Ww: Malu

1:57 PM Sue Izza 6 Comments


Hadis riwayat Abu Hurairah r.a,ia berkata : Rasulullah s.a.w bersabda : " Iman itu ada tujuh puluh cabang lebih.Dan malu adalah salah satu cabang iman."(Sahih Muslim)


bisik-bisik:
bila sifat malu hilang dari diri terutama wanita,
maruah sudah tak berharga lagi,
malu untuk berbuat dosa,itu betul,
jangan malu untuk berbuat amal dan kebaikan,
bila malu sudah pudar,
ada kala kita terlupa batas dan sempadan
untuk menjaga maruah dan harga diri....

6 singgah dan taip sket..:

Sarapan sihat : Lempeng Oat

12:32 PM Sue Izza 6 Comments

Assalamualaikum semua...
Dari tadi taip entry tak sudah-sudah,banyak sangat gangguannya..heeee....
Korang sarapan apa pagi tadi? Cik Ngah hari ni masak simple2 jerrr,resepi simple dan sihat,hari bekerja ni harus la yang jimatkan masa kan,bukan malas membeli cuma dah bosan makan kat luar..huuu
Kali ni Cik Ngah buat lempeng jerrr (itu pun nak masuk blog ke?...suka ati arrrr...heeee)
tapi kali ni Cik Ngah tambah oat segera yang banyak lagi dalam kabinet tu,ntah bila nak makannya.
Kot Expired kang mula la nak buang,orang kaya la katakannn...huh!...

dah macam smiley plak kan?..heee

makan dengan serunding daging dan ikan
yang dok berlapuk dalam peti ais tak de sapa usik..huuu

Lempeng Oat

bahan:
3 sudu oat
2 senduk tepung gandum
setengah cawan air
1 biji telur
setengah sudu garam
minyak zaitun

cara:
-pukul telur sampai kembang
-adunkan dengan tepung dan oat dan air
-masukkan garam
-panaskan kuali leper dengan minyak zaitun
-masukkan bancuhan tadi,goreng dengan api kecil
-hidangkan dengan serunding daging dan ikan


bisik-bisik:
mood : muak makan makanan pagi di kedai..huuuu
biar simple tapi masak sendiri,ikut selera tekak sendiri.



6 singgah dan taip sket..:

Apa di hatimu?....

12:42 PM Sue Izza 6 Comments



Salam Isnin kawan-kawan,jangan la monyok je,ceria dan senyumlah selalu ye,itu juga terapi.
Menulis entry hari ni dengan kepenatan bekerja 7 days a week,dengan pms lagi ermmmm...memang pakej cukup lengkap bila di tambah dengan mograin dan kejang kaki,Alhamdulillah,ini salah satu tanda Allah masih sayang kita kan dengan kurniakan ujian,tanda Dia masih bersama kita,Dia nampak kita kan?....

Cik Ngah nak kongsi ngan korang,pernah dengar or terjadi tak depan korang? berdepan dengan pasangan yang korang tahu,diaorang ada hubungan seperti bertunang atau memang serius dalam hubungan tu tapi bila kenalkan pasangan diorang,just kenalkan sebagai kawan rapat?....apa pendapat korang? errrr...jangan salah faham ye,ini bukan cerita Cik Ngah.Cuma semalam terserempak kejadian ini.
Kesian pulak tengok yang perempuan tu,berubah riak wajahnya bila pasangan dia kenalkan macam tu,tapi dalam group tu hanya Cik Ngah la yang tau apa hubungan diorang sebenar...

Apa sebenarnya yang ada dalam fikiran si lelaki ni,malukah? takut jatuh "saham" depan kawan-kawan perempuan dia ke? malu dengan fizikal pompuan tu ke? tapiii pompuan tu cantik,perangai pun elok....napa agaknya ye? dengar cite diorang nak kawin kurang setahun dari sekarang...ermmmm tak paham betul la,bukan la nak busy body,Cik Ngah tak de la pulak gi tanya pompuan tu,just diam and buat tak tau je,cuma kesian pulak tgk pompuan tu.Mesti dia kecik hati dan rasa tak di hargai kan.....

Bagi lelaki tu,apa yang kamu cuba buktikan sebenarnya? apa dalam fikiran kamu? tidakkah kamu tahu yang kamu melukakan hati pasangan kamu itu,yang sanggup susah senang bersama kamu? sanggup menerima baik buruk kamu?....ermmmm sungguh la tak faham Cik Ngah...

bisik-bisik:
Orang yang tahu mengambil tetapi tidak tahu memberi tidak akan mengecap bahagia

6 singgah dan taip sket..:

Ulangtahun Kelahiran/Burger Bakar Lava Grill,Serdang

6:11 PM Sue Izza 8 Comments


Assalamualaikum....
Salam keberkatan  Jumaat semua
Semalam ulangtahun kelahiran Cik Ngah,terima kasih semua yang wish kat fb,by sms,Whataps dll
semoga doa kalian di makbulkan Allah hendaknya...
Ermmm semoga usia yang makin meningkat juga lebih mematangkan dan mendewasakan perangai dan pemikiran kan...
Tiada apa yang lebih beerti tuk Cik Ngah kini selain kawan2 maya,kawan-kawan baik yang selalu di sisi,ma abah yang tak jemu mendoakan yang terbaik tuk anak mereka ni dan juga orang tersayang yang selalu menceriakan dan suka menspoilkan mood Cik Ngah..heee..itu laaa..dia lah madu dialah racun..huuuuu
Usia yang makin meningkat juga membuatkan Cik Ngah banyak berdoa untuk kesihatan dan kehidupan yang lebih tenang,sekurang-kurangnya badan yang sihat mampu la beribadat lebih lagi kan?....Aminnnnn....

Minggu ni Cik Ngah puasa dari Isnin sampai Jumaat,so malam je la bleh celebrate besday,tak de la celebrate dengan kek n lilin bagai,tak minat sangat pun makan kek,so Mr D belanja makan burger bakar yang tinggi dan gemuk tu,ni semua Si Yanty punya pasal la ni....heeeee....
Kitaorang makan dekat Burger Bakar Lava Grill,area UPM,Serdang.Kalau cari Restoran Bismillah ye la tu,gerainya depan kedai tu,dalam kawasan perumahan.


Mr D punya....2 layer Chicken Burger
Cik Ngah punya,2 layer Beef Burger



ni peta nak ke kedai tu....senang jerrr...


ni pulak senarai harganya....


Memang membuntat perut di buatnya,balik-balik je terbungkang depan tv,kekenyangan sangat...
Harganya berbaloi la jugak,kalau rasa perut kecik tu better kongsi je la....
Thanks la kat Mr D,sudi belanja,haihhh,...orang lain besday hadiah kaw-kaw macam2,Cik Ngah ni asyik makannnn je,adoiiii mau tak membulat...huuuu...tapi tak pe la,untungla ada yang nak belanja kan,rezeki gak tu...heeee

bisik-bisik:
tercapai hasrat tahun ni 
puasa seminggu di hari lahir
semoga hidup selepas ini lebih tenang.....

8 singgah dan taip sket..:

Sometimes....

5:56 PM Sue Izza 2 Comments



"Kita lahir dengan 2 mata dan 2 telinga, tapi kita hanya diberi 1 buah mulut. Kerana mulut adalah senjata yang sangat tajam, mulut bisa menyakiti, bisa membunuh, bisa menggoda, dan banyak hal lainnya yang tidak menyenangkan. Sehingga ingatlah bicara sesedikit mungkin tapi lihat dan dengarlah sebanyak-banyaknya."   


bisik-bisik:
Pengajaran bagiku jua
Jangan ingat diri sendiri je tension dan nak meluahkan rasa tak puas hati
kadang-kala,perlu juga muhasabah diri,mana tahu masalah tu berpunca 
dari diri sendiri,
ada masa kamu meluahkan pendapat dan perasaan,bagilah ruang untuk dia juga
berbuat perkara yang sama.
Adil lah walau dalam hal hati dan perasaan.





2 singgah dan taip sket..:

Katil Goyang....

2:30 PM Sue Izza 7 Comments



bisik-bisik:
syoknyaaaa ada katil cam ni kan
macam tido dalam buai lak
tapiiiii
ada kemungkinan gak tergolek jatuh time nak bangun ni..heeeee

7 singgah dan taip sket..:

WW : Rendang Daging Kering

2:00 PM Sue Izza 1 Comments






bisik-bisik :
first time buat rendang tanpa bantuan sesiapa
daging yang bawa dari kampung
guna rempah rendang Sri Tunjung
boleh tahan la sedapnya..heeee
tak pandai lagi nak buat rendang yang complete punya
nak gi berguru dulu...



1 singgah dan taip sket..:

Jalan-Jalan Ke Sedenak

1:08 PM Sue Izza 5 Comments

Assalamualaikum semua kawan-kawan,

Hadoilaaaa Cik Ngah oiii...cerita sabtu lepas baru hari ni up stories,memang tak de bakat jadi wartawan la (berangan...heeee),terima kasih berjuta lemon banyak-banyak kat Abg Ben sebab sudi ajak kitaorang temankan dia,dan sudi bawak kanak-kanak ribena ni semua berjalan ke Sedenak,ye kalau dah ke Sedenak umah sapa lagikan,konpem la umah blogger otai masakan tu...sapa? sapa? mesti la Cik Mat Gebu kita...
Terima kasih Cik Mat sudi terima kehadiran kami ye,masakan Cik Mat memang maveles (makanan apa yang tak maveles tuk ko Cik Ngah oi?...bab tu kembang semangkuk...heeee).Memang best la dapat join blogger2 otai ni,meriah,tak sombong,peramah and mesra alam sesangat sampai tak larat nak gelak ngan lawak diorang..heeee...okey lah,malas nak karang esei 5 mukasurat okeh,layan gambar je ye..

Event : Teman Abg Ben bawa Qhaliff ke Sedenak aka perjumpaan blogger (Geng Whataps
           Putrajaya,Blogger Johor Jaya/Blogger Masakan)
Bertolak : 8 pagi dari Putrajaya
Sampai : lebih kurang pukul 12 tghari
Bertolak balik : kul 4 ptg (sempat singgah RNR Ayer Keroh,makan dan solat di restoran jejantas)
Ahli Rombongan  : Kereta 1 : Mr Ben Ashari sekeluarga
                             Kereta 2 : Que Ahmad & Fiance,MK Syahir
                             Kereta 3 : Cik Ngah & Mr D,Cik Qaseh & Cik Fiza
                                                                 


baby Qhaliff yang first time di bawa berjalan jauh
sangat baik orangnya..heee..hensem boy...

model2 dari Putrajaya heee...
Cik Ngah,Cik Qaseh,Cik Fiza dan Cik Wanie (tunang Que Ahmad)
muka Cik Wanie macam Maria Elena kan

Papa Ben with Qhaliff
geram tul si Qhaliff ni,cam tak mau berenggang ngan daddy dia

Cik Qaseh and Cik Fiza yang dok berebut bantal je kat belakang..heeee
alih2 dua2 terbungkang tido..ahaaha

Blogger2 Johor -otai masakan semua ni tau
dari kiri Kak Ayu,Sis Lin,Kak Sue Joshua dan Kak Yati

with hensem boy Qhaliff and Cik Fiza
tengok tu,terteleng2 cari daddy dia...heeee


gambar pinjam dari Cik Mat
ni pun pinjam dari Cik Mat gak
comel kan Qhaliff,dah macam budak besar,pdhal baru 2 bulan.



licin ko! Cik Mat dah menambahkan lagi lemak2 kat kitaorg
heaven wooo kalau hari2 dapat makan cam ni..heeee

test Syahir punya kamera
ada bakat tak?..heeee...ada Cik Ngah sambar satu ni kang...

kami geng Whataps Putrajaya
tiffin biru tu bukti dah jumpa Cik Mat tau
Cik Mat nya pemalu benau nak bgambar..heeee


kami
Cik Wanie,Que Ahamd,Mr D and Cik Ngah

desert yang ohsem...first time makan pavlova...manissss...heeee


tu dia makanan penuh atas meja....
tak sah kalau datang umah Cik Mat kalau perut tak kenyang tau..


apa la yang di interview sis lin ngan Que Ahmad n pasangannya tu.
heeee


Sis Lin memang sempoi lahhh
gamat jadinya...heeee


i likeeeeeee this picture...
sebabbbb saya nampak tinggi...heeee

Memang satu kenangan yang manis la ngan diorang semua ni...memang sangat happening tau,asyik gelakkkk je,sampai balik umah pun senyum sorang tau,Terima kasih sekali lagi tuk semua yang join,and tuk Abg Ben yang sudi membawa,memang best la bro..heeee

Antara yang meng'ada'kan diri...heeeee :

Tuan Rumah : Cik Mat Gebu
                      Mr Ben
                      Kak Yati
                      Sis Lin
                      Kak Ayu
                      Sue Joshua
                      Cikali
                      Cik Qaseh
                      Cik Fiza
                      MK Syahir
                      Que Ahmad
                      

bisik-bisik:
semoga ukhwah yang terbina tak terhenti di sini.
best kenal diorang ni,banyak ilmu boleh di kutip
bukan pasal blog je,tentang hidup juga,maklum lah otai beb....

5 singgah dan taip sket..:

Terkilan....

10:26 AM Sue Izza 4 Comments


bisik-bisik: bila terlalu banyak memberi, sehingga tiada apa yang tinggal, jiwa kering kontang,keras, maaf,kalau sampai suatu masa hati ini mati tuk segala rasa....

4 singgah dan taip sket..:

Pedihnya....

9:01 PM Sue Izza 3 Comments




bisik-bisik:
Memang sakit menyintai orang yang tak menyintai kita
tapi lebih sakit menyintai orang yang tak berani meluahkan yang
dia menyintai kita.......~ seindah sakura......

3 singgah dan taip sket..:

Bendi Sambal Manis

5:21 PM Sue Izza 4 Comments

 Salam petang Isnin,
Lama rasanya tak buat entry main masak-masak....
memandangkan weekend semalam tak de program,so rutin biasa la Cik Ngah ngan housemate,bangun pagi,bekpes,gi jogging,baliknya mesti singgah pasar atau pasaraya beli lauk and barang dapur.
So,pagi ni Cik Ngah bawa bekal la jawabnya,bahan siapkan terus sebelum tidur,bangun solat Subuh,terus masak,kebaikannya,tidak la terbabas tidur...heeeee...
ok,hidangan kali ni Bendi Sambal Manis...resepi ni tercetus (perghhh ayat...) gara-gara dok baca blog Kak Jee la...tapi versi Kak Jee,sambalnya masuk udang kering kalau tak silap,Cik Ngah main reka sendiri je,ikut tekak sendiri,cuma suka ngan petua kak jee tuk celur bendi tu,jangan potong,terus masuk periuk,masukkan gula sikit,celur bagi lembut,then angkat dan jiruskan ngan air sejuk,barulah potong pangkal dan hujungnya...
Memang cantik jadi bendinya,still hijau cantikkk je...

Mr D makan bertambah kena plak ngan rendang
kering Cik Ngah buat semalam...

dah licin pun,heeee.....

Bendi Sambal Manis

Bahan:
Bendi-di celur
sos tiram
kicap manis
belacan
tomato puri
serai-di ketuk
gula
garam

bahan kisar:
bawang merah
bawang putih
halia
serai
cili boh

Caranya:
-tumis bahan kisar sampai naik bau
-masukkan sos tiram,tomato puri,kicap manis,belacan
-gorengkan sampai pekat,masukkan garam n gula secukup rasa dan serai yang di ketuk
-perasakan garam dan gula
-curahkan sambal di atas bendi dalam pinggan dan hidangkan...


bisik-bisik:
weekend yang tenang
boleh rehat secukupnya
tenangkan fikiran dengan selesaikan 
kerja rumah dan 'membelai' dan 'memanjakan' badan
heeeee....
beri ganjaran tuk diri anda
Jom Bercuti ----->Klik SINI

4 singgah dan taip sket..:

Kerabu Sare'@Rumpai Laut....

1:25 PM Sue Izza 7 Comments



Salam hari minggu kawan-kawan,

Buat apa korang? haaa....tido lagi? ishhhh....bangun la,tak elok tidur banyak tau....heeee

Cik Ngah seperti biasa,pagi ahad jogging,and gi beli barang dapur,kebetulan tadi gi basuh kereta kat area Sungai Merab,masa balik singgah beli bekpes,satu gerai baru sebelah kiri kalau dari simpang 4 sungai merab tu....

nasi kerabunya memang sedap,berbaloi singgah and try,jumpa plak kerabu sare' yang memang feveret Cik Ngah...ermmm....lagi la berselera....orang pantai timur kebanyakan mesti tau apa itu kerabu sare atau rumpai laut....

biasa ada di jual di kelantan yang mentah,di celur kemudian di gaul dengan sambal kelapa goreng,santan tumis dan perahan asam limau....meme nyakut la kato ore klate,nak sedap lagi,buh budu sikit,gaul ngan nasi panas....olohhhh....abis la nasi seperiuk....heeeee

Cik Ngah beli gak lauk gulai itik serati.....

mavelesssss la.....

bisik-bisik:

selamat berhari minggu

ari ni nak dok umah,rehat2 je....

Published with Blogger-droid v2.0.4

7 singgah dan taip sket..:

I Won't Give Up

1:56 PM Sue Izza 3 Comments

Salam tengahari Jumaat....
mood : suam-suam kuku,ada sesuatu terbuku di sudut hati...ermmmm tak terluahkan,hanya diri sendiri dan Allah yang mengerti....




"I Won't Give Up"

Hmmmm ... Hmmmm ... Hmmmm ... Hmmm ...

When I look into your eyes
It's like watching the night sky
Or a beautiful sunrise
There's so much they hold
And just like them old stars
I see that you've come so far
To be right where you are
How old is your soul?

I won't give up on us
Even if the skies get rough
I'm giving you all my love
I'm still looking up

And when you're needing your space
To do some navigating
I'll be here patiently waiting
To see what you find

'Cause even the stars they burn
Some even fall to the earth
We've got a lot to learn
God knows we're worth it
No, I won't give up

I don't wanna be someone who walks away so easily
I'm here to stay and make the difference that I can make
Our differences they do a lot to teach us how to use
The tools and gifts we got yeah, we got a lot at stake
And in the end, you're still my friend at least we did intend
For us to work we didn't break, we didn't burn
We had to learn how to bend without the world caving in
I had to learn what I've got, and what I'm not
And who I am

I won't give up on us
Even if the skies get rough
I'm giving you all my love
I'm still looking up
Still looking up.

I won't give up on us (no I'm not giving up)
God knows I'm tough enough (I am tough, I am loved)
We've got a lot to learn (we're alive, we are loved)
God knows we're worth it (and we're worth it)

I won't give up on us
Even if the skies get rough
I'm giving you all my love
I'm still looking up


bisik-bisik:
Untuk 'awak' yang mungkin tidak faham 
dan tak berusaha untuk faham...
"saya akan di sini,sehingga awak yang pergi,
you know me,and i know you...so,biarkan ia mengikut aturannya,
mari,kita bermain dengan masa,semoga kita tak mati di bunuhnya"

3 singgah dan taip sket..: