Daging bakar cicah air asam

2:02 PM Sue Izza 4 Comments


Assalamualaikum semua....
Uhukkk uhukkk...fuhhhh berhabuk blog,so sorry,lama tak lepak sini,ntah lama,mood na berblog makin kurang la...ok2,Cik Ngah cuba la aktif balik k, cik M ni besar sangat la...heheeee...
Memandangkan hari ni mc,heheee...alasan je tu,sebenarnya ponteng,malas nak masuk ke,tapi memang demam malam tadi n paginya migrain,so bangun pun dah pukul 11,lepas telan ubat....bangun je perut dah berbunyi,apa lagi,selongkar dapur arrr...
Jom tengok apa Cik Ngah masak for lunch,malas keluar,panassss,nanti demam lagi....
-sayur air kangkung dan daging bakar cicah air asam,simple...
Daging bakar cicah air asam
Bahan:
Setengah kilo daging
Garam dan serbuk kunyit
Bawang putih,tumbuk
Bahan air asam:
5 ulas Bawang putih
2 ulas Bawang merah
1 inci belacan
Cili padi
3 sudu air asam jawa
Sebiji limau nipis
Garam dan gula
Cara:
-besar sebuku2 daging,jgn besar sangat,perapkan dengan garam,serbuk kunyit dan bawang putih dalam 30 minit,then masukkan dlm oven bakar 20 minit,180 darjah,api atas bawah,
-bakar bawang n belacan,jgn sampai hangus.
-tumbuk dengan cili,gaulkan dengab air asam dan perahan limau nipis,perasakan.
-makan ngan nasi panas2,yummyyyy..,,
Bisik-bisik:
Banyak benda nak cite tapi tak tau nak start dari mana...adoiiiii
Published with Blogger-droid v2.0.10

4 comments:

  1. List down what to story mory in ur blog sis!
    update!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aiyarkkkkk mok ty maroh doh...heheehee....

      Delete
  2. nakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete