Jom ikut jelajah PTS ke Kedah

3:51 PM Sue Izza 6 Comments

Yeayyyy Jelajah PTS dataang lagi kali ni di bahagian utara pula bersama penulis ikon PTS iaitu  Dr. Khairul Nizam dan Puan Mardiana Mat Ishak yang dikenali sebagai penulis kreatif bagi buku Buat Pahala Free Gaya Rasulullah dan Super Woman . Mereka akan berada di kedai Buku Hasani Kedah dan Pulau Pinang.

Sesiapa yang teringin nak berjumpa dan beramah mesra dengan penulis ni dan membeli buku-buku mereka sila tanda di kalendar anda dan setkan alarm di handphone canggih anda tu tarikh 30 dan 31 Oktober 2015 ye,nanti ada yang menangis terlupa tarikh lak.


ok kat bawah ni sedikit info penulis yang terlibat ye,nak berkenalan boleh la,pi jumpa diorang kat sana ye.Penulis-penulis hebat ni,rugi tau,boleh jumpa berdepan lagi,boleh tanya macam-macam :


INFO PENULIS:

Nama penuh:
Dr.Khairul Nizam bin Zainan Nazri

Pencapaian Akademik:
Doktor Falsafah bidang Usuluddin (Al-Quran dan Hadith)
Ijazah bidang Islamic Revealed Knowledge in Hadith

Penglibatan aktiviti:
Ahli panel penilai MQA
Editor lebih 30 buah buku
Ahli kongres Profesor Negara
Lebih 50 siri program motivasi
Lebih 500 ceramah keagamaan
Timbalan Dekan (Akademik & Penyelidikan), Fakulti Al-Quran dan As-Sunnah, Universiti Sains Islam Malaysia


Haaa Cik Sue bagi biodata sorang je dulu ye,yang sorang lagi tungguuuuuu ada surpriseeee...hehhehe

bisik-bisik:
bila la jelajah ni nak sampai kl ni,tungguuuuu...

6 singgah dan taip sket..:

Kali pertama pegang pistol : Hari Media TLDM

7:41 PM Sue Izza 12 Comments

Walau dah berlalu,Cik Sue nak abadikan jugak dalam blog tersayang ni.Sebagai kenangan sepanjang hayat.Pertama kali menembak,pertama kali menegendalikan sendiri pistol Glock17 memang teruja.

22 September lepas,Cik Sue di jemput ke Hari Media TLDM di KD Sri Gombak,dekat Jalan Semarak.Jam 11 pagi Cik Sue ,Kak Long Dila dn Husband dah sampai di KD Sri Gombak untuk pendaftaran dan taklimat,kami di sambut mesra oleh staf TLDM,dan di bawa makan tengahari serta sedikit taklimat ringkas.

first time sampai sini


ucapan dari wakil TLDM 

Selesai solat zohor,kami bergerak ke lapang sasar untu aktiviti seterusnya dengan bas TLDM.Destinasinya adalah Lapang Sasar Pulapol.First time ni nak guna senjata,dalam hati dah dup dap dup dap dah,sebelum ni Cik Sue penah la pegang M16 tu pun belajar bukak je masa kadet,belas tahun dah kottt.

dah sampai,kali pertama ni,berdebor


Sampai je kat sana,kami mengambil tempat dan duduk mendengar taklimat keselamatan dan demo penggunaan senjata.Jangan main-main atau nak bergurau senja buat lawak plak ye,kang berlaku apa-apa susah nanti,keselamatan di utanakan.

penerangan dan demo penggunaan senjata

Majlis di rasmikan oleh Panglima Tentera Laut dengan menembak piring di lapang sasar yang disediakan.Selepas Panglima mengambil tempat kami di pertontonkan demo penembakan dari anggota IPSC yang menjuarai pertandingan di beberapa kejohanan peringkat kebangsaan dan antarabangsa.

ketibaan wakit Panglima Tentera Laut

Demo dari anggota IPSC

Selesai majlis perasmian tiba masa kami pulak di beri latihan singkat dan cara yang betul mengendalikan senjata iaitu pistol Glock 17 yang di gunakan.Teruja dan agak cuak jugak Cik Sue,kami di beri 10 biji peluru setiap sorang untuk latihan.Jom tengok aksi Cik Sue heheheh.

Abg Didi in action~ tak sangka terer wooo

amacam? hehehe

haaaa cikgu garang tu jangan main-main.


ni la kelongsong yang dah habis

nak menembak ke nak membebel mak cik oiii heheh


sempat senyum lagi tu dalam hati omak aiii


Kemudian diadakan pertandingan antara media dan TLDM serta PDRM.Sayang grup Cik Sue tak sampai ke final tuk grup media,grup juara media bertanding pulak dengan grup TLDM dan PDRM.Dan jangan tak tahu grup media menang tau ,yeayyyy.

Acara ini tamat jam 6 petang dan kami balik semula ke KD Sri Gombak dengan bas.Pihak TLDM telah menyediakan bilik rehat untuk mandi dan solat,terima kasih banyak ye,layanan yang sangat memuaskan hati.

Malamnya pula kami di jemput ke majlis makan malam ala BBQ dengan kehadiran Panglima Tentera Laut  Laksamana Dato' Sri Abdul Aziz bin Haji Jaafar yang sangat peramah dengan semua tetamu.Majlis juga di serikan iringan Quintet Gelombang Biru dari TLDM ,macam kumpulan band la dengan nyanyian dan muzik yang menyegarkan suasana.

mesra

haaa izwan TV3  ni pun terer menembak,malam jadi emcee lak

sporting tan sri ni


Selain makanan yang sedap-sedap ( dengan selamba 4 5 kali ulang tambah heheeh) banyak jugak cabutan bertuah yang best,macam-macam hadiah yang menarik dan berbaloi untuk para pengamal media.Dannnnnn Cik Sue pun dapat jugaaa yeayyyyy.....macam tau-tau je Cik Sue perlukan barang tu hehehe...

yeayyy
haaaa memang pucuk di cita la...

kak long dila pun dapat lucky draw,dannnn jangan tak tahu dia n the geng
juara pertandingan menembak pistol tau.
Seronok sangat hari media TLDM,terima kasih banyak jemput Cik Sue ye,mula-mula malu tapi dah kenal ,korang memang best .Semua baik-baik banyak bagi tunjuk ajar,dan macam-macam tips.Tetiba teringin nak belajar menembak lak heheh banyak nau angan-angan ko ye Cik Sue ngeee.

First time Cik Sue pergi event melibatkan kementerian pertahanan ni,mula-mula rasa macam kekok juga tapi bila dah mesra rasa best pulak,lain kali jemput lagi ye .Insya Allah nak join lagi,seronok! Baru tahu macam mana tugas dan rutin serta aktiviti  anggotanya.
bersama wartawan TV3 dan pegawai perhubungan awam TLDM,terima kasih banyak

bersama penembak tepat,Hidayan dari
TLDM Lumut yang mengajar Cik Sue
menembak petang tu,dia menang banyak kali dah ni
kebangsaan dan antarabangsa.

Oh ya ,sapa yang berminat bolehlah mendaftar sebafai Pasukan Simpanan Sukarela Tentera Laut, macam-macam aktiviti ada,untung-untung boleh ikut diorang bertugas di lautan,menggunakan senjata dan macam-macam lagi.Tapi ada sesi pengambilannya.Antara kelayakannya adalah :

KELAYAKAN

Individu yang ingin berkhidmat dalam PSSTLDM sama ada sebagai anggota biasa(LLP) atau pegawai mesti memenuhi syarat asas seperti berikut;
- Warganegara Malaysia
- Berumur diantara 18 hingga 40 tahun
- Sihat Tubuh Badan
- BMI antara 20 hingga 26.9
- Lulus persekolahan sekurang-kurangnya Sijil Pelajaran Malaysia.
Penerima masuk tertakluk pada keputusan tapisan keselamatan (tiada kes jenayah) dan lulus temuduga yang dikendalikan oleh Markas Tentera Laut.

So sapa nak join kena alert la iklan atau masuk kat web kementerian pertahanan ye.

bisik-bisik:
Serius seronok,Cik Sue dah la suka orang pakai-pakai uniform ni,nampak smart dan berkaliber hhehehe,dulu-dulu berangan nak jadi inspektor polis tapi tak cukup inci lak.
Seronok kenal kawan-kawan baru.Terima kasih banyak TLDM.

12 singgah dan taip sket..:

Akhirnya kalah jua....

1:32 PM Sue Izza 3 Comments

Nampaknya jerebu yang melanda negara benar-benar memberi kesan kepada kita.Berpunca dari pembakaran hutan di Indonesia,akhirnya kita turut merasai kesannya.Antibodi setiap orang tak sama,ada yang antibodi kuat tak mudah sakit,ok la,kena yang mudah sakit,antibodi lemah ,memang sangat merasai la.

Dalam opis pun pakai mask,bau asap terbakar
memang kuat.
Awal-awal jerebu melanda,Cik Sue masih ok tapi masuk minggu kedua memang tak mampu dah badan,pakej selsema batuk dan sakit kepala menyerang,minggu ni gagahkan diri kerja dari isnin sampai khamis dah tak mampu bertahan,konon apply cuti nak habiskan masa ngan ma abah yang datang dari kampung,alih-alih Cik Sue yang terbaring tak sihat,sampailah hari ni dengan batuk yang tak berhenti macam nak pecah dada.


Cik Sue rasa keadaan kesihatan cik sue makin teruk minggu ni sebab ulang alik kerja sememangnya dengan motor.Mr D pun dah 2 malam bernafas macam ayam nak kena sembelih,nyaris-nyaris nak amik nap kat klinik,nasib baik boleh bertahan lagi.

Pergi klinik rasanya berbotol berpeket dah ubat,rasa macam makan nasi ngan ubat dah huhuuhu.

Sepanjang kesakitan dada melayan batuk ni,Cik Sue amalkan minum air lemon campur madu ,bancuh dengan air suam dan minum setiap pagi dan malam.Ada Cik Sue terbaca dalam keadaan jerebu ni elok banyak minum air limau dan air kelapa,ia boleh menghancurkan zarah dan partikel jerebu tu.Tak pasti la mujarab ke tak,tapi tak salah cuba kan.

Sabtu Ahad ni dah nak antar ma abah balik kampung,sian diorg sesak nafas dok sini,udara teecemar.

bisik-bisik:
korang pun jaga diri baik2 ye,jaga kesihatan,kalau dah sakit kang susah lak.

3 singgah dan taip sket..:

Jom jumpa penulis hebat : Siri Jelajah Penulis PTS

8:00 AM Sue Izza 4 Comments

Mesti ramai yang tak suka baca buku-buku berunsur sejarah kan,tentang tokoh sejarah. Sama la dengan Cik Sue zaman sekolah dulu,tapi sekarang tak lagi,bila sedar sejarah tu la jati diri kita.Memang membosankan kalau baca buku sejarah seperti buku teks sekolah tu,tapi kalau dalam gaya bahasa yang santai dan penceritaan seperti novel dan travelog masa mesti seronok.Seolah-olah kita balik ke zaman tokoh-tokoh itu.

Penulis-penulis buku bertemakan sejarah sekarang pun dah pandai memikat hati pembaca,tak rugi kalau korang baca.Dari sejarahlah kita boleh tahu bagaimana bangsa itu hancur,bagaimana bangsa itu menjadi terhebat,dari mana asal-usul kita.

Cik Sue mula suka baca buku-buku bertema sejarah ni bila banyak ambil tahu tentang politik semasa,secara tak langsung cik sue tertanya-tanya kenapa begini dan kenapa begitu yang terjadi,untuk mencari punca,sejarahlah kuncinya.

Nak bertemu penulis-penulis buku bertema sejarah yang hebat? Cik Sue pun ada buku-buku mereka,memang best.Gaya bahasa yang menarik,baca pun tak boring.Jom ikuti jelajah penulis hebat yang di anjurkan oleh PTS.Bulan oktober ini diadakan di kedai buku sekitar Johor.Jom tengok maklumat di bawah.



SIRI JELAJAH PENULIS TERBAIK PTS (OKTOBER 2015)

Gemar membaca novel sejarah atau konspirasi seperti kisah Ahmad Ammar atau Dracula VS. Al-Fateh? Mungkin juga ada yang gemarkan kisah dengan watak kontrovesi seperti Mustafa Kamal Ataturk dan Hitler. Temui penulis-penulis buku terkenal ini yang akan menemui peminat di Kedai Buku Badan Cemerlang, Plaza Angsana, Johor Bharu dan Kedai Buku Pustaka Arris, Kompleks Pusat Bandar, Pasir Gudang pada 24 dan 25 Oktober ini. Jangan lepaskan peluang hebat bertemu mereka dalam Siri Jelajah Penulis Terbaik PTS tahun 2015/2016 ini! 


Info Penulis:

1. Abdul Latip Talib (Pak Latip)
           · Sudah menulis lebih daripada 30 buah buku

           · Pemegang anugerah-anugerah:

      ü Hadiah Sastera Negara

      ü Sayembara Cerpen Berunsur Islam

      ü Anugerah Sastera Negeri Sembilan 2005 & 2007

          · Penulis buku terkenal:

                ü Ahmad Ammar

                ü Salahudin Ayubi

                ü Perang Badar


2. Nur Iman Ramli
       · Penulis buku terkenal:

              ü Fail Sulit Presiden Amerika

              ü Dracula vs Al-Fateh



3. Al-Ghazali

· Aktif menghasilkan karya untuk media seperti majalah Dewan Bahasa dan akhbar Berita Minggu

· Penulis buku terkenal:

         ü Syeikh Ahmad Yassin

         ü Hayreddin Barbarossa

         ü Umar Mukhtar


Hebat-hebatkan? Cik Sue ada buku "Fail Sulit Presiden Amerika" dan "Salahudin Ayubi" tu,menarik bukunya,tak jemu dan bosan baca sebab gaya bahasa yang di gunakan mudah di fahami.Gaya penceritaanya pun menarik.Cuba la baca dan mana-mana yang dekat dengan lokasi tu jemput hadir ye,boleh beli buku dan jumpa penulis sekali.

4 singgah dan taip sket..:

Resipi Kambing Kentang Manis

11:41 AM Sue Izza 11 Comments


Ohhh..tengok gambar dah terliur balik,memang kegemaran Cik Sue la kambing ni.Kalau dulu kemain menjauh,daging ke susu ke memang tak mau.Tapi sekarang dah jadi kegemaran pantang jumpa menu kambing nak try padahal sama je pun hehehe.

Hari minggu lepas kebetulan Mr D tak keje Sabtu,ada masa free gak nak masak dan lunch kat rumah,kalau Ahad biasanya lunch kat luar sebab selalu asyik mengemas pastu penat dan malas masak,,errrr jangan tiru perangai Cik Sue ni.

Jom tengok resepi hidangan kambing Cik Sue weekend lepas.

Kambing Kentang Manis

Bahan:
500g kambing -yang di perap dengan jintan dan kicap pekat ( atau kalau ada rempah bbq pun ok)
Rempah -bunga lawang,bunga cengkih,kulit kayu manis,buah pelaga.
3 biji bawnag merah-tumbuk atau blend
3 ulas bawang putih - tumbuk atau blend
1 inci halia-hiris nipis
1 biji bawang besar potong bulat
3 biji ubi kentang-potong dadu
3 sudu kicap pekat manis
3 helai daun limau purut
Gula dan garam
hirisan daun bawang

Cara :
-tumiskan bahan tumbuk dan blend bersama rempah hingga naik bau
-masukkan kicap pekat dan sedikit air,masukkan kentang.
-Biarkan kentang separuh masak ,masukkan daging kambing.
-Tambah sedikit air dan biar mendidih hingga masak.
-Masukkan hirisan halia bawang besar daun limau purut .perasakan dengan garam dan gula
-hidangkan bersama hirisan daun bawang,siap!

Sesuai untuk hidangan dengan nasi panas atau kalau nak buat makan dengan roti paratha pun ok,ngan lempeng pun boleh dengan roti Gardenia pun boleh.Ikut sika koranglah asalkan berselera ye.

Selamat mencuba,kalau tak sedap oter sendiri k,hehehhe.

bisik-bisik:
Oyeahhhh berjaya ajar Mr D makan kambing,sekarang sama-sama feveret dah hehheheh.

11 singgah dan taip sket..:

Resepi Terung Bakar Sambal Asam

3:41 PM Sue Izza 5 Comments


Ada yang suka sayur terung tak? ni antara feveret Cik Sue ni,buat sayur lemak,buat terung goreng sambal ke kan,memang sedap,tapi semalam tetiba teringin lak nak makan terung bakar,selalu bakar cicah budu je tapi en suami lak resdung,kang tercabut plak hidung hahahhaha.

Jom layan resepi Cik Sue ni,kalau tak kena ngan tekak korang sorry ek huuhuuu.

Bahan :
-Untuk terung
3 biji Terung 
1 sudu serbuk lada hitam
sedikit garam
1 sudu minyak zaitun

Bahan Sambal Asam
1 biji tomato potong dadu
5 biji cili api hijau atau merah sukahati 
1 sudu cili boh
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 sudu air asam jawa
1 biji bawang besar potong bulat2
sedikit sos cili
sedikit garam 
2 sudu gula

Cara :
-Terung di bersihkan,belah dua dan perapkan dengan serbuk lada hitam,garam dan minyak zaitun.Biarkan dalam 10 minit.
-Blend cili api,cili boh,bawang putih,bawang merah dan tomato.
-panaskan minyak dan tumis bahan blend,masukkan sos cili ,bawang besar dan garam serta gula,akhir sekali masukkan air asam jawa.
-kalau nak pekat biarkan lama sikit.ok dah siap sambal asam.
-terung grilkan je atas nonstick pan ,senang hehehe macam gambar kat bawah,grill la stakat mana kita mahu,tapi jangan la jadi hitam cam arang lak hehhehe.


Dah siap semua,terung boleh di makan dengan cicah je sambal asam,atau kalau nak curahkan sambal atas terung pun ok gak.

Selamat mencuba.
Memasak kena kreatif buat je ikut selera sendiri kannn....

 bisik-bisik:
Sib baik Mr D suka ,licin!

5 singgah dan taip sket..:

Masakan Kampung Asli di Ummiza Cafe,Jenderam Hulu,Sepang.

8:00 AM Sue Izza 23 Comments

Siapa yang tak suka masakan kampung? majoriti kita yang berasal dari kampung atau yang memang dari bandar pun pasti suka makan masakan ala-ala masakan kampung atau masakan ibu di rumah kan.Lauk pauk yang enak dan unik,tradisi masyarakat Melayu.

Korang tinggal sekitar Sepang? Kajang? Bangi? Putrajaya? dan mencari masakan kampung yang sedap dan kena dengan tekak? meh Cik Sue cadangkan Ummiza Cafe ni,takkan mengecewakan korang.Terletak di laluan Jalan Jenderam Hulu dan berhampiran Miat,serta Unikl,lokasi di dalam suasana kampung dengan pokok menghijau sangat menenangkan.Tidak perlu risau tentang parking kerana restoran ini punya halaman yang luas,senang untuk parking kereta.

papan tanda di tepi jalan
Restoran ini di buka dari 7 pagi hingga 3 petang,menyajikan hidangan sarapan dan tengahari yang di masak sendiri oleh keluarga pemilik restoran,bukan tukang masak luar.Ini untuk mengekalkan resepi keluarga dan rasa hidangan yang lebih asli.

hadapan restoran

bahagian dalam kedai

surau juga di sediakan untuk kemudahan pelanggan
Sebenarnya Cik Sue selalu lalu jalan ni dan memang perasan restoran ni sebab nampak cantik susun atur kedainya dengan penggunaan perabot kayu nampak mewah dari jauh.Ternyata menunya juga tak kalah memang sedap.Ahad lepas Cik Sue berpeluang merasa sendiri air tangan keluarga ini untuk makan tengahari,jom kita tengok menu yang ada.


ikan goreng garing~nampak biasa tapi sedap,rangup.

ikan kembung berlada ~sambal berlada memang sedap

keli berlada ~ menjadi rebutan,ranggup dan sedap
tak terlalu pedas

Asam Pedas Tenggiri~ wajib cuba,cukup rasa,bagi Cik Sue
memang terbaik

Ayam Goreng rangup-simple dan sedap di ratah sahaja

Ayam Masak Merah-sedap! macam mak
masak kat rumah!

Ayam Kicap Bercili-tak pedas pun,wajib cuba.

Ayam kampung masak lemak- Ini memang wajib cuba,tak rasa memang rugi,
sedap betul,Cik Sue sarankan anda cuba.

sambal udang petai-Udang fresh,tak terlebih masak,sedang elok,sambal manis
pedas secukupnya.

kari daging dengan kentang-fuhhhh macam pergi kenduri kawin di kampung,
ini cicah lempeng pun sedap ni.

Gulai rebung madu- okeh ini rare dan sedap,cubalah,tak de bau pelik-pelik,
kuah yang secukup rasa,sedap di lidah Cik Sue.

Masak Lemak Pucuk Ubi-Ini Cik Sue buat ratah je ni,2 3 mangkuk pun boleh,tak
pedas mana pun.

Gulai Lemak Siput Sedut-arghhhhhh tengah taip pun terasa kesedapan kuahnya,
Kegemaran Cik Sue ni,srottt srottt ratah saja sedut dia,jarang nak jumpa yang betul-betul
pandai masak kuahnya,tapi yang ni Cik Sue jatuh cinta.

Sup Cendawan-sedap! cendawan segar tak terlebih masak.

Kobis Goreng-biasa-biasa,kena dengan lauk pauk lain.

Sambal Bilis-arghhhhh masih teringat kerangupan dan
sedapnya sambal ini,ramai orang boleh buat tapi
tak ramai yang buat sedap,tapi yang ini memang terbaik (Cik Sue siap tapau hehehh)

Ulaman dan sambal belacan,pelengkap hidangan.

Ini semangkuk Cik Sue ratah saja,sumpah sedap.
Selain itu untuk sarapan pagi ada juga di sediakan Nasi lemak,Roti Canai dan kuih-muih tapi memandangkan kami datang tengahari jadi dah habis hidangan pagi,tinggal kuih-muih je sikit lagi,sempat la kami merasa.

donut

pelbagai kuih

kaswi
Menggoda selera kan? Bolehlah cuba di Restoran Ummiza Cafe ni,tak rugi.Dimiliki dan di uruskan oleh satu keluarga yang memang minat memasak dan pandai memasak.Selain hidangan di restoran ini mereka juga menyediakan tempahan katering bagi hidangan bawah 300 orang untuk sebarang majlis seperti perjumpaan keluarga,family day,mesyuarat jabtaan dan syarikat,jamuan doa selamat,majlis hari lahir tetapi peralatan katering dan pengangkutan tidak di sediakan kerana kekurangan kakitangan,jadi anda boleh menempah dan datang ambil sendiri di restoran ini.Menu pula adalah seperti yang Cik Sue tunjukkan di atas ye,bileh pilih.Kata tuan restoran harga katering mengikut harga pasaran dan kuantiti tempahan tapi masih berpatutan.


kami menjamu selera

Kelabbloggerbenashaari di Ummiza Cafe
Macam mana nak ke sana? okey ini alamatnya :

Ummiza Cafe
No 229 Batu 29 Kampung Jenderam Hulu ,Sepang

landmarknya berhampiran Miat dan Unikl,
korang juga boleh waze Ummiza Cafe

Untuk tempahan boleh hubungi :

Puan nor - 0196682069
Ain - 01110602569


Komen Cik Sue : 
-Memang berbaloi untuk buat majlis makan-makan di sini,kawasan parking yang luas,kedai yang selesa,siap boleh tambah khemah di hadapan.
-Makanan dan menu yang di masak sendiri oleh keluarga tuan restoran,setakat yang Cik Sue rasa tiada tambahan bahan MSG.
-Masakan yang terbaik,bukan masak cincai asal ada,tapi memang puas hati makan.
-Harga makanan yang berpatutan tidak terlalu mahal.
-Suasana dalam kampung.

bisik-bisik:
Memang akan jadi port Cik Sue ni,dekat je dengan rumah ,nanti nak ajak Mr D cuba sarapan pagi pulak dengar khabar kawan-kawan sekitar sini Nasi Lemak dia agak sedap,nanti kita cuba ye.

23 singgah dan taip sket..: