26 December 2013


Alhamdulillahhh,selesai puasa tuk hari ini,ganti puasa time hujan macam tak terasa perit tekak sangat,heheheh...
Balik keje tadi sempat la sediakan juadah bebuka Cik Ngah ngan housemate,salah satunya adalah Sayur Kimcham masak taucu,Cik Ngah beli sayur kimcham ni masa pegi Cameron Highland ari tu,beli 2 peket,tinggal 1 paket lagi dalam peti ais,sebelum ni just buh dalam sup ayam,dalam sayur air je,kali ni try goreng taucu lepas mendapatkan nasihat dari blogger masakan terkenal pak cik mat gebu....oh ya,nama lain bagi sayur ni adalah bunga lily atau lily bud.

Ni la rupa yang fresh n cik ngah beli kat cameron,kalau kat pasaraya
 banyak yang kering punya
Ini yang cik ngah dah siap masak tadi
Jom tengok resepinya:


Bahan:
Sepeket 200gm kimcham atau lily bud
3 batang sosej beef ramly
Separuh capsicum atau lada benggala
2 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 biji cili api
3 sudu taucu
1 sudu kicap pekat
1 biji bawang besar,potong bulat

Cara:
-tumbuk bawang merah dan putih,potong serong sosej
-tumis bahan tumbuk,masukkan sosej,masukkan air sedikit,kalau nak banyak kuah masukkan lebih air.
-masukkan taucu,tumis sampai naik bau,masukkan capsicum,bawang besar dan cili api.
-kecikkan api,dan masukkan kimcham,gaul rata,masukkan kicap pekat,Cik Ngah tak masukkan garam dah sebab taucu dah masin.

Bisik-bisik:
Sedap tul makan ngan nasi panas2,jangan goreng lama sangat,biar rangup je kimcham tu,sedap..cuba la...

3 singgah dan taip sket..

sedapnya..dayah pulak bwk blik jgung dri cmron wat bubur jgung..visit my blog tuk tgok bubur jgung manis :)

REPLY

kimchan ni mcm penah dengar jep..haha..nampak sangat anak dara pemalas..hoho

REPLY

sy selalu buat telur masak tauchu waktu malas nak memasak...hheee... sayur belum try...

REPLY

Catatan Sue Izza . 2017 Copyright. All rights reserved. Blog Templates Designed by Blogger Template | Free Blogger Templates