Senyum Orang Asing

11:59 AM Sue Izza 8 Comments


Pernah tak? Jalan-jalan kat mall,pastu ada orang jalan setentang dengan korang sampai dekat nak selisih atau pun jauh lagi dia senyum,bukan senyum gatal tapi senyum macam kenal tapi tak kenal pun.Seolah sapaan " hai" tapi tak keluar suara gitu hehehe.

Cik Sue penah,Pagi tadi nak pi beli breakfast bertembung agak ramai orang,dekat 4 5 orang juga tetiba bertentang mata dan senyum,bukan lelaki je tapi perempuan juga.Nak kata ada yang tak kena ngan pakaian dia pandang muka je dan angguk.Mula-mula pelik jugak tapi masih balas senyuman,tapi bila pikir balik apa salahnya,senyumkan sedekah.

Tapikan ada satu rasa yang Cik Sue perasan bila senyum,rasa lebih yakin dan selesa berjalan di tengah ramai.Kekadang rasa macam tenang dan happy bila kita senyum ngan orang walau tak kenal,macam salam perkenalan secara tak rasmi lak,hati pun rasa senang.Sama la juga bila kita senyum kat orang,tak de la kelatttt je muka pagi-pagi kan?

Tapi jangan senyum sembarangan pulak,dok senyum kat  lelaki over-over sangat tak pasal-pasal kata kita usha dia lak,senyum lebih kat pompuan je la,kat makcik cleaner ke apa salahnya kan? senang hati dia nak buat kerja.Cik Sue suka pagi2 sampai opis tegur dan senyum kat makcik cleaner.

bisik-bisik:
Senyum itu sedekah
seindah suria yang membawa cahya
senyumlah dari hati dunia mu berseri
eh ternyanyi pulakkkk hehehhee

8 comments:

  1. Yang penting HAPPY tak gtuuu Sue..Tak salah kita sedekahkan senyuman...Alhamdulillah senyum itu pembawa rezeki ...

    ReplyDelete
  2. Bagus betul kak sue, tapi ena ni jarang nak senyum kalau berjalan.. kalau ternampak org tu senyum kat ena baru ena balas balik.. tu ada orang kata ena ni sombong,. hurmmm

    ReplyDelete
  3. Mesti dia terdetik dlm ht .."eh blogger femes tu".. nak tegur segan , dierang senyum la tanda "Hi".

    =D

    ReplyDelete
  4. I lah yang rajin senyum senyum tu...

    ReplyDelete
  5. senyum tu sedekah ciksue.. =) murah rezeki senyum pagi2.. hehe

    ReplyDelete
  6. selalu perasan kalau org puteh kat mall.. dorang mmg murah dgn senyuman

    ReplyDelete
  7. pernah jugak tp sy pun kadang2 buat mcm tu, jadi takda apa yg pelik bg sy. haha! sebab sy pun buat gitu. cara termudah utk dpt pahala ;)

    ReplyDelete