Homemade Sirap dan Jem Roselle

7:29 PM Sue Izza 7 Comments


Yeayyyyy berjaya buat sendiri,biasa balik kampung amik yang ma dah siapkan.Selalu kat kampung mak cik kutip kat kebun dia dan bagi ma buat,suka.Last week singgah pekan sari Raub masa balik kampung beli seplastik RM1 je,banyak la jugak.


Cik Sue rebuskan kelopak roselle ni nak buat sirap roselle nanti bleh bancuh buat air,rebus kelopak,biji dia buang ye,buh air ikut suka dalam periuk sederhana besar,biar mendidih dan kelopaknya lembik,pastu tapi amik kelopak yang dah macam jeli tu,air tu rebus sekali lagi dan buh gula ikut tahap kemanisan yang tuan puan mahu ye.
dapat la sebotol sirap roselle

Kelopak yang macam jeli tu tak tahu nak buat apa sebenarnya,tanya kat Pak Cik Mat Gebu (tipu kalau tak kenal..heheheh) dia kata try buat jem,ting! idea bernas tu.Cik Sue blend kelopak tu dan masuk periuk didihkan dan masukkan gula,biar pekat,dan masukkan dalam botol,yeayyyy dah jadi je homemade sayaaaaa....

dapat sebotol setengah jem

bisik-bisik:
nanti nak try la buat jem lain pulak hehehhehe..
mula dah mengada-ngada nak sepahkan dapur tu hehehhe



7 comments:

  1. Terbaik Sue ...sirap dapat jem pon dapat ...

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum.. dan salam kenal.. :D

    Oh untung la yer pandai buat.. sirap sekali dgn jem boleh digunakan :D

    ReplyDelete
  3. seringgit je..??murah tu..boleh bat macam2...

    ReplyDelete
  4. wah, bestnya homemade! tgk cara macam mudah jugak :D dulu pernah rebus2 bunga tapi utk jadi teh :D

    ReplyDelete
  5. owh... menarik ni... boleh jadi protege che mat.. hehehehe

    ReplyDelete
  6. sirap rozel ni favourite ni, tapi yang homemade tak pernah try minum lagi :D

    ReplyDelete
  7. saya pun suka..ayah saya tanam banyak sangat kat rumah..hehe

    ReplyDelete