Cekodok Jagung Manis

11:08 PM puteri rimba 2 Comments


Alhamdulillahhhhh....menang pun malaysia lawan laos tadi,4-1...
Baru la betul- betul harimau mengaum,ermmmm...harimau ni memang la,nak kena ketuk baru nak bangun,dah lapar baru nak ngamuk...heeheeehee......
Tadi balik awal pun sebab nak tengok bola,dah la kena hujan,balik terus mandi,takut demam lak nanti.....
Memandangkan nak tengok bola,haruslah ada kudapan tuk kunyah ngan teh o panas kan,kena lak hari hujan ni,memang syok ar,tgk pulak baki jagung rebus ada lagi dalam peti ais,so mari kita buat cekodok jagung manis,jom.....
Bahan :
1 tongkol jagung rebus yang di cincang isinya
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar gula
1 sudu besar ibu roti atau mauripan
1 cawan air suam
Secubit garam
Cara :
-bancuh ibu roti/mauripan dalam air suam bersama gula
-bancuhkan sekali semua bahan dalam mangkuk
-panaskan minyak dan goreng bancuhan tersebut hingga kekuningan
-angkat,toskan minyak dan sedia di hidang
Selamat menikmati....
Bisik-bisik:
Tak suka dengan orang yang bercakap kuat tika berbual perkara peribadi di handphone,seolah nak bagitau satu dunia,haihhhh..tolong la....tau tak itu mengganggu orang lain?...
Published with Blogger-droid v2.0.9

2 singgah dan taip sket..:

Melayan tekak....

10:31 PM Sue Izza 4 Comments

 Selamat malam semua,
Haaaa...baru semangat update entry letak gambar heeheee...sib baik bleh setel...
Kisah tengahari tadi,tapi bermula di pagi hari datang keje,on mobile data kat phone sekali tak boleh,then try call,katanya kena bar,aikkkk...rasa macam dah bayar habis bil masa bayar sama ngan Mr D ari tu...ermmm,sekali check,mana dtang plak ni RM10.95 je yang outstanding 2 bulan,haihhh...ada la ni yang terlepas pandang,lunch hour bergegas ke The Mines,bayar bil umobile...

 Boleh plak Encik Bos antar mesej "kirim coolblog heliza helmi perisa vanilla satu" ahhh sudahhh...dah la tak penah beli lagi benda alah tu,tanya dia kat area mana,so gi la terjah ngan Mr D,dengan terpinga-pinganya,nak order apa ni...huuuuuuhuu..selambanya tanya budak cashier tu,perisa vanilla ngan coklat ada? sib baik ada...huuhuu...and sib baik cashier tu friendly sangat,malu i tau.....

 Nak naik eskalator terpandang plak takoyaki di sudut tepi,huh! apa lagi,layankan ajer tekak ngengada ni,boleh plak Mr D tanya kenyang ke makan benda ni,haipppp shut up!...follow ajer...banyak bunyi plak dia..heeheee....


menikmati Coolblog coklat di dalam kereta

 Memandangkan Mr D nak nasi juga (dasar perut stokin...heheee) singgah la jap kat Uniten,katanya nak cari nasi hujan panas yang beli hari tu,alih-alih dah habis...haahaaha...beli je la nasi beriayani....




lauk nasi beriyani yang sedappppp....

bisik-bisik:
hambik ko....
betul2 melayan selero..
aduiiiii....haahaahaa

4 singgah dan taip sket..:

Bila blog tak boleh upload gambar

9:56 PM Sue Izza 1 Comments

Assalamualaikum semua....
Fuhhhhh...berpeluh jap Cik Ngah bila nak up entry tapi tak bleh upload gambar,rupanya storage picasa dah penuh 1 GB.....
try tanya kawan-kawan Whatapss pun ada yang cakap check picasa takut ada gambar yang delete dalam blog tapi blum delete dalam picasa,dah check ,semua gambar pun ok...huuu
alih-alih google je la,belek-belekmterjumpa jugak tutorial tuk setelkan semua ni....
Alhamdulillahhhhhhh....kalau tak memang blog Cik Ngah tak de gambar dah lepas ni..huuuhuuuu
terima kasih berjuta lemonnnnnnnnn kepada tuan punya blog tu ye...entry dan tutorial anda sangat la bermanfaat....semoga Allah gandakan pahala dan kebaikan buatmu....
okeh ni Cik Ngah bagi link nya..... boleh klik SINI ye

bisik-bisik:
terima kasih banyak2 ye....
budimu ku kenang.....

1 singgah dan taip sket..:

Housewarming Cik Wani @Nilai Impian

11:06 AM Sue Izza 1 Comments


Assalamualaikum....
Alhamdulillahhh...sempat pun buka blog,aduhaiiiii...macam-macam hal di buatnya...tak pe,ujian tu..heeheee
Ok lah,ni cite Ahad lepas,huuuhuu ini la baru sempat nak update kisahnya,Gi jenjalan ke Nilai Impian,rumah Wani dan Amir (kawan housemate n dah jadi kawan Cik Ngah jugak)....dulu diorang tinggal kat Equine,tapi dah beli rumah sendiri kat Nilai Impian,dah lama sebenarnya,tapi memandang Si Amir yang belayar ngan kapal n jarang balik,ni la baru berkesempatan diorang buat kenduri kesyukaran dan makan-makan di rumah baru.
Dah lama tak ke Nilai,sampai sesat-sesat Cik Ngah ni ha,apa punya co-pilot daaaa....heeheee...tapi akhirnya jumpa jugak,tak de la banyak sangat 'makan buah langsat'.
Rupanya kat belakang Nilai 3 tempat shopping tu je,tapi tak sempat nak menyinggah dah nak maghrib,nak balik cepat.


ni la rumahnya,tak sempat nak amik gambar decoration dalam rumah,segan lagipun.




Decoration dalam rumah cantik sangat,nanti la Wani pun ada jemput kitaorang datang lagi lain kali,bleh la tengok decorationnya,segan nak amik gambar banyak-banyak,nagn tuan rumah pun tak sempat,dia pun sibuk layan tetamu.

Cik Zura,Cik Ros,Cikgu Nurul dan Amar yang banyak peel hari tu.




Antara menu
Menu makan-makannya memang sedap,nasi goreng yang mak sedara Wani buat,desert macam koktel,kek coklat,kuih-muih,laksa,ada juga kambing golek yang membuatkan Cik Ngah jadi muka tak malu sampai 4 kali ulang amik heeheehee,ada potato jacket,dan ada juga kekacang dari Makkah dan Air Zam Zam yang di bawa balik oleh Ibu Wani yang baru sampai dari Makkah tengahari tu.

bisik-bisik:
bestkan ada rumah sendiri,x kisah besar atau kecil....
yang penting milik sendiri....
Ya Allah,murahkan lah rezekiku....











Published with Blogger-droid v2.0.9

1 singgah dan taip sket..:

Kudapan minum petang

12:21 AM Sue Izza 6 Comments




Hai semua.....selamat berhari minggu....
Kebosanan melanda di hari sabtu ini,kerja half day macam biasa,cuma boring sgt,Mr D plak cuti ada kenduri di Bahau,tak de mangsa nak kacau...heeeheeee
Balik awal,habiskan masa kemas bilik yang macam kapal kena serang tu,gatal pi keluarkan semua baju dalam almari,audit la kononnnnn....
Pastu separuh jalan,dah malas....ishhhhh ishhhhh....
So,kudapan tuk petang sabtu ini....tu dia aihhhhh....strawberry cicah coklat,yummyyyyyyy.....memang maveles,tambah ngan jagung rebus yang montok2 gitu.....heeee tq fiza fantagiro ye...
Bisik-bisik:
Bila mau abis ngemas daaaaa....
Published with Blogger-droid v2.0.9

6 singgah dan taip sket..:

Sandwich daging blackpepper

11:49 AM Sue Izza 5 Comments


Assalamualaikum wbt
Selamat pagi semua,senyum seindah suria yang membawa cahya,senyumlah dari hati,duniamu berseriiiii...ehhhh...heeehee....sapa ingat lagi lagu tu,selalu rtm tayangkan dulu-dulu...ishhh terkenang plak zaman itu...
So,breakfast apa korang pagi ni...
Cik Ngah buat bekpes simple2 je,hari bekerja,cukupla tuk alas kaki perut sampai tengahari,jom tengok apa sarapan pagi ni.
Cik Ngah buat sandwich je,tapi kali ni guna daging burger yang di cincang sebab daging cincang dah habis,ok,meh tengok resepinya :
Bahan:
Roti gardenia
3 keping Daging burger-cincang atau potong dadu
2 biji bawang besar mayangkan
3 btg sosej daging di potong nipis dan serong
3 sudu sos lada hitam life
Sedikit garam
Cheese slice -Cik Ngah pakai chesdale cheese je
Mayonis
Sos tomato
Hirisan timun dan tomato
Cara:
-panaskan minyak dlm kuali,masukkan daging burger,sosej dan sos lada hitam.
-goreng sampai masak dan sedikit garing,perasakan dengan garam.
-aturkan hirisan timun dan tomato di atas roti,letakkan camouran daging tadi,paipkan mayonis dan sos,dan letakkan cheese.
-selain makan macam sandwich,bleh juga letak dalam tray dan masukkan dlm oven,bakar dlm 5 minit,taraaa dah jadi mini pizza....heeeheeeee (memasak ni  kreatif)
Selamat mencuba.....
Bisik-bisik:
Beban kerja makin banyak,
Menyesakkan kepala,
Meletihkan fizikal....
Tapiii time macam ni la datang idea memasak
Yang berbagai...huuhuuu...
Published with Blogger-droid v2.0.9

5 singgah dan taip sket..:

Nasi Impit Sambal Kentang

10:14 PM Sue Izza 4 Comments


Salam lewat hari minggu....
Seharian di rumah,menghabiskan masa mengemas rumah dan berehat...
Dok mengemas dapur,rupanya banyak lagi bahan kering tuk masakan antaranya baki nasi impit segera yang tak abis masa raya haji hari tu,daripada expired dan menjadi santapan tong sampah lebih baik Cik Ngah buat sesuatu kan...so,ini lah hasilnya :
Nasi Impit Sambal Kentang
Bahan:
Nasi impit segera di rebus hingga masak
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
2 sudu cili giling
2 sudu sos tomato
2 sudu kicap manis
1 biji bawang besar potong bulat
Segenggam ikan bilis goreng garing
Sedikit tempe potong halus dan goreng garing
2 biji kentang di potong dadu dan rebus separuh empuk
Garam dan gula
Cara:
-tumbuk bawang dan halia hingga lumat
-tumis bahan tumbuk,cili giling,sos tomato dan kicap manis
-tumis sampai agak pekat,perasakan garam dan gula
-masukkan kentang,tempe,dan ikan bilis,gaul rata
-hidang bersama nasi impit panas2....
Bisik-bisik:
Nanti nak try nasi impit goreng plak..
Heeheee
Published with Blogger-droid v2.0.9

4 singgah dan taip sket..:

Late lunch @ Old Town White Coffee,Alamanda

5:53 PM Sue Izza 3 Comments

Salam semua,
Hari sabtu yang mendung,sejukkk,membuat mata asyik mahu terpejam,
Seumpama separuh jiwaku hilang,ecehhhh...jiwang lak,yo ar,bgn pagi dengan kepala tingtong pergi kerja.....sib baik half day...
So,sememangnya cuti tuk memasak,jadinlunch saja di luar...
Lepak lunch ngan Mr D di Alamanda....menghadap esplanade dengan tasik buatan di petang yang redup amat la menenangkan.... Kami order mee kari,nasi ayam bbq,tauhu sumbat,float and white coffee.....

Bisik-bisik:
Mood malas memasak dan masuk dapur...
Dah napa Cik Ngah oiiiii....

Published with Blogger-droid v2.0.9

3 singgah dan taip sket..:

My favourite series back

10:28 PM Sue Izza 4 Comments

Balik rumah cepat-cepat lepas temankan Mr D dinner,bila dapat tahu marathon 2 jam siri ni di tayang kat tv3....
Dah tengok dari siri 1,nyaris gak nak habiskan duit beli cd box nya....
Huuuhuuu....

Bisik-bisik:
Korang lak?
Apa siri tv kegemaran?

Published with Blogger-droid v2.0.9

4 singgah dan taip sket..:

If you're not the one.....

1:38 PM Sue Izza 3 Comments

If you’re not the one then why does my soul feel glad today?
If you’re not the one then why does my hand fit yours this way?
If you are not mine then why does your heart return my call
If you are not mine would I have the strength to stand at all

I'll never know what the future brings
But I know you're here with me now
We’ll make it through
And I hope you are the one I share my life with

I don’t want to run away but I can’t take it, I don’t understand
If I’m not made for you then why does my heart tell me that I am?
Is there any way that I can stay in your arms?

If I don’t need you then why am I crying on my bed?
If I don’t need you then why does your name resound in my head?
If you’re not for me then why does this distance maim my life?
If you’re not for me then why do I dream of you as my husband?

I don’t know why you’re so far away
But I know that this much is true
We’ll make it through
And I hope you are the one I share my life with
And I wish that you could be the one I die with
And I pray in you’re the one I build my home with
I hope I love you all my life

I don’t want to run away but I can’t take it, I don’t understand
If I’m not made for you then why does my heart tell me that I am
Is there any way that I can stay in your arms?

‘Cause I miss you, body and soul so strong that it takes my breath away
And I breathe you into my heart and pray for the strength to stand today
‘Cause I love you, whether it’s wrong or right
And though I can’t be with you tonight
You know my heart is by your side

I don’t want to run away but I can’t take it, I don’t understand
If I’m not made for you then why does my heart tell me that I am
Is there any way that I could stay in your arms

 By-Daniel Bedingfield

bisik-bisik:
If 'you' understand...
~berjiwang plakkkkk.... :) ~


3 singgah dan taip sket..:

My Collection....

6:35 PM Sue Izza 9 Comments

Assalamualaikum....and Happy Deepavali....
Cuti umum sempena Deepavali,bangun pagi-pagi (tak de la pagi mana pun.... heee)
Kemas-kemas bilik,sapu habuk dan sawang (pemalas punya anak dara...)
Bukan pemalas,cuma hari kerja memang tak sempat,kena pulak minggu lepas keje 7 days a week...
Sambil ngemas,benda paling suka Cik Ngah buat adalah,membelek koleksi buku-buku...yessss i'm obsessed with books...huuuhuu....

Antaranya :

Beduk Diketuk oleh Pahrol Mohd Juoi
 Sindiran sinis kisah-kisah pendek dalam kehidupan seharian,
Bagai beduk yang diketuk,menyedarkan kita yang masih lena walau terjaga.
Buku yang bagus,santai tapi maksudnya mendalam,mudah di fahami dengan ilustrasi yang menarik.


karya Abd Jalil Ali
 Karya dari Abd Jalil Ali,bekas wartawan,
Kisah dan panduan dari garapan pengalaman penulis seharian,
Dari zaman bujang,berkahwin dan membina keluarga,
Teguran,panduan dan nasihat yang berguna untuk generasi muda yang mahu 
membina keluarga.


Karya Hlovate
 Karya yang menarik,banyak kisah remaja yang di adun dengan baik,
tak menyimpang,ermmmm...tak tahu nak describe macam mana
tapi Cik Ngah suka baca karya dia,kadang kala bagai di tepuk dahi dengan kisah-kisahnya
blog penulisnya di sini, HLOVATE



Karya Ramlee Awang Murshid
 My Feveret
Fiksyen thriller yang memang Cik Ngah kumpul,
Ni pun tak habis lagi semua karyanya...
Memang best....



Karya Roza Roslan
 Baru lagi beli ni,tiga2 sekaligus...heeheee..
Travelog dari Roza Roslan,
Pengalaman hidup,perjalanan kisahnya sendiri,
Harapan,Impian dan cita-cita gadis kampung,
Terasa dekat dengan diri,bila membaca karyanya,
Cik Ngah juga orang kampung,dari ceruk hutan lagi..huuuu...



Merancang wang sejak jatuh cinta oleh Shamsudin Kadir
 Buku yang bagus,tak semstinya tuk orang yang bercinta je,
Yang tak bercinta pun boleh baca,
Belajar merancang kewangan.


Bukan Sekadar Resepi oleh Roza Roslan
Satu lagi karya Roza Roslan
tapi yang ini bukan travelog,
Buku resepi yang lain dari biasa,
setiap menu dan hidangan disertakan kisah dalam hidupnya
berkaitan menu tersebut.
Sangat menarik.



bisik-bisik:
Banyak lagi buku dalam koleksi,
Bilik dah penuh dengan buku,mana lagi nak susun ni...huuuuhuu
Dah boleh dah usha rak buku yang tinggi tu..
Insya allah dah ada rumah sendiri nanti,
Boleh la buat library...

9 singgah dan taip sket..:

Bertahan....

11:33 AM Sue Izza 4 Comments

Duhai Pencipta ku
Duhai Pemilik ku
Dengarlah rintihan hatiku...

Ku mengejar kebahagian
Ku mencari kebebasan
Mudahkan segala laluan
Yang memberiku alasan

Berilah segala kekuatan
Syukur padamu tuhan
Aku masih di persimpangan
Aku masih di perjalanan

Langkah pertamaku
Menjadi seribu
Langkah yang penuh halangan untukku
Semangat yang ku ada akan ku tabahinya
Kecekalan bagiku cinta dariNya

Aku setia padamu oh tuhan yang satu

Ya Rab,Ya Malik
Berilah aku kekuatan
Berilah aku ketabahan......

4 singgah dan taip sket..:

WW : Hukkkk....

1:55 PM Sue Izza 5 Comments


bisik-bisik:
urmmmmm....
bila la nak dapat ni?...
huuuuuu

5 singgah dan taip sket..:

Rimba/Rimbun Klasik @ Bandar Baru Bangi

6:54 PM Sue Izza 6 Comments




Menu kami : NASI GORENG AYAM BEREMPAH,MEE LADNA





 
Tauhu Bakar




 Weheeeee...betul marathon update nih..heeheee...dengan niat untuk rekod diri sendiri..
Ni pulak cite ari Jumaat lepas,teman Mr D basuh keta kat area SOHO,Bandar Baru Bangi tu,ingat nak makan kat SOHO,sekali tutup la plak...

So,dah malas nak ke tempat lain,jalan je la ke kedai sebelahnya iaitu Rimbun Klasik.
Dulu-dulu rajin gak makan kat sini,tapi dah lama la,tak silap last datang setahun lepas gitu..heehee...
order pun menu-menu yang biasa je,yang penting Cik Ngah tak makan nasi jugak...dah malam pun..diet la sangatttt...
makanannya not bad,range biasa-biasa je,tapi Cik Ngah kecewa ngan Tauhu Bakar,tak macam bakar pun tauhu tu..huuuhuuu...

bisik-bisik:
Rindu nak makan tauhu bakar kat Kg Melayu Majidee
tak lupa rasanya sampai sekarang..huuhuuu
errrr...kat menu Rimba Klasik
tapi kat resit Rimbun Klasik...
aptb...


6 singgah dan taip sket..:

Nasi Minyak House @ Presint Diplomatik,Putrajaya

6:37 PM Sue Izza 2 Comments



Assalamualaikum....
Apa khabar semua...huuuhuu...rasa lama lak menghilang and tak update blog...ada orang rindu Cik Ngah tak?...huh perasan...
ni cite khamis lepas,abis keje gi warta jap ngan Mr D,beli ubat dan vitamin...
balik tu di tambah dengan cuaca yang sejuk membuatkan perut cepat je laparnya...huuuhuu
memang dah aim kedai ni lepas Cik Ty dok update dalam blog dia...so nak try la jugak kan,pusing punya pusing,tak nampak pulak signboardnya,geram lak aihhh...
last time pusing lagi sekali baru la nampak,rupanya dah tak ramai orang and lampu papan tanda tu dah tutup,terus pegi tanya buka lagi atau tidak,Alhamdulillah still open....

Cik Ngah tak amik makanan berat sebab time tu perut ngengada sikit,so just order Mushroom Soup,Egg and Cheese dan air Cham.Mr D je order Nasi Hujan Panas Ayam Berempah dengan Radix Ais .
Pendapat Cik Ngah,harga berbaloi,makanan pun cukup rasa,kena la ngan tekak.
Review penuh boleh klik Cik Ty punya update ye...

bisik-bisik:
makan-makan-makan-makan----------> GEMUKKKK...
haahahahaaa....



2 singgah dan taip sket..: