 3 menjak nih...
sedih tak tentu hala...


4 singgah dan taip sket..: