Coconut Shake @Klebang Melaka

5:59 PM Sue Izza 2 Comments




Alang-alang dah sampai Klebang,Melaka untuk kenduri kawin Yazid,harus la kan mencari coconut shake Klebang yang femes ames tu..haaaa...
So,sebaik saja driver start enjin keta Cik Ngah ni harus la membuat permintaan untuk melegakan tekak ni.


signboardnya di tepi jalan...


tu dia kelapanyaaa....


kalau nak makan di situ boleh masuk ke dalam ye..ada tempat makan


sebab abg ni buat coconut shake yang sedap,so dia hensem..haahaa...



muka puas hati dapat coconut shake yang sgt sedap....

bisik-bisik:
arghhhhh....tengok gambar pun bleh terliur ni
kan bagus Klebang tu sebelah Putrajaya...heeheee

2 singgah dan taip sket..:

Meraikan Cinta Yazid & Safirra

5:47 PM Sue Izza 0 Comments

 Kenduri 23 December 2012 lepas,di Klebang,Melaka.
Majlis kenduri kawin housemate Mr D,juga kenalan Cik Ngah.
Pergi dengan keta bekas housemate Mr D,Pojie....bertolak dlam 11 pagi,sampai rumah kenduri dah kul 3 petang di sebabkan jem dan kereta yang agak banyak di jalanan...sampai2 je teruk terkam makan dulu,dah lapar,pengantin pun dah habis bersanding,sambil makan sempat gak layan pengantin dok karaoke,menghiburkan kami..ecehhh...


pengantin yang sporting


Pojie and wifenya,Ikin.



asam pedas yang di hidangkan khas untuk kami yang terlambat


lepak santai 3 sekawan



nak jugak gambar ngan pengantin...heeheee...

kami buddies,takkan terpisah..heeheee...

tahniah yazid dan safirra...

bisik-bisik:
Majlis yang simple,tapi best,santaiii....
Semoga bahagia ke akhir hayat
untuk Yazid dan Safirra......

0 singgah dan taip sket..:

Restoran Asam pedas @ Bandar Baru Bangi

5:24 PM Sue Izza 0 Comments

Assalamualaikummmmm....

Allahuakbar,dapat juga buka blog berhabuk ni...uhuk uhukkk...
Ok2,lets go,nak marathon update entry sbelum masuk tahun baru 2013,abiskan cerita2 2012...heeheeee
1,2,3..get set goooo....ahahaaahaaa....

Cerita lebih kurang 2 minggu lepas,balik beli barang kat The Mines ngan Mr D,tetiba teringat nak singgah Restoran Asam Pedas di Seksyen 7,Bandar Baru Bangi ni,atas recommended Cik Yanty.....
Restoran ni area JPJ Selsyen 7 Bandar Baru Bangi tu,area kedai-kedai makan kat situ.corner lot bahagian blok tengah (paham ke idok?..heehee) Cik Ngah bukan apa,teringin sangat nak makan ikan pekasam Lenggong tu,memang feveret la...

Dinner : sayur goreng,ikan pekasam lenggong,asam pedas pari


ikan pekasam lenggong...mavelesss


sayur goreng


nasi dalam bungkus daun pisang...sedappp...wangiii je..



soya cincau dan air tiga layer


bisik-bisik:
Terasa nak pergi lagi pulak,terliur ngan ikan pekasam tu..bertambah nasi di buatnya...

0 singgah dan taip sket..:

Nasi Jagung

10:53 AM Sue Izza 4 Comments


Yihaaaa....mari marathon update blog,sementera tunggu driver basuh keta nak gi kenduri,heehee...ni yang syok tumpang orang ni,x yah drive...haahaa....
Khamis lepas sempat buat nasi jagung tuk makan-makan kat opis....
Ni kes tengok resepi kat blog Cik Mat Gebu la ni,tetiba terliur..heehee...
Selongkar apa bahan ada kat dapur,belasah je la,kalau derhaka resepi,ampunkan hamba yeee...heehee
Nasi Jagung
-2 cawan beras,seeloknya beras basmathi
-1 cawan susu cair
-2 cawan air
-rempah tumis-kulit kayu manis,bunga lawang,buah pelaga.
-2 ulas bawang putih tumbuk
-2 ulas bawang merah tumbuk
-1 batang serai ketuk
-2 sudu butter
-1 tin jagung manis,buang airnya...
Cara :
-basuh beras macam biasa,masukkan air dan susu
-sementara itu,tumis bahan tumbuk dan rempah dgn butter sampai naik bau
-masukkan serai
-masukkan bahan tumisan dlm beras dan tanak nasi macam biasa.
-bila nasi masak,masukkan jagung,dan gaul rata.
-sedap di makan dengan lauk ayam masak merah,atau kari daging,dengan acar...
Bisik-bisik:
Banyak rupanya cara nak masak nasi...
Yang penting kreatif...
Published with Blogger-droid v2.0.9

4 singgah dan taip sket..:

Mee Kari Sempoi

11:15 PM Sue Izza 0 Comments


Assalamualaikum semua,
Akhirnyaaaa...sempat pun jenguk blog kesayangan ni...ecehhh...
Busy bebenor ye Cik Ngah nya pun,dengan kerja,dengan aktiviti ngan kawan-kawan,balik rumah je,terus nampak katil,tilam,bantal dan selimut...heehee
Semalam rasa relax sikit,masuk kerja pun dah lewat dalam kul 10,buat kerja lebih kurang,memang tak de mood,letih,badan panas sejuk je,macam nak demam huuuu...
Dalam macam tu pun sempat gak singgah kedai masa balik,tetiba tekak teringin nak makan mee kari,kebetulan belum lunch,so cari bahan apa yang ada je la kat kedai tu..balik je,housemate semua tak de,ada balik kg,ada keluar,so bersilat cepat-cepat dengan perut berbunyi.
Yihaaaaa.....mee kari sempoi dari Cik Ngah...jom layan resepinya:

Mee Kari Sempoi

Bahan:
Mee kuning-basuh dah toskan
3 ulas bawang putih-tumbuk
3 ulas bawang merah-tumbuk
1 inci halia-tumbuk
1 cawan susu cair
3 sudu serbuk kari
Rempah tumis-kulit kayu manis,buah pelaga,bunga lawang
Ayam-Cik Ngah suka masukkan yg part tulang2 tu
Segenggam isi kerang
Fish ball-belah dua

Bahan hiasan/tabur:
Sawi celur Telur rebus
Hirisan cili
Tauge
Tauhu-hiris dan goreng garing
Bawang goreng

Caranya:
 -tumis bawang, rempah tumis dan serbuk kari sampai naik bau,masukkan susu
 -masukkan ayam dan kerang
 -masukkan air setengah cawan
-masukkan fishball -biarkan menggelegak....
-hidangkan bersama mee dan bahan tabur tadi...yummyyyy....

Bisik-bisik: Cuba guna susu tuk gantikan santan,konon la makanan sihat Padahal santan habis malas nak gi beli...heeheee P/s Ari ni nak gi kenduri kat Melaka....yeayy....bleh jalan2 sekali...
Published with Blogger-droid v2.0.9

0 singgah dan taip sket..:

Dinner at Little White Cafe @Bandar Baru Bangi

11:30 PM puteri rimba 4 Comments

Assalamualaikum semua....
Fuhhhh...baru ada masa nak jenguk blog,busy memanjang,ngan kerja yang tunggang langgang...
Alkisahnya malam semalam dapat la curi time kuar dinner ala-ala romantik atas cadangan Cik Yanty heehee
Tak de la romantik mana pun,dok tergelakkkk je kejenya,Cik Ngah ngan Mr D ni stok2 gurau naik kaki tangan (gurau kasar) tak reti aih nak romantik bagai,ye la,masing2 keje pegang tukul spanar,pakai safety boot turun site,mana ada masa nak romantik2 nih..haahaa....
So,ikut cadangan Cik Yanty jugak la kami pi makan kat Little White Cafe ni,berdekatan Gulatis di Bandar Baru Bangi tu,pusing je area rumah kedai tu,restoran ni selang 2 3 buah je dari Steamboat Antarabangsa.

cubaan kontrol ayu,keras kejung di buatnya...haahaa...

First Impression,memang nampak mewahnya,decoration kedai yang soooo english style...dah macam kat europe lak rasa...sempat la kekonon berangan dok oversea.Serius,decoration kedai tu pun dah membangkitkan feel romantik tau...

furniture,deco semuanya cantik...kemasss,bersihhhh je...

Dari segi layanannya agak bagusla,cepat dan teratur,cumanya masa pegi tu dah agak lewat and dah nak tutup pun,so banyak main course menunya yang dah habis (rugi kan?)....So,jadi la dua tiga kali datang tukar order.


Mr D yang kontrol macho dan agak poyo time ni..huh!
Tapi Cik Ngah cukup berkenan yang kain lapik mejanya and sekuntum bunga ros yang di letakkan atas meja (boleh plak..) rasa kenaaaa je kat mata ni..heehee...tetiba kuar ayat kat Mr D "nanti,umah sendiri nak buat cam ni lah"...haahaa...

ros merah yang menggamit hati....ecehhhh...
So malam tu kitaorang order tea and coffee,Roasted Chicken,Breast Chicken Gril and satu desert eskrem lupa lak nama n tak sempat amik gambarnya...harganya around RM50++,rasa makanannya not bad,kena jugak dengan tekak,sos blackpepper and mushroomnya boleh di kategorikan sedap,sebab Mr D mintak tambah sos...haahaahaa...sedap la tu kan...


tu diaaaa...Roasted Chicken Mr D punya....
Bagi Cik Ngah plak,Breast Chicken Grill nya agak sedap,sebab saya bukan penggemar ayam,tapi kali ni makan sampai licin,so sedap la tu kan...heehee...


Breast Chicken Grill Cik Ngah punya.....
Segan jugak sebenarnya nak ambil gambar banyak-banyak sebab ada satu pasangan kat depan kitaorang asyik pandang2 je...huuuhuu...malu i,ingat kitaorang celebrate apa gak nya,padahal just spend time kuar makan je,nak kata celebrate anniversary tu boleh la,tapi tu minggu lepas,tak kisah la kan?...heehee...



interior kedai yang cantik.....

Part interiornya pulak ,Cik Ngah berkenan dengan rak yang lekat kat dinding,di susun dengan buku-buku dan botol berbagai rempah,memang teratur dan cantik,macam kat belakang Cik Ngah dalam gambar kat bawah ni.

candid from Mr D....
Pada pasangan2 yang nak dinner ala romantik atau candlelight dinner sesuai sangat la datang sini,kena pulak cik abg belanja and bagi hadiah coklat ke,bunga ke...memangggggg cair lah...heheehe... Last one,picture yang buatkan Mr D kenan sakat aje ngan Cik Ngah nak hantar kat majalah URTV,heeehee...a man,with roasted chicken and rose...haahaahaa.....


kontrol machoooo tuuu......
Last sebelum balik..........


kamera cap ayam...jangan komplain k....



nak jugak.takmau kalah.....

bisik-bisik:
Romantik dinner la konon,tak larat tahan gelak,ada je benda yang buat spoil,ko pandang aku,aku pandang ko,pastu tahan gelak,aduiiiii...pak cik ni memang failed tau...haahaa.....
Apapun,thanks to Cik Yanty sebab suggest tempat ni tuk kitaorg,for celebrate our 3 years together,insya allah ada rezeki nak try menu lain lak...

4 singgah dan taip sket..:

Masihkah Ada Cinta?

7:57 PM Sue Izza 3 Comments



Masihkah Ada Cinta

 Betapa pun jauh pandangan mata
Betapa pun bebas kaki melangkah
Namun terasa diri terpenjara
Oleh suatu ikatan yg tidak ketara

Walau ku cuba menjauhkan diri
Walau kadangkala aku membenci
Namun setiap kali terpandang mu
Kehangatan di hatiku dingin bagai salju

Antara kasih dan kasihan
Antara jemu dan harapan
Biarkanlah di sini
Aku terus begini sendiri

Andainya ada yang dapat mengerti
Gelisah yg datang melanda diri
Masihkah ada rasa cinta
Ataukah sekadar kau berpura-pura


Bisik-bisik:
Nothing more to say...
Ya Allah,Berikanku kekuatan berlandaskan keimanan....

3 singgah dan taip sket..: