Jom Shopping Raya....

11:32 AM Sue Izza 6 Comments



bisik-bisik:
Untuk yang tinggal sekitar Putrajaya boleh la kalau nak cari
kelengkapan raya...
tapiiiiiii Cik Ngah tak gaji lagiiiiiiii...huaaaaaa.....
heeeeheehee....

6 singgah dan taip sket..:

Tersekang di tekak...

12:38 PM Sue Izza 1 Comments

Salam Ramadhan
Pejam celik dah 7 hari puasa kan? cam mana kawan-kawan semua? semoga kita bersama dapat meraih ganjaran berlipat ganda dan tak kalah dengan nafsu ye....
Dah masuk hari ke 7,Cik Ngah masih rasa sebak dan pilu menjalani ibadah puasa kali ni,bukan la tak de semangat langsung,cuma banyak yang bermain di minda dan hati...ermmmm...
Ramadhan kali ni juga tak macam selalu,mood nak masak sedap,beranika masakan memang tak de sangat la....dah hari ke 7,menu setakat ni berbuka : kurma,nasi putih,air panas,lauk biasa2 like ikan goreng,sayur air dan sambal belimbing hitam,pas solat kul 10 dah tido,sahur lak nasi,goreng telur and sayur.Memang simple,mood nak memasak bagai-bagai makanan tak sampai lagi...berbuka dan bersahur dengan apa yang ada je,gi pasar ramadhan pun beli nasi sebungkus and balik,tak bernafsu pulak tengok makanan berlambak,rasa muak jerrr...huuuu....mungkin mood tak sampai lagi ni nak masak kan?..heeeeee....
Ramai jugak yang tak sihat,bulan puasa ni,apapun jaga la kesihatan ye..supaya dapat beribadah dengan sempurna...
sebagai panduan bersama......


Ini satu lagi yang buat Cik Ngah sebak,sekak,pilu di hati,semoga Allah memberi pertolongan kepada mereka.....hanya doa yang mampu di kirimkan....







Untuk maklumat lanjut boleh klik DI SINI

bisik-bisik:
baru nak suap makanan kat mulut,tengok penderitaan diorang,rasa tersekat makanan di tekak
tak tertelan rasanya....huuuuu

1 singgah dan taip sket..:

Menggetarkan Jiwa

2:30 PM Sue Izza 2 Comments




bisik-bisik:
Lagu dari Sami Yusof yang sangat suka Cik Ngah ulang dengar berkali-kali dalam satu hari,setiap pagi mesti nak dengar lagu ni,napa ntah,rasa sebak,bersemangat pun ada....

2 singgah dan taip sket..:

Sambal Belimbing Hitam

9:39 AM Sue Izza 4 Comments

 Salam Ramadhan buat semua,
Sekejap je rasa,dah hari ke 4 kita semua berpuasa kan?.....ermmmm macam mana setakat ni? semoga kita masih gagah 'luar' dan 'dalam' tuk menjalani ibadah ini ye,sama-sama kita raih pahala berganda sebanyak mungkin.
Ahad lepas,Cik Ngah di jemput berbuka bersama BFFSA di Putra Height,tak tahu nak bawa apa,kena pulak malas nak keluar cari bahan,kebetulan kak ada tinggalkan belimbing yang dah siap di rebus,so ini je la yang mampu...heeee....


 Sambal Belimbing Hitam





Bahan:
3 senduk belimbing buluh yang di rebus
sampai hitam
7 ulas bawang merah sederhana besar
15 biji cili api hijau
150g ikan bilis

Cara:
tumbuk semua bahan sekali
(memandangkan lesung Cik Ngah kecik,tumbuk sikit2
kemudian gaul dalam besen jer...heeee)
panaskan minyak dan goreng dalam api yang kecil
perasakan dengan garam dan gula
masak sampai hitam (bukan hangit tau)
dan sambalnya kering

bisik-bisik:
Ramadhan kali ini....seribu rasa di hati,mungkin kerna umur yang dah makin meningkat.
terasa lain sangat....hati sebak,pilu....

4 singgah dan taip sket..:

Ww : Sakit Tekak

11:51 AM Sue Izza 5 Comments






bisik-bisik:
Buat kerja bertemankan batuk yang macam nenek tua...haihhh....

5 singgah dan taip sket..:

"Dia" datang lagi...

11:08 AM Sue Izza 3 Comments

anak bulan

Selamat Menyambut Ramadhan yang akan tiba 2 3 hari lagi,persiapkan diri,perkukuhkan azam,rancang apa strategi yang boleh di lakukan untuk meraih berkah dan fadilat Ramadhan ini.
Di sini juga Cik Ngah ingin meminta maaf kalau ada salah silap (pastinya ada,kita bukan sempurna kan?),sama-sama kita bersihkan hati untuk meraih ketenangan menjalani ibadah ini.

bisik-bisik:
tak sempat sangat nak belek fb,blog and twitter,kerja bertimbun,dah dekat akhir-akhir tahun ni,banyak
benda yang perlu di rekodkan,dengan kesihatan yang tahap kalau boleh nak tidur tak mau bangun 3 hari 3 malam...huuuu...semoga ia meringankan dosa-dosa la hendaknya....

3 singgah dan taip sket..:

Bbq Tepian Tasik

5:00 PM Sue Izza 4 Comments



Assalamualaikum dan salam petang Sabtu....
Update laju-laju sebab banyak kerja berderet lagi tunggu turn tuk di sudahkan,Alhamdulillah ada pulak rezeki projek2 wiring tuk Mr D,so Cik Ngah la yang jadi assistant...heeeehee...dia kan 'sawan kertas' mana bleh buat paperwork....haahaahaa...
Ok2,jangan nak melalut,ini pun dah mencuri masa rehat yang secoet untuk update.Nak cite parti majlis bakar orang ayam atau bbq yang Cik Ngah and geng opis buat Isnin lepas...(huh! cite berzaman baru nak up...huuuu),tapi bukan ayam je la,ada macam-macam lagi....

Majlis : BBQ Geng Tasik P6
Tempat : Kawasan pantai buatan Kompleks Sukan Air P6
Masa : 8:30 malam
Hari : Isnin 11/07/2012
Menu : ayam (6 ekor) Kerang (3 kilo) Daging (4 kilo) Sotong (1 kilo) Udang (2 kilo) Mee Goreng.Air Sarsi
Penyertaan : 25 Orang


dalam jag tu bukan air ye,itu sos pencicah yang Cik Ngah buat sendiri okeh...


En Falah yang sentiasa di buli,Dak Ijat yang comel dan rajin...


5 paket mee kuning,x habis pun,diorang  dok layan yg bakar2 je...

haahaahaa....tong tempat membakar tu siap senyum lagi..


jgn pikir lain lak,hanya Cik Ngah sorang staff pompuan di sini okeyyy...
 
yummyyyyy......






brado2 yang gigih membbq....



 
En Falah yang tulus ikhlas dok mengipas



Alhamdulillah,semua berjalan seperti di rancang,tapi kali ni memang menjadi cabaran buat Cik Ngah,memandangkan satu2 nya bunga di kalangan kumbang,Cik Ngah di buli buat preparation kali ni,perap semua bahan tuk bakar dan semua yang berkaitan yang penyediaaan makanan dan minuman.

bisik-bisik:
sempena sambut Ramadhan la sekali ni
majlis buka puasa bos sponsor...heeee

4 singgah dan taip sket..:

Mee goreng hati terusik....

10:02 AM Sue Izza 7 Comments


sarapan pagi ahad yang simple,mood malas dah sampai,bangun pagi2 dah rajin...heeee...
dah mandi wangi2,masuk dapur je hilang mood,dah tu cam no? huuuuu
so,start keta,mamak la jawabnya....
bisik-bisik:
kkdg kita tak sedar apa yg kita buat dah melukakan hati org yang rapat ngan kita...
~sedih dgn seseorg yg rapat,dah berubah sikap sejak2 dah senang,dah tak ingat dgn kawan2 yang sama susah senang,yg banyak dia mintak tolong dulu,bukan la nak ungkit,tp dah sampai tak call,tak mesej....sedih la jugak kan....
apa pun,moga bahagia la dgn kehidupan sekarang ye....
Published with Blogger-droid v2.0.6

7 singgah dan taip sket..:

Tangkapan Di Hari Minggu.....

7:59 PM Sue Izza 6 Comments

Assalamualaikum semua....
haihhhh...baru la sempat buka blog haa.....
rancangnya hari ni nak gi bank,nak gi beli barang sikit,abis semua postpone...
baru nak bangun,dapat arahan,baruuu nak bangun dapat arahan,jawabnya besok plak la..huuu
eh! lari topik lak,nak cite pasal tangkapan Cik Ngah weekend lepas,aik Cik Ngah gi mancing ke?...idok lerrr...gi perabis duit je..heeeee...keluar jalan-jalan ngan housemate and Mr D.
Sebenarnya Cik Ngah nak dapatkan impian Cik Ngah dari tahun lepas lagi,dok rancang nak beli tak beli2 gak...akhirnya dapat la jugak,apa bendanya? ala macam yang Cik Ngah cite kat entry ni ha...
so,dah dapat la sekarang....heee...puas hati tau...sampai ke  Mydin USJ cari.baru dapat yang berkenan and harga yang mampu..heeee

ini la ha...sibuknya dari tahun lepas nak beli,dapat gak..heee


Opssss,itu baru tangkapan pertama tau,lepas dah bershopping barang umah kat USJ,terus ajak my driver (Mr D) gi IKEA.alang-alang dah keluarkan,apa lagi jalan la puas-puas,kebetulan budak umah pun nak gak gi sana,sekali harung la....so,ini la yang sempat Cik Ngah sambar..heeeee

nice kan,dah lama sebenarnya nak beli benda ni
kat IKEA,pergi je mesti lupa sebab dok tengok benda lain.

yang ni pulak kebetulan jumpa,
dan pikir dapur yang dah semak kan,
nampak kemas la sikit..huuuu

Balik dari IKEA,kekonon nak singgah makan kat Restoran Big Plate kat area Kg Melayu Subang kalau tak silap (memang fail bab jalan..haihhh...) tapi dah sampai sekali dah tutup la pulakkkk...meroyan gak pusing cari kedai makan lain area situ,alih-alih singgah je kedai tomyam apa ntah kat tepi jalan,bleh tahan la tomyamnya.Memang betul-betul meronda kitaorang di buatnya,lepas makan terus hantar Mr D balik umah mak dia,then kitaorang balik Putrajaya,hamik ko...kul 1 pagi sampai umah.

bisik-bisik:
macam-macam resepi dalam kepala nak try
dengan avon baru ni...heeee
harap-harap ia tak menjadi tukun di dapur
di sebabkan kemalasan dan terlebih rajin ni...heee

6 singgah dan taip sket..: