01 September 2014

Tempat Menarik Di Pulau Pinang : Bukit Bendera.

Tak lengkap la kalau pi Pulau Pinang tak naik bukit bendera kan? Mercu tanda tu.
Ok,Cik Sue baru first time sampai Pulau Pinang,errr penah je pegi sana sebelum ni tapi msa tu kecik-kecik lagi tak ingat dah 6 or 7 tahun kot,hehhhe...
So ari tu masa kenduri MK Syahir sempat la singgah sebelum balik,sambil lalu kata orang.Sempat pi makan serabai kat Taman Tun Sardon,jalan-jalan kat tepi pantai Padang Kota tu kejap,sempat juga singgah umah Si Yanty makan kenduri,then malamnya terus balik Putrajaya.

Berpusing juga la cari Stesen Keretapi Bukit Bendera ni,apapun waze sangat membantu asalkan kita pandai setting dan paham caranya ye.Sampai situ dalam pukul 10 dah,tempatnya cantik,sesuai yang nak bergambar-gambar.Bunga-bunga macam-macam ada,landskap pun cantik.


sebelum pi beli tiket,pintu masuk dari kawasan parking

sampai jugak kami heheheh
Dari parking ada laluan untuk ke kaunter tiket,so ikut je laluan tu.

jejaka poyo


klasik gituuuu....

Sebelum ada keretapi di Bukit Bendera ni,orang putih yang menjajah negara kita dulu naik ke atas dengan tandu yang di usung oleh hamba-hamba mereka.Huh,bayangkan punya tinggi bukit tu,kejam tul kan.

penerangan tentang tandu


ini dia rupa tandu

Tengok la kecuraman landasan tu ishhhh seram lak kalau jadi apa-apa,tergolek jatuh ke kan hehehe....


laluan train

sejarah dan warisan

Selesai membeli tiket kami menunggu giliran nak naik keretapi tu.

tiketnya
sempat lagiiii sementara tunggu turn
yeayyyyy dah sampai,jom2 naik

Sampai kat atas,segar je rasa angin yang bertiup,nyamannnn dengan bunga-bunga segar kat atas tu.

permandangan dari stesen paling atas
Apa yang ada kat atas? ada menara pelantar untuk lihat pemandangan,ada food court yang ada ABC sedap,ada The Owl Museum yang kami tak sempat masuk,ada gerai-gerai hasil seni,ada buggy yang boleh bawa korang pusing-pusing keliling bukit tu dan kami tak naik sebab orang ramai tunggu turn hehehehe...

sky terrace restoran dan menara tinjau

dah macam kanak-kanak ribena heeheee

bunga2 segar...


hardscape

eeeee minah mana ntah ni

cantikkkk bunga2 kat taman atas ni

pok jeeb melayan jiwang hehehhehe
model Bukit Bendera

Lock Love kononnya hehehe

posing selagi boleh

menara tinjau

errrrr....hehehehe

kanak-kanak riang
Tarikan...replika tangan lilin
Dah penat berjalan,lepak minum jap,tempat makannya menghadap permandangan indah dari puncak bukit,cantik!

ABC sedap di food courtnya

keretapi asal Bukit Bendera

yeayyy dah habis jelajah,jom balik
Dah hilang penat menapak keliling bukit kami turun tak perlu beli tiket dah sebab tiket naik tadi 2 hala,so nak turun pi je naik keretapi tu.


Harga tiket dan masa operasi
Memang tempat yang agak best tak lepak-lepak tambah-tambah time orang tak ramai,nyaman dan tenang.

Untuk maklumat lanjut tentang Bukit Bendera ni,korang boleh klik:

Bisik-bisik:
Insya Allah lain kali nak pi tido 2 3 malam la kat Penang,jalan dan makan puas2...

kredit gambar to : qaseh dan najeeb

bisik-bisik:
Dating atas bukit pun best ala-ala Asmidar dan Ali Setan gituuuuu hahahhaha....

4 singgah dan taip sket..

Perghh! bestnye dapat gi sana. Hanim tak pernah jejak kaki lagi kat sana. Paling tak boleh blah gambo 'kanak-kanak riang' tu hhahahaha :p

REPLY

Bestnya! Ty dh berzaman tak pi kena buat come back ni hehe...terima kasih sudi dtg.

REPLY

pernah pergi sekali..besar betul tempatnya kan?

REPLY

Catatan Sue Izza . 2017 Copyright. All rights reserved. Blog Templates Designed by Blogger Template | Free Blogger Templates