Piknik with Geng Backpackers @ Tasik Empangan,Putrajaya.

5:04 PM Sue Izza 4 Comments




Mati laaaaa Cik Ngah oiii...blog ko penuh dengan gambar makanan je la....huuhuu ampun ye kengkawan,apa nak buat,orang asyik request suh masak je.layankan aje heheheh...

Ahad lepas sempat buat makan-makan ala piknik tepi tasik ngan geng backpackers Cik Ngah,dah lama tak spend time dengan diorang.Siap request nak makan macam-macam ,so buatkan je la...
Sabtu tu sempat la beli bahan-bahan nak masak,mulanya plan nak bakar-bakar tepi tasik,tapi risau lak hujan ,so Cik Ngah bakar siap-siap kat rumah,dan bawa yang dah siap je.
Antara menu yang Cik Ngah masak ialah Kambing Panggang,Ayam Panggang,Lala Sweet Sour,Kerabu Pauh,Siakap Bakar Berempah,Ikan Selayang Bakar Tawar,Budu dan Air Asam.Cik Yan pulak buatkan sup ayam dan bawa ulam,Cik Nurul plak buatkan desert...dah jadi pot luck pulak.Seronok tau sesekali makan macam ni.

Perapan Kambing ala BBQ,Cik Ngah panggang dalam oven je..
Berbaloi Cik Ngah beli kepingan Lamb Shoulder kat kedai Sri Ternak dalam Pasar Borong Selangor ni,dagingnya lembut,perap sekejap je,bakar memang best....

sebahagian bahan2 kerabu mangga

Ayam yang dah di perap
Kami berjumpa di Taman Empangan Putrajaya lepas zohor,dengan angin-angin sepoi bahasa,memang nyaman sangat,kebetulan hari Ahad ,ramai juga keluarga datang beriadah kat situ,bawa anak-anak main basikal.Kmai pilih pondok yang jauh sikit dari orang lain.


masing2 dah lapar sampai mr presiden tak sempat bukak spek..hehehe...

ayam bakar ala Cik Ngah


cheesekut milo Cik Nurul


ikan selayang bakar tawar

kek coklat cheese Cik Nurul

kerabu mangga Cik Ngah

Lala Sweet Sour


Kambing Panggang
Sudah makan,dok rehat-rehat dan menikmati keindahan alam,dah la dengan aliran air,perut kenyang macam nak pecah kan,fuhhh hampar tikar kalau layan mata mau lena ni...

berehat dan kekenyangan
haaaaaa kan dah tertidur...hahahahha


ni plak orang terakhir sampai,tggu dia makan je dah berjam-jam.
Dekat pukul 7 juga la baru kitaorang gerak dari situ,ermmmm walaupun ramai lagi ahli backpackers tak dtaang,Insya allah lain kali akan plan lagi untuk berkumpul.

bisik-bisik:
seronok sesekali berkumpul n makan-makan,borak-borak cerita dulu2 dan terbaru.

4 comments:

  1. Wah macam pesta makan. Macam-macam ada. Tentu berangin duduk di tepi tasik.

    ReplyDelete