17 February 2013


Assalamualaikum.....
Sekian lama tak masuk dapur,hari tetiba pulak terasa nak masak dan makan ketam,so petang tadi sibuk ngikut housemate gi beli barang dapur,so for dinner Cik Ngah masak ketam.
Ketam Masak Kam Heong
Bahan:
3 ekor ketam,belah dua and goreng dalam minyak dan toskan
5 ulas bawang putih
1 inci halia
3 tangkai cilipadi
2 sudu bancuhan serbuk kari ikan
1 tangkai daun kari
2 sudu sos lada hitam
1 biji tomato potong baji
Potongan carrot
Garam dan gula
Cara:
-tumbuk bawang,ciliapi dan halia
-tumiskan bahan tumbuk sampai wangi,masukkan bancuhan serbuk kari dan sos lada hitam
-tumis sebentar,masukkan daun kari,carrot dan tomato.
-kalau nak lebih kuah,masukkan setengah cawan air.
-masukkan garam dan gula
-masukkan ketam dan kaup balik
-sedia tuk di hidangkan
Memang bertambah bila makan ngan nasi panas2...fuhhhhhh..,,
Bisik-bisik:
Dah lama tak masakkan tuk  Mr D
Ermmmmm.....
Published with Blogger-droid v2.0.10

5 singgah dan taip sket..

tapi lama gie lama dah tak makan ketam, cik ngah tak masakkan pung..hukhukhuk

REPLY

sampai ati , tak jemput pun ty pi makan , huhuhu

REPLY

mmg terbaik tp aku tak reti makan ketam

REPLY

fiza xmakan ketam , tapi suka sangat tgk orang makan ketam, siput .. ralik tgk duk gigit2 .haha

REPLY

wahhh...rajin sungguh..
sedapnya..teringat isi ketam yang sedap..

dayah suka ketam..

tak kisah la masak cemana pun..

asal halal cara masaknye..

balun..

hehe..

nanti bila bila rajin..
dayah cuba resepinya..

:)

REPLY

Catatan Sue Izza . 2017 Copyright. All rights reserved. Blog Templates Designed by Blogger Template | Free Blogger Templates