Segar dari ladang

10:06 PM Sue Izza 9 Comments

Cuti raya di gunakan sebaik mungkin untuk melawat saudara-mara walau hanya cuti singkat. 
Cik Sue pun pulang ke kampung,sampai pagi raya dah,petang semalam sempat ziarah pak su dan mak su di kampung.Kampung sebelah je pun,tak sampai 15 minit pun. 

tebu yang di tebang di kebun.
Sampai je dah nampak pak su dok besihkan tebu tuk di mesin,besar-besar juga tebunya,hasil dari berbudi pada tanah.Musim-musim getah murah,macam-macam orang kampung buat untuk tambahkan pendapatan.Pak su tanam tebu dan jualkan kat tepi jalan,dapat jugak tampung duit dapur n belanja sekolah anak-anak.Alhamdulillahhh,dengan minyak yang makin naik,dengan kos hidup makin tinggi,meeka masih lagi boleh makan dan teruskan hidup. 







Air tebunya memang segar manis dan tebunya nemang banyak air.Selalu kalau Cik Sue beli kat pasar malam atau pasar tani,minum je mesti sakit perut.Tapi kali ni minum air tebu fresh,baru lepas mesin tak campur gula dan air,memang original. 







4 batang tebu boleh dapat 2 jag air tebu fresh ni,bila minum segar,manis dan sedap.


 Pak su jual kat tepi jalan,secawan tinggi tu RM1 je,kalau bungkus dalam plastik besar pun RM2 je,memang murah.Semoga rezeki pak su bertambah dan melimpah ruah.

9 comments:

  1. sedapnya air tebu...lama x minum...berkat berbudi pada tanah kan....seronok...

    ReplyDelete
  2. bestnye ....time pose je beli air tebu huhuhu tu pon xsedap,xori

    ReplyDelete
  3. Sedapnyerrr air tebu ..Kak Lya kalau bulan poser kan Izza ..mmg sellau la beli ..sedapnyerr

    ReplyDelete
  4. Sedapnyerrr air tebu ..Kak Lya kalau bulan poser kan Izza ..mmg sellau la beli ..sedapnyerr

    ReplyDelete
  5. Nak!!

    Kecik2 lik dr sekolah , mesti nak kena minum air ni...

    ReplyDelete
  6. dl kecik2 sll buat.. rindu lak zaman ni.. huhuh

    ReplyDelete
  7. Kalau dapat gigit2 batang tebu tu sambil sedut air dia, lagi heaven makan tebu.hehe

    ReplyDelete
  8. beli tepi jln belum tentu bersih. murah tu...

    ReplyDelete