Day 3 : Your First Love

8:30 AM Sue Izza 3 Comments


gambar sekadar hiasan
Okey,sambungan cabaran 30 entry heehee,hampir terlupa dah,sibuk sangat...heeheee

Cinta pertama orang kata cinta yang akan di kenang ke akhir hayat,tak kisah la sama ada pahit atau manis,cinta yang akan kekal di ingatan selamanya,walau rasa cinta itu dah tiada tapi akan terus di kenang,kan?

My First Love???
Cik Ngah pun tak tau,huuhuu..ada ke ekkk?..heehee... zaman-zaman sekolah dulu tak sempat nak bercinta2,lagipun i budak comot,budak lelaki tak heran..heeheee tak masuk geng gegurl2 cun ....

Lepas form 5,ada la jugak dok berjiwang2 dengan someone tapi jarak jauh,ermmm...nak kata cinta,Cik Ngah pun tak tahu adakah itu cinta,ermmm yang pasti ada sejarah pahit juga dengan 'dia',tak pe lah pengajaran hidup kan.sakit memang sakit tapi lama-lama dah kalis,bak kata orang alah bisa tegal biasa...
dah lama pun,cite zaman form 6 dulu,dah maafkan segalanya,pendek kata kalau jumpa boleh gelak-gelak ar...

Tapi penangan kenangan pahit itu,lama juga la nak bangkit kembali,lama jugak la menyendiri dan cuba bina kekuatan,Alhamdulillah sekarang dah ok,dah ceria happy dan gembira.
Walaupun rasa serik tu ada,dah pedihnya masih terasa,tapi dah boleh buka pintu hati tuk sesiapa yang sudi,heeheee.... Insya Allah,doakan Cik Ngah bertemu cinta sejati ye.

Bagi Cik Ngah prinsip dalam hubungan senang je,jujur,biar la pasangan nak curang,kita jangan curang sama,biar orang buat kita jangan kita buat orang.
Dan pengajaran untuk Cik Ngah,jangan terlalu mudah maafkan orang sampai kena pijak kepala.

bisik-bisik:
Doakan saya.


3 singgah dan taip sket..:

Sambal Bangkok

9:05 PM Sue Izza 0 Comments


Assalamualaikum semua....
Fuhhhh...hari yang amat membosankan,baru tahu macam mana boring dok umah bila tak bekerja di hari sabtu,tapiiiii rela lagi dok umah dari gi kerja...hehehehe.....
Dah lama tak post entry masak and resepi,cehhhh...macam la terer sangat masak kan,minggu lepas balik kampung ma ngan abah buat kenduri arwah mek,antara menunya ayam percik,gulai daging,acar,kerabu pucuk paku and sambal bangkok.Cik Ngah pun tak sure kenapa di beri nama sambal bangkok,mungkinkah berasal dari bangkok? heehehe...ntah la....and jangan tak tau,masa kenduri ni,atuk saudara lelaki yang buatkan sambal ni,ingat lelaki tak pandai ke,sedap wooo...licin sambalnya.
Sambal Bangkok
Bahan:
Cili padi merah-buang tangkai
Limau kasturi
Nenas-hiris halus
Cuka makan
Garam
Gula
Cara:
-blenderkan cili padi dengan cuka dan air limau kasturi
-jangan masukkan air
-kemudian gaulkan dengan nenas
-hiriskan kulit limau kasturi nipis2 dan masukkan
-perasakan dengan gula dan garam
-memang meletop...hahahahha
bisik-bisik:
zaman sekarang lelaki perempuan
semua boleh masuk dapur dah...hehhehee
Published with Blogger-droid v2.0.10

0 singgah dan taip sket..:

Trip Blogger Putrajaya : Jelajah Pantai Timur : Edisi 4

12:05 PM Sue Izza 1 Comments

Hari terakhir bercuti di Pantai Timur,
Bangun dengan kicauan burung dan kokokan ayam di Kg Tok Has,Jerteh,sangat tenang,sejuk dan nyaman,dapat pulak mandi air perigi yang sangat laaaaa.....fuhhh tak terkata,sejuk tapi best,rasa macam nak mandi lama2 nasib baik la ramai lagi yang tunggu turn...huuhuu...
Selesai bersarapan,kami meminta diri dari keluarga Qaseh tuk meneruskan perjalanan di Negeri Terengganu,
dalam perjalanan kami singgah di Masjid Ulul Albab atau Masjid Kayu di Jerteh ini,tuk merakam kenangan dan masjid ni unik kerna di bina sepenuhnya dari kayu,sangat cantik senibina melayu lama nya,banyak jugak ukiran-ukiran kayu asli Melayu.


cantik kan,Cik Ngah yg paling depan naik,excited terlebih..heehee


sangat awesome

anak dara sunti...ahahahaaa....
sang teruna pujaan hati...ahahaha

merenung dari jendela hati ewahhhh.....


cantik kannnn....

Sebelum terus ke destinasi tersebut,Cik Ngah mengajak ahli rombongan lain singgah di rumah housemate di Kg Gong Nering,saja jalan-jalan nak kenal rumah dan kebetulan adiknya akan melangsungkan perkahwinan 2 3 hari lagi,kami di jamu pulak mihun goreng dan kuih-muih yang memang sedap.

Seterusnya kami menuju ke Taman Tamdun Islam dan Masjid Kristal,tapi kami tak masuk pun ke Taman Tamadun Islam,pertamanya kekangan masa dan keduanya cuaca sangat panas,dan kami nak ke tempat lain lagi..huuhuu......

pintu masuk

sempat lagiiiii




masjid kristal.....

cantik.....awan pun cantik,subhanallah....


sempat berhat dan posing2....
Kami teruskan perjalanan ingin ke Pasar Payang,tapi sebelum tu cari benda wajib dulu iaitu keropok losong la...heehee...sekali lagi Waze dan internet di hujung jari amat membantu...huhuuu...beli keropok,ada pulak yang belum sampai mana2 dalam kereta dah belasah keropoknya...haahaa...tak tahan la tu...heehee

singgah di Kak Yah Keropok Lekor di Kg Losong Hj Su

tu diaaaa panas2 lagi......
Habis memborong keropok kami terus ke Pasar Payang,jalan agak sesak dan jem,parking pun agak susah,2 3 kali jugak la pusing tuk dapatkan parking....huuhuu....
yeayyy dah sampai pasar payang.....

jalan2

batik cantik2 tau

najeeb dan syahir dok shopping kain batik

banyak jual pakaian dan kain batik

batik cantik2
Kat sini memang syurga batik,macam-macam ada,Cik Ngah minat juga dengan batik tapi kain pasang batiknya banyak bermanik dan gold dust jenis sutera plak tu...huuuhuuu i ni malas nak layan menjaganya,pakai yang mudah2 sudahhhhh....huuhuu....tapi ada juga la sepasang dua,cuma jarang nak pakai.
Dah habis pusing dalam pukul 6 ptg dah,memandangkan hari nak hujan dan perkiraan jangka masa perjalanan ke Putrajaya agak panjang kami batalkan niat untuk ikut laluan tepi pantai dan terus masuk highway je dan kembali ke Putrajaya,perjalanan malam yang agak mencabar,Dalam pukul 4 pagi baru lah sampai di Putrajaya.
posing2 sebelum gerak balik

brader MK

buah-buahannnn

selamat tinggal teganu

bazar warisan depan pasar payang

laluan balik,dalam keta sempat nikmati seja nan merah...heehee

Berakhir sudah perjalanan kami,semoga berjumpa lagi di next trip ye...heehee...cadangan dah di buat nak ke belah utara pulak.....nanti kan Insya Allahhhh....

bisik-bisik:
terima kasih semua,sayang2 ku ahli rombongan
terima kasih Mr D banyak membantu...
sayang kamu semua....

1 singgah dan taip sket..:

Trip Blogger Putrajaya : Jelajah Pantai Timur : Edisi 3

11:06 AM Sue Izza 3 Comments

Weeeehuuuu pengembaraan seterusnya di Pantai Timur,cehhh dah macam cite upin ipin lak..heehee...
Hari ni kena jugak meninggalkan homestay yg sangat awesome ni...

feeling2 bergambor depan umah tok nenek sendiri...huhuuu

Pn Nik Azizah tuan punya homestay yang sangat baik...
Destinasi seterusnyaaaaa....Rantauuuuu Panjangggg...ecehhhh..hahahaa...syurga shopping,tapikannnn Cik Ngah dari dulu datang sini jarang la cuaca yang menyenangkan,memang panasssss wwoooo...huuhuuu...



Perjalanan nak ke tempat shopping di tengah pekan Rantau Panjang ni tak penahnya tak jem,tambah lagi musim cuti sekolah...huuhuu..bersusun kereta.Cik Ngah cuba meng -cool-kan driver kesayanganku aka Mr D dari bertukar menjadi Naga Berapi dengan cuaca panas,jem tak bergerak,nak cari parking punya payah..huhuuu..sabor je laaa....sampaikan tugas parking kereta terpaksa di ambil alih oleh Yanty bila my Mr D dah naik angin dan kepala kuar api...hahahaha


posing dulu sebelum jalan...er mawardi where r u...haahahaha

apapun isi perut dulu sebelum pusing....
mk syahir dengan pulut ayamnya

ty dan jeeb

sup yang agak sedap dan kena ngan tekak Cik Ngah

selesai makan,berbincang arah mana nak serbu dulu...

cuaca memang panas..huhuuu

my feveret doraemonnnnnn...bestnya kalau dapat satu,nak beli tapi tak muat keta..huuhuu...

dah macam pelancong korea budak berdua nih...

eskrem baba,wajib cuba datang sini,roti kecil2,biskut,kacang,jagung,jeli dan eskrem,sedappppp....

memang best time panas2 ni.....

yummyyyy....sejukkan naga tgh berapi..haahaa...
agak ramai orang,cuti sekolah....

teringin nak beli,buat koleksi dan mudahkan kerja masak,tapiiiii malas nak bawa,cam no?

Selesai selesai berpeluh barang shopping,cuci mata sampai puas hati,dan memenuhkan bonet kereta dengan tilam,toto,bantal,kain baju bergerak la kami ke destinasi seterusnya iaitu.Teganuuuuuuuu......tapi sebelum tu kami singgah dulu di Masjid Beijing yang terkenal di lalulan Rantau Panjang-Pasir Mas ni.Sangat cantik binaannya,ilham dari Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat.Singgah solat rehat,segarkan badan sehingga sempat Cik Mieza kita mandi dan tukar pakai baju baru lagi,heeheee.....

pintu gerbang jalan masuk utama....pengaruh binaan China

kami

binaan yang cantik dan selesa,menjadi mercu tanda

cantik kannnn...sejukkkk je
hero2ku
Kami meneruskan perjalanan ke Jerteh untuk bermalam di rumah Qaseh di Kg Tok Has,Jerteh,sesampai di sana,kami singgah makan dulu di food court stesen bas Jerteh,Masing-masing dah lapar dan tak mahu menyusahkan family Qaseh untuk melayan kami yang kebuluran ini...heehee...padahal sibuk nak melepak walaupun mata dah berpasir ngantuk...haahahah....


maggi ketam yang menjadi tumpuan malam itu..heeheee

Cik Ngah just order Nasi Air aka bubur nasi versi pantai timur,lupa plak nak snap gambar,tapi memang sedap,dengan daging dan ikan bilis ranggup,dalam kuah sup daging,memang maveles,Cik Ngah memang suka.Cik Ngah terja sebenarnya,jadi ketua projek kali ini,tapi Cik Ngah sendiri baru first time sampai Terengganu,jalan pun tak tahu,perjalanan semata-mata berpandukan Waze sahaja...heeheee...tapi Alhamdulillah,berjalan lancar,tak sesat sangat,just salah-salah simpang itu biasa okeh..heehhee....

Sampai di rumah Qaseh agak lewat,masing-masing amik turn mandi n sangat awesome dapat mandi air perigi yang sejukkkk dan nyaman,dengan suasana kampung,tido memang sangat nyenyak di tambah dengan letih bejalan lagi,berakhir perjalan tuk hari ini.

bisik-bisik:
Nantikan hari terakhir perjalanan kami


3 singgah dan taip sket..: