09 March 2012



Assalamualaikum semua...fuhhhh...baru dapat mencelah update blog...ermmm...banyaknya kerja nak buat 2 3 hari ni,banyak juga urusan nak setelkan,insyaallah...semoga di permudahkan.Kali ni Cik Ngah nak kongsi masakan lunch tengahari tadi.Masak Lemak Cili Api Talapia.Kebetulan Cik Dhia (housemate) baru kembali dari kampung bawa balik ikan talapia besarrrrrr.....sampai Cik Ngah kena guna alu lesung ketuk pisau,punyalah susah nak siang...huuuu...akhirnya dapat gak masak ikan ni,malam tadi buat bahannya,paginya just jerangkan je...jom tengok resepi versi Cik Ngah,memang simple,ni belajar dari housemate Mr D ,budak Nogori (untung bakal isteri dia,dia memang terer masak)

Masak Lemak Cili Api Talapia

Bahan:
15 biji cili api (tak suka pedas boleh kurangkan)
2 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
(blend kan bahan di atas)
2 cawan santan pekat
ikan talapia - kalau nak hilang hanyir,gaulgaram n serbuk lada hitam
gorengkan sekejap
(Cik Ngah amik bahagian kepala je
sebab besar sangat,dlm 500g gak la)
2 batang serai-ketuk je
sehelai daun kunyit-carik2 kan
2 biji lada merah-belah tengah jgn putus,buang biji
garam

Cara:
-masukkan ikan dalam periuk,jangan nyalakan api dulu
-masukkan bahan blend dan santan pekat
-jerangkan atas api,sentiasa kacau supaya santan tak berketul
-masukkan serai dan daun kunyit
-biarkan menggelegak
-masukkan cili merah
-perasakan dengan garam

bisik-bisik:
Mr D memang suka masakkan berkuah santan
dah habis isi,kuah pun di hirup,
dan tak bleh blah bila dia hirup kuah ni yang pedas
fuhhh...kalau Cik Ngah dah tersedak tu...heee
ermmm..badan dah mula rasa sakit2 lagi,
maghrib tadi terasa sakit dada,pedih
macam yang kena sebelum ni
ermmmm...bersangka baik je la...
semoga di lindungi Allah selalu...


5 singgah dan taip sket..

wahhh.. sedap nye! terliur laaaa..

REPLY

follow here.. nice blog

hit afiq here
http://afiqyassin.blogspot.com/

REPLY

pandai la dia masok..yana gak cekak belek resepi la nok wat hok ni..hehe..

cikngah sakit gapo ni?jaga diri k..ker takleh make pedas2?

REPLY

Catatan Sue Izza . 2017 Copyright. All rights reserved. Blog Templates Designed by Blogger Template | Free Blogger Templates