23 December 2013


Hari minggu,di rumah,hujan pulak,sejuk-sejuk kan,asyik laparrrr je...hehehhe...ni cerita semalam,ahad di rumah bersama housemate,mulanya nak buat spageti carbonara,tak cukup bahan la pulak,so godek-godek,terus mintak housemate ajarkan buat roti jala,my feveret sebenarnya,tapi sebelum ni tak penah plak terasa nak belajar buat,heehehehe....not bad la,lulus gak,heheheh,,,practice make perfect kan,ok ni Cik Ngah kongsikan cara buat bancuhan untuk rotinya,kari ayamnya dah banyak resepi kan...hehehee...

Roti Jala ala Cik Ngah

bahan:
3 cawan tepung
2 sudu besar minyak masak
sedikit pewarna kuning
1 biji telur
4 cawan santan
sedikit garam

Cara:
-Blendkan semua bahan di atas
-Masukkan dalam acuan dan pastikan keluarnya tak putus-putus ye,nanti tak cantik nak jala,oter la kalau terlebih air atau tepung,pandai2 agak ye.
-dah jalakan,angkat dan gulung kan.

bisik-bisik:
Insya allah dah boleh buat sendiri,senang lepas ni kalau nak makan,tak payah susah2 cari kat kedai yang cekik darah tu lagi...huuhuuuu.

8 singgah dan taip sket..

makan dengan kuah durian pun sedap kan...lepas tengok cik angah punya entry teringinlak nak buat...

REPLY

Wah sedapnya :DD Dah lama tak buat hm :(

REPLY

yessss...sedap jugak tu...next time nak buat lah...hehehehe

REPLY

apa lagi,gi dapur cepat...heheheheh

REPLY

tang kari tu tak leh tahan... fuh... sedap

REPLY

hasben suka roti jala... sy tak suka sgt...

REPLY

sedapnya roti jala :) da lama tak makan..

REPLY

Catatan Sue Izza . 2017 Copyright. All rights reserved. Blog Templates Designed by Blogger Template | Free Blogger Templates