Cabaran 30 Entry : Hari 7 : Sejauh Mana Pendidikan Itu Penting Bagi Anda

3:34 PM Sue Izza 9 Comments


Errrr,tajuk hari ni berat skit,eh tak de la berat sangat hanya minta pendapat je.Sejauh mana pentingnya pendidikan bagi anda?.

"Ilmu itu modal bagi orang miskin,ilmu pula adalah hobi bagi orang kaya"

Teringat kata-kata ni yang cikgu bagi masa nak SPM dulu,tapi tak semua la kan orang kaya tuk belajar sebab hobi.Mereka juga inginkan ilmu tapi,sesetengah orang kaya menlanjutkan pelajaran bukan sebab minat nak belajar tapi sebab nak nama dan berlagak,kekadang tu ada yang sanggup bayar untuk dapatkan ijazah sedangkan tak pergi kampus pun.

Bagi Cik Sue pendidikan ni memang penting sangat hari ini :

1. Untuk meningkatkan taraf hidup
Bagi golongan marhaen dan berpendapatan rendah ,ilmu dan pendidikan itu penting untuk menaikkan taraf hidup dari kemiskinan.Sekurangnya mendapat pendapatan yang lebih baik untuk menyara hidup.

2. Sebagai contoh kepada adik-adik
Dengan pendidikan yang baik sekurangnya akan menjadi contoh kepada ahli keluarga yang lain untuk berjaya,tapi jangan silap berjaya tak semestinya dalam pelajaran sahaja.

3. Ilmu dan pendidikan adalah tuntutan dalam Islam
Untuk menjadi umat yang kuat kita mestilah berilmu,kan bagus bila kita ada doktor islam,saintis islam,ahli sejarah islam yang beriman.Islam akan di pandang tinggi.

bisik-bisik:
itulah pendapat Cik Sue
teringin nak sambung tapi ermmmmm


9 comments:

  1. datang terjah sini ^^

    jemput singgah http://www.mommylizz.com/

    ReplyDelete
  2. sambung je sue. syok belajar ni tp penatlah sekejap smntara nk grade tu... ^__^

    ReplyDelete
  3. Tak yah tapi tapi.. sambung jaa...

    ReplyDelete
  4. saya pun teringin nak sambung belajar tp masih belum ada kesempatan lg

    ReplyDelete
  5. saya degree half way (part time) sbb sibuk bercintan nak kawen huhhu

    http://pinky-lynn.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. salam kenal sue...saya pon ada gak teringin nak sambung degree....tp dah ada anak ni,cam susah lak...salute la pada yg sambung belaja walau dah ada anak..tu memang multi tasking giler...

    ReplyDelete
  7. betul jgk...pendidikan pentg...tp xsmstinya ditnda aras dgn deg,master segala..

    ReplyDelete