Meraikan cinta: Maya dan Hafiz

8:30 AM Sue Izza 4 Comments

Cerita ahad lepas......
Bersama2 BFFSA ke kenduri Maya dan Hafiz di Jalan Kebun,Klang.

Maya,kenalan Cik Ngah di MPOB Kelana Jaya,sangat permah dan happening orangnya,pandai memasak..
Cik Ngah dan Mr D gerak ke Shah Alam awal sikit and melepak dulu kat umah Cik Yan,my lovely cousin.
Sampai kat kenduri pengantin dah abis bersanding,pengantin pompuannya pulak naik letih Cik Ngah tengak,memang tak reti dok diam,memang kalut tul...haahahaa...

Menu kenduri boleh tahan la jugak,cuma tak sempat nak rasa semua,tapi Cik Ngah suka ngan gulai nenas ikan masinnya...sedapppp....


kami....wajib gambar ngan pengantin...heeheee....


dak tecik nak berkiyomi pulakkk....apa pun pelaminnya cantik...heehee..

my lovely cousin...Cik Yan,x abis2 ngan laksanya

Puan Maya dan Hafiz....heheee...


Cik yan meninggalkan jejak kehadiran kami di guest book.....


Cik Ngah pun nak interframe..heehee

lasttttttt...... :)


Cik Ngah dan Mr D menumpang...amik berkat...urmmmmm.....

bisik-bisik:
dah dekat cuti sekolah
musim kenduri datang lagi
weeeee....makan free saja la...
Insya allah,hujung bulan 5 ni tak sabar nak gi majlis rakan blogger di Kelantan
tungguuuuuu......

4 singgah dan taip sket..:

Majlis Aqiqah baby Al-Faris @ Melaka

6:52 PM Sue Izza 2 Comments


Assalamualaikum semua,
Haiyooooo baru sempat bukak blog haaa...busy skit hari ni...
Last weekend yang full dengan aktiviti memenuhi jemputan makan,makan dan makan...menternak lemak..huuhuuu....
Ni cite Sabtu lepas,Cik Ngah mengikut Mr D ke Majlis Akikah baby Al-Faris anak kepada Hafiz dan Opie,Cik Ngah pernah update majlis kahwin mereka di SINI

Majlis di Melaka area Taman Cheng,jangan tanya belah mana ye,Cik Ngah tak tau jalan...heeheee
Kami sampai pun dah petang,sebab gerak pun dah lepas zohor,sempat lagi la makan nasi tengahari dengan lauk kambing akikah,ada pulak lauk asam pedas yang glamer di Melaka kan,memang maveles la...


kawan2,errr semua dah jadi mak orang..huuhuu....baby AlFaris pakai baju melayu purple dengan mak ayahnya


mak2 orang,majoriti anak pompuan...gegerllll gituuuu....


borak-borak sebelum balik.....

uncle eddy ngan baby alfaris....dah boleh tu bang...heehee...

baby Alfaris ngan ayahnya....

Gerak balik dari kenduri tu ingatkan nak balik Putrajaya terus,rupanya geng2 ni ajak singgah Umbai pekena ikan bakar dulu,Cik Ngah apa lagi,yang tak penah sampai,memang suka la...heheee....terpaksa la Mr D melayan kerenah i ni...

Sampai2 tu dah maghrib,memang ramai sangat orang,mungkin sebab malam minggu,tunggu dalam 15 minit baru dapat meja,so memang melantak sepuas hati kitaorg malam tu,group dalam 10orang dewasa,total bayar makan-makan,lebih kurang RM240 ,agak murah la jugak,tu pun banyak jugak nasi yang tak abis...sib baik lauk banyak yang habis,dok ratah lauk je....


menjamu selera


penuh meja...huuhuuu....




ikan kerapu 3 rasa,udang butterrr...yummyyyy....


Dalam pukul 9 lebih baru la kami beransur balik,terus menghala balik ke Putrajaya,tu pun berapa kali Cik Ngah and Mr D berenti,tak tahan mengantuk dengan perut kekenyangan,dalam pukul 12.30 baru la sampai rumah....
Fuhhhh....hari yang penuh dengan makanan....huuhuuu....

bisik-bisik:
Banyak kali dah ulang ke Melaka gi kenduri
Banyak gak tempat menarik,yang best2...


2 singgah dan taip sket..:

Day 2 : Meaning behind my blog name

5:07 PM Sue Izza 1 Comments

Assalamualaikummmmm semuaaa....

Haaaa kan Cik Ngah dah cakapp,tak de nya nak update hari2 pun kalau buat 30 days challenge...heeheeehee..

 Ok lah,tuk hari kedua,maksud di sebalik nama blog.... Ermmmm....masa first buat blog ni ari tu,Cik Ngah tak terpikir pun nak bersungguh sangat buat blog,buat pun saja suka-suka tuk catatan diri sendiri je...so main bedal je la letak nama blog...heheeee... Masa tu just terpikir asal usul Cik Ngah dari hulu Pahang,orang kampung yang jauh dari hiruk pikuk kotaraya.... Anak gadis yang membesar di kelilingi hutan rimba,udara segar yang tidak tercemar,hutan menghijau saujana mata memandang..... So tercetua la nama PUTERI RIMBA tribute to my hometown....

 Bisik-bisik:

Minggu yang busy Minggu depan dah nak balik mengundi Selamat mengundi semua Jalankan tanggungjawab tuk negara ye....

1 singgah dan taip sket..:

Day 1 : Introduce,recent picture and 6 facts

11:22 AM Sue Izza 5 Comments


Assalamualaikum semua......
Pagi yang agak segar dan ceria sebab semalam yang ceria...ehhhh..hehee...boleh lak cam gitu...heehee...
Okey,lets go dengan cabaran hari pertama :

Introduce,recent picture and 6 interesting facts about me.....

-Saya Cik Ngah ecehhh...masih single tapi not available haahahh...
-Gadis manis ecehhh heee berasal dari Kuala Lipis,anak kedua dari 5 beradik


thats my recent picture-snap minggu lepas....makin tembam

6 interesting facts about me :

-Sangat mudah tersentuh hati,tapi kadangkala boleh jadi seorang yang sangat keras hati
-Takut,geli dengan ular,sampai tahap boleh pengsan....erkkk
-Suka buat keputusan nekad dan on the spot,akibatnya pikir kemudian...huuhuuu
-Sangat tegas dengan adik-adik,tapi juga seorang kakak yg penyayang and overprotected...haahhaaa..
-Mudah marah dan mudah sejuk....ermmm agak baran jugak...
-Suka memasak dan.......makan...hahahahahaa

bisik-bisik:
Sorry ye,Cik Ngah rojak bahasa,adik-adik di bangku sekolah
ini tidak elok...oh nom nom nom nommmm....jangan tiru okeh!
Cik Ngah tak pandai sangat Bahasa Inggeris,maklum la sekolah sampai darjah 6 je
hahaahaaahaa.......

5 singgah dan taip sket..:

Kebosanan dan cabaran....

5:45 PM Sue Izza 0 Comments

Assalamualaikum semua...

Petang yang redup dan membosankan bagi Cik Ngah ,belek2 blog sementara tunggu nak balik kerja,kerja tak banyak,so banyak masa rilek,bila nak update blog tak tau apa nak tulis...haiyoooooo

So,sambil dok bw ke seluruh alam,terpikir plak nak buat cabaran 30 hari entry...huuhuuu....
Ok,jom kita tengok senarai cabarannya :


*Day 1: Introduce, recent picture of yourself, 6 interesting facts.
* Day 2: Meaning behind your blog name.
* Day 3: Your first love.
* Day 4: Your parents.
* Day 5: A song to match your mood.
* Day 6: A picture of something that makes you happy.
* Day 7: Favorite movies.
* Day 8: A place you’ve traveled to.
* Day 9: A favorite picture of your best friend.
* Day 10: Something you’re afraid of.
* Day 11: Favorite tv shows.
* Day 12: Something you don’t leave the house without.
* Day 13: Goals.
* Day 14: A picture of you last year – how have you changed?
* Day 15: Quran verse.
* Day 16: Dream house.
* Day 17: Something you’re looking forward to.
* Day 18: Favorite Place to Eat.
* Day 19: Something you miss.
* Day 20: Nicknames.
* Day 21: Favorite Picture of yourself ALL TIME Why?
* Day 22: What’s in your purse?
* Day 23: Your idea of a perfect first date.
* Day 24: Something you’ve learned.
* Day 25: Something you crave a lot.
* Day 26: Your Dream Wedding.
* Day 27: Original Photo of the city you live in.
* Day 28: A letter to someone you miss
* Day 29: 3 Wishes.

Ok,kita tengok,Cik Ngah boleh buat ke tak ye?...heeheee
Jangan hangat2 taik ayam sudah...heehehee...




0 singgah dan taip sket..:

Ben Ashaari perlukan pertolongan....

10:57 AM Sue Izza 0 Comments

Assalamualaikum,
Salam pagi Isnin semua,sihat? laaa apasal moody je tu,jangan la cam tu,ceria2 la skit,senyum lebih2 sikit ye...
Pagi ni rasa segar lain macam pulak,mungkin sebab bangun sahur tuk puasa ganti,bangun awal so rasa segar la kan....
Oh ya....mesti ramai yang kenal blogger otai Abg Ben Ashaari kan,dengarnya dia ada masalah sikit sekarang ni,dan perlukan pertolongan dari kawan-kawan dan pembaca semua,harap-harap boleh la tolong dia ye....
nak tau citenya boleh klik SINI...

haaaa...ben ashaari bapak si qhaliff ni la....alaaa takkan la tak kenal kan....

bisik-bisik:
psssssttt....ajak kengkawan undi tauuuuu....
heeheeeee
sayanggggggg korang...

0 singgah dan taip sket..:

Lava Grill Burger Againnn...

1:59 PM Sue Izza 2 Comments


Assalamualaikum

Wahhh...mari menternak lemak lagi,heeheee.....Berlava Grill Burger lagi kamiiiii.... Dengan sapa? konpem2 dengan geng blogger kami la....korang memang best arrr...makan kaw2,pastu gelak tak ingat dunia,buat lawak nasib baik tak tersembur air...korang memang kan....haahaaaaa......


Burger ni Cik Ngah pernah review kat SINI dan SINI dulu,tapi sekarang yang kami datang terjah ni Restorannya,ermmmm cam mana nak guide korang ye....landmarknya cari Balai Polis Sri Serdang,Restoran ni depan kedai pakaian Hari-Hari....senang je...pusing2 area tu mesti jumpanya lah....


geng Kami,gambar tak clear sgt huuuhuu


Weeda,Fiza Fantagiro dan Cik Ngah


Qaseh Dalia dan Yanty



tu dia aihhhhh.....maveles


yummmeeeehhhhh.....



chicken grill....memang sedapppp....


garangnya qhaliffff...hehee..ngantuk sebenarnya tu....

bisik-bisik:
makannnnnnn
menternak lemakkkkk je Cik Ngah oiiii
exercise nya tak jugakkkk
heehee....

Published with Blogger-droid v2.0.10

2 singgah dan taip sket..:

Jungle trekking @FRIM Kepong

6:13 PM Sue Izza 3 Comments

Assalamualaikum semuaaa....

yeahhhh...baru sempat nak buka blog hari ni...betul-betul tak de mood and mengantuk sangat,buat kerja pun tersenguk-senguk dah,so,rehatkan diri sekejap jengah blog yang dah cantik ni (cehhhh...puji blog sendiri pulakkkk).

Ahad lepas,sempat Cik Ngah join geng BFFSA pergi jungle treking dan canopy walk di hutan FRIM di Kepong (sila google ye lokasinya).Cik Ngah bawa my housemate sekali Cik Zura dan Cik Ros,gerak dari Putrajaya kul 7.00pagi,singgah dulu kat Kelana Jaya jumpa yang lain,gerak sesama,dalam kul 8 pagi dah sampai,boleh masuk dengan kereta ke dalam,parking di luar pagar pun ada,tapi jauh pulak nak berjalannya,bayaran masuk minimum satu kereta RM5 dan setiap orang RM2.

Sementara tunggu Mr D yang tersesat,sempat kita orang brekfast dulu,Oh ya! kami parking kat kawasan perkelahan Sg Kroh,kat area situ ada toilet dan food court,bleh tahan jugak makanan kat situ sedap2.

kak ikin aka coach tu warmup sebelum mulakan  perjalanan..hehee
Sementara tunggu Mr Presiden beli tiket Canopy Walk yang berharga RM5 dekat One Stop Centre,kami apa lagi,sesi posing2 la..heehee...


Dah dapat tiket,so mari mulakan perjalanan,untuk info,grup yang lebih 8 orang kalau tak silap kena amik juruiring,harga nya RM150 tuk satu grup ye,so pergi la dalam grup kecil,macam kitaorang ,pecahkan 2 grup,first grup jalan dulu.

trek masa naik.....agak licin sebab baru lepas hujan...



poyo tul la Mr D,katanya tak mencabar,bleh plak dia main game..huh!


Dalam 500m kot kitaorang sampai kat checkpoint tuk naik ke Canopy Walk tu,tapi kena daki bukit lagi 500m,fuhhh mengah di buatnya,dah la Cik Ngah dah jarang exercise sekarang...adoiiii....


ni kat checkpoint tu....

Agak mencabar jugak la trek tuk mendaki tu,kena lebih berhati-hati sebab licin lepas hujan.....

dah sampai pun kat pondok nak naik Canopy Walk



ni la pondok nya....

Nak naik Canopy Walk ni tak leh sekaligus ramai2 tau,kena one by one,dalam jarak 2 meter setiap sorang...


tu diaaa aihhhhh....posing tahap macho konon.....

Memang seronok la,bleh nampak permandangan KL dari atas tu,kalau cuaca baik boleh namapak KLCC lagi...

cuaca berkabus so tak nampak sangat KL



posing dalam cuak...gayat wehhhh....
Kalau tak silap Canopy Walk ni dalam 50meter,di gantung tinggi di puncak pokok....


ni pulak perjalanan turun,masa ni ramai la pulak orang...

Akhirnya kami sampai di kawasan Air Terjun Sg Kroh,rehat,minum,posing2 dan tengok peta...heehee....


hilang dah muka cuak naik Canopy Walk,pucat lesi muka..heehee

lepak-minum-posing

Mr Presiden tgh baca peta



air terjun yang cantik dan tenanggggg sgt....



ini lahhh barisan kitaaaa..... :)



muka ceria dah turun ,masing2 laporrrr....

kalau tak silap buah ara,kalau salah betulkan saya ye....



bersih n lapangggg je,patut la ramai buat photoshoot kat sini


peta untuk panduan pun ada di sediakan.....



Gambar wajib BFFSA...haahaa.....

Dalam pukul 1 lebih kami dah sampai bawah,then terus lunch kat food court kat area parking tu,then masing2 dah kepenatan so terus la balik,fuhhhhh....krem kaki di buatnya wehhh....

So,untuk korang yang berminat dengan aktiviti macam ni boleh lah berkunjung ke sini ye,tak rugi.
Untuk maklumat lanjut boleh ke laman web FRIM,senang,semua ada....cari je...

bisik-bisik:
i love nature


Published with Blogger-droid v2.0.10

3 singgah dan taip sket..:

Wajah baru....

4:58 PM Sue Izza 3 Comments

Assalamualaikum semua....

Hoyeahhhhhh....blog Cik Ngah dah berwajah baru...heeheee....tapiiiii bukan hasil dari tangan Cik Ngah pun,dari pertolongan Pn Fiza Fantagiro kita haaaa.....rajin bebenor beliau petang ini,dok mengedit blog buruk Cik Ngah ni,harapkan Cik Ngah sampai ke tua laaaa cam gituuuu je blog nya...heeheee....

Tq so much fiza.....really appreciate tau....dah la Cik Ngah ni bukannya rajin nak godek-godek tutorial nak buat header transparent bagai....meh2 nak hug sikit...muahhhhh...heehee

bisik-bisik:
siyesly,suka sangat,nampak lebih segar,
cerah sket mata ni ha..heeheee...
nama je Cik Ngah ni belajar seni
budak art tapi tangan dah keras kejung wehhhh....

3 singgah dan taip sket..:

Daging bakar cicah air asam

2:02 PM Sue Izza 4 Comments


Assalamualaikum semua....
Uhukkk uhukkk...fuhhhh berhabuk blog,so sorry,lama tak lepak sini,ntah lama,mood na berblog makin kurang la...ok2,Cik Ngah cuba la aktif balik k, cik M ni besar sangat la...heheeee...
Memandangkan hari ni mc,heheee...alasan je tu,sebenarnya ponteng,malas nak masuk ke,tapi memang demam malam tadi n paginya migrain,so bangun pun dah pukul 11,lepas telan ubat....bangun je perut dah berbunyi,apa lagi,selongkar dapur arrr...
Jom tengok apa Cik Ngah masak for lunch,malas keluar,panassss,nanti demam lagi....
-sayur air kangkung dan daging bakar cicah air asam,simple...
Daging bakar cicah air asam
Bahan:
Setengah kilo daging
Garam dan serbuk kunyit
Bawang putih,tumbuk
Bahan air asam:
5 ulas Bawang putih
2 ulas Bawang merah
1 inci belacan
Cili padi
3 sudu air asam jawa
Sebiji limau nipis
Garam dan gula
Cara:
-besar sebuku2 daging,jgn besar sangat,perapkan dengan garam,serbuk kunyit dan bawang putih dalam 30 minit,then masukkan dlm oven bakar 20 minit,180 darjah,api atas bawah,
-bakar bawang n belacan,jgn sampai hangus.
-tumbuk dengan cili,gaulkan dengab air asam dan perahan limau nipis,perasakan.
-makan ngan nasi panas2,yummyyyy..,,
Bisik-bisik:
Banyak benda nak cite tapi tak tau nak start dari mana...adoiiiii
Published with Blogger-droid v2.0.10

4 singgah dan taip sket..: