29 July 2015

Resepi simple masakkan tuk mak bapak mertua masa raya ke 4 hari tu,kebetulan diorang datang tidur kat rumah.Pergi kedai nak cari lauk dan sayur lain tapi banyak kedai masih tutup,jadi selongkar peti ais dan masak je la apa yang ada.

Resepi mudah dan bahan yang senang ,tapi masih sedap di makan dengan nasi panas-panas.

Bahan :

Ayam -sebelah lebih kurang 500gm
kicap manis 3 sudu
stok ayam atau kiub ayam-1
bawang merah 3 ulas,
bawang putih - 2 ulas
bunga cengkih,buah pelaga,kulit kayu manis
sos lada hitam 3 sudu
sos cili 2 sudu
air setengah cawan
cendawan butang-dihiris nipis dalam segenggam
garam gula secukup rasa

Cara:
-bersihkan ayam dan goreng separuh masak
-tumbuk bawang dan tumiskan dengan rempah kulit kayu manis,pelaga dan cengkih
-masukkan semua sos dan kicap
-masukkan air dan kiub ayam
-biar mendidih sekejap,masukkan ayam dan cendawan
-biar mendidih,kalau nak kuah banyak tambah la air
-masukkan bahan perasa,
-siappppp

Senangkan? sambil-sambil lepak kat dapur pun boleh buat heheheh...sedap makan panas-panas ngan nasi tambah lak sambal belacan dan ulam,perghhhh.





bisik-bisik:
Alhamdulillahhh mak mertua kata lulus heheheh....
simple-simple bolehla huuhuu...

8 singgah dan taip sket..

baru juga cuba buat..tapi tak letak stok ayam pon..hehe

REPLY

Hari tu ade pernah buat tp tak menjadi dr segi rase . Walaupapepon thanks for the info . Next time nak try buat lagi . Hope jangan delete entry yang best ni :D

REPLY

sedapnya su..meh anta satu ke Kajang

REPLY

Husband kite suka ayam masak kicap.. Senang.. Campak2 jer.. Hehe..
RosmizaAli.Com™

REPLY

sedapnye resepi ni..bole cuba buat ni..:-)

REPLY

Catatan Sue Izza . 2017 Copyright. All rights reserved. Blog Templates Designed by Blogger Template | Free Blogger Templates