Lunch Buffet @ Picc : Tempat Makan Yang Best

8:02 PM Sue Izza 20 Comments

Putrajaya International Convention Centre
Bila sebut PICC Putrajaya,mesti ingat tempat konvokesyen dan seminar yang mewah kan,atau tempat dato'2 dan tan sri2 buat majlis kawin kan?...hehehe...tapi sebenarnya boleh je naik lepak kat atas tu,permandangannya cantik tau.Cik Ngah pernah berbuka puasa buffet ramadhan kat situ dulu,best tempatnya,selesa,surau,toilet,kedai dan kemudahan lain sangat selesa.Harga makanan pun sebenarnya tak de la melampau sangat,sesuai dengan tempat.Cafe kat situ juga macam restoran biasa,boleh order makanan ala carte.

Buffet Lunch yang menggoda hati heheheh....
Pada 17 Mac lepas Cik Ngah di jemput untuk pelancaran Buffet Lunch yang di mula di buka pada hari tersebut.Makanannya,Subhanallahhh...memang sedap la,Cik Ngah ni memang teruja la dengan lauk-pauk makan ngan nasi pulak di tengahari tu kan,mak aihhh...memang kena dengan selera la...
Dengan harga yang memang murah sangat la untuk buffet kan,RM15 je pun,jom kita try ramai-ramai,mungkin ada yang tak percaya boleh hubungi PICC sendiri di laman web mereka atau telefon di 03-88876000,ia di buka dari jam 11.30 pagi hingga 3 petang.Insya Allah Cik Ngah nanti nak bawa kawan-kawan dan family makan kat sini.Jom kita tengok apa yang Cik Ngah makan,fuhhh...tu pun rasa tak nak balik lagi..heheheh....

aneka bubur yang di hidangkan sebagai pencuci mulut
Aneka bubur yang di hidangkan,Cik Ngah bukan la penggemar bubur,tapi bila Cik Mija amik bubur jagung,wahhhhh...cuba sesudu terus nak lagi,sampai 3 kali kitaorg ulang amik hehehe...selain itu ada bubur kacang,bubur gandum (tak sempat nak rasa),bubur pulut hitan dan lain-lain lagi.
Jom tengok lauk yang nak di makan dengan nasi pula :

Daging Masak Hitam Ala Mamak (sedap,dagingnya lembut)

Gulai nangka dengan perut (my feveret,betul-betul masakan kampung)

Gulai siput sedut (yummyyyyy,tak sempat nak sedut tapi kuahnya sedap)

ada juga di sediakan ikan bakar,berbagai jenis ikan

ikan kering bulu ayam,sedap ni

ikan sepat masin,telur masin tuk makan dengan bubur nasi
sambal belacan dan tempoyak,perghhhh berselera wehhh erkkk terliur plak.

acar mentah dengan bijan,sedap...


kerabu jantung pisang,nyesal tak amik banyak2 heheheh

kerabu kaki ayam,dah lama tak makan,siap mintak resepi lagi dari chef..

kerabu mangga,ishhh mangga nya rangup lagi...

kerabu telur,errr tak penah makan,tapi sedap gak

lala goreng bercili,my feveret ni,yummyyy ratah saja

selain nasi putih,nasi tomato pun ada juga

pajeri nenas bombay,i likeeeee

labu masak lemak

sotong goreng kunyit

mihun sup pun ada kalau nak mahu makan nasi

Selain lauk pauk di atas,ada juga beraneka sup,tak sempat lak nak amik gambar,ada sup ayam berempah,sup tulang dan sup daging.Supnya memang sedap,Cik Ngah haniskan semangkuk hirup saja tau.
Dah habis menjamu selera ada juga di sediakan desert yang beraneka,seperti puding,kek dan macam-macam lagi.


Aneka buah

puding honeydew tak silap
puding oren
cheese kek rasa,alahhh tak ingat plak nama,tapi sedap,lembut.


ini pun tak ingat nama ,ala2 tart la gitu.

yang ini Cik Ngah nyampah,mula2 masuk dah nampak,nak amik je dah habis huwaaa...
Pendek kata,makanannya semua memang sedap-sedap la,memang berbaloi sangat harga RM15 tu.Cuba lah,mana tahu memang menepati selera,menikmati hidangan di tempat ekslusif dan permandangan yang menarik kan.


sempat pulak bergambar dengan Chef Hamdan sebelum balik.
p/s-
Info terbaru Cik Ngah dapat,lunch ni di buka setiap hari ye,apapun untuk konpem boleh call PICC.

bisik-bisik:
Insya allah,kalau sempat teringin nak bawa ma ngan abah,kalau diorang jadi datang minggu ni.
Rindu weh dan terliur plak makanan2 ni..heheheh.
hancus diet ku..huhuu

20 singgah dan taip sket..:

Mari Belayar Dengan Cruise Tasik @ Tasik Putrajaya

10:22 AM Sue Izza 4 Comments

Belayar la sangat ye Cik Ngah...heheheh
Akhirnya dapat juga peluang naik cruise ni walau dah hampir 5 tahun dok Putrajaya,tak pernah berkesempatan nak naik,tambah-tambah pulak tak de geng kan....Terima kasih pada pihak Cruise Tasik dan Tourism Malaysia sudi bawa Cik Ngah menikmati cruise kali ni.

launching pakej baru
Kami di jemput sempena pelancaran pakej FootLoose @ Cruise yang baru di perkenalkan,diadakan setiap malam sabtu lengkap dengan pakej makan minum,live band siap ada foot spa lagi dan pelayaran selama 1 jam setengah,memang best,menikmati permandangan sekeliling tasik dan bangunan-bangunan cantik sekitar putrajaya.Tambahan waktu malam pula dengan angin sepoi-sepoi bahasa dan lampu berwarna-warni,memang sesuai sangat nak menenangkan fikiran.

permandangan dari pesisir tasik di area masjid Putra

di jeti cruise tasik,masjid putra

di jeti juga da galeri gambar sejarah cruise tasik
First time melangkah masuk dalam cruise ini Cik Ngah memang teruja sangat,cantik,kemas dan bersih.Susun atur pun cantik,siap boleh berdiri di luar sambil menikmati permandangan.Feeling-feeling belayar atas kapal layar kat laut la kan,bawa air sambil minum-minum kat luar,perghhhh....hehehhe...berangan jap.

suasana dalam cruise

penerangan dari pegawai yang bertugas

penerangan dan taklimat dari kapten cruise
Makanan yang di sediakan memang memikat selera,kami di hidangkan roti jala dengan kari ayam yang Cik Ngah rasa memang sedap,kena ngan tekak,desert,koktel,cupcake,tart dan banyak lagi lah,semuanya memikat selera.

cupcake yang menggoda

i like this,cream puff

kari ayam sedap

pegawai tourism

my feveret roti jalan

minuman yang di sediakan

seronok belayar dan menikmati permandangan petang di sekitar putrajaya

siap lalu bawah jambatan lagi,memang port yang best juga untuk photographer
Kami di bawa mengelilingi seluruh tasik di Putrajaya,kira lengkap la perjalanan keliling,memang best dengan permandangan bangunan sehinggalah pepohon hijau di area wetland dan melihat burung-burung berterbangan.


sempat berposing jap

agak kelabu sikit,masih ada sisa jerebu

Selain itu,spa kaki juga di sediakan di atas cruise di pelantar atas,memang best la,sambil menenangkan fikiran ada pulak orang dok urut kaki kan,wahhhhh rasa nak tidur pun ada hehhehee....

pelanggan di beri layanan tip top


dok berangan jap kat depan sambil menikmatai permandangan heheheh

antara hidangan yang di sediakan



3 dara pingitan heheheheh
Okeylah,itu pengalaman Cik Ngah dan kawan-kawan,kalau korang nak rasa,cubalah,selain pakej ini,banyak lagi pakej-pakej lain yang menarik dengan harga berpatutan,untuk keterangan lanjut korang bolehlah ke laman web Cruise Tasik 

bisik-bisik:
ada juga pakej untuk couple tuk perahu dondang sayang yang boleh naik 2 orang tu,mana-mana pasangan 
suami isteri yang nak sambut besday ke anniversary ke ,haaaaa ni la peluangnya...heheheh

4 singgah dan taip sket..:

Expo 100 Secret Gadget Doraemon

2:39 PM Sue Izza 4 Comments


Konna koto ii na
Dekitara ii na
Anna yume konna yume ippai aru kedo
Minna minna minna
Kanaete kureru
Fushigina POKKE de kanaete kureru
Sora wo jiyuu ni tobitai na
(Hai! takekoputaa! )
AN AN AN
Tottemo daisuki
DORAEMON

Sapa yang tak kenal Doraemon? Si Robot Kucing yang bijak itu...hehehe...kebanyakan yang lahir sebelum tahun 2000 memang kartun ni satu nostalgia la.kannnn? Cik Ngah zaman sekolah rendah,elok-elok main kat padang depan rumah terus berlari masuk kalau dengar lagu doraemon ni...hehehe...

Pada 11 Mac lepas Cik Ngah berpeluang dengan sahabat blogger lain ke pameran 100 Secret Gadjet Doraemon,bagi Cik Ngah yang memang peminat dan penggemar siri kartun ni memang mengimbau kenangan la,ia diadakan di Vivahome Shopping Complex dan tamat pada 23 Mac yang lepas.Jom layan pengembaraan Cik Ngah dengan mesin masa Doraemon...heheheh....


doraemon asal sebelum bertukar jadi biru....
Kalau nak tahu Doraemon ni sebenarnya warna kuning,masa tuan asal dia baiki,ada sedikit kerosakan,mintak tolong ngan robot tikus,then tikus tu tersilap pi gigit telinga dia sampai hilang dua-dua telinga,meraung la doraemon ni,datang pulak awek dia dok gelakkan  dia ,malu la dia and terus nangis sampai berubah kaler jadi biru...hahahha....

jom2...doraemon dah ajak tu,sapa lambat tinggal ye..hehehe


ni la dia doraemon lepas penat nangis dan jadi biru..heheheh
Jom kita tengok gajet dan alatan rahsia Doraemon plak,alatan2 yang selalu nobita mintak ni,nobita tu memang kan?...pemalas,semua nak mudah...hehehhe....

peti surat jawab segera-masukkan surat yang nak di hantar,dan akan
 dapat balasan terus..hehehe

doraemon versi kecik yang merah tu,dia akan keluarkan
alatan versi kecik

Passport Satan-tunjuk ni bila buat jahat ,
orang takkan marah...ishhh nakal tul la...

ini lupa apa nama alat dia,tapi bila org kecik tu main
alat musik,kita boleh pengaruhi minda org..

ni plak alat pengukur kebahagian-love merah dan love putih,pakai dengan pasangan
dan akan di ukur samada bahagia atau tidak selepas berkahwin..haha macam2 la doaraemon ni...

banyak lagi lah alatan si Doraemon ni....gerammm je rasa nak bawa balik sekor..heheh..
Sambil-sambil dok jalan dalam pameran tu kami di hiburkan dengan lagu dari siri dan filem Doraemon,pastu Cik Ngah perasan kat tv situ ada versi real watak dalam kartun ni tau...hehehe comelll je..

haaaaa ini la nobita....

Ni plak Sizuka,cantik kannnnn....heheheh
Kitaorang teruskan perjalan,dalam mesin masa tu ,then ada majlis perkahwinan Nobita ngan Sizuka rupanya,apa lagi kami pun join la sekali,tak kisah la kan tak jemput pun..heheheh....

kan mainnnn tengok pengantin ye..hehehe

Giant ngan Suniyo jadi penyambut tetamu lak..hehehe


haaaaaa...ni la pengantinya...comellll je..heheheh...suka la Nobita tu..hehe

sempat lak jumpa mak Suniyo ni,merata cari anak dia tak balik2 lepas sekolah
hahahhaha...

lalu kat padang Giant plak dok buat konsert dia,
adehhhh macam nak pengsan dengar suara dia yg tak sedap tu..
kang kalau tak dengar kena belasah pulak...huwaaaaaa

sempat la lepak kat padang tempat diorg selalu main petang2..

teman sizuka main kat padang jap..hehehe

Qaseh pun sempat pakai Tele Copter and terbang-terbang ngan diorg
huuhuu kang Cik Ngah pakai tak terbang kang,overweight bhahahahaha...

Dah penat jalan-jalan,kami berehat di Cafe yang di sediakan ,dapat la merasa makanan kegemaran Doraemon iaitu dorayaki,ok laaa boleh la tekan..heheh...

creampuff berbentuk doraemon,sayang plak nak makan...comel wehhh hehehe
coffee muka doraemon...hehehe

roti memory-sapa tak hafal sifir sila makan ye..hehehe

terdapat juga jualan barang cenderamata Doraemon

antara cenderahati yang kami dapat,gambar dalam bilik study Nobita...

Memang mengimbau kenangan zaman kanak-kanak betul la,jadi bebudak jap Cik Ngah hehehehe...kalah budak plak..apapun Doraemon memang kartun kegemaran Cik Ngah la dari kecik sampai dah tua bangka ni.

bisik-bisik:
Rindu zaman kanak-kanak
tak de masalah berat tuk di pikir sampai
sakit kepala...huuhuu seronokkkk je kan.

4 singgah dan taip sket..: