First time try : Takoyaki

12:49 PM Sue Izza 10 Comments

crab yaki yang di beli di pasar malam Putrajaya

Makanan Jepun yang mula popular di Malaysia selain sushi...
Yaki = bancuhan tepung (macam jemput-jemput la tuk kita)
Tako = sotong atau octopus sebenarnya...
so kalau letak crab jadi crab yaki
kalau letak udang jadi ebiyaki
kalau tuna jadi la tunayaki
heeeee....first time beli kat pasar malam semalam,tu pun sebab member blogger putrajaya bagitau ada jual,
Cik Ngah ni memang suka makanan jepun macam tempura,sushi,mee udon...
so try takoyaki ni...ermmm..boleh masuk la..rasa bau nya macam hangit2 sikit,tak tau la kalau penjual kat 
pasar tu tak pandai buat....tapi Cik Ngah ada terbaca kalau di Jepun kena hati-hati nak membelinya sebab ada yang guna minyak babi tuk bakar,kena cari yang pakai minyak sayur la,so kena tanya ye...heeee

Cik Ngah ni pantang kalau tengok benda pelik,mesti google cari resepi...rupanya dia ada tepung khas untuk buat bancuhannya,dan pakai kulit bawang kalau tak silap tuk tabur masa nak makan.dan juga ada sos tersendiri.
Di Malaysia pemborong tuk produk halal dari Jepun mungkin tak banyak,tapi Cik Ngah pernah jumpa kat One Utama dulu,tapi dah tak ingat belah mana.

bisik-bisik:
teringin juga nak melancong ke Jepun
ermmm....mari berangan...heeee...

10 comments:

  1. x pernah ras lagitakoyaki nie sbb nak mkn sushi pun tekak cam kembang kempis jer

    nak melancong ker jepun? bila tu? jom kumpul duit

    ReplyDelete
  2. ahh Jepun..dream country dari kecik tu..hehe..tapi sekat besar ni pikir payah nak make toksey r g jepun..haha..tak ajem make makane jepun ni cikngah..tak tahu la bulih tele ke dop..hehe

    ReplyDelete
  3. bestnya..dulu first time makan terus jatuh cinta..auwww..sekarang ni wajib ulang makan..da jual kat foodcourt ioi puchong

    ReplyDelete
  4. tak penah rasa pulak .. kalau pg pasar tani tu asyik beli ayam uncle bob je :p

    ReplyDelete
  5. sedap x? bangga kot saye merekemen

    ReplyDelete
  6. kunjungan pertama nih...salam kenal yah :)

    ReplyDelete