Untuk Si Kecil....

12:23 PM Sue Izza 3 Comments


Salam Sabtu semua....
Cantikkan hidangan sayuran kat atas ni....
memang sesuai la untuk tarik perhatian kanak-kanak yang susah nak makan sayur.
tapiiii kalau gini gayanya...yang tua pun suka...comellll je...heeehee

bisik-bisik:
weekend yang busy....
tolong cousin pindah umah
ermmm.....




3 singgah dan taip sket..:

First Time : Pai Epal....

12:37 PM Sue Izza 3 Comments

 Assalamualaikum.....
Heeee heeeee belum apa2 dah gelak dulu,ye la,apa semangat la meresap kat Cik Ngah ni,dua tiga hari ni,terlebih rajin dok try macam-macam resepi.
haiiiii makin naik la badan macam ni,tinggal kenangan je la,nak kuruskan badan bagai tu...opsssss....tapi joging tetap jonging tau..bukan tuk kurus tapi tuk kesihatan....
 Moh tengok pai epal yang tak berapa semenggah ni...waaaaaa...huuuhuuu


di sebabkan takde bekas pai,pakai loyang pun ok jerrr.....


memang yummy intinya tu....


boleh la,buat layan tekak..ihikkk...

Resepinya Cik Ngah amik kat SINI,tapi jeles wooo tgk pai dia cantikkk jeee...tak pe2,first time try...

bisik-bisik:
nak try resepi apa lagi ek?
heeheehee....'tukang rasa' juga yang tembun ni kang....

3 singgah dan taip sket..:

First Time : Pizza Ala Cik Ngah...

10:28 AM Sue Izza 7 Comments

 Assalamualaikum semua....
huuuu...rindu ngan blog,walau baru dua tiga hari tinggal...heeeheee...dok sibuk setelkan kerja yang berlambak...
semalam lepas lepak ngan my cousin n frens,sempat singgah myhdin cari bahan,tetiba je semangat berkobar-kobar nak try buat,sebab tengok resepi macam senangggg je..ecehhhh berlagak tul la....
balik tu ,sampai umah dah kul 10,dengan hati waja,masuk dapur uli doh...huuuu



tray pertama

tray kedua...lebihkan cheese


 
hidangan tuk breakfast pagi ni


Resepinya?
ermmm Cik Ngah bagi resepi dohnya ajelah ye..toppingnya ikut la selera masing-masing,pakai kreativiti sendiri...Alhamdullillah,dohnya jadi elok,roti pun lembut,cuma tepinya rangup sket,mungkin suhu terlebih sket....for first try,ok la...boleh telan...heeeheeee...Cik Ngah letak sosej,tomato puri,carrot,mushroom and cheese....

Resepi Doh Pizza


BAHAN DOH :-)
  • 500 g tepung roti
  • 250 ml air suam
  • 10 g yis segera
  • 1 camca besar gula halus
  • 1 camca teh garam halus
  • 4 camca besar mentega
  • 1 camca teh bread softerner
  • 1 camca teh bread improver


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. UNTUK DOH :- Bancuh yis dengan gula dan 1/2 bahagian air suam, kacau rata dan tunggu berbuih. Sementara itu, gaul garam, oregano, bread improver/softerner dengan tepung hingga rata, lambakkan atas meja bersih dan buat lubang dibahagian tengah tepung, tuang bancuhan yis dan baki air suam sedikit demi sedikit sambil menggaul tepung hingga menjadi doh. Uli hingga lembut. Masukkan mentega dan uli hingga doh licin dan kenyal (kena uli lama sikit). Bulat2kan doh dan alih ke dalam bekas, tutup dengan kitchen towel yang besih dan biarkan 1 jam hingga naik sekali ganda.


Cik Ngah amik dari blog akak NI hasil menggoggle....

bisik-bisik:
 Lepas ni dah bleh buat Pizza ikut selera sendiri la
tak payah meroyan nak gi dominos di malam hari bila
nak makan pizza....




7 singgah dan taip sket..:

Kenangan : Bedak Batu

3:47 PM Sue Izza 8 Comments


Assalamualaikum semua,
Agak-agak ada yang kenal lagi tak dua benda kat atas ni,heeeeheee...
betul-betul kenangan ni,time sekolah menengah dulu,time dok asrama memang ni la yang ma bekalkan tuk kami,anak-anak pompuannya...
Yang bedak ketiak tu,dulu ada dalam paket macam bedak sejuk tu,tapi sekarang dah ada dalam botol,tapi jenama dan bau still sama,Cik Ngah beli kat Mydin RM1.20 jerrr....yang bagusnya bedak ketiak ni tak tinggalkan kesan kat baju and hilangkan bau badan,selalunya pakai lepas mandi dan nak tidur,nak pakai kat celah-celah pelipat pun ok....
Bedak batu tu memang kenangan la,dulu suka amik yang pecah-pecah atas meja solek nenek pastu conteng kat cermin atau dinding..heeeheee...yang ni RM1.50 jerrr....

bisik-bisik:
ermmmm...dah jauh meninggalkan kenangan itu...
rinduuuuu......

8 singgah dan taip sket..:

Meraikan cinta : Ain dan Faizal

4:20 PM Sue Izza 3 Comments


bersama pengantin,abaikan baju i yang gedoboh itu..




 Assalamualaikum semua....
Rasa macam hari isnin lak ari ni,mentang2 semalam cuti,heeeheee...
ok,ni cite Ahad lepas....
Tahniah tuk teman blogger Cik Ain yang melangsungkan majlis perkahwinan Ahad lepas.....
Cik Ain ni rakan blogger dan pasangan kepada Encik Faizal ex-officemate Cik Ngah dulu....
Semoga cinta korang ke syurga ye,bahagia dan di limpahi rahmat Allah selalu....



gambar black n white dekat entrance...cantikkkk...



suka kiosk ucapan ni...colourfull gitu....



3 singgah dan taip sket..:

Ayam tandoori with gadis purple

11:53 AM Sue Izza 5 Comments

Salam pagi sabtu semua...
bekpes roti ngan ayam tandoori homemade by cik ngah....
mood ceria pepagi hari,hari ni sepasang purple,teriba mood nak melawa,bukan nak gi mana pun....heeeheeee....

bisik-bisik:
sesekali happy kan diri sendiri,pakai cantik2,wangi2 tuk diri sendiri...manjakan diri....

Published with Blogger-droid v2.0.9

5 singgah dan taip sket..:

Mari menyimpan....

5:06 PM Sue Izza 3 Comments


dah tukar buku baru...heeeee....
semangat baru nak menyimpan...
chaiyok2......
bisik-bisik:
menyimpan tuk hari tua...heeehee
Published with Blogger-droid v2.0.9

3 singgah dan taip sket..:

Dinner no candlelight....

11:07 PM Sue Izza 4 Comments

Assalamualaikum semua....
heh!.....diet la sangat cik ngah ni....3 hari dah,asal malam tak makan berat,amik ko malam ni, 1/2 chicken ordernya...huuuuhuuu....
takpe2,lepas abis musim raya kita pulun joging plak naaaa....jangan hangat2 taik ayam sudaaaa.....

bisik-bisik:
makin berselera bila yang tersayang ada bersama....ecehhhhh....
tolong la badan,jgn kumpul lemak tau,buang je ek....heeeheee

Published with Blogger-droid v2.0.9

4 singgah dan taip sket..:

Ww: Injured...

12:08 PM Sue Izza 3 Comments




bisik-bisik:
spechless......:(

3 singgah dan taip sket..:

WW : Buku lagi....

6:25 PM Sue Izza 4 Comments





bisik-bisik:
Gatal gi masuk MPH
Sib baik tak sampai seratus pun
heeeheee...dah bleh beli rak buku tinggi ni..
haiiiii...kalau pindah nanti,maunya berkotak buku dan majalah je la....






4 singgah dan taip sket..:

WW : Pertemuan Lagi

5:54 PM Sue Izza 0 Comments


Di hari Jumaat 31 Ogos 2012
Terima kunjugan room mate masa study di Klate dulu.
Hampir 8 tahun juga tak jumpa....







bisik-bisik:
kan dah kata Ramadhan dan Syawal tahun ni....
rezeki tuk bertemu teman-teman lama...

0 singgah dan taip sket..:

Pertemuan Selepas 13 Tahun Terpisah...

2:05 PM Sue Izza 9 Comments

Salam pagi sabtu....
Salam berhari minggu semua,korang buat apa ari ni? ke open house ke? Cik Ngah pun ada gak undangan ke open house.kena rancang betul-betul perjalanan bila jarak antara rumah yang nak pergi tu satu ke utara dan satu ke selatan...heeeheee....
Dalam berhari raya dan beropen house,masa ini lah kita mengeratkan silaturrahim sesama saudara mara dan kawan-kawan lama dan baru kan?....Cik Ngah bersyukur sangat Ramadhan dan Syawal tahun ni memang rezeki berjumpa dengan kawan-kawan yang dah berbelas tahun tak jumpa.....start abis SPM,terus lost contact,2 3 tahun ni je jumpa balik kat facebook dan blog....syukur sangat pada Allah,masih kekalkan jalinan persahabatan kami,walau dah berbelas tahun,namun ingatan pada kawan-kawan taaak pernah pudar,tambah-tambah yang membesar bersama.
Yang ini,pertemuan pada malam raya ke tiga,kebetulan Cik Ngah balik awal ke Putrajaya,Che Semah pulak Whatsap,dengan tak di rancang malam nya kami berjumpa,mulanya nak belanja diorang makan kat Alamanda,tapi tak de rezeki pulak dah nak tutup pun,so lepak je kat kedai mamak.


Ni gambar kelas masa Form 5 di Sekolah Menengah Padang Tengku,yang pakai tudung biru tu la Che Semah aka Asmahani,penolong ketua pelajar tahun tu aka my classmate,my hostelmate....
Terharu sangat sebab Che Semah sanggup datang Putrajaya,bawa putera dan puterinya yang aktif tu.malam-malam pulak tu,Terima kasih gak kat hubby Che Semah sebab bawa dia jumpa Cik Ngah,memang terharu.Kiranya perjumpaan blogger gak la ni,sebab Che Semah pun blogger sekarang,heeeheehee....


puterinya yang aktif,comel,nampak je ganas tapi ada keayuan yg tersembunyi..heeee ~Sara~

gambar terbaru,dulu Cik Ngah kecik je masa sekolah,sekarang lagi besar dari Che Semah~jeles,che semah slim~

Kami~tak de lak gambar hubby dia......

dua budak aktif,tapi cerdik.....





tanda mata dari Che Semah~speechless kejap...terharu..Cik Ngah tak de apa nak bagi..huuu

bisik-bisik:
ada lagi kawan2 lama yang jumpa tapi tak sempat nak amik gambar
jumpa Haniza Saat masa Shopping raya kat Shah Alam
Amy Farina plak kat hospital lipis masa melawat atuk,dah jadi nurse dia
rindu kat kawan2 sekolah....huuuuu


9 singgah dan taip sket..: