Akhirnya dapat pun...

3:29 PM Sue Izza 4 Comments


Entry orang malas,baru balik dari bengkel,tukar kaki Cik Sylphy (My little car),dengan cuaca panas terik,dengan kepala berdenyut-denyut.....

keterangan gambar:
Gara-gara guntingku dah tak mahu berkhidmat dengan baik,nekad mencari gunting kain yang baru,terjumpa gunting ni kat Mydin,sapa yang membesar zaman akhir 80 an and awal 90 an,mesti ingat kan,mak-mak kita majoritinya ada gunting ni kat umah....ermmm dah dapat pun,so semangat nak oter baju datang balik..heeeee...

bisik-bisik:
Bulan ni dan bulan depan,bulan paling rabak poket...so many to pay..uhukkk...

4 singgah dan taip sket..:

Karnival WOW Putrajaya

7:36 PM Sue Izza 0 Comments


KARNIVAL WOW PUTRAJAYA

23 hingga 26 Februari 2012

entry di petang hari,jalan-jalan dengan cik yan and anak buah di karnival wow Putrajaya.....ermmm...release tension,tengok orang ramai yang macam2 gelagat,hilangkan resah hati sebentar,malam ni ada konsert wow dan bunga api,rasanya x join kot,jap lagi dah nak balik....

bisik-bisik:

hadapilah sebarang masalah atau musibah dengan tenang dan redha,sikap baran dan mengamuk tak tentu pasal tak kan selesaikan masalah,malah lagi merumitkan....

senyumlah,walau sesukar mana,itu terapi.....

*in worse condition,Alhamdulillah,Allah dengar doaku.....setiap kesukaran ada penyelesaiannya....

Published with Blogger-droid v2.0.4

0 singgah dan taip sket..:

Mee Udang Mak Jah @ Wangsa Walk

1:42 PM Sue Izza 7 Comments

Assalamualaikum semua...
Okeh....nampaknya Cik Ngah dah boleh tukar blog ni jadi blog Jalan-Jalan Cari Makan dan masak-memasak kan?...heeee...apa nak buat,dah itu yang Cik Ngah gemarkan,layan je la ye...
Kali ni gara-gara abang sorang ni buat entry pasal Mee Udang Mak Jah ni,tak pasal-pasal Cik Ngah meroyan   nak try.Dengan separuh jiwa Mr D terpaksa la melayan nafsu serakah melantak Cik Ngah ni...heee
Kebetulan pulak Mr D nak jumpa gepren baru dia,ada perbincangan tentang kahwin bisnes juta-juta gitu,so Cik Ngah mengambil kesempatan la,lokasi perbincangan mestilah kat Restoran Mee Udang Mak Jah di Wangsa Maju ni,kedainya kat belakang Wangsa Walk ye,area Mamak NZ yang besar tu,mulanya kitaorang ingat kat dalam Wangsa Walk,jenuh juga la mencari sampai nak patah lutut berjalan gi call kedai ni...heeee...akhirnya dapat jugak.

mee udang Cik Ngah
kuahnya memang sedapppp...
cukup rasa,Cik Ngah kurang gemar mee berkuah 
yang pekat2 ni,tapiiiii mee udang ni memang kena lah
berbaloi-baloiiiii....



mee udang Cik Kasma


tersenyum simpul Cik Kasma kita nih...
tembikai laici dan sirap laici
jus tembikainya sedapppp...asli rasa tembikainya


Nasi Goreng Udang Mr D punya
nampak sikit,tapiiii...banyak jugak portionnya


Licin!......

Orang dah habis makan,dia tak habis lagi dok hirup kuah
sampai licin ko...heeee


Model kena paksa jap jadi duta Mee Udang...heee

Kedai ni sebenarnya cawangan dari kedai asal di Kampung Menteri di Kuala Sepetang.Rasanya cawangan ni baru je buka,sebab tengok decoration kedai pun semua baru je,yang bagusnya di sediakan Bilik Solat lagi,sempat kami solat Asar kat sini.Untuk keterangan lanjut boleh lawat blog restoran ni kat SINI ye.

bisik-bisik:
Bestnya kalau duit banyak
boleh keluar melancong seluruh dunia
dan cuba makanan halal seluruh dunia
macam Farah AF tu kan...



7 singgah dan taip sket..:

Dah tua atau....

11:37 PM Sue Izza 3 Comments

Entry di malam hari,sambil layan tv.....

apa la nasib Cik Ngah hari,eh bukan hari je....sejak seminggu dua ni la.Bermula dengan peristiwa jatuh tergolek kat parking,selang 2 hari hampir2 terhantuk kepala dalam bilik air,kemudian tangan pulak terkena minyak panas goreng ikan,dan hari ni pulak,dengan handphone yang konon-kononnya tertinggal kat rumah,rupanya tercicir di jalan.haiiiiiihhhhh.....apa la nak jadi Cik Ngah ni? betul-betul pelupa ke atau dah nyanyuk,atau adakah sebab usia yang dah makin meningkat membuatkan Cik Ngah di jangkiti gejala ini....heeee....

Itulah manusia kan? dah jadi macam ni barulah nak ingat tua la,umur meningkat la,dah nak mati la,kalau tak? masih juga leka dengan duniawi...ermmmm....ye lah,bila Allah beri kesenangan sikit,mudah betul kita terleka,lupa yang kesenangan tu juga adalah ujian sebenarnya,adakah kita melupakam Dia bila senang dan hanya ingat Dia bila susah sahaja....fikirkan lah,senang mana pun kita,kaya mana pun,tinggi mana pun pangkat,kita sama je akan jadi makanan ulat dalam kubur nanti kan.....

bisik-bisik:

sama-sama kita saling mengingati

mengingati mati tu dapat pahala tau

Published with Blogger-droid v2.0.4

3 singgah dan taip sket..:

Al-Fatihah buat keluarga Latiff Ibrahim

7:37 PM Sue Izza 0 Comments


Al-Fatihah buat keluarga Latiff Ibrahim yang meninggal petang tadi,semoga rohnya di cucuri rahmatNya.
Menghembuskan nafas di IJN pada usia 62 tahun,abang kepada Datuk Khatijah Ibrahim ini juga menghidap kencing manis dan paru-paru.Jenazahnya akan di bawa pulang ke AU3 Keramat.Selain menyanyi,beliau juga aktif berlakon,filem terakhirnya adalah 4 madu berlakon bersama apek dan fasha sandha.

Al Fatihah,amin.

bisik-bisik:
ma minat dia,bila ada movie dia kat tv
Cik Ngah pun turut layan,
Cik Ngah plak minat Datuk Khatijah




0 singgah dan taip sket..:

Restoran Putera Ayu @Padang Jawa

6:01 PM Sue Izza 0 Comments


Cik Ngahhhhh....mati kekenyangan tau,masuk blog ko nih...ahaksss...apa nak buat kan,nafsu makan sekarang memang mencanak-canak tau heeeee...pantang tahu port baru atau kedai yang belum cuba,ada je akal nak gi try,yang jadi mangsa siapa lagi,kalau tak Mr D,konpem la BFFSA Cik Ngah..heeeee...
Tapi kali ni pergi makan sambil membawa hati yang lara,patahhhh la hatiiii..membawa deritaaaa...merajukkk la diriii...opssss...sudah-sudah,ribut petir taufan segala nanti...huuuu...
Kali ni pergi dengan BFFSA jugak,kat area Padang Jawa je,kalau dari pintu belakang Uitm Shah Alam menghala ke Klang.Dekat Puspakom dan JPJ area Padang Jawa tu je...

cantikkan landscape kat dalam kedai ni
sejukkk je...kedai ni nampak eksklusif
sebelum masuk dok fikir,mesti mahal harga makanan ni
(soooo...dont judge book by its cover ok!)


kuey teow dak kecik punya
sedapppp...not bad


mihun kung fu,Cik Ngah punya
tak pandai rasa,first time try
tapi Cik Yan n Cik Nurul kata sedap
berbaloi...

telur bungkus...sosnya sedap...


kerabu sotong
sotongnya banyakkkkkk
berbaloi dengan harga...pakat-pakat ratah tuk habiskan


tom yam campur
not bad la,sedap jugak,cukup rasa.
(kalau Cik Yan kata sedap tomyam,percayala sedap
sebab dia hantu tomyam,tak lengkap hidup tanpa tomyam..heee)


duta Restoran Putera Ayu

Restoran Putera Ayu Shah Alam
Lot. 34486/2, Jalan Besar Padang Jawa
Shah Alam Selangor 
(Lebih kurang 500 meter dari JPJ dan Puspakom Padang Jawa)
No. Telefon : 03-55133759/012-3003757


nah...ni petanya....
oh ya! kalau tak silap hari Isnin tutup kedai ni
nak konpem boleh rujuk websitenya ye..

bisik-bisik:
sedih
bawa hati lara,merajuk
tak boleh blah nya pergi cari makanan tu,
kalau orang lain nangis tekup muka bawah bantal
Cik Ngah??...huh!...kalau sedih selalu,mau nya jadi Fiona Hijau ni..uwaaaa...
jangan buat i sedih hokeyyyyy....
nak jadi ibu dan ayah yang hebat...jom KLIK


0 singgah dan taip sket..:

Nasi Ayam Koboi,Port Dickson

9:59 AM Sue Izza 1 Comments

Salam hari Isnin semua....Bismillahhirrahmanirrahimmmmm...mulakan harimu dengan semangat berkobar-kobar untuk bekerja ye,senyum dan tenangkan hati,fokus ok fokussss (Jalil Hamid punya quote dalam Filem Mahmud Baginda...haaaahaaa....) yo lah Cik Ngah oiiii...fokus la sangat,padahal dah lemau semacam ni...heee...jangan ikutkan sangat,kuatkan semangat la sikit...aduyaiiiii...
Ok lah,entry JJCM lagi,mampus la korang muak tengok blog Cik Ngah ni...tak habis-habis ngan makan,agak-agak lepas ni tukar nama blog jadi blog Puteri Hijau Si Fiona Gemuk....heeeee...
Ada aku kisah?...wahhhhh gituuu...heeeee....i dont care,nak tunjuk gak kat korang...tak kira,tak kira....baca tau....heeeee.....



Alkisahnya,singgah sini masa cuti Maulud Nabi ari tu,lepas habis family day office kat The Regency,lepas check out je,pusing-pusing sebab kelaparan,dari jauh dah nampak asap kepul-kepul,Cik Ngah ngan Mr D apa lagi,harus la terjah kan,betul-betul depan simpang Hotel Marina Port Dickson tu,time tu memang ramai orang,bau ayam panggangnya betul-betul menusuk ke jantung....heeeee....


masuk-masuk je kedainya semua ala-ala koboi,siap ada kepala lembu la,pistol koboi la,topi dan macam-macam lagi la aksesori berkaitan koboi....ayamnya di bakar kat area depan kedai,tu yang asap berkepul-kepul ke angkasa tu....

kedainya sempoi je...macam warung-warung biasa je...



satu hidangan RM5,tapi boleh jugak order sekor ayam.dalam RM9 rasanya,and kalau
makan ramai-ramai,boleh order air satu jag....


Cik Ngah and Mr D order ayam sebelah,nasi 3 pinggan 
(sebab nasinya secoet je..)


ayamnya memang sedap,di panggang dan masak sempurna
sosnya pun memang sedap,siap kitaorang mintak tambah lagi...heeee


kedainya tak banyak dinding,open air gitu,
so kalau berangin memang syokkkk ar...

bisik-bisik:
Ayam yang sedap + sos yang lazat
rasa nak datang lagi
ternampak kawan sekolah 
cam muka tak ingat nama
malu nak tegur,sebab dia dah pandang Cik Ngah
tapi buat tak tau je,mesti dia tak cam...huuuu....
oh ya!...untuk hidup yang lebih sihat dan bersih jom ke SINI

1 singgah dan taip sket..:

Bbq Land and Steamboat Buffet @ Kuang,Sungai Buloh

8:01 PM Sue Izza 1 Comments

Assalamualaikum semua
Lama lak rasa blog ni tak berupdate dengan cite dari Cik Ngah kan? ada update pun luahan dari hati sanubari kalbu  sahaja..heee...biasa la,kat mana lagi la Cik Ngah nak ngadu kalau bukan ngan korang semua kan...heeee...sini lah tempat bermanja..ahakss....
ok lah,walaupun dah hampir 2 minggu berlalu,nak jugak kongsi cerita ni ngan korang semua,aktiviti Cik Ngah masa cuti hari wilayah hari tu,walaupun penat drive dari kampung,sampai je Putrajaya,sempat lagi beraktiviti dengan BFFSA Cik Ngah,sebabnya dah lama rancang,kali ni je kesempatan yang ada.Restoran ni letaknya jauh sikit masuk ke dalam la,kat area kampung,dekat pulak ngan umah Mr D,heee....dahhhh...merepek meraban apa la Cik Ngah ni,jom layan...

haaaa...ni la dia tempatnya....
biasanya kita orang makan steamboat je,tapi kat sini siap boleh 
buat BBQ lagi,semua buat sendiri ye,bakar sendiri,masak sendiri.
maklumat lanjut bolehlah ke BLOG restoran ni ye....

tu dia...dah start memasak,memang berbaloi bagi yang suka
seafood,siap di sediakan mee,sayuran and cam biasa la kan bahan2 steamboat
untuk BBQ pulak ada daging dan ayam yang dah di perap,



Memang puas la makan bbq daging...
tambahan lak Cik Ngah memang pantang dengan daging ni,
pantang nampak,makan tak hinggat dunia la jawabnya
heeeeee....berlumba dengan Abang Nasrul tu...
Dagingnya memang lembut,mulanya cuak jugak takut liat,
alih-alih memang nice la,sos nya pun memang kena la ngan tekak Cik Ngah ni
siap di beri marjerin tuk buat BBQ lagi


sibuk menjamu selera,tak pandang kiri kanan dah...heeee


hati manyak riang wooo...
perut manyak kenyang...


Brader Nasrul manyak senyum sebab puas hati makan 
manyak banyak itu daging maaa...heee...


Muka riang sebab kawan-kawan puas hati makan kat tempat 
yang kami bawa...
tolong abaikan pipiku yang macam apam tembam gebu itu...


finishhhhh!!!


Dak Kechik teringin nak main tapi malu...haaahaahaa....

Oh ya! Restoran ni dah masuk jalan-jalan cari makan
yang suggestkan pun kawan sekolah Mr D gak Si Amir tu
(tu la sebab Cik Ngah nak try sangat..heeeee)
bolehlah layan video ni ye...

Kawasan kedainya boleh tahan la luas
sesuai gak kalau nak buat reunion atau 
majlis harijadi ke....

bisik-bisik:
di sebabkan kami pergi hari kerja 
so tak ramai orang,akalu hari minggu better buat reservation la
macam nak pergi lagi je,suka ngan daging BBQ nya...
perapan dan sosnya Cik Ngah suka....

p/s : suka tak shopping online?
try klik kedai fesyen ni cantik2 tau
ZALORA MALAYSIA

1 singgah dan taip sket..:

Saat Ini....

6:39 PM Sue Izza 3 Comments

kemalasan yang amattttt....


Entry hari Isnin,dengan mood suam-suam kuku,weekend yang sangat menekan fizikal dan mental,air mata yang tak mahu berhenti,bila berhenti yang tinggal hanya sakit dan kebencian....Ya Allah..adakah ini juga ujian dari Mu...
banyak entry tertangguh,banyak yang mahu di ceritakan bersama kalian,tapiiiiiii.....hati masih tawar untuk sebarang perkongsian.
Sebal.Rimas.Rindu.Pedih.Sakit.Sayang.Jijik.....segalanya bersatu...ermmmmm....
Doakan aku kembali untuk senyum bersama kalian....
Ajarkan aku senyum kerna aku sudah lupa...

bisik-bisik:
sakit badan sangat2,jatuh kat tempat parking kat umah.
urat buku lali sakit nak lipat time solat pun ngilu,jatuh terlentang
terhempas punggung dan kepala...
macam perlu di urut,tapi masa sangat suntuk untuk balik Banting...alahaiiiii....

3 singgah dan taip sket..:

Nancy Ajram-Ehsas Gedid....

6:19 PM Sue Izza 0 Comments


Translation :


Nancy Ajram - A New Feeling


A new feeling gets bigger in your heart
You feel it every time you look at me
That you are always thinking of me
You much long for me and die for me 



(repeat)



I don't want you to tell me words
that melt my heart of longing and love
Enough for me to tell me, I love you
These words kill me (of love)



With me, your heart is crazy
Even your eyes' looks are crazy
It's dear to me that you blink for a second
and my eyes will not see yours



I don't want you to tell me words
that melt my heart of longing and love
Enough for me to tell me, I love you
These words kill me (of love)



(repeat)



With me, your heart is crazy
Even your eyes' looks are crazy
It's dear to me that you blink for a second
and my eyes will not see yours



I don't want you tell me words
that melt my heart of longing and love
Enough for me to tell me, I love you
These words kill me (of love)



(repeat)



With me, your heart is crazy
Even your eyes' looks are crazy
It's dear to me that you blink for a second
and my eyes will not see yours



I don't want you to tell me words
that melt my heart of longing and love
Enough for me to tell me, I love you
These words kill me (of love)



(repeat)



A new feeling gets bigger in your heart
You feel it every time you look at me
That you are always thinking of me
You much long for me and die for me 



(repeat)



I don't want you to tell me words
that melt my heart of longing and love
Enough for me to tell me, I love you
These words kill me (of love)


bisik-bisik:
sejak bila ntah minat lagu arab heeee...

0 singgah dan taip sket..:

Gulai Darat Ayam Kampung

1:56 PM Sue Izza 3 Comments

Gulai Darat Ayam Kampung

Salam rindu semua....Aiiiiicummmmm....tu dia,blog dah bersawang,fuhh fuhhhh penuh habuk dah ni..heee....lama sangat tuannya bercuti,di tambah lak ngan demam selsema,dok sok sek sok sek,apa pun tak boleh...huuu...buat kerja berbekalkan tisu sekotak.
Demam pun demam jugak,makan selera jugak,aduihhhh...cam ne la badan tak membulat kan...tak pe gemuk bulat sihat,ok apa?...(ayat sedapkan hati)
Semalam balik kerja sempat lagi masak,kebetulan ayam kampung yang abah bagi masa balik minggu lepas ada lagi,masak je la semua,dah lama nanti tak sedap pulak kan? Jom layan resepinya :

Gulai Darat Ayam Kampung

bahan:
1/2 ekor ayam kampung
2 keping asam keping
2 cawan santan pekat
3 sudu kerisik
garam dan gula

bahan kisar:
1/2 inci lengkuas
1 inci halia
2 batang serai
2 sudu ketumbar
1/2 inci kunyit hidup
6 biji cili kering (buang biji)
(kisar sampai lumat semua)

cara:
-campurkan bahan kisar dengan ayam,gaul rata
-jerangkan sekejap,masukkan santan pekat
-biar menggelegak,masukkan asam keping,kerisik
-perasakan dengan garam dan gula.

bisik-bisik:
kuah pekatnya Cik Ngah buat 
cicah roti tuk breakfast pagi ni,
bertambah Mr D makan...heeee...


3 singgah dan taip sket..:

Izara Aishah VS Selena Gomez

5:12 PM Sue Izza 2 Comments




bisik-bisik:
napa ntah Cik Ngah rasa budak berdua ni ada iras la
penampilannya macam ada persamaan,ke Cik Ngah je yang rasa cam tu?
heeee....
nak hidup sihat dan bersih,jom ke SINI

2 singgah dan taip sket..:

WW : Mood ke laut....

10:58 AM Sue Izza 3 Comments





bisik-bisik:
tempek gambar dulu.....
cerita?...tungguuuuuu.....
tak boleh nak fokus...
demam + selsema
haihhhh....

3 singgah dan taip sket..: