08 January 2015


Assalamualaikum semua,acummmmm haiyooo...musim-musim hujan ni,balik keje asyik kena hujan je,kan dah selsema.Setelah sekian lama hilang mood nak update blog dok bersedih mengenangkan saudara -mara di pantai timur di timpa musibah bah besar pengakhir 2014 ari tu,sehingga saat taip entry ni pun tengah hujan lebat lagi di sati dua tempat dan aur kembali naik.Ya Allah kasihanilah mereka,belum hilang lelahnya musibah yang berlalu.Harap-harap air cepat surut.

Haaaa...meh nak cite skit ni,yeayyyyy Cik Sue dah boleh buat dapur mini kat opis hehehehhe....semua gara-gara Cik Kak ni ha,dah la Cik Sue ni pantang skit gajet-gajet dapur yang memudahkan hidup ni kan.ngeeee....

Gigih la pi google segala kedai online cari nak beli,opcoz gigih,benda berbaloi kan hehehhe...So dapat la kat sini,setelah penat search kan,tengok gambar,tengok harga terus berkenan.


haaaaa ni la rupanya,kecik je 1.2 Liter,senang nak bawa.

bleh masak telur,separuh masak,suku,rebus,boleh ajerrr...

ada 2 bekas,bleh la satu lauk satu nasi.jimat masa.

Nah detailnya,baca sendiri ye heheheh :


Highlight :
Packaging dimensions: 16cm x 17cm x 17cm
Cooker dimensions: 15.4cm x 15.5 cm
Weight: 1.0kg
Capacity: 1.2L
Color: Champagne
Rated voltage: 220V
Rated frequency: 50Hz
Rated power: 200W
Automatic heating
Suitable for cooking, steaming, and boiling
Harganya RM49++ je

Jadiiii,bila dah sampai barang yang di order,tiba la masa excitednya nak mencuba.Cik Sue dah prepare bahan siap-siap dari rumah.Bahan basah la,macam ayam,sayur,tapi kalau bahan kering tu ada bawa dan simpan dalam tupperware kat opis,tak yah la bawa hari-hari kan macam bawang,asam keping,gula,garam.

Jom tengok resipi yang pernah Cik Sue buat selepas 3 minggu pakai periuk ajaib ni hehehhe.

1. Ayam Percik Brahims

Bahan :
Pes ayam percik Brahims
Serai
Ayam potong kecik dan goreng siap-siap separuh masak

Cik Sue pakai 1 paket ni

Buh ayam n ketuk serai,setel
Nak masak dia masukkan air sikit dalam periuk tu dan letakkan bekas besi yang berisi ayam dan pes tu,air dalam 100ml pun dah cukup,tutup dan pasangkan suis,ada button tekan dia nyala merah dah masak button tu padam lampu merahnya,bleh la makan.yummmyyyy.....

2. Maggi Kari Telur

Bahan : 
Telur
Maggi Kari



Cik Sue pecahkan telur dulu dalam air,biar telur masak dulu,
sebab tak suka megi kembang sangat

pastu masukkan megi then didihkan kejap,yeayyy siap.
Simple sangat ni,pejam mata pun bleh buat,sambil-sambil siapkan keje dah masak ,lunch je bleh makan heheheh...

3. Asam Pedas Ikan Kembung

Haaaa ni agak berat sikit,sikit je

Bahan:
Pes asam pedas maggi
Daun kesum
tomato
ikan potong 2 bawa dari rumah

pakai yang ini

masuk je

masuk pes dah kacau sikit

dah siappppp...yeayyy tambah la garam
sedap wooo makan ngan nasi panas2
Tu je la setakat ni yang Cik Sue dah try,eh ada lagi tapi tak de gambar lak,bleh gak boil atau cairkan coklat tuk makan cicah roti atau biskut,yummyyy,bleh panaskan pau,boleh kukus pau frozen,

Eh lauk kat atas tu Cik Sue makan ngan nasi tau jangan salah faham lak,lauk tu salin buh dalam bekas then masak nasi macam biasa tapi kurangkan air sebab ini kukus,air wap kukus tu nanti bertambah lembik lak nasi.


nasi dah ready
Memang berbaloi,seriusssss,lunch tak payah keluar dah boleh sgt berjimat.Insya allah nanti nak try resepi lain lak.Ala be kreatif ok,jimat tau,harus laaa kumpul duit nak kawin maaaa....hhhahahahah...lagipun hujan sekarang leceh nak kuar lunch,so kita masak la.ngeeee...

Sapa nak beli,angkat tangannnnnnnn hehehehehe

Cik Sue beli kat sini STORE4ONLINE
search je lunch box macam-macam ada tapi make sure yang boleh panaskan dan memasak la.
baca betul-betul spec dia tau.

bisik-bisik:
tengah pikir resepi apa lagi yang best
hehehe ayam black pepper pun sedap gak nih
atoyaiiii
oh ya mana yang diet atkins tu satu kelebihan la ada lunch box ni,masak sendiri
tak yah pening2 nak sorting2 makanan kat kedai tu,dah la mahal.

21 singgah dan taip sket..

Ida pun beliiii tapi asyik xsempat ajee nk testtt hihi.... beli kat groupon huhu...

REPLY

Pergghhh...cam best je ni..tetiba teruja nak beli gak..

REPLY

kak julia ada beli gak..tgk kt blog dia..
mcm nk beli gak

REPLY

Senanglah nak amsak megi kat ofis macamni hehehe

REPLY

Selalau nampak kak julia johari masak gune periuk ni..heheh..wah sennagla mask dekt opis je..jimat

REPLY

cam best je..kalau bawa g holiday pun ok ni

REPLY

Uihhh... murah jee mendalah ni... nak bli gak laaa... kot2 terajin nak masak sendiri ke kann..

REPLY

haipppp ! kat ofis mane boleh masak . hahahahaha

REPLY

fuhh jimat gila sis. . nie kalau bawak ke ofis nie mau bos mengamuk nie .. hehe

REPLY

bestnyaa kak^^ mudah n murahh

REPLY

salam kenal cik sue..adaa ade jugak satu yang macam ni, buat bubur anak hehe memang sangat best..takde dah kes terlupe padam api sampai hangus bubur hahaha kene beli jugak korang yang lain2 tu, mudah n jimat!

adaa follow sue ye, jemput ke blog adaa juge :D

www.adaa-inspiration.com

REPLY

Nak beli gak nie.. tak jumpa lg..huhuu.. senang nak masak bubur mikhail

REPLY

huiyoooo..masak sup kompem mak mentua berganda sukaa nii..hhihiksss

REPLY

boleh jimat banyak betul ni duit lunch kan

REPLY

ok.. nnti nak beli pes asam jawa tuh..
skrg dah takde dapur kat rumah..
induction cooker baru je rosak!.. ermm

REPLY

Terima kasih ye sue izza sudi berkongsi tips masakan guna periuk doraemon ni...terharu saya ada pengikut rupanya...terima kasih kerana beri kredit link...nanti terjah kembali blog saya ye...saya beri kredit link kembali buat anda semula. :D

REPLY

ada keluar asap berbau tak? kang lemas pula dok dalam ofis?

REPLY

wah... nak beli jgk la.. jimt skit duit belanja utk pegi keja.. thank for info...

REPLY

sue... aduh. rajin bangat kamu...

REPLY

tgh survey benda ni gak.. heeeee.. hope bertabah la nak masak kat opis..

REPLY

Catatan Sue Izza . 2017 Copyright. All rights reserved. Blog Templates Designed by Blogger Template | Free Blogger Templates