Kopi dan Migraine

8:14 PM Sue Izza 1 Comments

secangkir kopi panas
Kebiasaan minum pagi Cik Ngah adalah teh o panas sahaja,kebetulan pagi ni datang opis,teh uncang dah habis,hanya ada serbuk kopi halus je,alang-alang sampai awal dan mengantuk,buat je la kopi konon-konon boleh hilangkan mengantuk mata ni.Tapi sayang sebaliknya pulak,dah la Cik Ngah memang kurang nak minum kopi 0 macam ni...huuhuu...lepas minum terus rasa pening.Risau pulak terus migraine nanti,Alhamdulillah la tak melarat.

Cik Ngah bukanlah peminat kopi tapi masih lagi boleh minum,cuma pelik juga,apakah kopi penyebab sakit kepala dan migraine?

So,Cik Ngah google dapat la maklumat iaitu :

Kafein yang terdapat dalam kopi bisa membantu meredakan sakit kepala sebelah. Tapi konsumsilah secukupnya, jangan berlebihan. Terlalu banyak konsumsi kafein tidak baik bagi jantung karena membuat jantung berdebar. Cukup satu cangkir kecil sehari, dengan pilihan black coffee (tanpa tambahan creamer, karamel, sirup atau gula).-sumber

"Selain itu, jangan berlebihan saat minum kopi. Sebab kebanyakan minum kopi juga malah buruk bagi kesehatan dan memperparah migrain," demikian tuturnya.-sumber

Doktor ada nasihatkan saya tempoh hari supaya kurangkan pengambilan kopi, coklat dan cheese.

Menikmati makanan atau minuman dengan kandungan kafein bisa mengurangi rasa sakit akibat migrain. Karena itulah kafein menjadi salah satu bahan obat-obatan. Tetapi harus tetap waspada karena Anda bisa saja mengalami ketergantungan dengan terus minum kopi setiap kali migrain kambuh sehingga melewati dosis minum kopi harian.-sumber

Jadinya,kesimpulan yang Cik Ngah boleh buat adalah bukan kopi itu puncanya,kuantiti kopi itu yang menjadi punca,mungkin Cik Ngah dah masukkan kopi terlebih,maklumlah tak berani pandai bancuh kopi,memang fail...huuhuuu....

bisik-bisik:
ada sesapa lagi yang ada migraine?
macam mana korang atasi rasa sakitnya?

1 comment:

  1. Dulu mmg biasa sakit kepala...tak boleh tahan kalau tangkap biji mata
    Tapi saya atasinya dgn mengambil supplement B Complex Shaklee...alhamdulillah dah tak de migrain lg

    ReplyDelete