Terung Gril Bersambal

1:32 PM Sue Izza 3 Comments



Salam tengahari selasa,phewwww...lamanya tak update blog (ye ke?)...urmmm...apa nak buat kan,hati tak boleh di paksa...heeee...macam-macam la Cik Ngah ni,cakap je la malas....
Bukan malas la,bukak pc or phone nak update je,idea mengarang terus lenyap,kalau tutup,lajuuu je idea mencurah-curah seperti surahan coklat ke ladang gandum...heee...macam-macam dalam kepala,bukak je pc,tup..terus hilang....betulllllllll....percaya la...
dahhhh...merepek je kan...suka tak makan terung?...Cik Ngah suka,terutama kalau masak pajeri ma yang buat...ahaaa...sendiri buat tak sedap...tapi kali ni Cik Ngah masak sambal je,senang,bahan pun yang dah tersedia dalam peti ais.Pedas2 manis sambal kali ni,buat macam sira berlada.Jom layan :

Terung Gril Bersambal

bahan:
3 biji terung panjang-Cik Ngah beli yang kecik2 je
2 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 kiub perencah tom yam
4 biji cili merah-buang biji
(blend semua bahan di atas kecuali terung)
2 sudu sos tomato
1 biji bawang besar-mayang
1 batang serai-ketuk
gula dan garam

Cara:
-Belah dua terung dan potong dua
-basuh dan toskan
-goreng tanpa minyak dalam kuali leper
-goreng sampai layu
-ketepikan
-tumis semua bahan blend
-masukkan sos tomato bawang besar dan serai
-perasakan
-Cik Ngah letak gula lebih sikit..heeee

Jemput makan...dah lunch kan?....
Bismillahirrahmanirrahimmmmm....

bisik-bisik:
happy :)))
ma and abah ada di sini seminggu
heeee....



3 comments:

  1. oh..saya memang sangat suka terung..
    walaupun macam pernah terbaca yang terung adalah sayur yang langsung takde vitamin..
    entahlah..
    yang penting..sedap..!
    ;)

    ReplyDelete
  2. samala kita cikngah...mood berblog dah kelaut ^_^
    psttt : makin sihat ler cikngah sehari dua ni makan masakan mak kan??? ^_^

    ReplyDelete