Teaser : Girls Short Holidays

1:30 PM Sue Izza 2 Comments


~enjoy the sunset~

bisik-bisik:
Nantikan full entry
:)

2 singgah dan taip sket..:

Permata Yang Di Cari

5:32 PM Sue Izza 3 Comments

Assalamualaikum.....

Permata Yang Di Cari - De Hearty

Hadirnya tanpa kusedari
Menggamit kasih cinta bersemi
Hadir cinta insan padaku ini
Anugerah kurniaan Ilahi

Lembut tutur bicaranya
Menarik hatiku untuk mendekatinya
Kesopanannya memikat di hati
Mendamaikan jiwaku yang resah ini

Ya Allah
Jika dia benar untukku
Dekatkanlah hatinya dengan hatiku

Jika dia bukan milikku
Damaikanlah hatiku
Dengan ketentuan-Mu

Dialah permata yang dicari
Selama ini baru kutemui
Tapi ku tak pasti rencana Ilahi

Apakah dia kan kumiliki
Tidak sekali dinodai nafsu
Akan kubatasi dengan syariat-Mu
Jika dirinya bukan untukku
Redha hatiku dengan ketentuan-Mu


Ya Allah
Engkaulah tempat kubergantung harapanku
Kuharap diriku sentiasa di bawah rahmat-Mu

bisik-bisik:
Ya Allahhh...
Aku Redha.....

3 singgah dan taip sket..:

Singgang Daging ala Kelantan

11:34 PM Sue Izza 7 Comments

Menu singgang daging ala kelantan,request dari my lovely cousin,yang tetiba wasap nak datang dinner sesama,rindu ler tu,nak makan masakan Cik Ngah...heheheh...alang2,jemput Mr D sekali join dinner...ramai lagi seronok...

Walau Cik Ngah memasak,tapi still diet,memang tak sentuh nasi pun,makan lauk je,tu pun mana yang boleh je,sambil teman yang lain makan.

Daging Singgang ala Klate

Bahan:

Daging -hiris nipis
Ketumbar tumbuk hancur
Bawang putih
Bawang merah
Lengkuas
Asam keping
Gula melaka sedikit saja dalam sesudu
Budu 2 sudu
Cili kering atau cili padi potong,kalau suka pedas boleh letak lebih.
Garam dan gula

Cara:

Basuh daging dan perapkan dengan hirisan bawang,lengkuas,ketumbar,asam keping dan gula melaka sekejap

Masukkan 3 cawan air dan didihkan atas dapur

Masukkan budu,perasakan dengan garam dan gula

Masak hingga daging empuk

Bisik-bisik:
Sedap makan ngan nasi panas2
Tambah pulak dengan ulam dan budu
Memang menambah..hehehee
Tapi Cik Ngah ratah je...

Published with Blogger-droid v2.0.10

7 singgah dan taip sket..:

Pulau Ketam Ikan Bakar Ekspress

6:14 PM Sue Izza 10 Comments

Lama tak review tempat makan kan?
Ini kebetulan pergi GM Klang dengan cousin and Cik Qaseh minggu lepas sambil selesaikan misi mencari barang kahwin my cousin,dapatla jalan-jalan cari makan sekali,hehehe...

Restoran Pulau Ketam Ikan Bakar Ekspress,memang berkonsepkan ekspres,cepat,mudah.
Masuk je pergi kaunter,akan di beri menu makanan dan minuman,ada juga set lauk  + nasi + air dalam harga yang agak murah di bawah RM12 dan dah cukup mengenyangkan.

So korang boleh order,bayar dan akan di beri resit beserta no order,tunggu di meja sehingga no anda terpapar ni led board di bahagian atas pintu masuk,pergi kat kaunter makanan dan ambil makanan anda,simple kan? Cik Ngah suka,senang....

hiasan dalam kedai agak klasik dan ruang terasa lebih nyaman


Cik Qaseh sedang menanti makanan

hiasan dinding kehidupan nelayan di Pulau Ketam

Hari tu kami order lauk yang berlainan dalam set nasi,yang bagusnya di menu tersebut juga di tulis bahan yang di masukkan dalam masakan lauk tersebut,so cousin Cik Ngah pilih yang tak de belacan sebab dia resdung.

ni pilihan cousin Cik Ngah ikan kembung tanpa belacan

ni pulak pilihan Cik Qaseh,bawal ,masak hawaian grill rasanya,lupa dah

ni Cik Ngah ordersayur tambahan ,kangkung masak nyonya,agak masam tapi sedap

ni lauk Cik Ngah sotong hawaian grill juga

Overall ,rasa makanan nya amemang sedap,service yang mudah,kedai yang selesa,banyak lagi pilihan makanan lauk yang ada,malah ada menu ayam juga.sesiapa yang berkunjung ke GM Klang boleh la try kedai ni,di area food court di bawah sekali.

bisik-bisik:
gi GM Klang
bawa duit banyak2 ye...heheheh
naik rambang mata,semua nak.
hehehhehe

10 singgah dan taip sket..:

Cik Ngah masuk Simple GA-3D Puzzle

4:34 PM Sue Izza 4 Comments

Ehem...dah lama tak join GA,segmen or yang seumpama dengannya...heehhee..

Kali ni nak join GA sebab kalau ada rezeki nak dapatkan 3D Puzzle secara percuma..hahahah...
Kenapa Cik Ngah nak 3D Puzzle ni?? pastinya budak architecture akan suka puzzle ini,building terkenal seluruh dunia,boleh buat cenderahati atau koleksi di rumah gitu,buh dalam almari kaca...verangans jap deco2 umah sendiri..huhuu..(moga di murahkan rezeki)

okey,kali ni GA dari Lan Careno ni ha...

ni ha gambaq banner yang dia suruh letak..heehee

bisik-bisik:
harap-harap dapat la puzzle free satu..heehehe...

4 singgah dan taip sket..:

Diet Atkins :Day 2

9:26 PM Sue Izza 3 Comments

Menu tuk hari kedua

Breakfast tu dah nak habis baru ingat nak amik gambar hehehee...

Breakfast :
Ikan tenggiri grill with black pepper
Timun
Sambal n telur mata

Lunch :
Tak de gambar sebab lunch kat luar
Ayam goreng seketul
Ikan kembung bakar tawar
Air suam

Dinner :
Telur dadar gulung berintikan isi ikan sardin
Timun dan sambal

Bisik-bisik:
Fuhhhh....harap bertabah tuk 2 minggu ni
Hehehehhe....

Published with Blogger-droid v2.0.10

3 singgah dan taip sket..:

Diet Atkins : Day 1

5:47 PM Sue Izza 2 Comments

Diet Atkins?? apa tu,Cik Ngah sebenarnya dah lama tahu pasal diet ni tapi tak pernah mencari info secara detail.Cuma semenjak sakit lutut dah berat badan makin naik,di tambah lagi bila doktor nasihatkan turunkan berat badan supaya sendi tak stress nak menampung berat,so,Cik Ngah mula mencari info tentang diet ni.

Errr..nak terangkan panjang lebar tak pandai la pulak,Cik Ngah banyak dapatkan info dari blog BICIKUT ni,banyak info yang boleh korang dapatkan,Cik Ngah juga follow FB KELAB DIET ATKINS MALAYSIA di fb.

Apa saja info yang mereka kongsikan Cik Ngah jadikan panduan,insya Allah bukanlah nak kurus sangat cuma nak dapatkan berat yang balance je.

So semalam adalah hari pertama Cik Ngah start diet ni,tapi sebelum tu dah 3 hari pun tak makan nasi.Alhamdulillah,tak de apa kemudaratan pun,rasa cergas dan ringan badan lagi ada laaa...heehhee...
Oh ya,satu lagi dalam diet ni perlu minum air sekurangnya 3 liter sehari,mula-mula memang masalah la bagi Cik Ngah yang kurang minum air masak ni,tapi bila di paksa ,masuk hari ke 3 ,dah macam ketagih plak ngan air masak ni,heehee...

Ni menu breakfast :
telur dadar campur bayam
bayam grill dengan olive oil
sambal lada kering buat sendiri
(just cili kering mesin + garam + asam jawa)





Ni pulak menu lunch :
2 ketul ayam panggang
sebiji telur mata
bayam grill + olive oil




Untuk dinner pulak :
2 biji telur mata
2 slice isi ayam
sambal lada kering
salad
2 sudu kicap masin


bisik-bisik:
Insya Allah
semoga usaha Cik Ngah untuk sihat ni di berkati
maklumlah umur dah makin meningkat ni
kesihatan kena jaga
mau taknya,nak duduk tahiyat pun berderai air mata tau
sakit lutut,huhhuuhuu
chaiyok2 Cik Ngah...
semoga bertabah....

2 singgah dan taip sket..:

Piala Malaysia,Nilai 3,GM Klang : Minggu Busy

6:42 PM Sue Izza 4 Comments

 Minggu yang busy dari ahad lepas,bermula dengan gi tengok final Piala Malaysia di Stadium Shah Alam dengan BFFSA,berbaloi siap berhujan,Pahang jadi juara,apapun Cik Ngah sokong gak Kelantan...heehehhe,dua2 pun kesayangan,tahniah la Pahang dan Elephant Army....semangat betul....siap Cik Ngah boleh hafal lagu sorakan Pahang heehehee......

sebelum ke stadium ,sempat makan isi perut dulu di Ani Sup Utara

semangat woooo....heehehehe....

Isnin nya pulak Cik Ngah cuti sampai rabu,lepas amik cousin di Ktmb Serdang terus menuju ke Nilai 3 tuk misi mencari barang,barang apa? apa yang glamer di Nilai 3? yessss barang kawin la...heehheee...opssss bukan tuk Cik Ngah ye,i jadi wedding planner tuk cousin je,jgn salah faham k.....

Cik Qaseh sebagai co pilot...heheehhe

ini hanya suku je dari barangan kami beli...sampai full gak la viva Cik Ngah tu...huuhuu

Selasanya pulak,kami teruskan misi ke GM Klang,mencari lagi apa2 yang belum cukup,singgah pulak di Aeon Bukit Tinggi,dan seterusnya ke Plaza Alam Sentral,Shah Alam,then baru lah balik rumah...memang kepenatan yang amat sangat......

Cik Qaseh masih lagi menjadi peneman setia...heehee tq Qaseh

sempat singgah makan di Pulau Ketam Ikan Bakar Ekspress di Gm Klang,nanti Cik Ngah buat entry lain k

Rabunya pulak,pagi2 sebelum subuh Cik Ngah dah bangun,start keta menghantar adik2 manja yang nak ke event Tourism di Lembah Bujang,mereka perlu ada di Matic,Ampang sebelum pukul 6.45 pagi,so sehabis laju la Cik Ngah pecut vivaku itu...hehehee...risau budak2 tu kena tinggal pulak.Sib baik sempat...fuhhhh....

Khamisnya pulak masuk kerja dengan kertas dan fail bertimbun...huwaaaaaa....sapa suruh cuti lama2 kannnn???....

bisik-bisik:
penat tapi berbaloiiii....
namun masih ada yang belum setel,
tak pe,slow.....majlis pun bulan 12...


4 singgah dan taip sket..: