Kopi dan Migraine

8:14 PM Sue Izza 1 Comments

secangkir kopi panas
Kebiasaan minum pagi Cik Ngah adalah teh o panas sahaja,kebetulan pagi ni datang opis,teh uncang dah habis,hanya ada serbuk kopi halus je,alang-alang sampai awal dan mengantuk,buat je la kopi konon-konon boleh hilangkan mengantuk mata ni.Tapi sayang sebaliknya pulak,dah la Cik Ngah memang kurang nak minum kopi 0 macam ni...huuhuu...lepas minum terus rasa pening.Risau pulak terus migraine nanti,Alhamdulillah la tak melarat.

Cik Ngah bukanlah peminat kopi tapi masih lagi boleh minum,cuma pelik juga,apakah kopi penyebab sakit kepala dan migraine?

So,Cik Ngah google dapat la maklumat iaitu :

Kafein yang terdapat dalam kopi bisa membantu meredakan sakit kepala sebelah. Tapi konsumsilah secukupnya, jangan berlebihan. Terlalu banyak konsumsi kafein tidak baik bagi jantung karena membuat jantung berdebar. Cukup satu cangkir kecil sehari, dengan pilihan black coffee (tanpa tambahan creamer, karamel, sirup atau gula).-sumber

"Selain itu, jangan berlebihan saat minum kopi. Sebab kebanyakan minum kopi juga malah buruk bagi kesehatan dan memperparah migrain," demikian tuturnya.-sumber

Doktor ada nasihatkan saya tempoh hari supaya kurangkan pengambilan kopi, coklat dan cheese.

Menikmati makanan atau minuman dengan kandungan kafein bisa mengurangi rasa sakit akibat migrain. Karena itulah kafein menjadi salah satu bahan obat-obatan. Tetapi harus tetap waspada karena Anda bisa saja mengalami ketergantungan dengan terus minum kopi setiap kali migrain kambuh sehingga melewati dosis minum kopi harian.-sumber

Jadinya,kesimpulan yang Cik Ngah boleh buat adalah bukan kopi itu puncanya,kuantiti kopi itu yang menjadi punca,mungkin Cik Ngah dah masukkan kopi terlebih,maklumlah tak berani pandai bancuh kopi,memang fail...huuhuuu....

bisik-bisik:
ada sesapa lagi yang ada migraine?
macam mana korang atasi rasa sakitnya?

1 singgah dan taip sket..:

Puteri Rimba kembali ke Rimba

7:52 PM Sue Izza 12 Comments

Kini berwajah baru lagi,tiada lagi "Puteri Rimba" di blog Cik Ngah ini,tiada apa isu pun menukar nama blog ini,cuma terasa tidak sesuai dari pemikiran sendiri dan teguran beberapa individu rapat,yang mana memberi cadangan supaya menggunakan nama sendiri,mungkin lebih senang dan open konsepnya.Lagipun Cik Ngah menulis banyak berkisar tentang diri sendiri.

header yang dulu

Kini lebih selesa menggunakan nama " Catatan Sue Izza",rasanya lebih merujuk kepada catatan peribadi apa yang Cik Ngah alami dalam hidup.Semoga sedikit sebanyak catatan peribadi Cik Ngah ni boleh memberi manfaat kepada yang membaca,tak kira lah kawan atau anda mencari sesuatu di blog Cik Ngah ni.

so inilah nama baru,header baru blog ini.

Terima kasih kepada yang sudi berkawan selama ni,semoga ukhwah dan silaturrahim ini terus kekal,Aminnnn....

bisik-bisik:
semoga Cik Ngah di kurniakan kerajianan untuk terus aktif dalam
berblog ini..heheheheh


12 singgah dan taip sket..:

Meraikan Cinta : Sabrina & Saiful

4:49 PM Sue Izza 1 Comments

Setelah sekian lama tiada majlis kenduri kahwin yang agak besar dalam family Cik Ngah sebelah abah,kali ini kami meraikan sepupu rapat Cik Ngah yang melangsungkan perkahwinan pada 12 Oktober 2013 di Machang,Kelantan.Agak besar kendurinya memandangkan Sabrina ni anak sulung dan satu-satunya anak perempuan Mak Su dan Pak Su.

Cuma yang ralatnya,Cik Ngah hanya mampu hadir pada hari persandingan sahaja,sedangkan dah di minta hadir pada majlis akad nikah malam sebelumnya,maaf la pengantin,Cik Ngah ada aral yang melintang,maklumlah,kali ni menumpang orang je nak bergerak,dengan kaki yang masih berdenyut,gagahkan juga balik.


kredit to Photographer majlis Amin Husin
Yang pasti majlis berlangsung dengan lancar dan meriah dengan kehadiran sanak-saudara yang lama tak berjumpa,satu yang Cik Ngah puji,acara majlis tidak terlalu formal,dan pengantin di kenalkan kepada setiap mak saudara dan bapa saudara satu-persatu,selalunyajarang amalan ini di buat masa kini.


Sabrina dan Saiful : semoga berkekalan ke akhir hayat
Cik Ngah sampai di rumah pengantin pun sudah agak lewat,pengantin sudah siap di mekap dan bersedia menunggu rombongan pengantin lelaki.Oh ya! tak berkesempatan mengambil gambar menu majlis kali ini,antaranya ayam paprik,gulai kawah,kerabu jantung pisang,sambal,ikan kering dan buah-buahan,simple tapi rasa makanan tetap sedap.

gambar outdoor pinjam dari page jurukameranya,lokasi Bukit Bakar,Machang,Kelantan.

Cik Ngah,Sabrina dan sorang lagi sepupu iaitu Cik Yan,kami rapat dari kecil lagi,walau berjauhan tapi selalu bersama bila sesekali berjumpa waktu cuti sekolah dan kenduri waktu dulu-dulu,banyak childhood memories kami.Cik Ngah mendokan semoga mahligai yang di bina kekal ke akhir hayat.


ambik berkat,tinggal la kami berdua,Cik Ngah dan Cik Yan

bersama pengantin baru....
bisik-bisik:
Seronok tengok orang bahagia,
semoga Allah beri peluang Cik Ngah bahagia juga,
doa-doakan ye...

1 singgah dan taip sket..:

Gatal tangan,padan muka!

10:03 PM Sue Izza 7 Comments

Assalamualaikum semua....
Betul la orang kata,sesal dahulu pendapatan,sesal kemudian tak berguna...huhuuu...
Gara-gara tak de kerja kat opis,gatal tangan dok godek blog,akhir jahanam,pastu menyesal..huwaaaaa....
Kononnya nak tukar kaler dan layout je,alih-alih tak tahu la apa yang CIk Ngah tekan,abis semua jahanam...
Pengajaran : tak reti buat cara tak reti!
Bisik-bisik:
So,layout blog ni sementara ye...
Cik Ngah akan update balik
Published with Blogger-droid v2.0.10

7 singgah dan taip sket..:

La Tahzan - Heliza Helmi

11:07 AM Sue Izza 1 Comments



Assalamualaikum...Salam Jumaat kawan-kawan,
Terkesan dengan lagu ini,yang di kirimkan oleh Si manis Yanty di fb...dah lama rupanya lagu ni,lirik yang memberi semangat.

La Tahzan- Heliza Helmi

Menjejaki kaki di bumi Gaza

Merasa bagaikan di syurga maya

Mereka tidak pernah kenal berputus asa

Mereka kata Allah tetap bersama kita

Walau di mana jua kita berada

Selagi kita terus berada di jalan-Nya


Korus:


La tahzan … rabbuna ma’ana

La tahzan … rabbuna ma’ana

La tahzan … rabbuna ma’ana

Jangan sedih, Allah bersama kita


La tahzan … rabbuna ma’ana

La tahzan … rabbuna ma’ana

La tahzan … rabbuna ma’ana

Jangan sedih, Allah bersama kita


Mereka kan tetap berjuang fisabilillah

Tidak kira ibu ayah dan anak-anak

Mempertahankan bumi tanah Islam

Berkorban seluruh harta dan nyawa


Ayuh bangkit dari tidurmu yang lena

Takkan kita hanya berdiam saja


Ulang korus


Siapa Tuhan kamu

Siapa guru kamu

Apa pesanan kamu

Apa cita-cita hidup kamu

Takkan kita hanya berdiam sahaja


bisik-bisik:
macam-macam terfikir di benak...
semoga Allah beri ketetapan iman...

1 singgah dan taip sket..:

Balik kampung naik bas

12:07 PM Sue Izza 2 Comments



Assalamualaikum semua...
Alhamdulillahhhh Cik Ngah selamat sampai ke kampung halaman,balik untuk beraya dan kenduri kawin sepupu.
Memandangkan kaki memang tak bleh nak menekan clutch kereta lagi,so alternatif yang ada,naik bas je la...
Dah lama tak naik bas sejak beli kereta dah hampir 4 tahun kot,tapi perkhidmatan masih sama,ada bas trannasional yang sangat sempit seatnya,huuhuuu...bas lin siong,bas mara liner yang baru sikit..
Tak de la jauh mana sebenarnya kuala lipis dari kuala lumpur,dalam 3 jam je,tapi uncle tadi bawa bas laju jugak sebab penumpang 5 orang je,mungkin sebab bas paling awal kot.
Cik Ngah naik di hentian pekeliling dalam pukul 9 pagi dan 11.30 pagi dah sampai...
Sementara menantikan abah jemput sempat la update apa yang patut.
Lipis masih tak berubah,sunyi,pekan mati,tapi meriah bila hari minggu,dan perayaan bila anak rantau pulang.
Bisik-bisik:
Harap2 balik kampung awal boleh berehat dan pulihkan kaki ni.
Lepas raya banyak benda nak buat...huuhuuu
Published with Blogger-droid v2.0.10

2 singgah dan taip sket..: