22 December 2012


Assalamualaikum semua,
Akhirnyaaaa...sempat pun jenguk blog kesayangan ni...ecehhh...
Busy bebenor ye Cik Ngah nya pun,dengan kerja,dengan aktiviti ngan kawan-kawan,balik rumah je,terus nampak katil,tilam,bantal dan selimut...heehee
Semalam rasa relax sikit,masuk kerja pun dah lewat dalam kul 10,buat kerja lebih kurang,memang tak de mood,letih,badan panas sejuk je,macam nak demam huuuu...
Dalam macam tu pun sempat gak singgah kedai masa balik,tetiba tekak teringin nak makan mee kari,kebetulan belum lunch,so cari bahan apa yang ada je la kat kedai tu..balik je,housemate semua tak de,ada balik kg,ada keluar,so bersilat cepat-cepat dengan perut berbunyi.
Yihaaaaa.....mee kari sempoi dari Cik Ngah...jom layan resepinya:

Mee Kari Sempoi

Bahan:
Mee kuning-basuh dah toskan
3 ulas bawang putih-tumbuk
3 ulas bawang merah-tumbuk
1 inci halia-tumbuk
1 cawan susu cair
3 sudu serbuk kari
Rempah tumis-kulit kayu manis,buah pelaga,bunga lawang
Ayam-Cik Ngah suka masukkan yg part tulang2 tu
Segenggam isi kerang
Fish ball-belah dua

Bahan hiasan/tabur:
Sawi celur Telur rebus
Hirisan cili
Tauge
Tauhu-hiris dan goreng garing
Bawang goreng

Caranya:
 -tumis bawang, rempah tumis dan serbuk kari sampai naik bau,masukkan susu
 -masukkan ayam dan kerang
 -masukkan air setengah cawan
-masukkan fishball -biarkan menggelegak....
-hidangkan bersama mee dan bahan tabur tadi...yummyyyy....

Bisik-bisik: Cuba guna susu tuk gantikan santan,konon la makanan sihat Padahal santan habis malas nak gi beli...heeheee P/s Ari ni nak gi kenduri kat Melaka....yeayy....bleh jalan2 sekali...
Published with Blogger-droid v2.0.9

Catatan Sue Izza . 2017 Copyright. All rights reserved. Blog Templates Designed by Blogger Template | Free Blogger Templates